Zobacz pełną wersję : Pytanie o 18-70
Szybkie pytanie. Czy opłaca się wymieniać 18-55 na 18-70? Tzn wiem, że dostanę 15mm, że oba są ciemne ale chodzi mi o odwzorcowanie kolorów itp, czy zmiana jak będzie to raczej niezauważalna?
moim zdaniem warto. zależy tylko za ile.
Piotrek Charchuła
10-05-2009, 21:28
Dla mnie się opłaca, pamiętaj że 18-55 ma 3.5-5.6 a 18-70 3.5-4.5
Było już o tym, poszukaj.
Na allegro 600-700 zł. Musiałbym sprzedac swojego kita 18-55. Do tego mam 300 zł. Musiałbym też oddac przejściówkę M42/Nikon(używam z heliosem ;s), oraz sprzedac vivitara 75-200. Dlatego chcę wiedziec czy zyskam na tyle aby rezygnowac z 3 obiektywów. Jeżeli nie 18-70 to planuję za 300 zł dokupic jakieś M42. Miałbym 3 manuale i kita, lub jednego 18-70. Wiem, że ceny jak na obiektywy są śmieszne, ale mam taki a nie inny budżet ;d
Na allegro 600-700 zł. Musiałbym sprzedac swojego kita 18-55. Do tego mam 300 zł. Musiałbym też oddac przejściówkę M42/Nikon, oraz sprzedac vivitara 75-200. Dlatego chcę wiedziec czy zyskam na tyle aby rezygnowac z 3 obiektywów. Jeżeli nie 18-70 to planuję za 300 zł dokupic jakieś M42. Wiem, że ceny jak na obiektywy są śmieszne, ale mam taki a nie inny budżet ;d
Zdecydowanie dobra i opłacalna zamiana - ale pod warunkiem, że trafisz na dobrą, ostrą sztukę.
Miałem od 2005 roku 4 takie obiektywy i tylko jeden z nich był wybitnie ostry. Poza tym zauważysz dużą różnicę w szybkości AF, a 20 mm więcej na długim końcu jest bardzo, bardzo przydatne....
pozdrawiam,
Ja planuję kupić ten obiektyw, bo wiem, że będzie się nadawał do zdjęć moich zwierząt ;). Ale jeszcze jedno, to portretów ludzi też się nadaje?
Ja planuję kupić ten obiektyw, bo wiem, że będzie się nadawał do zdjęć moich zwierząt ;). Ale jeszcze jedno, to portretów ludzi też się nadaje?
Jeśli będziesz wykorzystywał zakres ogniskowych 50-70 mm to jak najbardziej, ale o małej głębi ostrości i uzyskiwaniu efektów z tym związanych - zapomnij - to tego potrzebne jest dużo jaśniejsze szkło albo FX.
pozdrawiam,