Zobacz pełną wersję : Witam jak W temacie TOKINA 28-70mm F 2.8 ATX PRO SV
TOKINA 28-70mm F 2.8 ATX PRO SV czy lepszt kit D50 nikkor 18-55 .............????
prosze o pomoc ...........????tokina za 800 ZŁ od zaraz :DD
BlingBling
12-09-2006, 15:33
ja bym kupilchociazby ze wzgledu na swiatlo.
j_szczygiel
12-09-2006, 16:01
Fallout - bedzie abberowac ta tokina, oj bedzie... nie lepiej wyrwac uzywanego tamronka?
Chyba Valdek Tychy ma taką
Spytaj jego o zdanie
Ale z tego co pamietam to był zadowolony
Swoją drogą ostatnio na allegro poszły dwa używane tamrony 28-75/2,8 za 800 i 900zł
ja bym kupilchociazby ze wzgledu na swiatlo.
BlingBling, co komu po tym swietle, skoro na niskich przyslonach nie da sie robic zdjec tym obiektywem? No przynajmniej w cyfrowym body...
Tutaj (http://img54.imageshack.us/img54/2748/tokinatestgi8.jpg) jest porownanie z 18-70, ktore onegdaj zrobilem. 18-70 jest lepszym obiektywem niz wspomniany 18-55, a jednak dosc znacznie przeskakuje Tokine.
nightstalker
12-09-2006, 18:17
Przy 70mm i 2.8 to jest mydlo, mozesz poszukac innych wersji tego szkla ktore powinny byc lepsze a cena mniej wiecej podobna. Raczej polecilbym tamrona 28-75.
j_szczygiel
12-09-2006, 18:57
stig - ladne mydelko :)
lepsze powinny byc wersje ATX-Pro. Twoja Pro-SV to najtansza wersja, bez zadnych powlok itp.
stig - ladne mydelko :) lepsze powinny byc wersje ATX-Pro.
Moze minimalnie lepsze, ale zeby rysowaly chociaz tak jak 18-70 -- szczerze watpie. Byly by wtedy idealnymi zastepnikami np. Tamronow 2.8, a jednak ludzie wola te drugie i malo kto zawraca sobie glowe Tokina. Jeden plus jaki pamietam, to dosc pancerna budowa.
Twoja Pro-SV to
Na cale szczescie -- nie moja. :D
j_szczygiel
13-09-2006, 15:18
Twoja Pro-SV to
oj sorry, to do Fallout`a bylo :)
poza pancerna budowa plusem jest tez nizsza cena (dzieki temu gorsza jakosc).
Fallout - dozbieraj te 200-300 zlociszy i kupisz uzywanego tamrona 17-50.
lepsze powinny byc wersje ATX-Pro. Twoja Pro-SV to najtansza wersja, bez zadnych powlok itp.
Skąd masz takie informacje?
Tokina ATX 287 pro SV ma powłoki przeciwodblaskowe i to wcale niezłe, tak jak wszystkie standardowe zoomy Tokiny począwszy od pierwszej słynnej wersji ATX 270 pro.
Niska cena tego obiektywu bierze się głownie z uzycia w konstrukcji obiektywuu poliweglanow, zamiast metalu, co jednak wcale nie oznacza zlej konstrukcji - mechanicznie dalej bije na glowe wszystkie standardowe zoomy Sigmy czy Tamrona.
Optycznie obiektyw ten ustepuje swojej poprzedniczce tj. ATX 270 proII, wedlug mnie z powodu uzycia gorszego szkła optycznego, do czego jednak firma Tokina oficjalnie się nie przyznaje. Tokina ATX 287 proSV jest to obiektyw ktory przentuje średni poziom optyczny - podobny do Sigmy EX 28-70/2,8 czy EX 24-70/2,8.
[ Dodano: Sro 13 Wrz, 2006 ]
Twoja Pro-SV to
Ciekawe gdzie ?!!!
j_szczygiel
13-09-2006, 21:13
Skąd masz takie informacje?
Tokina ATX 287 pro SV ma powłoki przeciwodblaskowe i to wcale niezłe, tak jak wszystkie standardowe zoomy Tokiny począwszy od pierwszej słynnej wersji ATX 270 pro.
Niska cena tego obiektywu bierze się głownie z uzycia w konstrukcji obiektywuu poliweglanow, zamiast metalu, co jednak wcale nie oznacza zlej konstrukcji - mechanicznie dalej bije na glowe wszystkie standardowe zoomy Sigmy czy Tamrona.
Optycznie obiektyw ten ustepuje swojej poprzedniczce tj. ATX 270 proII, wedlug mnie z powodu uzycia gorszego szkła optycznego, do czego jednak firma Tokina oficjalnie się nie przyznaje. Tokina ATX 287 proSV jest to obiektyw ktory przentuje średni poziom optyczny - podobny do Sigmy EX 28-70/2,8 czy EX 24-70/2,8.
[ Dodano: Sro 13 Wrz, 2006 ]
skad masz to info o powlokach? gdyby byly 'wcale niezle' to nie byloby takich pieknych abberacji (vide zdjecia Stiga). a jesli poziom optyczny jest podobny do sigmy 28/24-70/2.8 to jak to pewien forumowicz okreslil - lepiej denko od sloika zalozyc. co zreszta na samplach Stiga rowniez widac. faktycznie te poliweglany... a co z pekajacymi pierscieniami AF w tym modleu? poprawili ten blad (z czego one byly?)....??? moj znajomy mial 2 takie cholery - jedna padla sama, druga odeszla do krainy wiecznych lowow po delikatnym kontakcie z jakas pania z pielgrzymki :twisted: tamron bardziej lichutko wyglada, a jedna wytrzymaly.
Twoja Pro-SV to
Ciekawe gdzie ?!!!
na alledrogo? 2 tygodnie temu robilem za kuriera do wawy, poszedl za rowny tysiak.... proponuje juz sie nie sprzeczac w tej kwestii. testow i sampli na necie jest sporo, zreszta te ktore pokazal Stig powinny wystarczyc az nadto :)
j_szczygiel, Aberracje nie maja wiele wspolnego z powłokami przeciwodblaskowymi.
Na zdjeciach Stiga zrobionych Tokina to ja widze przede wszystkim nieostrość zarówno motywu głównego jak i tla (jedynie przy f8.0 z Tokiny zdjecie jest ostre), dziwnie duzo mniejszą głębię ostrośći niż Nikkora przy tej samej ogniskowej i przyslonie.
Zdjecia przy f 2,8 i 3,5 wygladaja mi na źle wyostrzone - moze duzy FF?
Tak poza tym Stig załączyl porownanie zupełnie innego obiektywu tj. Tokiny ATX 280 pro (28-80/2,8) - topowego prawdziwie profesjonalnego obiektywu powszechnie uważanego za najlepszy wyrób Tokiny - może jego egzemplarz byl wadliwy?.
Tokina pro SV to jest obiektyw o nazwie ATX 287 proSV i zakresie ogniskowych 28-70, a nie 28-80
Pokaz mi aukcję na allegro lub innym serwisie aukcyjnym, gdzie byłby Tamron 17-50/2,8 za 1 tys zł.
j_szczygiel
14-09-2006, 22:22
Smurf - skoro Ci pisze ze moj kumpel sprzedal 2 miesiecznego tamrona za 1000 (moze to bylo 1100) to tak bylo. wejdz do dzialu Gielda i poszukaj oferty usera M_Kuron.... skoro to topowa wersja tokiny, to naprawde podziwiam ludzi ktorzy za nia tyle szmalcu bulili... a jesli abberacja wg. Ciebie nie zalezy od powlok, to niby od czego?
Niestety w dziale gielda nie ma i chyba nigdy nie bylo oferty sprzedazy Tamrona 17-50/2,8 z a 1000, ani 1100 zł ani usera M_Kuron, ani nikogo innego. Z tego co widzialem jedyna oferta sprzedazy tego obiektywu to była oferta Admina za 1450 zł - obiektyw sprzedany.
M_Kuron pisał w poście:
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?p=290746&highlight=#290746
że komis - Interfoto (niejaki Pan Ciorek) proponował mu za tego Tamrona 1300 zl, a jest to typowy handlarz.
Aberracja chromatyczna to jest wada soczewek polegajaca na rozszczepieniu swiatla i nie ma to nic wspolnego z istnieniem bądź nie powlok przeciwodblaskowych. Korekcje aberracji chromatycznej w ukladach optycznych uzyskuje sie przez zastosowanie ukladow apochromatycznych ( zawierajacych kilka soczewek ze szkla optycznego rożnego gatunku) oraz oczywiscie przez zastosowanie najlepszych gatunków szkła optycznego.
j_szczygiel
15-09-2006, 08:53
Smurf - nie chce mi sie juz dywagowac, piekne dziewczeta swiatowej slawy wymeczyly mnie fotograficznie w KRK. wybacz
TOKINA 28-70mm F 2.8 ATX PRO SV czy lepszt kit D50 nikkor 18-55 .............????
prosze o pomoc ...........????tokina za 800 ZŁ od zaraz :DD
Może lepiej poszukac Tamrona 28-75 2.8 ?
Na allegro bywaja w tej samen cenie...
Chociaż może zabraknąć jako podstatowy szerokiego kąta i trzeba będzie coś dokupić więc jeszcze N18-70 wchodzi w grę?
Ja mam ten sam dylemat, N18-70 lub Tamron 28-78 2.8 i nie wiem czy się obędę z Tamronem bez szerokiego kąta...
[ Dodano: Nie 17 Wrz, 2006 ]
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?p=227502
Warto poczytać ale koniecznie cały temat bo zdania na temat Tokin zmieniają się pod koniec wątku o 180 stopni...
Jak w dobrym kryminale :lol: