Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wiosna, wiosna je we wiosce
Taki sielankowy troszkę obrazek.
Zaraz ktoś napisze, że tylko krowy w LD brak :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img6.imageshack.us/my.php?image=wiosnawiosnajewewioscej.jpg)
semyazza
08-05-2009, 22:17
bardz, bardzo dobre zdjecie, to znaczy niezaleznie od tego czy kadrowo dobrze czy nie, ale mi sie podoba, ale jednoczesnie bardzo, bardzo przeostrzone zdjecie - wali po oczach, ze az milo
Al Koholik
08-05-2009, 22:20
no daje po oczach... szkoda tego nieba bo było by całkiem dobrze.
Pamiętam tą chałupkę ;) Kadr ok, przeostrzenie nieco jest faktycznie. Z uwag to gasiłbym niebo po lewej bardziej na warstwie. Np zrób sobie warstwę z trybem multiplay i wymaskuj tą stronę i podbij nieco niebieski na niebie i skontrastuj - zrobiłem sobie przed chwilą i jest nieco b wyraziste. Trochę też można by bardziej dodać cieni nieco, bo wydaje mi się, że teraz cienie są zbyt mocno wyciągnięte.
semyazza
08-05-2009, 22:22
zrob tak, a bedziesz miec idealnie plaskie niebo - hehe
tak to przynajmniej widac skad swieci slonce :-P
To zależy jak podejdziesz do obróbki, jeśli stonuje to odpowiednio to myślę, że nie będzie tak źle - choć ja bym zaczął już na etapie wołania RAW-a i zrobił sobie po prostu 2 ekspozycje i kanapkę z tego. Inna sprawa, że mieliśmy tu jeszcze dość mocne boczne słońce co widać na trawie na 1 planie - dlatego ja do swojego jeszcze nie podchodziłem bo miałem lęki właśnie, że wyjdzie to tak.
semyazza
08-05-2009, 22:29
ale to zdjecie na prawde jest OK
jedynie wyostrzenie jest zwalone, natomiast sfere "tonalną" bym zostawił, ale oczywiscie to nie moje zdjecie - takie gdybanie jedynie
Marku a daj na próbę nieco mniej ostrzone i spróbuj krzywą w środku tak nieco w cienie wygiąć.
No może faktycznie nieco wali po gałach. to pewnie przez zbyt swawolne używanie suwaczków w Bleach Bypass potem gasiłem blurem ale niewiele to dało.
Lekko zmodyfikowana wersja:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img4.imageshack.us/my.php?image=wiosnawiosnajewewiosce1.jpg)
Kurczę... kolorki miodne, kadr też, światełko przyjemne, widoczek bardzo oka... tylko znowu strasznie przeostrzone (i pewnie mocno skompresowane?). Szkoda, bo Twoje fotki naprawdę są bardzo dobre, tylko ciężko się to ogląda jak tak kaleczy wzrok...
Chyba, że to kwestia mojego monitora. Ale inni też pisali, że za ostro, a resztę zdjęć wygląda normalnie u mnie.
OK. Wstawię teraz coś bez ostrzenia. Może mam coś ze wzrokiem?
Fotka jak powiadam nie jest strasznie przeostrzona ustawiłem na 54 na próg 0,5 więc to raczej nie to. Kompresja też raczej nie jest przyczyną bo zapisuję dla Weba po zmniejszeniu (tu akurat do wielkości 1000x600) i ostrzenie potem z parametrami jak podałem.
Biorę do serca Wasze rady bo to druga fota gdzie krzyczycie na mnie za ostrość
...to pewnie przez zbyt swawolne używanie suwaczków w Bleach Bypass
No i mamy sprawcę zamieszania ;)
Piotr_ek
10-05-2009, 14:46
Fotka jak powiadam nie jest strasznie przeostrzona ustawiłem na 54 na próg 0,5 więc to raczej nie to.
Ja bym się nie sugerował tymi liczbami. Tu trzeba zaufać własnemu instynktowi. Warto też zwrócić uwagę na zakładkę szczegół w ACRrze a PSowego wyostrzenie użyć tylko po zmniejszeniu zdjęcia - jeżeli opracujesz dobrą taktykę to wygrasz z ostrzeniem. Może też zaistnieć taka sytuacja, że niektóre elementy potrzebują więcej ostrości inne mniej - wówczas warto zainwestować w warstwy i gumkę.
Kadr o wiele, wiele lepszy od poprzednich świecących łódek, które przyprawiły mnie o zawrót głowy.
Myślę, że w przypadku tego zdjęcia też powinieneś zastosować zasadę litery "Z" - to jest bardzo ciekawe, człowiek czytając tekst czy oglądając zdjęcie podąża wzrokiem właśnie wg schematu jaki wyznacz mu litera Z. W ten sposób budowane są przekazy reklamowe, szyldy, plakaty i wiele innych prac - jest to skuteczne. I nie wiem Marku czemu akurat znając tą bardzo mądrą i ciekawą zasadę nie zastosowałeś jej w tym przypadku - zafundowałeś widzowi na start wpatrywania się w fotografię przepalone niebo którego blask moim zdaniem całkowicie nie pasuje do reszty fotografiI. Rozumiem grę światła w kadrze, bardzo dobrze i wszystko się zgadza - ale czy mając możliwość pokazania ładnego nieba musimy się minąć z tą możliwością czy możemy zadać sobie odrobinę trudu i jakoś to wyciągnąć ?
Po kadrze widzę, że ekspozycja jaką ustawiłeś w aparacie jest ekspozycją prawidłową i wystarczy tylko dobrze wywołać NEFa, być może potrzeba dwóch warstw, które uczynią niebo bezbłędnym.