PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zachód nad Pieskową Skałą

Fremen
10-05-2009, 17:02
Witam! Ciekaw jestem co powiecie o takim oto obrazku:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=x52pgcvfc68f1x9dm7ab.jpg)

Pozdrawiam!

borregaard
10-05-2009, 17:26
Pokombinowałeś na maksa,ale sympatycznie jest...:-D

Mich77
10-05-2009, 17:32
Kadr bardzo mi sie podoba, reszta niestety juz mniej.

malasana
10-05-2009, 17:35
Zgadzam sie z przedmowcami, kadr bardzo dobry, obrobka przekombinowana. Proponowalbym popracowac nad tym zdjeciem jeszcze raz, bo jest potencjal na bardzo, ale to bardzo dobre zdjecie.

wojtek6308
10-05-2009, 17:52
Kadrowo bardzo mnie się podoba :) co do obróbki to może deczko
przesadziłeś.

Kąś
10-05-2009, 18:28
Obróbka bylaby ok, gdyby byla dokladniejsza. Przyciemniając niebo, przyciemnileś też górną krawędź linii drzew i szczyt dachu. Poza tym drzewa po lewej stronie na dalszym planie jakieś takie malo kontrastowe i widać na nich spore ziarno.

harb
10-05-2009, 18:53
kadr jest mistrzowski - ale mniej więcej od połowy zdjecia robi się coraz bardziej "płasko" niebo jakby ktos walcem przejechał, uciekło gdzies Ci wszystko, a kolorki tez bardzo fajne - brak przejsc tonalnych, niestety ale nie kazda fotka zniesie tak forsowną obróbkę :-D
koledzy dobrze radzą, wez sie raz jeszcze za to zdjecie

erde
10-05-2009, 19:03
zajmij się szczególnie górną połową zdjęcia, bo tam jest teraz dramat. kadr genialny

Fremen
10-05-2009, 19:26
Dzięki za krytykę panowie - jak tylko znajdę dłuższą wolna chwilę to siadam do tego zdjęcia raz jeszcze, od początku :)

Kąś niebo nie było przyciemniane, to co widać powyżej jest łączeniem trzech różnie naświetlonych ujęć. Starałem się je "wymieszać" jak najdokładniej... Ale skoro zauważyłeś tę krawędź, to znaczy że mi nie wyszło:neutral: Jeśli zaś chodzi o drzewa, o których wspomniałeś, to nie ma tam ziarna (choć tak to wygląda) tylko lekka mgiełka tam była. Kontrastowałem to miejsce mocniej, ale efekt był taki, że gubiła się zupełnie perspektywa - wszystkie leśne plany zlewały się w jeden.

Edit: Jeśli macie jakieś sugestie co do kierunku, w jakim ta obróbka powinna zmierzać - WB, kolory, jasność, kontrasty etc. to oczywiście chętnie poczytam :)

Pozdrawiam!

Kąś
10-05-2009, 20:01
Masz może RAW-a tego czegoś? A jak nie, to chociaż nieobrobionego jpega? Chętnie pobawilbym się, jeśli pozwolisz.

jarek76
10-05-2009, 20:36
Zgadzam się z przedmówcami, kadr jest naprawdę dobry ale obróbka niestety nie :)