Zobacz pełną wersję : Fotki z dwóch różnych pudeł NIkon+Canon jak poukładać?
Witam
Impreza robiona dwoma aparatami n+c później zrzucone do jednego pilku. Jak to poukładać aby było po kolei?
Może jakieś sugestie i rady.
Jako przeglądarki używam IrfanViev
pozdr
Grzegorz
Zrzucone do pliku? Chyba katalogu...
Poukladaj wg czasu utworzenia zdjecia. To raczej najsensowniejsza metoda. A pozniej seryjna zmiana nazwy wszystkich plikow wczesniej posortowanych (zeby juz sie zadnemu programowi nie pomylilo).
własnie nie bardzo, bo zdjęcia nie wiem czemu mają czasy gdy je obracałem już w Irfanie i to myli....
G
Bo Irfan pewnie odczytuje czas ostatniej modyfikacji pliku, a ta zostala "poprawiona" po tym, jak je obrociles... :)
Poszukaj czegos, co przesortuje pliki wg daty utworzenia zdjecia, zapisanej w EXIFie. Na pewno umozliwia to ACDSee, ale byc moze Irfan ma tez taka mozliwosc. Moze nie w menu ale byc moze jako mozliwosc w jakis dodatkowych ustawieniach.
Na pewno tez robi tak C1 -- co mnie akurat wkurzylo w sobote. :D Wrocilem z imprezy ze zdjeciami z dwoch body, tyle, ze w jednym z nich, przez pomylke mialem ustawiony rok wczesniej... I mimo, ze zmienilem date utworzenia plikow -- C1 i tak zle sortowal, bo czytal date wlasnie z EXIFa. Pomoglo dopiero przeedytowanie wnetrzy NEFow w edytorze tekstu. ;)
Dzięki za dobre chęci, ale lipa z tego wyszła. Potrzebny jest teraz specjalista od IrfanView na wyższym poziomie bo pewnie w ustawieniach można to ułozyć , tudzież nadać nowe numeracje.
NIestety nie wchodzi w rachubę inny program więc mam kłopot...
milk
Dzięki za dobre chęci, ale lipa z tego wyszła. Potrzebny jest teraz specjalista od IrfanView na wyższym poziomie bo pewnie w ustawieniach można to ułozyć , tudzież nadać nowe numeracje.
Zaraz zaraz... Nie piszesz dokladnie -- co za lipa z tego wyszla?
Az mi sie nie chcialo wierzyc, ze mozna miec taki problem, wiec sciagnalem Irfana i sprawdzilem. W menu sort jak wol stoi "by date" i "by EXIF date" -- czyli dokladnie to, o co chodzi. Sortujesz "by EXIF date", potem Ctrl+A, i F2 (batch rename). Okienko "Input files" przyjmie taki sam sposob sortowania jak browser, wiec wystarczy wcisnac "Start" i po klopocie (ewentualnie wczesniej jeszcze zmienic "Name pattern" wg wlasnego uznania). Pozniej w browserze przestawic sposob sortowania na "by name" i robota skonczona.
A nie można tego wysortować po prostu pod Explorerem w WinXP (zakładam, że masz)?
Jak się przełączysz na widok "szczegóły" czy "details" to możesz sobie dodać kolumnę "Camera model". Przecież to dane EXIFowe.
Oczywiście Irfan mógł to pole nadpisać przy obróbce :)
A nie można tego wysortować po prostu pod Explorerem w WinXP (zakładam, że masz)?
Jak się przełączysz na widok "szczegóły" czy "details" to możesz sobie dodać kolumnę "Camera model".
No i co mu to da? Przeciez jesli przesortuje wg modelu aparatu, to skonczy sie na tym, ze na poczatku bedzie mial np. foty z Nikona, a w drugiej czesci foty z Canona. Jesli robil na przemian raz jednym raz drugim -- to raczej oczekuje posortowania chronologicznego, co zalatwia wlasnie "by EXIF date".
stig,
ok. kumam. mój błąd. nie da mu chronologicznie...
Ja jednak jestem uparty :D :
A kolumna pod WinXP "Date picture taken"? - chodzi wszak o użycie dostępnych narzędzi, tak? Daje jakby lepsze rezultaty od "By EXIF date"...
"By EXIF date" w Irfan w podglądzie thumbnails nie działa. Właśnie sprawdziłem. Irfan po obróbce nadpisuje to pole.
A kolumna pod WinXP "Date picture taken"? - chodzi wszak o użycie dostępnych narzędzi, tak? Daje jakby lepsze rezultaty od "By EXIF date"...
:shock: Co znaczy: "jakby lepsze"? :D Sortowanie ma byc takie jak zaznaczysz -- wiec albo dziala albo nie. Tutaj nie ma mozliwosci, ze cos jest "jakby lepsze".
Poza tym -- kolega nie napisa nic o posiadanym systemie, wiec skupiamy sie na narzedziu, ktorego uzywa do walki. Calkiem mozliwe, ze pracuje jeszcze na W98, prawda?! ;)
"By EXIF date" w Irfan w podglądzie thumbnails nie działa. Właśnie sprawdziłem. Irfan po obróbce nadpisuje to pole.
:twisted: Bo trzeba czytac w co sie klika! W menu lossless transormation stoi jak wol opcja "Apply original EXIF date/time to new file". Nazwa tej opcji mowi wszystko -- jesli sie ja zaznaczy, to obrocony JPEG nadal ma te sama date w EXIFie, co oryginal przed obrotem. Wtedy logiczne jest, ze zadziala sortowanie "by EXIF date" i zmiana nazwy kompletu plikow z dwoch roznych aparatow.
A gdybyś tak spróbował posortować według rozmiaru zdjęcia (image width albo image height) - To zadziała, jeśli rozmiar zdjęć z C i N jest inny.
Jeśli chodzi o "batch rename", to w Irfanview Thumbnails zaznaczasz pliki i naciskasz literkę "B" - batch conversion.
W otwartym okienku idziesz do PD rogu i klikasz na Batch rename (domyślnie jest Batch conversion). Potem klikasz na "Rename options".
Dalej Ci nie pomogę, bo nie wiem co chcesz uzyskać.
Pokaż może, jak wyglądają nazwy tych plików, to może coś się wymyśli.
Paweł
Hej Stig bardzo serdeczne dzięki za zaangażowanie :) !
Mam wersję 3.92 polską i być może że nie ma w niej wszystkiego ściągnę chyba coś nowszego co czyta Exify i wtedy spróbuje.
Natomiast XP nie mam więc wersja kolegi nie wchodzi w rachubę onlyW :) 98
milk
A gdybyś tak spróbował posortować według rozmiaru zdjęcia (image width albo image height) - To zadziała, jeśli rozmiar zdjęć z C i N jest inny.
No i w efekcie dostanie znowu na poczatku zdjecia z Canona a pozniej z Nikona (lub odwrotnie) -- a tego przeciez nie chce. Chce "po kolei" -- czyli jak mniemam -- wg czasu wykonania zdjec -- czyli tak, jak "leciala" fotografowana akcja.
[ Dodano: Sro Wrz 13, 2006 10:09 am ]
Hej Stig bardzo serdeczne dzięki za zaangażowanie :) !
Mam wersję 3.92 polską i być może że nie ma w niej wszystkiego ściągnę chyba coś nowszego co czyta Exify i wtedy spróbuje.
Ja mam 3.95 i tam sa mozliwosci sortowania o jakich wspomnialem wczesniej. Sciagnij po prostu nowsza wersje, bo ja mialem bez pluginow (dopiero musialem sciagnac zestaw, zeby sprawdzic jak sie zachowuje JPG lossless transformations), i jednak sortowanie "by EXIF date" bylo dostepne.
Natomiast XP nie mam więc wersja kolegi nie wchodzi w rachubę onlyW :) 98
:shock: ale trafilem! :)
No i w efekcie dostanie znowu na poczatku zdjecia z Canona a pozniej z Nikona (lub odwrotnie) -- a tego przeciez nie chce. Chce "po kolei" -- czyli jak mniemam -- wg czasu wykonania zdjec -- czyli tak, jak "leciala" fotografowana akcja.
Ahaaaaaaa :shock: :shock: Czytanie ze zrozumieniem. Jasne.
No to zostaje tylko prośba o ujawnienie jak teraz wyglądają nazwy plików.
No to zostaje tylko prośba o ujawnienie jak teraz wyglądają nazwy plików.
A jakie to ma znaczenie, skoro chodzi o posortowanie chronologiczne?
Jeśli w nazwie pliku jest numer zdjęcia, to przynajmniej po kolei mogę ustawić zdjęcia z każdego aparatu, a potem próbować dopasować samymi obrazami (według treści).
Jak sam napisałeś - trzeba czytać, zanim się kliknie, nie mówiąc już o pracy na kopiach zamiast na oryginałach etc. Podstawy workflow.
P.
"jakby lepsze"? :D Sortowanie ma byc takie jak zaznaczysz -- wiec albo dziala albo nie. Tutaj nie ma mozliwosci, ze cos jest "jakby lepsze".
Zadziałało "lepiej" u mnie na kompie. Dało lepsze rezultaty dla kilkunastu plików, które obrabiałem w Irfan view. W podglądzie miniaturek pokazało je chronologicznie, z małymi wyjątkami, przyznaję :)
Uznałem, hmmm, WinXP za swego rodzaju standard :). Nie pamiętam, czy w Win98 da się wyświetlić kolumny o których pisałem. :( Kajam się ponownie.
IMHO "By EXIF date" też niekoniecznie da radę. Irfan mógł to nadpisać, nawet przez nieuwagę operatora, tak jak u mnie :)
BTW Uwielbiam z Tobą wnikliwe dyskusje, stig :wink:
Uznałem, hmmm, WinXP za swego rodzaju standard :).
Uzywany system operacyjny zalezy od mocy maszyny na ktorej jest zainstalowany. Jesli ktos ma starszy komputer, to nie bedzie przeciez instalowal XP, tylko dlatego, ze jest aktualnie sprzedawany albo, ze jest trendy. ;) A z kolei moc posiadanego komputera tez nie jest kwestia zadnego "standardu", tylko zapotrzebowania na predkosc dzialajacych na nim aplikacji. Jesli ktos np. korzysta tylko z internetu, office'a i prostej obrobki zdjec, to przeciez nie musi miec maszyny 3 GHz i wypasionego systemu operacyjnego.
IMHO "By EXIF date" też niekoniecznie da radę. Irfan mógł to nadpisać, nawet przez nieuwagę operatora, tak jak u mnie :)
I zapewne tak zrobil jesli odpowiedzialna za to opcja nie zostala zaznaczona. No, ale w tym momencie mozna miec pretensje tylko do siebie i do dzialan "na pale"... ;)
(A nabiję sobie licznik...)
stig,
Absolutnie zgadzam się zarówno z 1) jak i 2).
Choć koledze milkowi to nie pomoże :)
stig,
Absolutnie zgadzam się zarówno z 1) jak i 2).
Choć koledze milkowi to nie pomoże :)
A skad to niby wiesz? Skoro milk nic jeszcze nie napisal na ten temat. Wspomnial jedynie, ze w opcjach sortowania nie ma "by EXIF date", co jak wnioskuje po podanej przez niego wersji Irfana -- jest kwestia tylko updateowania samego programu.
Istnieja nastepujace mozliwosci:
1. mial odznaczona wspomniana opcje przy obracaniu zdjec i jej nie zaznaczyl.
2. mial te opcje odznaczona i ja zaznaczyl.
3. mial zaznaczona te opcje i jej nie odznaczyl (ja mialem standardowo zaznaczona).
Sam wiec widzisz, ze nic jeszcze nie jest przesadzone. :)
stig,
Nie pomoże mu filozofia o mocy komputera :)
(...Uzywany system operacyjny zalezy od mocy maszyny na ktorej jest zainstalowany. Jesli ktos ma starszy komputer, to nie bedzie przeciez instalowal XP, tylko dlatego, ze jest aktualnie sprzedawany albo, ze jest trendy. A z kolei moc posiadanego komputera tez nie jest kwestia zadnego "standardu", tylko zapotrzebowania na predkosc dzialajacych na nim aplikacji. Jesli ktos np. korzysta tylko z internetu, office'a i prostej obrobki zdjec, to przeciez nie musi miec maszyny 3 GHz i wypasionego systemu operacyjnego...)
Poddaję się, poddaję!!!!
Twoje na wierzchu :)
PS. Kiedyś miałem taką małpkę analogową, która "wypalała" datę na kliszy. Teraz zdaje się też tak można. Wtedy żaden EXIF nie straszny :)
stig,
Nie pomoże mu filozofia o mocy komputera :)
Ale to nie jest zadna filozofia, tylko zwyczajne, LOGICZNE wytlumaczenie -- dlaczego nie mozna zakladac, ze XP jest jakims tam standardem... ;)
1. Co innego LOGIKA a co innego ludzka PSYCHIKA :)
2. Czy powiedziałem już, że się poddaję? :)
3. Poczekajmy na spektakularne rezultaty kolegi milka.
Rozumiem wiec, ze nazwanie czegos standardem -- wynika z Twojej psychiki, miast z logicznej analizy rzeczywistego stanu rzeczy? :D
2. Czy powiedziałem już, że się poddaję? :)
No chyba nie... :)
Zasze mozesz juz zaczac szukac;
1. lepszego rozwiazania niz sortowanie "by EXIF date" i pozniejsza zmiana nazwy kompletu przesortowanych zdjec (jesli oczywiscie milk zaznaczyl odpowiednia opcje, zeby mu sie EXIF nie skisil... Jesli w ogole takie szukanie ma sens -- skoro rozwiazanie jest juz gotowe.
2. jakiejkolwiek metody przy pomocy ktorej IrfanView poprawnie przesortuje zdjecia, wg czasu ich utworzenia. W przypadku, jesli milk obracajac zdjecia nadpisal oryginalny EXIF -- jest to niemozliwe do wykonania jakimkolwiek automatem -- bo zaden automat nie bedzie mial odpowiednich danych, zeby to prawidlowo wykonac. :)
Zycze owocnego glowkowania... ;)
Rozumiem wiec, ze nazwanie czegos standardem -- wynika z Twojej psychiki, miast z logicznej analizy rzeczywistego stanu rzeczy? :D
Tak, wynika :)
A w każdym razie z czegoś innego niż z takiego wnioskowania, jak opisane przez Ciebie.
Nazywanie czegoś standardem czasem wynika z subiektywnego postrzegania świata. Z tendencji na rynku systemów operacyjnych dla domu (też poczyniłem założenie - że dla domu - zupełnie nielogicznie, prawda?). Czy kolega milk napisał, dlaczego inny soft nie wchodzi w rachubę (np. z powodu wydajności kompa)? Popatrz sobie jak działa giełda - jest tam więcej logiki czy zachowań sterowanych strachem, chęcią zysku itp...
Nie mam więcej pomysłów na. Zresztą - trochę się boję - bo mogą być nielogiczne :D Np. wyświetlenie miniaturek, przypomnienie sobie, które było wcześniej i ręczne pozmienianie nazw plików :mrgreen:
I - tak na marginesie - poddaję się :) Nie sprowokujesz mnie więcej :)
Już myślałem że na noże pójdzie :D
Ale do rzeczy. Ściągnąłem Irfana wer 3.98 + pluginy do exifa. W podglądzie miniaturek sort wg Exif date, zamieszało pozmieniało... niestety z błędami, niektóre z Canona wrzuciło na przód choć data późniejsza więc już teraz nie bardzo wiem co robić, na piechotę to za duzo roboty...
milk
W podglądzie miniaturek sort wg Exif date, zamieszało pozmieniało... niestety z błędami, niektóre z Canona wrzuciło na przód choć data późniejsza więc już teraz nie bardzo wiem co robić, na piechotę to za duzo roboty...
Hmmm... Jesli masz dostep do obydwu body -- sprawdz, czy czasami nie masz nieco przesunietych godzin wzgledem siebie.
NO to żem se dowalił roboty :( zachciało mi się Canonika na wspomaganie! :evil: właśnie sprawdziłem godzina z C jest o jakieś 50 min przestawiona w stosunku do Nikona. Prosty błąd i niedopatrzenie będzie mnie kosztować mase roboty, do której nie mam pojęcia jak się zabrać...bo teraz żadna opcja auto mi nie pomoże...
Dzięki serdeczne Stig za expresowe reakcjje i wszystkie rady... ide sie opić :(
milk
milk, gdybys mial ACDSee, to tam moglbys przeedytowac te godzine za jednym zamachem. Ustawiasz wzorzec (godzina w przod lub w tyl) i robi to z automatu... No, ale ACDSee, a nie Irfan...
Tak się zastanawiam, czemu kombinujecie naokoło? Total Commander (w wersji od 5.51 bodajże) ma rewelacyjne możliwości sortowania według tylu kryteriów, że zawsze wydawało mi się to przesadą. Aż dotąd, kiedy widzę możliwość łatwego zaradzenia Twoim problemom.
Jak się okazuje, można sortować według danych z Exifa (Date, DateOriginal, DateDigitized, to samo z Time), jak również sortuje według różnych danych czasowych zsamych plików jako takich, bez wnikania w Exif (creationTime, writeTime, accessTime, to samo z datą).
Na dodatek są łatwe możliwości manipulowania datami (dodawanie/odejmowanie czasów, synchronizacje i takie różne).
Jak się okazuje, można sortować według danych z Exifa (Date, DateOriginal, DateDigitized, to samo z Time), jak również sortuje według różnych danych czasowych zsamych plików jako takich, bez wnikania w Exif (creationTime, writeTime, accessTime, to samo z datą).
Na dodatek są łatwe możliwości manipulowania datami (dodawanie/odejmowanie czasów, synchronizacje i takie różne).
To z czym na aktualnym etapie ma problem milk da sie zrobic tylko dzieki dostepowi do EXIFa. Czyli wszelkie manipulatory TC zwiazane z czasem/data utworzenia, dostepu, czy modyfikacji pliku (bo zdjecie a plik -- w tym kontekscie to jednak rozne pojecia), na nic sie nie zdadza. Niemniej jednak zaciekawila mnie historia sortowania plikow w TC na podstawie danych czytanych z EXIFa. Zdradz mi prosze Bombelku -- gdzie sie tego doszukales? Swego czasu kopalem wszedzie -- wlacznie z lista polecen wewnetrznych TC -- i niczego zwiazanego z parametrami zapisanymi w EXIFie, sie nie doszukalem... :(
Siłą TC są pluginy rzecz jasna. Sam z siebie TC tego nie potrafi, ale z odpowiednim pluginem to ho, ho...
Myślę, że to ten plugin (http://www.totalcmd.net/plugring/exif2.html) - instalowałem go tak dawno, że już niezbyt pamiętam; ale na pewnno stąd brany.
Poniżej masz zrzut, wedle jakich kryteriów można sortować pliki. Całkiem sporo, przyznaj.. :)
http://img151.imageshack.us/img151/8915/tczo4.th.gif (http://img151.imageshack.us/my.php?image=tczo4.gif)
Siłą TC są pluginy rzecz jasna. Sam z siebie TC tego nie potrafi, ale z odpowiednim pluginem to ho, ho...
No to trzeba bylo od razu, ze to plugin -- miast pisac, ze "TC od wersji..." :D
Myślę, że to ten plugin (http://www.totalcmd.net/plugring/exif2.html) - instalowałem go tak dawno, że już niezbyt pamiętam; ale na pewnno stąd brany.
Dzieki... Tak, to ten plugin.
Kurcze. Juz myslalem, ze sobie workflow uskutecznie, a tu nici... Czyta EXIFy tylko z JPGow... :(
Niemniej dzieki za info. :)
Eee, ten tego... Z tą wersją, to miałem na myśli to, że pluginy typu 'content' działają właśnie od którejś wersji wzwyż. Tak, chyba to chciałem powiedzieć, tak (teraz) mniemam. :) I też dopiero po Twojej wzmiance sobie przypomniałem, że niestety obsługuje tylko jpgi. Sam niezbyt zcęsto z niego korzystam (na ogół jak chcę zadać szyku przed gościem, który twierdzi, że ma np. D200, a przynosi obrazki z jakiejś małpki).
Ale tutaj mam uwagę, a w zasadzie parę uwag. Po pierwsze autor TC udostępnił dokumentację na podstawie której pisze się takie content pluginy. Nie może to być wiedza kosmiczna (choć moje możliwości w dziedzinie programowania akurat przerasta) - bo widzę, że powstaje tych pluginów naprawdę mnóstwo. To raz.
Po drugie, sam Exif jako taki stanowi jakiś wydzielony kawałek pliku, w którym siedzi zwykła tabela: focus - 5, aperture - 11, i tak dalej. Zwykła tabela, dane textowe, zapewne nieszyfrowane, dostępne bez żadnych tajemnicznych manipulacji...
Po trzecie, jest na tym forum paru userów, którzy powiedzieli że są informatykami. Pamiętam bardzo uczoną dyskujsę na temat standartu jpg, jego tabel podstawień, wielowymiarowych macierzy, kompresji Hoffmanna, van Klompa i tak dalej i tak dalej... Mówili niewiarygodnie mądre rzeczy, łącznie z tym, że siedzą w tym od dwudziestu lat.
UWAGA, wniosek końcowy:
może by tak połączyć jeden, dwa i trzy, co? Może nasi kochani, nadzwyczajnie mądrzy informatycy napiszą w ramach dobrej współpracy i wniesienia czegoś więcej na forum taki plugin, który będzie czytał Exifa ze wszystkiego? Z każdego zasmarkanego NEFa z każdego Nikona, jakiego uda nam się dopaść? TC jest popularnym (i świetnym) programem, więc taki plugin byłby potrzebny.
I co Wy na to?
PS
Zwracam uwagę, że niniejszy pomysł jest mojego autorstwa. Niebawem podam numer konta, na który będzie można wpłacać tantiemy autorskie.
I co Wy na to?
Ja jestem za! :) Ale tylko tyle moge wniesc do tego "interesu". Po prostu chcialbym miec takiego plugina. Nie interesuja mnie programy do zarzadzania zdjeciami w jakis wirtualnych bibliotekach i innych cudach, do ktorych normalny czlowiek (myslacy struktura katalogowa dysku), nie jest w stanie sie przyzwyczaic w jakims krotkim czasie. Dlatego gdyby TC potrafil czytac EXIFy z NEFow (i wg tego chociazby tylko sortowac) -- bylbym w 7'mym niebie... ;)