Zobacz pełną wersję : Sigma 70-200 2,8 II Dziwna praca AF
Witam,
Stałem sie "szczęśliwym" posiadaczem Sigmy 70-200 2,8 II. I jak pech chciał ten egzemplarz ma wyraźny FF.
Jednak najdziwniejsze jest to, iż na LV AF trafia idealnie. (Wiele testów na tablicach)
Wiec czy jest to wada body czy obiektywu. Czy udać sie do serwisu Sigmy czy Nikona, a może można samemu skorygować różnicę.
Pozdrawiam
Pewnie w trybie LV nie korzystałeś z detekcji fazowej, tylko z detekcji kontrastu (tryb "statyw"). To są dwie zupełnie różne metody ustawiania AF i takich wyników nie można porównywać w prosty sposób. Oczywiście obie metody powinny dawać ostre zdjęcia.
Za JK, przy LV z detekcją kontrastu praktycznie nie ma mowy o BF/FF, problemem jest natomiast szybkość AF -
nie różni się od tej jaką masz w kompakcie (bo one właśnie pracują w oparciu o detekcję kontrastu) - a propos, słyszłeś kiedyś, żeby jakiś kompakt miał BF/FF?.
Jeśli możesz, wyślij zestaw do serwisu (na gwarancji regulacja i przesyłka za darmo) chyba, że pomoże regulacja z poziomu body, ale że D90 nie znam, nie wiem czy ma on taką możliwość.
Testowałem AF w każdej możliwej kombinacji ustawień - miałem nadzieje, że jednak FF kwestia poruszenia czy przeskoczenia na inny pkt pomiaru. Mimo wszystko mam nadzieje na skorygowanie wady bez serwisowania Sigmy w Gdyni. Czy jest możliwość skalibrowania ręcznie body?
Testowałem AF w każdej możliwej kombinacji ustawień - miałem nadzieje, że jednak FF kwestia poruszenia czy przeskoczenia na inny pkt pomiaru. Mimo wszystko mam nadzieje na skorygowanie wady bez serwisowania Sigmy w Gdyni. Czy jest możliwość skalibrowania ręcznie body?
Jak pisałem wcześniej, nie znam D90, sprawdź w instrukcji czy masz precyzyjną korektę AF.
Ale o ile przy stałkach taka korekta jest bardzo pomocna, z zoomami bywają problemy.
Photoartbox
11-05-2009, 07:36
W D90 nie ma korekty AF.
Moim zdaniem Sigma wypuściła (wypuszcza) trefną serię tych szkieł.
Ja kupiłem takową na początku roku, dwa razy wysyłałem do kalibracji, nadal nie trafiała. W końcu dali mi niby nową sztukę i wreszcie (trzecia wysyłka) skalibrowali, że trafia. Wysyłałem im do kalibracji z D80.
Znam w ostatnim czasie co najmniej dwa takie same przypadki, że w tym szkle ktoś ma FF.
Dwa lata temu miałem wersję I, która była idealna bez kalibracji i w mojej ocenie nawet ostrzejsza niż wersja II (niestety w tamtej padł HSM, dlatego musiałem kupić nową II).
Nigdy nie kupię już szkła tej marki wysyłkowo, bez wcześniejszych dokładnych testów.
Photoartbox
11-05-2009, 07:55
Moim zdaniem Sigma wypuściła (wypuszcza) trefną serię tych szkieł.
To chyba dotyczy rowniez innych szkiel Sigmy (pogorszenie kontroli jakosci?) np. 50-150/2.8 Rowniez o "trafionych" egzemplarzach w wersji pierwszej nic nie slychac, natomiast II-ka, to najczesciej totalna porazka.
To chyba dotyczy rowniez innych szkiel Sigmy (pogorszenie kontroli jakosci?) np. 50-150/2.8 Rowniez o "trafionych" egzemplarzach w wersji pierwszej nic nie slychac, natomiast II-ka, to najczesciej totalna porazka.
No właśnie, ewidentnie "coś na rzeczy jest".
Może to te sztuki podrabiane, które wyszły z Chin :???:
Może to te sztuki podrabiane, które wyszły z Chin :???:
Raczej nie, te przypadki które znam to wszystkie szkła pochodziły z dystrybucji K-Konsult (dystrybutor Sigmy w PL).
urbanned
14-05-2009, 12:25
Wczoraj dostałem to szkło. U mnie trafia idealnie Jestem zachwycony.
Używam również Sigmy 20mm i ta niestety wymaga kalibracji pod względem ostrzenia.
W przyszłym tygodniu wybieram się do Gdyni na kalibrację.
Kundzior
14-05-2009, 12:31
Polska dystrybucja to tylko K-Konsult.
Polska dystrybucja to tylko K-Konsult.
No przecież napisałem to wyżej.
Kundzior
14-05-2009, 20:08
Tak tak chodziło mi tylko o to ze w Polsce nie ma innego alternatywnego dystrybutora SIGMy
No cóż, obiektyw pojechał do Gdyni - zobaczymy - mam nadzieje, że uda się za pierwszym razem, a nie jak prz3mo za trzecim.
No cóż, obiektyw pojechał do Gdyni - zobaczymy - mam nadzieje, że uda się za pierwszym razem, a nie jak prz3mo za trzecim.
No niestety, ja trochę z tym walczyłem. Za trzecim razem dali mi nowe szkło i skalibrowali już poprawnie z puszką.
Ja swój na druga kalibre też wysyłam w poniedziałek za dużo razy się gubi jak na f4,5 mam 50% szans na ostre zdjęcie to coś nie tak
Ile czaasu trzymają obiektyw w kalibracji w serwisie, tydzień, dwa? Domyślam się, że wysyłacie go razem z body?
Tak, musiałem wysłać razem z body (kalibracja nie miałaby sensu bez), całe szczęście, że na koszt serwisu. W piątek wysłałem w poniedziałek odebrali paczkę (widać to na stronie DHL) wczoraj był telefon w sprawie uściślenia kilku rzeczy. Czyli jak do tej pory na plus. Cóż zobaczymy jak będzie dalej ... .
Ja osobiście wiozłem na kalibracje i wykonali ją w nie spełna cztery godziny, ale jak ostatnio do nich pisałem o powtórna kalibrację to, że już trzeba wysyłać nic od ręki już nie wykonują taki niby nowy przepis.
Czy mam z tego wysunąć wniosek, że rzadko udaje im się dobrze skalibrować obiektyw za pierwszym razem? Nie byłoby to pocieszające, a czekam na odbiór szkła po kalibracji.
oj, trzeba być dobrej myśli - jedyne co boli to to, że trzba rozstać się na jakiś czas z aparatem.
Wiem, że wątek o S70-200, ale i o serwisie było. No więc dziś wróciły moje dwie Sigmy (100-300 i 10-20) z kalibracji i niestety będę musiał je wysłać drugi raz :(
100-300 nieco porpawili, ale z 10-20 jest dużo gorzej niż przed wysłaniem do nich, eh...
ale z 10-20 jest dużo gorzej niż przed wysłaniem do nich, eh...
Chyba znalazłem przyczynę - moje D300 widzi Sigmę 10-20 jako 100-300 !!!!!
Może wgrali nowy soft dla 100-300 do obu szkieł? Normalnie szok :(
Chyba znalazłem przyczynę - moje D300 widzi Sigmę 10-20 jako 100-300 !!!!!
Może wgrali nowy soft dla 100-300 do obu szkieł? Normalnie szok :(
Ło matko.. wspólczuje. Zazwyczaj slyszalem dobre opinie o tym serwisie ale to dobrze, że zdałem się na mistrza na Psich Budach( Wrocław) i do niego oddałem swoją 30tkę
.
A jak ktoś ma 2 lub 3 body? To musi wysłac wszystkie?? Bo jesli tylko do 1dnego body da sie skalibrowac to dla mnie wielka lipa.
Trzeba dać im body, z którym aktualnie używa się szkła . Czyli jak masz w 3 jakiś FF/BF to nie wiem jak to jest oni tylko chyba pod jedno moga zrobić.
W poniedziałek Sigma prawdopodobnie wróci do mnie po kalibracji - zobaczymy. Co do opcji kalibrowania pod jedno body - wydaje mi się, że problem leży w soft'cie lub procesorze - źle komunikuje sie z body. Jeśli soft wystarczy wizyta w serwisie jesli procesor to już wymiana szkiełka na nowe :(. Obiektyw powinien już poprawnie komunikować się także z innymi korpusami. Nie słyszałem o przypadku by jeden obiektyw był OK z jednym body, a z innym już nie - ale pewnie się mylę (nie jestem w stanie przekopać się przez całe forum :( ) Tak czy siak w jakim świetle stawia to Sigmę, która deklaruje testy na każdym wychodzącym egzemplarzu.
Dziwne bardzo, kiedy ja rok temu wysłałem swoje 70-200 do serwisu Sigmy, naostrzyli bezbłędnie odrazu. To samo dotyczy 18-50.
Jastus - mylisz się. Problem z AF w aparatach Nikona polega na tym, ze Nikon nie dzieli sie z nikim specyfikacjami technicznymi - stad problemy producentow by obiektywy dzialaly z kazdym body.
A moze pokazcie te zdjecia, na ktorych widac owa nieostrosc??
Na pewno masz rację, dla tego wspominaem o soft'cie - zakłada, że Sigma zbiera dane o nowych korpusach i ma gotowy upgade. To powinno rozwiązywać problem nie w jednym, a w wielu korpusach. Ale wobec tego, po co wysyłć im korpus dodatkowo.
Nie słyszałem o przypadku by jeden obiektyw był OK z jednym body, a z innym już nie - ale pewnie się mylę (nie jestem w stanie przekopać się przez całe forum :( ) .
Ja mam skalibrowaną tę Sigmę pod D80, z D700 muszę wprowadzać korektę +15. Pozostałe szkła jakie mam działają idealnie z D80 i D700 bez korekty. Czary jakieś, ale nie mam zamiaru sobie tym głowy zaprzątać :)
ps. Wysyłałem z D80 trzy razy, za trzecim wymieniono mi na nowy egzemplarz i już poprawnie skalibrowali z D80.
ps.2. Do tych którzy wysyłają do kalibracji i potem sprawdzają czy jest OK - sprawdźcie koniecznie jak Wasze szkła zachowują się na większych dystansach ostrzenia. Bo bardzo często po kalibracji wydaje się, że jest OK... na krótkich dystansach ostrzenia. A już przy klikudziesięciu/kilkuset metrach są cyrki. Radzę to dokładnie sprawdzić by się któregoś dnia nie zdziwić...
Tak jak pisze prz3mo na krótkim dystansie mam dobrze a jak juz wchodzi kilkadziesiąt metrów to jest lipa
Tak jak pisze prz3mo na krótkim dystansie mam dobrze a jak juz wchodzi kilkadziesiąt metrów to jest lipa
No to wysyłaj do kalibracji... Nie po to chyba dałeś niemałą kasę by godzić się na takie działanie szkła ?
Ja długo "walczyłem" z nimi, ale w końcu jest tak jak być powinno, ostrzy dobrze na każdej odległości.
No wyślę tylko jakiś czas znjadę między zawodami no chyba, że szybciej nabędę D700 i będzie dobrze:) to olewam.
Właśnie dostałem obiektyw po kalibracji - pierwszy teścik na gorąco w pracy (z ręki, na szybko - ale nie mogłem się powstrzymać) wskazuje, że udało się za pierwszym podejściem. Oczywiście to jeszcze o niczym nie przesądza, ale cały czas jestem dobrej myśli
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/33945f878faf6afa.html)
dodaje linka, bo coś nie widać zdjęcia http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/33945f878faf6afa.html
No wygląda dobrze też tak miałem, ale jak poszedłem na tor cykać foto na większych ogniskowych i różnych odległościach to się zawiodłem;/
ps. Ile trwała kalibracja?? Kiedy wysłałeś i ci odesłałi??
Wysłałem DHL-lem w piątek 15 i wczoraj paczka dobiła do firmy - a, że byłem poza biurem do rąk dostałem dopiero dziś. Czyli można powiedzieć, że około tygodnia - wynik nienajgorszy. Oczywiście porobię dalsze testy na spokojnie w domu na różnych ogniskowych.
No to muszę jakoś wysłać, aby się załapać między zawodami hehehe
Warto jeszcze zadzwonić i trzymać rękę na pulsie - numer zlecenia poznalem dopiero po telefonie - na maila zero odpowiedzi czy informacji :(
shadow_alex
27-05-2009, 11:25
ps. Wysyłałem z D80 trzy razy, za trzecim wymieniono mi na nowy egzemplarz i już poprawnie skalibrowali z D80.
OT. Dobrze, że w sigmie chociaż wymieniają. W serwisie nikona po prostu mówią, że "u nich jest OK";-/ z 20 cm pewnie;-/
Testy domowe wypadły bardzo dobrze - w teren dopiero wybieram sie w sobotę i na spokojnie zobaczę jak pracuje AF. Chyba udało się za 1 razem.
Tak się zastanawiam, czy tej pierwszej za bardzo nie "wytrząsło" w drodze do serwisu - w sumie 6 razy wędrowała tam i spowrotem. Jak czasami kurierzy traktują przesyłki, widzę w mojej firmie - byle jak byle szybko - jak worek kartofli.