Zobacz pełną wersję : 9 tys. do wydania - propozycje (d90)?
cześć,
przede wszystkim witam na forum,
powoli przymierzam się do zakupu jakiegoś zestawu N, miałem kiedyś alfę 700, zeissa i trochę gratów, chciałbym uzbierać coś podobnego w nikonie.
Oto co wymyśliłem:
d90
16-85 jako podstawowy spacer-zoom, nie wiem czy jest sens przepłacać tysiaka w stosunku do 18-105, ale z drugiej strony zależy mi na czymś trwałym i solidnym.
nikkor 35 f1.8 - jako podstawowa stałka
nikkor 60 micro 2.8g - makro + portrety
sb-900 - lampka musi być
Co sądzicie o takim zestawie? jakieś kontrpropozycje/wrażenia z użytkowania w/w sprzętów?
Interesuje mnie wyłącznie sprzęt nowy, z PL gwarancją. Zależy mi na szybkim i pewnym AF i dobrej ergonomii.
Jak wygląda sprawa z obiektywami nikkora? duży rozrzut jakościowy czy mogę brać w ciemno?
Przeznaczenie: fotki rodzinne, makro, od czasu do czasu widoczki, czyli taki "standard".
pozdrawiam + z góry dzięki za opinie
polnasa_x
10-05-2009, 20:17
hmmm za 9 tys to ja bym na Twoim miejscu brał d300... to jest znacznie lepszy sprzęt
alpha 700 to te same body co d90 tylko ten ma filmy ;p
SB-900 hmmm zastanawiałbym się nad nią bo z tego co się orientuje to jest praktycznie to samo co SB-800 tylko ma jakiś tam panel sterowania czy coś i znacznie wyższą cene ;-)
Szkła to kolejne osoby Ci lepsze opinie dadzą, ja napisałem to co ja myślę ;-)
hmmm za 9 tys to ja bym na Twoim miejscu brał d300... to jest znacznie lepszy sprzęt
SB-900 hmmm zastanawiałbym się nad nią bo z tego co się orientuje to jest praktycznie to samo co SB-800 tylko ma jakiś tam panel sterowania czy coś i znacznie wyższą cene ;-)
Szkła to kolejne osoby Ci lepsze opinie dadzą, ja napisałem to co ja myślę ;-)
a to dobre, gdzie coś takiego usłyszałes.....
d300 jednak kosztuje o 2 tyś. więcej, wolę za tą cenę jakieś szkiełko dokupić.
co do sb800=900 to się nie zgodzę, poza tym ciężko już chyba kupić nówkę, a różnica w cenie nie jest aż tak duża...
lol skad takie wnioski?
polnasa_x
10-05-2009, 20:33
jak się gdzieś w sklepie dopytywałem jaka jest różnica to mi tak powiedzieli o tych lampach...
to uświadom mnie w czym tkwi moja niewiedza ;/
jak się gdzieś w sklepie dopytywałem jaka jest różnica to mi tak powiedzieli o tych lampach...
to uświadom mnie w czym tkwi moja niewiedza ;/
spróbuj google, lub np tu:
http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=67986
polnasa_x
10-05-2009, 20:52
dobra już się nie odzywam ;p
biore się za lekturę
SlaWasII
10-05-2009, 21:07
d300 jednak kosztuje o 2 tyś. więcej, wolę za tą cenę jakieś szkiełko dokupić.
Między D90 a D300 jest moim zdaniem przepaść! Też uważam, że szkiełko najważniejsze ale D300 ze swoimi zaletami to wyjątek potwierdzający regułę. ;)
Najważniejsze moim zdaniem to: szczelna solidna obudowa, 51 pól AF w tym 15 krzyżowych, perfekcyjne śledzenie ostrości (D90 dostaje pono czkawki), korekcja FF/BF (pamięta ustawienia dla zdaje się 9 obiektywów), konfiguracja własnych ustawień (własne profile zamiast zielonych trybów) + 3 programowane guziki, z gripem 8 klatek/s.
No i jeszcze to: http://www.optyczne.pl/ranking_czytelników-ranking_lustrzanek.html
Jako właściciel D90, z dostępem do D300, miałem okazję porównać dość dobrze oba na tych samych szkłach i bardzo żałuję, że nie zainwestowałem w D300. Lepiej poświęcić szkiełko a mieć od razu lepszy aparat. Zaznaczam przy tym, że jestem lajkonikiem, natomiast fachowcom zdjęcia wychodziły podobne, wprawdzie też wybierali D300, ale decydowało uszczelnienie, solidność wykonania, własne tryby i inne, mniej znane mi rzeczy. Refleksja jest jedna - jak Cię stać, to D300. Co do słabego śledzenia ostrości w D90 - mój czkawki nie dostaje, nie zauważyłem żadnych błędów.
SlaWasII
10-05-2009, 21:39
Co do słabego śledzenia ostrości w D90 - mój czkawki nie dostaje, nie zauważyłem żadnych błędów.
Inni zauważyli: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=84737 ;)
Znam ten wątek i jeszcze raz powtarzam, nie zauważyłem różnicy w dokładności śledzenia przy D90 i D300. Ale też nie testowałem tego zbyt intensywnie, może po prostu nie trafiłem na warunki, gdzie problem wychodzi.
Piotrek Charchuła
10-05-2009, 21:49
Za 9 tyś ja bym skompletował taki zestaw:
D80 - 2000 zl
MB-D80 - 600 zl
N 50 1.8 - 500 zl
N 18-70 - 800 zl
S 70-200 - 3000
SB 900 - 1500
Reszta na plecak i statyw :-P
Ale się rozmarzyłem :-D
Dzięki za opinie ale d300 jest chyba poza moim zasięgiem. Budżet i tak jest już ciasny.
musiałbym zrezygnować z 60ki makro, wtedy za ok. 10tyś miałbym d300 + 16-85 + 35 + lampkę. W sumie to jest jakaś opcja, jeżeli jakimś cudem sprzęt trochę potanieje to może stanie się realna.
Duża szybkostrzelność nie jest mi potrzebna, bez świetnego śledzenia też jakoś przeżyję.
Jak natomiast opisalibyście AF (pomijając śledzenie i ilość pól) d90ki, w normalnych, codziennych sytuacjach? Czy jest tak szybki i niezawodny jak byście sobie tego życzyli?
SlaWasII
10-05-2009, 21:58
Jak natomiast opisalibyście AF (pomijając śledzenie i ilość pól) d90ki
To zależy głównie od szkiełka. Chyba, że masz na myśli śrubokręt... ;)
AF w D90 jest MZ niezły jedyna reguła jaką zauważyłem (wystąpiła ok. 30% powtarzalność błędu) to brudno-szary przedmiot wiszący na czerwono-brązowej ścianie w oświetleniu żarowym.
AF nie trafiał, niezależnie od ustawień. Ale pewnie nie będziesz focił ściany w moim garażu ;) więc chyba nie ma się czym przejmować. W innych warunkach trafiał dobrze.
Aha, testowałem na 18-105 i 28/2,8. Nie trafiał porównywalnie przy obu szkłach
AScally dzięki za opinię.
BugsBunny
10-05-2009, 22:13
ja bym zrezygnował z 16-85 na rzecz 18-200VR - cena zbliżona, z wstawianych tu sampli widać że jakość optyczna też ( nieco mniejsze zniekształcenia w 16-85 ), a uniwersalność zdecydowanie większa
chyba że baaardzo Ci zależy na tych 2mm na szerokim końcu
Jak natomiast opisalibyście AF (pomijając śledzenie i ilość pól) d90ki, w normalnych, codziennych sytuacjach? Czy jest tak szybki i niezawodny jak byście sobie tego życzyli?
Mam d90 + 18-105 VR. Szkło wybrałem, bo stosunkowo ostro rysuje a nie było aż tak drogie a puszkę wybrałem głównie dla fotek sportowych i się nie zawiodłem jak na razie, jeśli chodzi o celność i szybkość AF.
Zimą, w górach napstrykałem mnóstwo zdjęć narciarzy i deskarzy w ruchu- AF-s sprawował się świetnie. Wczoraj np na gali boksu w Gdyni nafociłem mnóstwo fotek, przy nie zawsze najlepszym oświetleniu, przy dość wysokim iso, ale też z AF nie miałem problemu.
W/w sytuacjach wybieram pojedyńczy AF oczywiście i strzelam seryjnie. Gdybym miał określić w procentach ilość niedoostrzeń, to nie wiem... 1-2%?
velaskez
10-05-2009, 22:48
A używanie 60 Micro do portretu nie będzie za dobre...
Polsar74
10-05-2009, 22:55
cześć,
Oto co wymyśliłem:
d90
16-85 jako podstawowy spacer-zoom
sb-900 - lampka musi być
Co sądzicie o takim zestawie? jakieś kontrpropozycje/wrażenia z użytkowania w/w sprzętów?
Świetny wybór moim zdaniem bo :
- D90 to już namiastka the-czysta
- n16-85VR - mam i wg mnie jest duuużo lepsze od 18-70 i np. 18-200vr
- n35/1.8 - mniam mniam :-)
- n60 - do makro jak najbardziej
- sb900 - mniam mniam :-)
Sam mam 90% tego zestawu - wreszcie jestem zadowolony, a trochę sprzętu już przez łapki przeszło.
Odpuść sobie tamrony i sigmiaki - przynajmniej nie będzie boleć to że D90 nie ma mikroregulacji FF/BF.
D.Anihilati
10-05-2009, 23:03
ja bym zrezygnował z 16-85 na rzecz 18-200VR - cena zbliżona, z wstawianych tu sampli widać że jakość optyczna też ( nieco mniejsze zniekształcenia w 16-85 )
Na pewno?
Ja pamietam, ze ktos wrzucal sample z 18-200 i 18-105 i ten drugi wypadal lepiej. A 16-85 jest podobno jeszcze lepszy od 18-105 (zarowno optycznie, jak i jesli chodzi o jakosc wykonania).
Co do D300 - oprocz wymienionych juz zalet, ma jeszcze jedna, o ktorej, zauwazylem, rzadko sie wspomina - w D90 AF w trybie LV pracuje tylko w trybie detekcji kontrastu, podczas gdy w D300 AF w LV moze dzialac zarowno w trybie detekcji kontrastu, jak i w trybie detekcji fazowej. Inna sprawa, ze uruchamianie LV w D300 to istna meczarnia :/
Jeśli potrzeby są "standard" to zestaw proponowany jest dobry, do portretów to nie 60 micro :)
Wybierając D300 coś zyskasz, pomiar światła ze szkłami manual, D90 tego nie potrafi.
A używanie 60 Micro do portretu nie będzie za dobre...
Jeśli potrzeby są "standard" to zestaw proponowany jest dobry, do portretów to nie 60 micro :)
Wybierając D300 coś zyskasz, pomiar światła ze szkłami manual, D90 tego nie potrafi.
velaskez, MYSZ, Wyszedłem z założenia, że jasna 60ka z ładnym bokeh nada się do takich rzeczy i dzięki temu będę miał i makro i od czasu do czasu portretówkę. Co ją dyskwalifikuje?
Pomiar światła w d300 to dobra rzecz, przydałaby się do samyanga fisheye.
lomax dzięki że podzieliłeś się wrażeniami na temat AF.
BugsBunny
11-05-2009, 09:38
Na pewno?
Ja pamietam, ze ktos wrzucal sample z 18-200 i 18-105 i ten drugi wypadal lepiej. A 16-85 jest podobno jeszcze lepszy od 18-105 (zarowno optycznie, jak i jesli chodzi o jakosc wykonania).
widziałem porównania z tego wątku
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=50305
16-85 wypada odrobinę lepiej ale IMHO są to różnice nie do zauważenia na zdjęciach, w przeciwieństwie do różnicy w ogniskowej
gdyby to było jakieś metalowe 16-85/2.8 to inna sprawa
60 micro nie jest faktycznie szkłem portretowym ale da się tak stosować z zupełnie dobrymi efektami ( bodaj m.in. Andy_O, jeśli dobrze kojarzę, tak robił, Zbigniew chyba też ), a przy tym nadaje się do macro w przeciwieństwie do dedykowanych portretówek
pewnie że lepiej mieć i micro i 85/1.4 ale jak nie ma na wszystko to trzeba coś pośrodku; rozważałbym też 105 macro do obu tych zastosowań
sha87, no właśnie bokeh z 60 micro nie jest najpiękniejszy, ale też nie demonizujmy - da się i wychodzi całkiem nieźle
"Przeznaczenie: fotki rodzinne, makro, od czasu do czasu widoczki, czyli taki "standard" "
do tego AF z D90 jest aż nadto szybki i pewny - ten sam układ jest w D200 i ludzie szybki sport tym robią z dobrymi efektami. Za uszczelki tez szkoda dopłacać - wszyscy o tym piszą a nikt aparatem nie rzuca ani go w błocie nie moczy, poza garstką zawodowców
jeżeli nie planujesz szkieł manualnych to IMHO szkoda kasy na D300 - jest fajniejszy i przyjemniejszy w obsłudze, ale do tych zastosowań nic więcej. Ja sam bym wybrał raczej D200, ale ciężko już znaleźć zadbany, o nowym nie wspominając ( albo Fuji S5 Pro, ale to już trzeba wiedzieć dokładnie czego się chce )
IIGrzesiekII
11-05-2009, 09:46
Mam akurat 60-tke, portrety wychodzą dobre, ostrość jest mega, bokeh może nie najpiękniejszy ale daje rade. Z braku funduszy (nie mam kasy na 85/1.8) muszę robić zdjęcia nim i nie narzekam, makro wychodzi wyśmienite, jak na amatorskie portrety to też dobrze. Ale niestety to tylko 60 mm i czasami trzeba bardzo blisko podejść.
Mam akurat 60-tke, portrety wychodzą dobre, ostrość jest mega, bokeh może nie najpiękniejszy ale daje rade. Z braku funduszy (nie mam kasy na 85/1.8) muszę robić zdjęcia nim i nie narzekam, makro wychodzi wyśmienite, jak na amatorskie portrety to też dobrze. Ale niestety to tylko 60 mm i czasami trzeba bardzo blisko podejść.
Dzięki za opinię użytkownika!! Myślałem że bokeh jest jedną z mocniejszych stron tego szkiełka, opierałem się na opinii z photozone.de.
IIGrzesiekII posiadasz 2.8G czy jego starszą wersję? Mógłbyś podesłać mi z kilka przykładowych portretów albo fotek ilustrujących bokeh na maila (
[email protected]) albo na priva? z góry dzięki!
BugsBunny także dzięki za linka, b. pomocni jesteście, jeszcze raz thx. Ponownie, opierałem się na samplach z photozone, tam 16-85 jest rewelacyjnie ostry. Będę musiał to sprawdzić samemu w sklepie.
BugsBunny
11-05-2009, 10:12
sample z różnych szkieł możesz pooglądać np. tu:
http://www.pixel-peeper.com/lenses/nikon/
16-85 nie miałem ale miałem 18-200 i będę bronił tego obiektywu - jest jakościowo świetny a uniwersalność potrafi być bezcenna, zwłaszcza w terenie
nie wspomniałeś o żadnym tele - chyba że po prostu nie potrzebujesz, to wtedy faktycznie lepiej mieć troszkę szerzej
kielbach
11-05-2009, 12:28
Co do bokeh to N60G wypada moim zdaniem całkiem nieźle szczególnie w porównaniu do N60D.
Między D90 a D300 jest moim zdaniem przepaść! Też uważam, że szkiełko najważniejsze ale D300 ze swoimi zaletami to wyjątek potwierdzający regułę. ;)
Najważniejsze moim zdaniem to: szczelna solidna obudowa, 51 pól AF w tym 15 krzyżowych, perfekcyjne śledzenie ostrości (D90 dostaje pono czkawki), korekcja FF/BF (pamięta ustawienia dla zdaje się 9 obiektywów), konfiguracja własnych ustawień (własne profile zamiast zielonych trybów) + 3 programowane guziki, z gripem 8 klatek/s.
No i jeszcze to: http://www.optyczne.pl/ranking_czytelników-ranking_lustrzanek.html
Ja nie neguję tego iż D300 jest świetnym aparatem,ale ten ranking oprócz tego,że potwierdza tą tezę jest do bani. Samsung jakiś tam stoi wyżej niż D700 i inne takie brednie więc nie polecałbym tego typu zestawień dla miarodajnych ocen aparatów.
Pozdrawiam
SlaWasII
11-05-2009, 13:01
Oni tam kryteriów ocenianina na pewno nie robili dla Samsunga! To są subiektywne oceny i tyle. Mnie tam dziwi wiele rzeczy. Najbardziej, że D300 jest na pierwszym miejscu... ;)
Dlatego podałem to na końcu, jako ciekawostkę.
I jeszcze jedno.
Nie zamierzam na siłę przekonywać do D300, choć to pewnie tak wygląda. Przedstawiłem swoje argumenty które mnie przekonują. Twoje argumenty mają sens dla Ciebie i mnie w pewnym sensie też przekonują. No bo skoro nieważna jest solidna szczelna obudowa itd. to faktycznie szkoda przepłacać.
Życzę dobrego wyboru!
IIGrzesiekII
11-05-2009, 15:55
sha81 chwilowo nie mam jak dla zobacz ten link od BugsBunny i ten obiektyw. Zdjęcia tam oddają w pełni możliwości tego obiektywu (pewnie można "wyciągnąć" więcej). Ja go kupowałem dosłownie w ciemno, trochę poczytałem, kupiłem i prawie go nie zdejmuje (czasami używam 18-105).
Oczywiście mam tą nową wersje :) (ehh kupowałem za nie całe 1400 zł a teraz o zgrozo 2k :/)
Zależy co chcesz nim fotografować tzn z jakiej odległości, zastanów jest również nad wersją 105 mm
sha81 chwilowo nie mam jak dla zobacz ten link od BugsBunny
(...)
Zależy co chcesz nim fotografować tzn z jakiej odległości, zastanów jest również nad wersją 105 mm
Znam pixel-peepera, obejrzałem już chyba wszystkie fotki z tego obiektywu:)
na 105 mm mnie nie stać, 3 tysiące, to już naprawdę przegięcie.
W każdym razie dzięki za opinie, pomyślę jeszcze nad wariantem bez szkła makro za to z d300.
fajnie by było go mieć bo to bez wątpienia super korpus ale sam nie wiem, chyba wole mieć więcej szkieł.
Tak ogólnie to bardzo podoba mi się nikon, naprawdę jest w czym wybierać. Fajne korpusy, dużo szkieł, chyba największy wybór wśród lustrzanek na rynku.
Gdybyście mieli jeszcze uwagi co do 16-85 to chętnie przeczytam, tutaj też są 2 czy 3 alternatywne szkiełka do wyboru.
pozdrawiam
velaskez
11-05-2009, 17:53
velaskez, MYSZ, Wyszedłem z założenia, że jasna 60ka z ładnym bokeh nada się do takich rzeczy i dzięki temu będę miał i makro i od czasu do czasu portretówkę. Co ją dyskwalifikuje?
Pomiar światła w d300 to dobra rzecz, przydałaby się do samyanga fisheye.
lomax dzięki że podzieliłeś się wrażeniami na temat AF.
No wlasnie ktos napisal, ze ostrosc jest MEGA. I to wlasnie dyskwalifikuje obiektywy typowe do zdjec makro przy portretach. Sa za ostre.
105 Micro do portretu to jest rzeznia i samobojstwo w jednym. Bugsbunny, tak jak 60 Micro jeszcze mozna przelknac, to 105 jest autentycznie za ostre;) Wystarczy spojrzec na zdjecia zrobione 105 Micro i 105 DC. Roznica jest duza.
SlaWasII
11-05-2009, 18:05
Maciek, święte słowa! :)
W każdym razie dzięki za opinie, pomyślę jeszcze nad wariantem bez szkła makro za to z d300.
Makro załatwisz pierścieniem odwrotnego mocowania, jakąś starą 50-tką i pierścieniami. To są grosze. Jasne, że prawdziwy obiektyw makro 1:1 to inna bajaka ale brać szkło makro kosztem D300... w życiu bym tak nie zrobił.
BugsBunny
11-05-2009, 18:18
Wystarczy spojrzec na zdjecia zrobione 105 Micro i 105 DC. Roznica jest duza.
wiadomo że jest, to w końcu obiektywy do różnych zastosowań, ale to nie znaczy że makroszkłem nie można zrobić dobrego portretu
zrobienie mydła z obrazka ostrego nie jest problemem, odwrotnie trudniej
chcę tylko dać do zrozumienia, że naprawdę można wiele zdziałać fotograficznie wcale nie mając najlepszych i najdroższych, dedykowanych rozwiązań. Czasami w podobnych wątkach dyskusja idzie w taką stronę jakby bez D3X'a i zestawu jasnych stałek nic nie dało rady zrobić, bo wszystko inne to półśrodki
SlaWasII, a ja bym zrobił - co jest w d300 co musi mieć autor wątku, a nie ma w D90? po co płacić za zbędne funkcje?
IIGrzesiekII
11-05-2009, 18:23
Sam gdybym miał te 9k to brałbym bez zastanowienia D300 a co tego jakieś szkiełko na początek + potrzebne akcesoria ( resztę dokupiłbym później ). D300 jest o klasę wyżej niż D90 (sam go mam i sprawia mi mnóstwo frajdy z focenia). Po prostu musisz określić jak bardzo chcesz zabrnąć w fotografowanie.
Sam gdybym miał te 9k to brałbym bez zastanowienia D300 a co tego jakieś szkiełko na początek + potrzebne akcesoria ( resztę dokupiłbym później ). D300 jest o klasę wyżej niż D90 (sam go mam i sprawia mi mnóstwo frajdy z focenia). Po prostu musisz określić jak bardzo chcesz zabrnąć w fotografowanie.
Ale czy dla początkującego dobrze jest zaczynać od tak dobrego sprzętu?
SlaWasII
11-05-2009, 18:29
...co jest w d300 co musi mieć autor wątku, a nie ma w D90? po co płacić za zbędne funkcje?
Już to tu pisałem.
IMO, powtarzam IMO, autor wcale nie musi. W kolejności od najważniejszych:
szczelna solidna obudowa, 51 pól AF w tym 15 krzyżowych, perfekcyjne śledzenie ostrości (D90 dostaje pono czkawki), korekcja FF/BF (pamięta ustawienia dla zdaje się 9 obiektywów), konfiguracja własnych ustawień (własne profile zamiast zielonych trybów) + 3 programowane guziki, z gripem 8 klatek/s.
Obudowa jest naprawdę pancerna!
IIGrzesiekII
11-05-2009, 18:33
Ale czy dla początkującego dobrze jest zaczynać od tak dobrego sprzętu?
Sam zaczynałem z D90 (ogrom funkcji i opcji, aparat mnie nie ogranicza, ba moje umiejętności mnie ograniczają ale pracuję nad tym).
Napisałem, żeby autor sam określił jak bardzo chce się zagłębić (czy powierzchownie, tutaj idealny będzie D90 czy będzie potrzebował "ulepszeń" czyli D300). Jak będzie robić zdjecia okazyjnie to oczywiście D90 a do tego fajne obiektywy, ale gdy będzie chciał coś więcej to tylko D300. Od autora zależy, dostał na tacy nasze opinie, wszystko zależy od niego
BugsBunny
11-05-2009, 18:59
ja nie neguję że D300 jest lepszy, ale jeśli jego zakup ma oznaczać niemożność kupienia odpowiednich obiektywów to IMO jest to bez sensu, chyba że faktycznie jest w nim coś co przyszłemu właścicielowi jest koniecznie potrzebne
czy nie jest często mniej więcej tak, że:
mam super pancerny korpus ( chuchany, czyszczony, noszony w torbie, nigdy nie wyjmowany jeśli jest choćby mżawka, i oczywiście żaden z moich obiektywów nie ma uszczelnień ), jest w nim 51 pól AF ( ale korzystam tylko ze środkowego ew kilku bocznych, jednak gdybym chciał... ), mogę podpiąć szkła manualne ( których nie mam i nie kupię ), robi 6 fps ( a D90 tylko 4.5, błeee ), ma mnogość ustawień indywidualnych i dodatkowych funkcji ( do których nawet nigdy nie zaglądałem )
chciałbym nim robić i makro, i portret, i krajobraz, i ptaszki, ale jak go kupiłem to zostało mi tylko na 50/1.8D :(
za jakiś czas uzbieram na potrzebne obiektywy, nie zrobię w tym czasie wielu zdjęć, mój D300 straci wtedy połowę wartości, przed wyjściem do sklepu po szklarnię poczytam FN a tam będą się właśnie podniecać nowym D400 albo D500, więc go kupię, i dalej będę zbierał na obiektywy.... itd
i weźmy pod uwagę, że matryca jest praktycznie ta sama, więc ten aspekt ewentualnej "wyższości" odpada
gadzeciarz
11-05-2009, 19:03
Witam szanowne grono,od niedawna jestem użytkownikiem D 90,moja opinia jest jak na razie bardzo pozytywna o tym aparacie,jest to moja druga lustrzanka.
Jeszcze w listopadzie i na początku grudnia też zastanawiałem się nad kupnem D 300,ceny były jeszcze bardziej ludzkie.
Po przeanalizowaniu moich własnych umiejętności,oraz oczekiwań od nowego aparatu oraz łatwości obsługi wybór padł jednak na D 90.
Bałem się że ten full wypas w D 300 zostanie zwyczajnie zmarnowany z powodu skromnej wiedzy o ustawieniach recznych.
W tym aparacie, o ile się nie mylę to tylko MANUAL.
jak to się mówi" mierz siły na zamiary"
W moim przypadku tak jak opisuję,to D 90 ma wszystko czego potrzebuje taki amator jak ja by bawić się fotografią oraz powoli uczyć się wykorzystywać ustawienia ręczne, w tedy gdy pośpiech mogę sobie darować.
A taki już bardzo profesjonalny aparat to sobie może kiedyś kupię,jak zdobędę wiedzę którą w natychmiastowy sposób wykorzystam robiąc zdjęcie takim sprzętem.
Wiedza i doświadczenie jest gwarantem dobrego zdjęcia takim caculkiem jak D 300,bez tego to chyba szkoda kasy,tak mi się wydaje.
czy nie jest często mniej więcej tak, że:
mam super pancerny korpus ( chuchany, czyszczony, noszony w torbie, nigdy nie wyjmowany jeśli jest choćby mżawka, i oczywiście żaden z moich obiektywów nie ma uszczelnień ), jest w nim 51 pól AF ( ale korzystam tylko ze środkowego ew kilku bocznych, jednak gdybym chciał... ), mogę podpiąć szkła manualne ( których nie mam i nie kupię ), robi 6 fps ( a D90 tylko 4.5, błeee ), ma mnogość ustawień indywidualnych i dodatkowych funkcji ( do których nawet nigdy nie zaglądałem )
chciałbym nim robić i makro, i portret, i krajobraz, i ptaszki, ale jak go kupiłem to zostało mi tylko na 50/1.8D :(
za jakiś czas uzbieram na potrzebne obiektywy, nie zrobię w tym czasie wielu zdjęć, mój D300 straci wtedy połowę wartości, przed wyjściem do sklepu po szklarnię poczytam FN a tam będą się właśnie podniecać nowym D400 albo D500, więc go kupię, i dalej będę zbierał na obiektywy.... itd
i weźmy pod uwagę, że matryca jest praktycznie ta sama, więc ten aspekt ewentualnej "wyższości" odpada
amen, święte słowa.
Dzięki chłopaki za rady, zobaczę jak będą kształtować się ceny...
9 tyś to nie jest dla mnie suma na początek, to co teraz kupię musi mi starczyć na kilka lat, w końcu nie samą fotografią człowiek żyje. Nie popadajmy też w skrajności, d90 to też nie jest zupełnie amatorski sprzęt i nie tylko d300 nadaje się do robienia fotek:)
W każdym razie dziękuję za opinie na temat 35ki, przydatności 60ki do portetów oraz alternatyw dla 16-85.
Jeszcze jedna kwestia na koniec: jakieś negatywne doświadczenia z w/w obiektywami? Do a700 miałem kilka zeissów 16-80 i to była po prostu męka. Okropny BF, decentryczność, ostatni egzemplarz połowę czasu spędził w serwisach. Od tego czasu boję się cokolwiek kupić bo pewnie i tak będą z tym same problemy...
Karl Johansson
11-05-2009, 19:18
W tym aparacie, o ile się nie mylę to tylko MANUAL.
jak to się mówi" mierz siły na zamiary"
Hmm. Mam d300.
Raczej NIE używam trybu manualnego, chyba, że zależy mi na utrzymaniu tych samych parametrów przez kilka ujęć.
Przeważnie tryb priorytetu przysłony i hajda na koń!
:]
D300 jest baaaaa(...)aaaardzo przyjemnym aparatem. Wcześniej miałem d70 i różnica jest wielka. Nie są to może jakieś konkretne rzeczy, ale bardziej przyjaźnie się go obsługuje, tak czysto subiektywnie.
Teraz pozostaje mi tylko zbierać na coś, co przyjaznością obsługi dorówna Nikonowi F5 :]
ja na twoim miejscu kopiłbym 24-70\ 2.8 z s5pro albo z d90
BugsBunny
11-05-2009, 19:22
ze wszystkich obiektywów, które miałem ( a było już tego trochę ), problemy były tylko z Tamronami i Sigmami ( nigdy więcej kudli, warto dopłacić za spokój ) - oczywiście z AF
wszystkie Nikkory ok, na miarę możliwości danego modelu
emsolo, to jest baaardzo przyjemny zestaw :-D ( troszkę jednak mało wszechstronny )
SlaWasII
11-05-2009, 20:29
Powiem tak.
Rok temu, miałem na sprzęt 3000zł. Wybrałem D60 + 2 kity + LowePro + rezerwowa bateria + filtry + masę innych pirdółek etc. Od roku jestem wniebowzięty! Teraz rozglądam się za obiektywami, cały czas myślę o lepszym body.
Też twierdzę, że rozsądniej mieć szkiełko za 8000 i body za 1000 niż jakąkolwiek inną konfigurację - ale... jakbym miał 9000 do wydania, to nawet sekundy bym się nie zastanawiał. deCzysta + S150-500!
IMO, IMO, IMO... bo kocham ptaki, bo jestem hobbystą i kieruję się uczuciami, a nie rozsądkiem profesjonalisty! ;)
BugsBunny nie no poprostu mowie co ja bym wzial, ja bawie sie w portrety i mode wiec dla mnie najlepszy :)
d90
16-85 jako podstawowy spacer-zoom, nie wiem czy jest sens przepłacać tysiaka w stosunku do 18-105, ale z drugiej strony zależy mi na czymś trwałym i solidnym.
sb-900 - lampka musi być
D90 spokojnie Ci wystarczy i szkoda wywalać więcej kasy na D300 a oszczędzać na szkłach - bez sensu. Masz robić zdjęcia, a nie zachwycać się aparatem, a zdjęcia z tych puszek są identyczne jakościowo.
Co do szklarni - zamiast 16-85 brałbym 18-105VR, zamiast SB-900 szukałbym uzywki SB-800 albo nawet SB-600 - dla amatora spokojnie wystarczy.
Za "zaoszczędzoną" w ten sposób kasę kupiłbym Nikkora Micro AF-S 105mm, zamiast tej 60-tki, bo ogniskowa 60mm do makrofotek jest jednak za krótka. Z obiektywem 60mm skalę 1:1 uzyskujesz w odległości kilku centymetrów od przedniej soczewki, rzadko który motylek jest na tyle spokojny, aby wtedy nie odlecieć (chyba że o porannej rosie) :). Nikkor 105mm to szkło doskonałe w makro, a jak portrety z niego będą za ostre, to zawsze mozna rozmyć w PS albo zastosowac zbyt długi czas naświetlania ;)
Powodzenia :)
Annihitek
11-05-2009, 21:54
IMHO różnica między D90 a D300 jest zbyt mała. Za mała. Oczywiście tu chodzi o zdjęcia. Lepiej kupić D90 (albo niżej), ale za to dobre szkła. Powiem tylko dlaczego najbardziej. A najbardziej dlatego, że różnica D90 vs D300 jest kompletnie niewarta tej różnicy cen. Wyobraź sobie, że masz kumpla z tym samym funduszem - Ty kupisz D300 + cośtam, bo 2k mniej masz automatycznie, on D60 + znakomite obiektywy. Później patrzycie na swoje fotki - a tam tylko zalety szkła widać, a nie body. I Ty masz wypas body, ale on ma ostrzejsze i ogólnie lepsze zdjęcia.
Przykład prosty: Kupisz D60 teraz + świetne szkła (pod FX: 24-70 f/2.8), a za parę lat, kupisz sobie D700 lub następcę, w jakiejś rozsądnej cenie mając już szkła do tego i dopiero to będzie warte wydania 6-8k zł, bo to już będzie konkretny skok jakościowy, a nie wybieranie między modelami DX (to jak wybór koloru samochodu i parę pierdół, podczas gdy silnik, jest ten sam)
PS Kwestia D90 vs D300 to nadrzędna święta wojna tutaj. Niech ktoś zrobić wreszcie wątek z cyklu ,,przyklejony'' z porównaniem tych puszek (co do czego + parę pytań z odpowiedziami). Potem by się tylko tam ludzi kierowało...
// To napisałem ja - zadowolony i świadomy użytkownik D90, który mając kasę na D300, wiedział, że kupuje coś gorszego i to kupił. Użytkownik, który jeszcze dużo się musi nauczyć o swoim D90.
SlaWasII
11-05-2009, 22:05
D90 spokojnie Ci wystarczy i szkoda wywalać więcej kasy na D300 a oszczędzać na szkłach - bez sensu. Masz robić zdjęcia, a nie zachwycać się aparatem, a zdjęcia z tych puszek są identyczne jakościowo.
Co do szklarni... (ciach)
Normalnie wymiękłem. Masz robić to, a nie tamto... :mrgreen:
A jak ktoś lubi się zachwycać puszką? Ja lubię! Szczególnie jak mi to poprawia funkcjonalność i samopoczucie. ;) Podobnie można powiedzieć, że szkoda wywalać kasy na D90!
Jeśli chodzi o jakość zdjęć z puszek, to i z D60 będzie niezła jakość. Ba, nawet z D40. No, może ziarno wyjdzie większe dla większych ISO. Może jeszcze parę drobiazgów. I tyle.
Co do szklarni to dobrze argumentujesz! Stawiam piwo...
Ja dodam tylko jedno - szkła się znacznie, znacznie wolniej starzeją niż pucha.
Normalnie wymiękłem. Masz robić to, a nie tamto... :mrgreen:
A jak ktoś lubi się zachwycać puszką? Ja lubię! Szczególnie jak mi to poprawia funkcjonalność i samopoczucie. ;) Podobnie można powiedzieć, że szkoda wywalać kasy na D90!
Jeśli chodzi o jakość zdjęć z puszek, to i z D60 będzie niezła jakość. Ba, nawet z D40. No, może ziarno wyjdzie większe dla większych ISO. Może jeszcze parę drobiazgów. I tyle.
Co do szklarni to dobrze argumentujesz! Stawiam piwo...
Alez możesz się zachwycać puszką, ja tam tolerancyjny jestem i niech każdy robi to co lubi. Ja aparatem robię fotki.
Moja porada dotyczyła zagospodarowania okreslonej kwoty na określony cel. Jak chesz to doradź inaczej.
Pax.
Ciekawie się wątek rozwinął.
Sam się zaczynam zastanawiac, czy dobrze zrobiłem kupując D90 ;) U mnie decydowała głównie kasa, ale też i potrzeba złapania czasem krótkiego filmiku (tak, wiem że to obciach i że można komórką!).
Jedna tylko uwaga - może i uszczelnienie nie jest potrzebne, ale kiedyś załatwiłem na morzu D70, wystarczył zwykły rozbryzg fali i skończyło się w serwisie. Od tamtej pory zostałem wielkim fanem aparatów uszczelnionych. Nie wiem wprawdzie jak jest np. w rzęsistym deszczu (tzn. czy jest się czego obawiac), ale "zasadniczo strach jest" :). No i jeszcze jedno - na rynku jest mnóstwo starych, tanich, fantastycznych manualnych szkieł i możliwośc ich "zapamiętania" w aparacie jest nie do pogardzenia. Tu niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę, ale chyba w D300 można to zrobic, a w D90 nie. Ja używam staroci z Pentaxem (takie mam uchwyty) i sam się dziwię jakie efekty osiąga się szkłami za kilkadziesiąt złotych.
Słowo w dyskusji: Na Alledrogo już kilka razy widziałem, że sprzedawane są D90 dosłownie kilka dni po zakupie ( argument - przesiadka na D300). Widocznie sprzedający doszli do wniosku, że jednak wolą D300... Co nie świadczy, że D90 jest do bani :)
BugsBunny
12-05-2009, 10:03
Słowo w dyskusji: Na Alledrogo już kilka razy widziałem, że sprzedawane są D90 dosłownie kilka dni po zakupie ( argument - przesiadka na D300). Widocznie sprzedający doszli do wniosku, że jednak wolą D300...
naczytali się Forum Nikona... :wink:
niewiele mniej jest D300 od tych, którzy nagle uznali że nie obejdą się bez D700
jak klient nie ma potrzeby, to trzeba mu ja uświadomić - coś jak nowy samochód, telewizor, pralka itd :)
Trudno dyskutować z faktem że lepszy korpus jest lepszy - bo jest, ale mając ograniczony budżet trzeba iść na jakiś kompromis. Ja też lubię się pobawić wypasionym aparatem, ale stać mnie na szkiełka do niego.
Nie po to ten cudowny AF w D300/D700 żeby kręcił śrubokrętem albo był wyłączony ze szkłami MF; żeby go naprawdę wykorzystać to trzeba do niego doczepić AF-S'a, i to dobrego. Z 70-300G będzie tak samo do d.... jak każdy inny. Uszczelki też na nic się zdadzą, jak z przodu siedzi 50/1.8, a jak ktoś koniecznie chce rzucać aparatem to taniej i skuteczniej wyjdzie Camera Armor
namawiam po prostu żeby dobierać aparat do potrzeb, nie odwrotnie
BugsBunny - mnie przekonałeś. Poważnie. Ciekawe czy autora wątku też...
SlaWasII
12-05-2009, 16:39
Trudno dyskutować z faktem że lepszy korpus jest lepszy - bo jest, ale mając ograniczony budżet trzeba iść na jakiś kompromis.
Masz rację. I dlatego nie posiadam D300. Nie sądzę jednak, by 9 tys. było duzym ograniczeniem.
I jeszcze jedno. Z tej ankiety (http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=89578) wynika, że D300 dwa razy częściej bywa w serwisie niż D90... wyjątek potwierdzający regułę?! ;) Żartuję oczywiście. A poważnie, to szkoda, że tak wielu "ma to gdzieś".
Fotowentura
12-05-2009, 17:15
i to jest piękne, że każdy może mieć swoje zdanie:)
ja też dorzucę bardzo subiektywnie:
w rzeczonym dylemacie wybrałbym D90 + obiektywy + osprzęt. prawdą (i to bardzo obiektywną dla odmiany) jest, że prędzej zmienia się body niż szkła, dlatego jeśli mamy ku temu finanse warto myślę zainwestować w obektywy jak najlepsze.
na swoim przykładzie:
2,5 roku temu (czyli już po ukazaniu się D80) kupiłem D70s z kitem. po roku stałem się przeszczęśliwym posiadaczem Nikkora 50mm 1.8, a jakieś dwa tygodnie temu do zespołu dołączył Metz 48 AF-1. Jestem wniebowzięty, radość jaką sprawia mi fotografowanie tym co mam i fakt, że tak na dobrą sprawę nadal uczę się własnego sprzętu i co rusz odkrywam nowe mozliwości są nie do przecenienia. Nie zajeżdżam migawki (mam na koncie jakieś 12tys. klapnięć) i mam nadzieję, że aparat posluży mi jeszcze oby jak najdłużej (odpukać, niechaj los nie płata mi figli). Ani myślę o zmianach.
D80 i D90 to niewątpliwie bardziej nowoczesne aparaty niż D70s (nie twierdzę jednak, że lepsze, bo to też dość relatywne pojęcie), jest jednak jedna rzecz, która wg mnie przemawia na ich niekorzyść, a co za tym idzie - w kontekście wątku - na korzyść D300. Mianowicie - uchwyt. Jeśli w przyszłości fotografowanie nowym body ma mi sprawiać tyle radośći co z D70s to nie wyobrażam sobie kupna aparatu o mniejszym gripie. Tutaj minimalizacji nie akceptuję. Mi osobiście D80/90 już po prostu tak dobrze w dłoni nie leżą. Choć szwagier ma Canona 350D i tam jest jeszcze gorzej:)
sha81, koniecznie daj znać na co się ostatecznie zdecydujesz:)
danmus mam małe łapki więc d90 będzie mi pasować. zgadzam się też, że body nie jest takie ważne, myślę że na 2-3 lata spokojnie mi starczy.
Tak sobie liczę i liczę i zastanawiam się czy nie zrezygnować z jednej ze stałek,
ewentualnie zamiast 60 micro wziąć 85 1.8, zawsze 500-600 taniej, akurat na kartę pamięci i jakiś grip.
tylko czy jest sens mieć 2 stałki w tym samym zakresie co standardowy zoom? jak myślicie?
IIGrzesiekII
12-05-2009, 22:47
Wiesz, stałka to stałka (zoom w nogach) masz o wiele większe pole popisu co do głębi ostrości oraz możesz fotografować w świetle zastanym.
Co do wielkości i poręczności D90, użytkuję go od listopada, muszę powiedzieć że jest wszystko dobrze, pewnie się go trzyma, rozmieszczenie przycisków bardzo dobre ale ... dla osób mających duże dłonie, ostatni palec ucieka i po pewnym czasie po prostu boli. Najlepiej kupić gripa (jest w planach zakupu) i wtedy jest lepsza ergonomia
IMHO różnica między D90 a D300 jest zbyt mała. Za mała.
A pomiar światła ze szkłami manual? A pełna automatyka z nimi? A uszczelniony korpus?
No ale, może to mała róznica :)
A pomiar światła ze szkłami manual? musi się wpierw zastanowić czy w ogóle kiedykolwiek skorzysta ze szkła manualnego, bo jeśli w planach tylko nowe obiektywy, nowe w sensie technologii - to tutaj już wyposażenie jest silniki, śrubokręty - żyć nie umierać ;-)
Annihitek
02-06-2009, 07:19
A pomiar światła ze szkłami manual? A pełna automatyka z nimi? A uszczelniony korpus?
No ale, może to mała róznica :)
Co do szkieł - najpierw trzeba takie posiadać. Nie mówię, że to nie zaleta, ale wąskie grono z niej jedynie skorzysta, pomijając fakt, że bez tego też da się żyć.
Tu głównie chodzi o zdjęcia, a różnica w jakości zdjęć D90 vs D300 (przy tym samym obiektywie) jest praktycznie żadna, dpreview.com tylko się czegoś dopatrzył o ile pamiętam. Z racji tej samej matrycy - to samo użyteczne iso, pomijając uszczelnianą i lepszą obudowę i jednakowe LCD, D90 zwycięża np. lepszą ergonomią przycisków (nie rozumiem do dziś, co ten OK w innej parafii robi, zamiast być tam, gdzie ten wybierak wielofunkcyjny). Różnica w cenie D300 vs D90, jest wciąż na tyle duża, że grozi ryzykiem zakupienia dobrego szkła, w przypadku zakupu D90, a tego, to już żadna uszczelniania obudowa, pomiar światła ze szkłami manualnymi, przynależność do klasy pro, czy nawet ten świetny AF nie zrekompensują. Po prostu D300 czyni robienie zdjęć łatwiejsze niż D90, ale posiadanie go w żadnym wypadku nie sprawi, że będą lepsze na starcie. To myślę główna, ogólna zaleta.
Dla mnie skok jakościowy jest dopiero w przypadku D700 (conajmniej). Choć i tu jest podobna sytuacja, bo jest D700 vs D3, te same matryce, ten sam moduł AF, te same zdjęcia z tego będą wychodzić, ale oczywiście jest mnóstwo innych różnic, za które ktoś może chcieć dopłacić równowartość d300 (do d3).
A ja zbieralem sie z zakupem D300 i jak juz uzbieralem kase to ceny skoczyly do gory o jakies 15% i juz sie pozegnalem:( Wiec postanowilem kupic D90 z Kitem 18-105 i jakies szkielko, padlo na Tamrona 17-50 f2,8 i wbrew temu co chlopaki pisza o T i S to jestem zadowolony:) mialem szczescie i okazalo sie ze moj Tamron ostzry ladnie.
Niestety po kilku dniach od zakupu znalazlem oferte w necie w ktorej D300 byl w cenie tego zestawu ktory kupilem:( tzn D90 kit i Tamron:( Po D200 (zniszczonym pomimo pancernego szkla) troche trudno bylo mi wsiasc na D90 ale jestem bardzo zadowolony!!
Hehe filmow nie robie, LV nie uzywam (nawet zapominam ze tam jest:D).
D90 to dobra puszka w swojej klasie.....
Tak sobie mysle....ten 16-80 kosztuje w granicach 2tys. a pomyslales moze o Sigmie 17-70 HSM, te Sigmy z silnikiem radza sobie bardzo dobrze z Nikonami a cenowo to jakies 700zl taniej.....
A co do Allegro i D90 w ofercie to raczej nie aparaty niezadowolonych uzytkownikow a puszki z zagranicy kupione
zagranica za tansza kase niz w polsce.......biznes to biznes a nie wielka chec przesiadki.....
Zadowolony uzytkownik D90 z planami zmiany puszki w przyszlosci (narazie dalekiej bo mam manie trzymania aparatow wiec trzeba zbierac na nowy od zera:))
coach_lodz
02-06-2009, 08:58
no i D300 jest większy i cięższy... jak ktoś lubi targać to prosze bardzo... ja mam co mam i jestem mega zadowolony :)
Co daje wieksze mozliwosci fotografowania - "lepszy" korpus czy bardziej rozbudowana szklarnia? (odpowiedz chyba oczywista) -odpusc sobie d300 -wybieraj szklarnie
bloodcrawler
07-06-2009, 09:56
Ta, też se pomarzę. Niezbyt to pomoże w temacie ale co tam. D90 ma identyczną matrycę jak D300 plus rok różnicy prawie w sofcie, a to ma znaczenie.
D90 z gripem 3500
T12-24 1100
N35/1,8 900
N50/1,8 350
N85/1,8 1200
N70-300vr 1500
+ jakiś statyw/lampa.
Body nowe, obiektywy używane w dobrym stanie dostaniesz za taką cenę.
Szeroko na krajobrazy jest? Jest. Mała głębia ostrości do portretu jest? Jest. Coś co działa w ciemnościach jest? Jest. Coś na amatorskie ptaszki do parku jest? Jest. Cały zakres pokryty bez większych dziur jest? Jest. Ewentualnie N85 można zamienić na jakąś makro sigme/tokinę. O! :D
pioter m
07-06-2009, 22:13
Ja wybralem D90. D300 jest dla mnie zbyt drogi (nowy D300 ~ 2xD90). Wole zakupic dobra optyke.
Gdybym mial na tym zarabiec, to wtedy inna historia.
fuji s5 + 35/2 + 85/1.8 = 6k
świetny zestaw który wystarcza praktycznie na wszystkie okazje :) polecam bo używałem...
fuji s5 + 35/2 + 85/1.8 = 6k
świetny zestaw który wystarcza praktycznie na wszystkie okazje :) polecam bo używałem...
i po co mieszać w głowie jakimś tam Fuji, przecież mowa była o d90 i d300.
Ja wybralem D90. D300 jest dla mnie zbyt drogi (nowy D300 ~ 2xD90). Wole zakupic dobra optyke.
Gdybym mial na tym zarabiec, to wtedy inna historia.
Zgadzam się z tą opinią. Jeżeli nie chcesz zarabiać na fotografii i nie potrzebujesz szybko mieć dostęp do większości funkcji, bierz D90 i lepsze szkła.
Jeżeli jednak będziesz aparat wykorzystywał czasem komercyjnie, warto kupić d300. Ten aparat obsługuje się po prostu łatwiej i szybciej. Oczywiście, nie chodzi mi o to, że nadaje się tylko do komercyjnej fotografii, bo to nieprawda. D300 to świetny aparat dla każdego, kto ma ochotę pobawić się trochę fotografią. Jeżeli jednak budżet jest ograniczony (a prawie zawsze jest :) ), to trzeba zastanowić się nad wykorzystaniem aparatu w przyszłości.
Warto też kupić D300 dla wspomnianych już wcześniej szkieł manualnych. Teraz np. wszedł na rynek przyzwoity obiektyw Samyanga 8 mm (rybie oko), który z D90 będzie działać tylko w trybie M z ustawianiem światła "na czuja". Albo zapragniesz sobie kupić jakiś inny, stary obiektyw (można trafić w całkiem dobrej cenie) - wtedy D300 jak znalazł.
Warto też zwrócić uwagę, że trudniej sprzedać używany aparat niż obiektyw. Więc jeśli po kilku miesiącach stwierdzisz, że D90 to za mało, będziesz musiał sporo opuścić cenę w stosunku do pierwotnej.
IMHO nie warto kupować d90. Potencjalne korzyści mogą okazać się niczym wobec strat na zdrowiu jakie może ta puszka spowodować ( F --, CHA ERR ) - palpitacje serca, łysina, wygryzione paznokcie na rekach i nogach swoich i wszystkich w około.
Jeśli teraz ktoś wchodzi w system nikona a nie stać go na d300 a koniecznie musi mieć śrubokręt: d80. Jeśli nie musi : d5k.
Jeśli ktoś zaczyna budować system teraz a ma ograniczony budżet to chyba canon ma najciekawsza ofertę (najlepszy stosunek ceny do możliwości - w tej chwili).
IMHO nie warto kupować d90. Potencjalne korzyści mogą okazać się niczym wobec strat na zdrowiu jakie może ta puszka spowodować ( F --, CHA ERR ) - palpitacje serca, łysina, wygryzione paznokcie na rekach i nogach swoich i wszystkich w około.
Jeśli teraz ktoś wchodzi w system nikona a nie stać go na d300 a koniecznie musi mieć śrubokręt: d80. Jeśli nie musi : d5k.
Jeśli ktoś zaczyna budować system teraz a ma ograniczony budżet to chyba canon ma najciekawsza ofertę (najlepszy stosunek ceny do możliwości - w tej chwili).
Super przemyślenia, szkoda że opierasz je nie na własnym doświadczeniu a na opinii kilkunastu/ dziesięciu użytkowników, którzy znaleźli się na forach tylko dlatego, że mieli problemy. Nie bierzesz pod uwaguę tergo ile D90 się sprzedało a ile ma problemy.
Mam D90 używałem N18-55, T18-270, S70-300 APO DG, N35 i żadnych błędów ani z F ani z ERR CHA nie miałem.
Czy powinienem zatem obgryzać paznokcie jak tosugerujesz?
P.S. Nikt jeszcze dotąd nie zauważył, że większość użytkowników z błędem F to użytkownicy kitu 18-105?
P.S. Nikt jeszcze dotąd nie zauważył, że większość użytkowników z błędem F to użytkownicy kitu 18-105?
Chyba już ktoś to zauważył, ale nie jest to jakaś prawidłowość... Przyznam, że te błędy troche mnie zniechęcają i ponieważ mam czas to czekam do końca miesiąca.... Później D300 lub Pentax K7, jeśli testy wypadną dobrze... :)
Super przemyślenia, szkoda że opierasz je nie na własnym doświadczeniu a na opinii kilkunastu/ dziesięciu użytkowników, którzy znaleźli się na forach tylko dlatego, że mieli problemy. Nie bierzesz pod uwaguę tergo ile D90 się sprzedało a ile ma problemy.
Ciężko o poważne badania statystyczne - ale fora są pewnego rodzaju barometrem. Jeśli jest jakiś problem to to wychodzi w większym lub mniejszym stopniu - jakoś tam proporcjonalnie zawsze to skali problemu. O żadnym innym problemie dot. konkretnego modelu nie widziałem tylu postów i zawiedzionych użytkowników.
Chciałem kupić d90 i bardzo się tematem interesowałem - nie tylko czytałem to forum ale wiele zagranicznych. Problem jest, nie są to odosobnione przypadki. Nikon Milczy co znaczy ze nie jest to coś łatwego to usunięcia - IMHO nie warto się pakować w ta puszkę.
To jest moja opinia ( jak to słusznie zauważyłeś jest ona oparta na doświadczeniach innych nie moich - mi to wystarczy żeby nie podejmować tego ryzyka jakim jest zakup d90tki ).
[QUOTE=zielin;1318519]
Chciałem kupić d90 i bardzo się tematem interesowałem - nie tylko czytałem to forum ale wiele zagranicznych. Problem jest, nie są to odosobnione przypadki. Nikon Milczy co znaczy ze nie jest to coś łatwego to usunięcia - IMHO nie warto się pakować w ta puszkę.
QUOTE]
... i dlatego na razie nie kupiłem D90, poczekam. Jeśli sprawa jest poważna, to Nikon nie przyzna się. Wyobrażacie sobie wymianę iluś tam tysięcy puszek?
Ciężko o poważne badania statystyczne - ale fora są pewnego rodzaju barometrem. Jeśli jest jakiś problem to to wychodzi w większym lub mniejszym stopniu - jakoś tam proporcjonalnie zawsze to skali problemu. O żadnym innym problemie dot. konkretnego modelu nie widziałem tylu postów i zawiedzionych użytkowników.
To jest moja opinia ( jak to słusznie zauważyłeś jest ona oparta na doświadczeniach innych nie moich - mi to wystarczy żeby nie podejmować tego ryzyka jakim jest zakup d90tki ).
... i dlatego na razie nie kupiłem D90, poczekam. Jeśli sprawa jest poważna, to Nikon nie przyzna się. Wyobrażacie sobie wymianę iluś tam tysięcy puszek?
O kurcze post podwójny :(
Jakby nawet burknął ze jest wada to miałby tysiące ludzi na głowie żądających wymiany sprzętu - a tak siedzi sobie cicho udaje ze nic się nie dzieje a ludzie dalej kupują d90 ( jedni z większym inni z mniejszym szczęściem ).
Gdyby nie ten 'mały' szkopuł to d90 byłaby najlepsza puszka amatorska ever ( w sensie do tej pory )... IMHO ;)
SlaWasII
09-06-2009, 18:14
Popieram i też tak uważam. O takim np. D60, nie słyszałem by się tak psuł. Czy choćby D5k... :roll:
Podejrzewam, ze wielki wplyw na to ma tez ilosc sprzedanych egzemplarzy.
Cale mnostwo amatorow rzucilo sie na D90 ze wzgledu na to, ze wprowadza filmy i byl bardzo szeroko reklamowany.
Podejrzewam, ze wielki wplyw na to ma tez ilosc sprzedanych egzemplarzy.
Cale mnostwo amatorow rzucilo sie na D90 ze wzgledu na to, ze wprowadza filmy i byl bardzo szeroko reklamowany.
czemu ten fakt ma wpływ na niezawodność/zawodność d90tki? Popatrz - tyle sprzedali d40,d60tek a jednak nic niepokojącego się nie działo.
Parę osób w wątku o ERR w D90 mówiło ze np nie miało problemu przez pól roku a potem - bach - problem był prawie co sesje. Daje to do myślenia :( Naprawdę chciałbym żeby tego problemu nie było. Ugościłbym wtedy d90 pod strzechą.
Jeszcze jedno: D90 to pierwsza lustrzanka nikona współpracująca z SDHC? Nie? Może elektronika użyta nie była tak dobrze przetestowana jak ta obsługującą SD.
miejmy nadzieje, ze nikon za jakiś rok wprowadzi ulepszenia i ERR znikną
cześć,
to ja, autor watku:)
zamówiłem d90 + 18-105, imho trochę przesadzacie.
d90 to b.fajny aparacik o dobrej ergonomii. pewnie, zawsze mozna miec wiecej i lepiej ale czy amator faktycznie potrzebuje d300?
kwestia bledow - z tego co widze koledzy to nie macie d90 wiec nie powtarzajcie w kolko obiegowych opinii i nie cytujcie siebie nawzajem. nie wiem ile sprzedano w polsce d90 ale pewnie ladne kilka tysiecy sztuk, te kilkadziesiat przypadkow na forum to maly procent. same bledy sa zdiagnozowane - jeden dotyczy karty pamieci, drugi obiektywu. jedno i drugie ma gwarancje, oba mozna zamienic na cos innego.
No i bardzo pięknie. Co do jakości obrazka RAW z D90 zobaczcie takie zestawienie:
http://www.dxomark.com/index.php/eng/DxOMark-Sensor/(appareil)/D90
Gdzie jest super hiper pro D300 ? 4 miejsca niżej :) Lepsze wyniki od D90 mają tylko same pełne klatki. Owszem D300 ma kilka b. fajnych rzeczy , które super żeby miała też D90 ale w tym co najważniejsze, czyli jakości obrazka, wychodzi na to, że D90 w ogóle nie ustępuje D300. Ba, wg prezentowanego zestawienia jest nawet nieco lepszy :)
Podsumowując - jeśli nie będziesz robił zdjęć w deszczu i rozbijał się po ścianach z aparatem wyniki powinieneś uzyskać podobne.
Jest ktoś kto miał D90, przeszedł na D300 i może powiedzieć, że jest kolosalna różnica w jakości obrazowania na korzyść D300 ? Nie mówię o niepodważalnych zaletach typu obudowa czy kalibracja obiektywu ale o końcowym efekcie czyli obrazku RAW ?
[..]zamówiłem d90 + 18-105, imho trochę przesadzacie. d90 to b.fajny aparacik o dobrej ergonomii. pewnie, zawsze mozna miec wiecej i lepiej ale czy amator faktycznie potrzebuje d300?
kwestia bledow - z tego co widze koledzy to nie macie d90 wiec nie powtarzajcie w kolko obiegowych opinii i nie cytujcie siebie nawzajem. nie wiem ile sprzedano w polsce d90 ale pewnie ladne kilka tysiecy sztuk, te kilkadziesiat przypadkow na forum to maly procent. same bledy sa zdiagnozowane - jeden dotyczy karty pamieci, drugi obiektywu. jedno i drugie ma gwarancje, oba mozna zamienic na cos innego.
Nikt nie twierdzi tu ze d90 nie ma wymienionych przez ciebie i michera zalet. Wręcz przeciwnie! Wielokrotnie na tym forum udowadniano ze obrazek z d90 bije to co wypluwa d300. d300 to lepszy wizjer,zaawansowany af, budowa - wszystko to co amatorowi aż tak potrzebne nie jest.
Co do przesadzania i hiperbolizowania - tylko naświetlam problem i doradzam. Decyzja i tak należała do ciebie - wybrałeś d90. Spoko! Szczerze ci życzę żebyś nie miał wspomnianych problemów!!!!
Udanych kadrów! :)
...Jeszcze jedno: D90 to pierwsza lustrzanka nikona współpracująca z SDHC? Nie? Może elektronika użyta nie była tak dobrze przetestowana jak ta obsługującą SD.
Nie na 100% z SDHC chodzą D40, D40x czy D60.
W D90 przyśpieszono jedynie transmisje, żeby używać najnowszą (najszybszą) generacje kart.
Chyba dobrze to pamiętam, więcej jest tutaj:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=73550
moze zatem tu jest cos na rzeczy :/ cos, gdzies w kazdym razie nie wspolpracuje dobrze... niestety :(
nokinnikon
10-06-2009, 18:44
No i bardzo pięknie. Co do jakości obrazka RAW z D90 zobaczcie takie zestawienie:
http://www.dxomark.com/index.php/eng/DxOMark-Sensor/(appareil)/D90
Gdzie jest super hiper pro D300 ? 4 miejsca niżej :) Lepsze wyniki od D90 mają tylko same pełne klatki. Owszem D300 ma kilka b. fajnych rzeczy , które super żeby miała też D90 ale w tym co najważniejsze, czyli jakości obrazka, wychodzi na to, że D90 w ogóle nie ustępuje D300. Ba, wg prezentowanego zestawienia jest nawet nieco lepszy :)
Podsumowując - jeśli nie będziesz robił zdjęć w deszczu i rozbijał się po ścianach z aparatem wyniki powinieneś uzyskać podobne.
Jest ktoś kto miał D90, przeszedł na D300 i może powiedzieć, że jest kolosalna różnica w jakości obrazowania na korzyść D300 ? Nie mówię o niepodważalnych zaletach typu obudowa czy kalibracja obiektywu ale o końcowym efekcie czyli obrazku RAW ? A w tym zestawieniu RAW z D300 jest 12bitowy czy 14bitowy, nie umiem się doczytać.
Ten test jest do bani! Wyniki w wielu miejscach nie zgadzają się z tym co czytam na optycznych czy innych portalach.
Nic nie napisali o metodologii, skądinąd wiadomo, że matryce są identyczne wiec skąd różnice w wynikach wielu aparatów?
To może ja napiszę sobie taki ranking i wrzucę do netu na podstawie mojego "widdzimisie" i niby badając super aparatem do badań.
Ktoś wcześniej powoływał sie na ranking na stronie optyczne.
http://www.optyczne.pl/ranking_czytelników-ranking_lustrzanek.html
Zapomniał dodać, że to jest średnia z ocen czytelników wiec jak jakiś "Edek" złośliwie w opinii da marce X same jedynki (jedną gwiazdkę) to aparat spada w rankingu.
Jak już to polecam ranking na podstawie testów i oceny przez redaktorów z optycznych czyli np to zestawienie:
http://www.fototesty.republika.pl/rankingi/ranking_lustrzanki_optyczne.html
SlaWasII
11-06-2009, 09:30
Jak już to polecam ranking na podstawie testów i oceny przez redaktorów z optycznych czyli np to zestawienie:
http://www.fototesty.republika.pl/rankingi/ranking_lustrzanki_optyczne.html
Ten test, to jest dopiero tendencyjny... Wszystkie marki, z Sony i Canonem włącznie, mają jakość wykonania znacznie (sic) lepszą od D40 i D60?!
To jest na podstawie odczuć redaktorów opisanych w testach. Można się z tym nie zgadzać (ja też się nie zgadzam), ale przynajmniej każdy z parametrów jest opisany w teście.
Ta tabelka jest tylko zestawieniem tego co testowali w optycznych.
http://www.optyczne.pl/78.9-Test_aparatu-Nikon_D60_Podsumowanie.html
Zresztą jest to niezbyt aktualne, bo grip nieoryginalny można kupić, a co do tekstu, że jest za mały o 1 cm, to dla jednego wada a drugiego zaleta.
Testują tam jednak inne parametry raczej rzetelnie.
nokinnikon
11-06-2009, 12:39
http://www.dxomark.com/index.php/eng/DxOMark-Sensor/(appareil)/D90 W tych zestawieniach jak się wejdzie na "czytaj więcej" w D90 i D300 to wychodzi, że matryce tych dwóch aparatów są różne. Różnice występują w ogólnej ilości pikseli i w średnicy piksela. W D300 liczba ogólna pikseli jest większa a średnica pikseli mniejsza od D90.
filozzof
11-06-2009, 14:04
Gdyby autor wątku nie był zdecydowany na to co chce kupić (a jego preferencje są jednak jasno określone), to poleciłbym D700 + 50 1.4 nikkora (bo finalnie i tak większość z Nas dojdzie to wniosku że FF to FF ;)).
Jako że jednak autor wie czego mu trzeba zna teoretyczne zalety i wady w/w zestawu uważam że powinniśmy wesprzeć go w jego wyborze. Ja osobiście również celowałbym w 18-200 lecz jak widać autor nie potrzebuje tego typu ogniskowych.
Dlatego uważam że w/w zestaw będzie na pewno w 100% satysfakcjonujący dla kupującego i osobiście nic w nim bym w nim nie modyfikował ;)
Piotrek Charchuła
11-06-2009, 16:17
Za 9 tyś to raczej nie kupi się D700 z 50 1.4 :-P
... ale już 50/1.8 powinien dostać :)
filozzof
11-06-2009, 17:06
Myślę że spokojnie dało by radę - na Naszej forumowej giełdzie zdarzają się sztuki z przebiegiem do 10 tys po 7500 zł ;)
No ale nie ma rozwijać tematu gdyż autor wątku jest szcęśliwym posiadaczem D90 ;)
pozdrawiam
http://www.dxomark.com/index.php/eng/DxOMark-Sensor/(appareil)/D90 W tych zestawieniach jak się wejdzie na "czytaj więcej" w D90 i D300 to wychodzi, że matryce tych dwóch aparatów są różne. Różnice występują w ogólnej ilości pikseli i w średnicy piksela. W D300 liczba ogólna pikseli jest większa a średnica pikseli mniejsza od D90.
Właśnie porównałem D40x i D60 jak dotychczas było dla mnie jasne, że to są te same matryce, a tymczasem wynik w teście inny (skoro w RAW, to nie powinno mieć znacznia obróbka żadna fot procesorem nowszym) i co dziwniejsze to w "read more" wychodzi że "pixel pitch" czyli wielkość piksela jest w jednym 6,1 mikrometra (d40x) a w drugim 6 mikrometrów.
Żeby było ciekawiej to D80 też ma 6,1 a to niby inna matryca niż w d40x (a wychodzi, niby że ta sama).
Reasumując to dziwnych rzeczy się tu dowiadujemy i nie wiem na ile można wierzyć w to co tu piszą, bo w te ich pomiary pixeli to chyba jakoś nie wierzę.
Annihitek
11-06-2009, 19:00
No właśnie, jeden z poprzedników zadał słuszne pytanie, aby nie zaginęło w wątku, to je powtórzę:
Czy są tutaj osoby, które przeszły ewolucję D90 -> D300 i będą w stanie potwierdzić, że to milowy skok?
cześć,
małe podsumowanie tematu z mojej strony.
dziś odebrałem sprzęt: d90 + 18-105 + 35 f1.8 i jestem zachwycony.
porównuję z alfą 700, zeissem 16-80 i 50 f1.4 (mój poprzedni aparat).
obudowa chyba jednak lepsza w sony, ciężko też mi się przyzwyczaić do obsługi ale to of course kwestia praktyki. Bardzo fajna klawiszologia, świetnie wszystko przemyślane.
Jakość obrazu rewelacyjna, nawet w jpg, ale tu akurat w sony jest podobnie.
Wielkie zaskoczenie to AF, bardzo szybki i pewny, także boczne czujniki. Znacznie lepszy pod każdym względem od alfy.
optyka też na wielki plus; to bardzo subiektywne wrażenie, po ledwie godzinie zabawy, ale imho lepsze od ww. droższych szkiełek sony.
podsumowanie podsumowania: w końcu mam sprzęt o którym zawsze marzyłem, robienie nim zdjęć to czysta frajda. Mi naprawdę wystarczy, nie potrzebuję d300:) mam tylko nadzieję, że d90 okaże się bezawaryjny hehe
dzięki wszystkim za opinie i pozdrawiam!