Zobacz pełną wersję : Jak sprawdzić lampę przed zakupem???
anaisoko8
08-05-2009, 07:07
Witam. Zamierzam kupić używaną sb800 lub sb900, i tu moje pytanie, a mianowicie jak sprawdzić czy lampa jest wyeksploatowana? na co zwracać uwagę? co sprawdzić przed zakupem?
Może już to było, ale jakoś nie potrafię znaleźć:)
jacek.gold
08-05-2009, 07:47
jak błyska to działa ;)
ja kupiłem jedną sb800 wizualnie mocno zmęczoną i błyska elegancko a błyskam sporo
jak błyska to działa ;)
ja kupiłem jedną sb800 wizualnie mocno zmęczoną i błyska elegancko a błyskam sporo
Niby tak, ale to w wielkim uproszczeniu. Ja bym jednak na tym nie poprzestał. Zobacz na szybkę czy nie jest na środku "przysmażona" Zapnij lampę na aparat i po włączeniu aparatu i lampy sprawdź czy działa ZOOM lampy, razem ze zmianą ogniskowej ma obiektywie powinien się zmieniać i w lampie. Sprawdź działanie iTTL, czy działa wspomaganie AF i inne funkcje. Oraz pooglądaj czy nie jest popękana, czy w komorze bateri nie ma śladów po wylanych bateriach itp..
Polsar74
08-05-2009, 10:42
Niby tak, ale to w wielkim uproszczeniu. Ja bym jednak na tym nie poprzestał. Zobacz na szybkę czy nie jest na środku "przysmażona" Zapnij lampę na aparat i po włączeniu aparatu i lampy sprawdź czy działa ZOOM lampy, razem ze zmianą ogniskowej ma obiektywie powinien się zmieniać i w lampie. Sprawdź działanie iTTL, czy działa wspomaganie AF i inne funkcje. Oraz pooglądaj czy nie jest popękana, czy w komorze bateri nie ma śladów po wylanych bateriach itp..
no i niestety na tym koniec...
Licznika błysków raczej nie ma
Cóż, z używanymi nie ma lekko... Zawsze niestety jest pewne ryzyko. Mam np. dwie SB-800 kupione jako używane i są świetne. Ale mam też SB-80DX, której czasem odbija - pracując w trybie SU-4 potrafi sama z siebie nagle walnąć "stroboskopem". Coś widocznie się w niej zwiera co jakiś czas...
Ogólnie rozwalają mnie ceny używanych SB-25, 28 itp. - lampy po parę(naście) lat, tysiące zaliczonych błysków a ludzie śpiewają za nie po 500-600zł... I najgorsze, że dostają takie pieniądze :)
kielbach
08-05-2009, 12:45
Licznik błysków i tak by nic nie dał. Jak się ktoś uprze to po 100 albo i mniej może lampę zajechać. Kilka lamp już widziałem błyskanych non stop przez dobrych kilka lat ale zawsze z głową i pracują jak nowe. Ja bym przede wszystkim pooglądał palnik wraz z odbłyśnikiem czy nie ma przepaleń. Sama szybka pokrywająca palnik czasami może mieć jakieś drobne zabrudzenia bo to jeszcze normalne, ale nie może być mleczna ani zmatowiona. Dodatkowo warto sprawdzić stan mechanizmu obrotu główki czy nie jest nadmiernie wyrobiony, ale tutaj też z głową bo sabiny nie są pasowane na sztywno więc troszeczkę luzu jest od nowości. Warto też sprawdzić powtarzalność doświetlania, bo to może świadczyć o uszkodzeniu sterowania. Reszta jak powyżej.
w przypadku sb800 i 900 sprawdzic dzialanie w trybach master, slave oraz su-4
anaisoko8
08-05-2009, 14:23
Dzięki bardzo za odpowiedzi, posprawdzam wszystko to o czym piszecie, napewno się przyda innym chcącym kupić używkę.
Najlepiej właśnie mieć już jakieś doświadczenie z lampami albo całkiem nówkę sztuke pod ręką dla porównania jak co pracuje ,jak wygłada itd..