Zobacz pełną wersję : N 50/1.4 do makro i co dalej?
krystynakk
08-05-2009, 22:50
witam,
posiadam nikona d90 i raczej male doswiadczenia w pracy z lustrzankami:)
mam zamiar nabyc nikora 50/ 1.4, ale chcialabym polaczyc jego mozliwosci z robieniem zdjec makro (docelowo takie zdjecia mnie interesuja); wiem ze sa przejsciowki, konwertery, ale wszedzie opisane saraczej polaczenia z 50/1.8 a nie ma nic o polaczeniu z 50/1.4;
poza tym mam pytanie, czy tak jak przy 50/1.8, nie moge kupic 50/1.4 G bo go nie zamocuje odpowiednio do makro? czy musze kupic 50/1.4 D?
czy oprocz odwrocenia obiektywu cos jeszcze bede musiala zamontowac przy tym konkretnym obiektywie (tj 50/1.4)?
czy mozna poprosic o przykladowa konfiguracje (chodzi mi o to jakie elementy maja sie znajdowac za korpusem kolejno)?
czy jest opcja montowania 'normalnie' obiektywu 50/1.4 i dolozenia czegos przed lub za, zeby zestaw nadawal sie do robienia makro?
Moim zdaniem (i nie tylko moim) najlepsze efekty do makro to po prostu zwykłe pierścienie pośrednie. Wszystkie inne wynalazki choć może łatwiejsze w obsłudze nie dadzą tak dobrych efektów.
Do 50/1.4G musisz mieć pierścienie z przeniesieniem automatyki do pomiaru światła, przesłony. Do 50/1.4D podobnie jak dla 50/1.8D wystarczą najtańsze pierścienie. O 50/1.8D mówi się tu najczęściej w kontekście taniego makro. Jak ktoś miałby do makro kupować 50/1.4 to już lepiej jakiegoś Tamrona 90/2.8.
krystynakk
08-05-2009, 23:34
ale chodzi mi o to zeby bylo i do makro i do portretu
znalazlam pierscienie kenko
http://kenko.megafoto.cz/
czy moge takie kupic i ktore najlepiej? (chcialabym docelowo robic baaaaardzo duze makro)
czy te pierscienie nadaja sie do 50/1.4 G czy tylko do 50/1.4 D?
jak rozpoznac ze pierscienie sa z przeniesieniem automatyki do pomiaru światła, przesłony?
czy je sie montuje przed obiektywem, dobrze zrozumialam?
mibartek
08-05-2009, 23:38
ale chodzi mi o to zeby bylo i do makro i do portretu
to ja za kolegą mpwt również polecę Tamrona 90mm. i makro i portret bez zabawy z pierścieniami, pomiarem światła itp. Na DX (D90) to nawet 90mm lepsze niż 50mm jeżeli chodzi o portret wg mnie.
krystynakk
08-05-2009, 23:55
ok, ale tak z ciekawosci czy mozecie mi powiedziec, czy te pierscienie nadaja sie do tego 50/1.4 D a ktore do 50/1.4G? (nawet jak nie wybiore to chcialabym wiedziec, taka babska wada :)
a czy z tamronem nie ma podpobych problemow jak z sigma tj back/front focus? w koncu to nie jest obiektyw dedykowany do nikona?
a tak przewrotnie sie spytam, a sigma 150 nie jest dobra?
mibartek
09-05-2009, 00:00
sigma 150mm jest wg mnie nawet bardzo dobra ;-) sam zastanawiam się nad jej zakupem.
Ale do portretu to już chyba za wąsko (za duża ogniskowa) dla mnie w D90 optymalne będzie między 80mm a 100mm, ale co kto woli ;-)
a co do pierścieni do 50tek.
Do wersji G muszą być z przenoszeniem automatyki przysłony - wtedy możesz zmieniać przysłonę, masz AF, pomiar światła itp. Z tymi najtańszymi niestety zestaw wg nieużywalny bo będzie non stop obiektyw max przymknięty.
Do wersji D mogą być te najtańsze bez przenoszenia automatyki przysłony (sam takie mam) - tylko wtedy nie masz pomiaru światła i AF. ale możesz zmieniać przysłonę pierścieniem. Zestaw jak najbardziej używalny, tylko będziesz mieć więcej roboty bo parametry ekspozycji i ostrość ustawiasz manualnie.
kielbach
09-05-2009, 00:08
Ja bym na twoim miejscu rozważył jeszcze N60G albo D szczególnie, że chciałbyś "baaaaardzo duze makro" i portret.
krystynakk
09-05-2009, 12:38
dzieki za rady :)
jeszcze jedno pytanie, czy moze byc polaczenie pierscienie marumi i ten nieszczesny nikkor 50/1.4 G, czy te pierscienie beda dobre?
kielbach
09-05-2009, 13:47
Ja się bawiłem N50G z pierścieniami Kenko i dla mnie nie za bardzo takie połączenie wypada w macro ze wzgledu na brak możliwości szybkiej korekty skali odwzorowania. Właśnie z tego powodu, że takie połączenie było dla mnie kompletnie nieużyteczne zakupiłem N60G, które z pierścieniami jest już znośne pod wzgledem wygody użytkowania. Co do marumi powinno wszystko działać z N50G tak samo jak w przypadku Kenko.
Al Bundy
09-05-2009, 13:59
A ja zaproponuję ci inne rozwiązanie. Kup sobie Nikkora 60micro lub Tamrona 90 Di i będziesz miał świetne makro i super portretówkę. 50mm kupuje każdy początkujący i po miesiącu sprzedaje bo nie ten zakres...
Portrety z 60-tki wymiatają. Tamron też jest brzytwiasty...
Na pierścienie szkoda kasy - co Ci po automatyce skoro AF w makro zwykle zawodzi. Za to połączenie Tamrona 90 i zwykłego taniego Raynoxa 250 to malina ;) Ew. zwykła soczewka do tamrona np 6d jak tutaj:
http://plfoto.com/1767313/zdjecie.html
A jak chcesz pobawić się po kosztach i wcale nie tak źle to kup Heliosa m58 na M42 i zwykłe pierścienie na M42 z przelotką (całość max 200zeta) i masz makro 1,5 :1
krystynakk
09-05-2009, 20:26
no dobra powoli sie przekonuje....
a gdzie te soczewki nikon close up kupie? tylko ebay wchodzi w gre? bo jakos gdzie indziej nie zauwazylam
aha i czy tamrona, jak daje back lub front focus, sie tak samo dostraja jak sigme?
czy na tych samych zasadach, tzn wysyla sie body z obiktywem do serwisu i oni tam czary mary robia ze wszystko gra?
krystynakk
09-05-2009, 20:58
jak rozumiem te soczewki nikona close up beda pasowaly do tamrona 90? czy raczej soczewki do tamrona kupic?
i ile mm musza miec te soczewki bo na ebayu sa rozne 55 mm, 58 mm, 67 mm?
krystynakk
10-05-2009, 09:28
ja rozumiem ze moge olac, ale ktore bedapasowac do tego tamrona jakbym jednak nieolala, ktos wie?
Kup lepiej pierścienie do tego Tamrona a nie soczewki... ło matko...
Tip: zobacz jaką średnicę ma gwint do filtru w tym Tamronie.
krystynakk
10-05-2009, 12:31
Tamron SP AF 90mm f/2,8 Di Makro Nikon
srednica filtra 55 mm
to czy bedapasowaly
Kenko Extension Tube Set DG - Nikon
Kenko MC DG 3,0x PRO 300 Nikon
Al Bundy
13-05-2009, 10:24
Nieważne jakie soczewki - byle z gwintem 55mm jeśli do Tamrona. Zwykle soczewki można kupić w kompletach i je sumować więc zmiana skali odwzorowania to kilkanaście sekund...
I znacznie tańsze są...
http://www.allegro.pl/item624732322_soczewki_makro_zestaw_1_2_4_10_55mm_ 55_statyw.html
Al Bundy
13-05-2009, 10:25
Tamron SP AF 90mm f/2,8 Di Makro Nikon
srednica filtra 55 mm
to czy bedapasowaly
Kenko Extension Tube Set DG - Nikon
Kenko MC DG 3,0x PRO 300 Nikon
A to nie jest raczej pierścień a nie soczewka? Soczewkę nakręcasz na gwint na czoło obiektywu. Pierścień walisz między body a obiektyw...