PDA

Zobacz pełną wersję : Plecak + statyw + głowica

Maciek R
07-05-2009, 17:07
Witam.

Poczytałem na forum trochę a teraz muszę się upewnić, bo potrzebuję zakupić plecak na sprzęt oraz jakiś w miarę porządny statyw.

Plecak
Dobrym wyborem wydawałby mi się: Naneu Pro Alpha L Black (http://www.eltkom.pl/towar/id/2190/xd/2/)
Ale może macie jakieś inne propozycje? Chcę na to wydać tyle ile mniej-więcej kosztuje ten plecak, który zaproponowałem.
"Graty" do tego plecaka pakowane są od strony pleców, tak?
Potrzebuję tam zmieścić: Body D80 + Grip + 18-55 + 55-200 + 50 + 35 (dwóch ostatnich nie mam, ale przynajmniej jeden w najbliższej przyszłości nabędę) + statyw. Da radę?
Potrzebuję plecaka, który będzie dość duży, będzie posiadał komorę na sprzęt ale także na inne przedmioty. Komora na laptopa - niekoniecznie, ale jak będzie, to się nie obrażę. To co mi się nie podoba w tym plecaku, to to, że jest okrutnie brzydki, ale przeboleję to za cenę dobrego transportu dla sprzętu (sporo jeżdżę rowerem i torba jest nieporęczna w tym wypadku).

Statyw
Najbardziej chyba do gustu przypadł mi Goldphoto YH324C (http://allegro.pl/item622718654_goldphoto_profesjonalny_statyw_yh324 c_185_cm_f_vat.html).
Czy jest to dobry wybór?

Głowica
Tutaj mam problem. Planowałem jakąś głowicę 3D z Goldphoto, np. YH410 (http://www.allegro.pl/item622692952_goldphoto_glowica_3d_yh410_6_kg_zam_ manfrotto.html), ale doczytałem się na forum, że są to raczej słabe jakościowo głowice. Co moglibyście polecić do tego zestawu?

Do wydania na statyw + głowica mam około 300zł. Na plecak, maksymalnie, 300zł.

Bardzo proszę o pomoc. ;)

zakwas
07-05-2009, 20:40
Naneu Pro Alpha to plecak dwukomorowy. Musisz sobie odpowiedzieć najpierw na pytanie czy potrzebujesz dwu komór.

Maciek R
08-05-2009, 15:19
Tak, zdecydowanie potrzebuję dwóch komór.

A co z tym statywem i głowica?

zakwas
08-05-2009, 20:07
Tak, zdecydowanie potrzebuję dwóch komór.

A co z tym statywem i głowica?

Cóż, ALPHĘ bardzo chwali sobie kolega MINI, co do statywu i głowicy to poszukaj sobie informacji o goldphoto na forum. Cena atrakcyjna, na nogi po takiej cenie to bym się może i skusił, ale głowicę to chciałbym mieć taką co to mi się nie rozpadnie po miesiacu.

Maciek R
08-05-2009, 21:33
Statyw już kupiłem - padło na Velbona Sherpę 600R.

Teraz tylko plecak. Nikt nie ma innych ciekawych propozycji?

adolfik9501
08-05-2009, 21:49
Witam.

Do Alphy sprzęcik swój zmieścisz. Co do statywu to umieszcza się go z boku w specjalnej kieszonce (niespecjalnie mocnej) i przypina paskami wyżej. Nie wiem jak będzie się to miało do jazdy rowerem...

Maciek R
08-05-2009, 23:12
Co to znaczy "(niespecjalnie mocnej)"? Słaba jakościowo czy po prostu słabo się ten statyw tam trzyma? Jest słabo przemyślane to rozwiązanie?

adolfik9501
09-05-2009, 15:42
Witam,

Nie nosiłem tam statywu, a butelkę wody mineralnej (2l). No i naderwała się - zapewne gdzieś przyhaczyłem jak "zdobywaliśmy" Vlk. Rozsutec. Materiał poszedł na długości 2 cm a szew (podwójny) został. Tak sobie myślę, że to wszystko przez wielkość tej butelki bo była wepchana na "lepera" do środka, więc przy statywie i zahaczeniu o coś mogłaby wytrzymać... Ale gdybam sobie.

update: chciałem przed chwilą naderwać materiał (z umiarem) dalej ale nic się nie dzieje, więc może nie jest najgorzej z tą kieszonką...

Pozdrawiam

Ferro
09-05-2009, 17:56
Kupiłam Alphę (ale tę bez kieszeni na lapa) i jestem bardzo zadowolona. Zależało mi na tym, aby mieć miejsce na kurtę, jedzenie, butelkę z piciem, oprócz komory na sprzęt, i wszystko mieści się bez problemu. Statywu jeszcze nie brałam, ale ta kieszeń sprawia wrażenie solidnej. Plecak ma wygodne szelki i dobrze się go nosi.

Z kupowaniem plecaka jest trochę tak jak z ubraniem. Jest wiele marek, wiele wzorów i większość z nich jest przyzwoitej jakości, więc kupując kierujemy się wyglądem. Przynajmniej w moim przypadku tak było. Ze wszystkich chwalonych na forum plecaków Alpha i Bravo podobają mi się najbardziej, są najbardziej klasyczne (nie lubię nowoczesnych "kosmicznych" wzorów).

alfapasje
11-05-2009, 20:56
odnoście statywu to taki sam goldphoto u mnie niedawno stracił klips zaciskający. Czy gwarancja obejmie napisze na dniach..

Garnett
13-05-2009, 09:58
Mam Alfe od jakiegos czasu i polecam ten plecaczek, jest super wygodny i miesci naprawde sporo sprzetu.

Ja w nim trzymam
Canona 40D z podpietym 70-200/2,8
C 18-55 KIT
C TCx2
Mieszek makro M42
Zeiss 135/3,5 M42
Helios 50/2 M42
Pilot z transmiterem

To wszystko wchodzi w kieszen na sprzet i zostaja jeszcze komory na inne graty i male kieszonki.
Z boku dopinam MF 055 i jest wygodnie :)

P.S. Statyw na rower to moze lepiej przypiac jakimis paskami do ramy roweru a nie na plecaku nosic.

Maciek R
13-05-2009, 21:01
Dokładnie o tym samym teraz pomyślałem, że wygodniej będzie go do ramy przyczepić.

Temat można zamknąć bo chyba jednak zdecyduję się na Dakine Mission Photo.

costi
13-05-2009, 21:44
Ale do ramy roweru to tylko od spodu gornej rurki, bo jak zamocujesz go obok ramy, to bedziesz jechal w rozkroku, co wygodnie wcale nie jest.