PDA

Zobacz pełną wersję : [D80] linie kadrowania a poziom na zdjeciach

Lap (stykowka.pl)
07-05-2009, 23:44
Witam wszystkich w swoim pierwszym poscie:)

otoz mam takie pytanie - problem:

W moim D80 linie kadrowania (te ktore wyswietla sie z poziomu menu) nie sa dokladnie w poziomie/pionie (po zrobieniu zdjecia wg linii, zdjecie 'leci' w jedna strone...

Spotkal sie ktos z takim problemem - czy to mozna jakos, nie wiem, wykalibrowac?

Co moze byc przyczyna?

Pozdrawiam,
Lap

NBA
07-05-2009, 23:46

W moim D80 linie kadrowania (te ktore wyswietla sie z poziomu menu) nie sa dokladnie w poziomie/pionie (po zrobieniu zdjecia wg linii, zdjecie 'leci' w jedna strone...

Spotkal sie ktos z takim problemem - czy to mozna jakos, nie wiem, wykalibrowac?

Co moze byc przyczyna?

Pozdrawiam,
Lap

Nie możliwe żeby leciało kadrowane wg linii... Postaw aparat na statyw a się przekonasz...

mpwt
07-05-2009, 23:58
Przychodzi mi do głowy jedna przyczyna takiego stanu: kopnięte położenie matrycy. Ktoś tu kiedyś pisał o takim przypadku. Ale zrobiłbym mimo wszystko dokładny test ze statywem.

piotr_74
08-05-2009, 07:20
Miałem kiedyś taki przypadek ale w fuji S5500 i faktycznie matryca była krzywo.

Majek
08-05-2009, 09:41
A czy to czasem nie jest kwestia np. perspektywy i/lub dystorsji? Daje to czasem złudzenie, że obraz leci. Można wykonać prostszy test. Zrób zdjęcie, otwórz je w jakimś Photoshopie (jeżeli nie masz, to wrzuć na forum, ktoś Ci pomoże) i postaw sobie guida w miejscu, gdzie przykładałeś linię kadrowania (np. na linię horyzontu). Jeżeli będzie uciekać, to faktycznie matrycę masz krzywo, a jak nie, no to wiadomo, złudzenie...

Altro
08-05-2009, 19:31

Co moze byc przyczyna?

Pozdrawiam,
Lap

Możesz sprawdzić dokładność poziomu i pionu w najprostszy sposób - otwierając fotografię w "galerii fotografii systemu Windows" - tam u góry jest opcja "napraw", wybierz "przytnij obraz" - niemusisz przycinać ale wyświetli ci się prostokąt o regularnych kształtach (czyli właściwy poziom i pion) - wystarczy porównać czy ci się wali horyzont. Bo jeśli tak, no to jest jak koledzy podejrzewają... oby nie

swider
09-05-2009, 20:06
Niestety krzywo przyklejone matryce sie zdarzaja. Ale dla pewnosci trza wykonac testy, ktore wykarza - badz nie (i oby tak bylo) - ze obraz leci przy idealnym poziomie.

Trevor
10-05-2009, 19:39
Może też być tak że w momencie wciskania spustu przeginasz na prawo

Lap (stykowka.pl)
11-05-2009, 18:35
Dzisiaj zrobie zdjecia testowe... Natomiast 'what if' wyjdzie, ze matryca jest krzywo, to co? Jest to naprawialne?

Teoretycznie zostaly mi 2 tygodnie gwarancji, ale z roznych wzgledow czasu nie mam az tak duzo (bo mam nie pdbita, jestem w Warszawie, kupowalem w Gdansku etc..).

Majek
11-05-2009, 18:49
Teoretycznie zostaly mi 2 tygodnie gwarancji, ale z roznych wzgledow czasu nie mam az tak duzo (bo mam nie pdbita, jestem w Warszawie, kupowalem w Gdansku etc..).To nawet lepiej. Grzejesz do serwisu na Postępu 14 z aparatem, kartą gwarancyjną i dowodem zakupu. Powinno wystarczyć.

Lap (stykowka.pl)
14-05-2009, 18:52
Ufff.. Test ze statywem wykazal, ze to ja jestem uposledzony.

Dla przyszlych pokolen: wzialem duzy plakat, narysowalem na nim dwie linie pod kątem 90st, plakat powiesilem na scianie, aparat ustawilem na statywie na wysokosci krzyzowania sie linii na plakacie, ustawilem dokladnie tak, zeby linie kadrowania pokrywaly sie z liniami na plakacie - efekt - linie na zdjeciu idealnie pokrywaja sie z osiami zdjecia. Wniosek - to ja jestem uposledzony i w momencie 'strzalu' musze przekrecac jakos aparat w jedna strone.

Dzieki wszystkim za pomoc (zwlaszcza pomysl testu ze statywem).
Lap

velaskez
14-05-2009, 21:29
Też tak miałem kiedyś;) Leciało mi w lewo bodajże...

costi
14-05-2009, 21:33
Czasami dochodzi jeszcze po prostu zludzenie optyczne - ludzki wzrok dosc latwo oszukac ;)

Majek
14-05-2009, 22:58
Też tak miałem kiedyś;) Leciało mi w lewo bodajże...Ja tak mam po kilku pifkach. Generalnie stabilizacja przestaje działać, matryca się przekrzywia, obiektyw zaczyna mydlić i w ogóle jakieś dziwne rzeczy się z aparatem dzieją... ;) :mrgreen: