PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Łazienki w Warszawie

sierako
08-05-2009, 15:05
To moja piersza fotka w tym dziale, co sądzicie?
Tak wiem ... niebo jest przepalone ale mam tylko jpg'a i chyba nie potrafie już nic wiecej z niego wyciągnąc.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/05/007a-1.jpg
źródło (http://www.sierak.net/galeria/wrzuty/007a.jpg)

lechupe
08-05-2009, 15:39
niebo to jedynie częśc dużego problemu niestaranności i niedbałosci o finalny wygląd tego zdjecia.
Mozna przeciez to pokazac np tak:

//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

NBA
08-05-2009, 15:48
I i tak leci w prawo IMHO

sierako
08-05-2009, 17:08
@lechupe
widzę, że poprawiłeś trochę perspektywę i wygląda rzeczywiście lepiej ... ale twoja wersja wydaje mi się za ciemna. chyba ze to wina mojego monitora. no i o jakiej niestarannosci mowisz?

@NBA
zdjecie bylo prostowane ... moim zdaniem jest ok :) no moze jeszcze 1° :)

lechupe
08-05-2009, 23:02
@lechupe
widzę, że poprawiłeś trochę perspektywę i wygląda rzeczywiście lepiej ... ale twoja wersja wydaje mi się za ciemna. chyba ze to wina mojego monitora. no i o jakiej niestarannosci mowisz?
...

po pierwsze, tu nie chodzi o to czy moja wersja ciemna/jasna - wersja rzecz gustu - natomiast mało zauwazyłes róznic pomiedzy obrazkami.

a/ jezeli fotografuje sie architekture, to zazwyczaj istotna jest własnie ona, a nie wszelkie przeszkadzajki (ludzie, poucinane ławeczki...)
zdjecie takie jak zamiesciles, pokazuje, ze poszedles na spacer i cyknąles od niechcenia fotkę. To oczywiscie nic zlego, ale wtedy zamiesc je nie w kategorii architektura tylko "spacerowe fotki cykniete od niechcenia".
To jest tzw pierwsza niestarannosc.

b/ druga niestarannosc to, ze jezeli juz cyknąles taka spacerową fotke, to nie zadałes sobie trudu, zeby w postprocessingu poprawic ją na tyle na ile to mozliwe

c/ trzecia niestarannosc, to mizerne proby zamaskowania błedow technicznych. Ja jedynie przyciemnilem niebo, ale mozna zrobic gradient, mozna zasymulowac filtr, mozna wstawic zupelnie inne niebo, ba mozna nawet stworzyc chmury. Trzeba tylko chcieć i włozyc w to troche wysiłku.

d/ czwarta niestarannosc, to poza perspektywą, która w twoim wydaniu dyskwalifikuje zdjecia architektury - to brak jakiejs proby obrobki. Ozywienie kolorów, kontrast - to zdaje sie pojecia ci obce.

e/ no i piata niestarannosc, to brak kreatywności. Chociażby nawet i sztampowej kreatywności jak np winiietka, rozjasnienie motywu głównego, fnalna ramka.

Tyle głównych, bo mniejszych uzbierało by siie jeszcze z tuzin.
Wniosek z tego jeden - samo nacisniecie migawki nie tworzy jeszcze fotografii. To dopiero poczatek procesu, który, jezeli ma wydac pożądane owoce, musi byc przemyślany, staranny i niestety pracochłonny.

sierako
09-05-2009, 08:35
@lechupe

Dziękuję Ci bardzo za wyjaśnienie ... przepraszam za takiego gniota no ale od tego mam forum zeby wlasnie ktos mi wytykal moje bledy i zebym dzieki temu mogl sie nastepnym razem poprawic :)

Co do kontrastu to jesteś w bledzie, fotka byla pod tym katem obrabiana a ze dla Ciebie jest go za malo to kwastia gustu. Ale to juz malo istotne jest :) Podobnie z winieta i ramka (która jest a że nie gigantyczna to juz inne sprawa)

Dzieki jeszcze raz ... nastepnym razem bede wiedzial co poprawic i na co zwracac uwage :)

Mark Kowalczyk
09-05-2009, 11:28
To miejsce da się fotografować bez ludzi i gałęzi, ekspozycja w szeroko pojętej normie.