PDA

Zobacz pełną wersję : Cena SB800 kiedy drgnie

ROBOTEK
11-09-2006, 21:24
Zakupiłem D70s i portfel mam dziewiczy, chciałbym dla niego dobrą lampę bo te zdięcia napawają mnie przerażeniem z tym obiketywem co mam.

Czy dochodzą was jakieś pogłoski o wypuszczeniu nowej lampy dla nikosia ? pytam bo wtedy cena SB800 może wreście ruszy ku normalnośći.

Cena 1350 do 1450 tak chodzą na allegro jak dla mnie jest nieporozumieniem, a na ebay.com różnica jest tak niewielka że nie warto tam brać.

No chyba że ktoś wie gdzie kupić nówke SB800 za dyche :)

adrian_c
11-09-2006, 22:13
czemu taka cena jest nieporozumieniem :?: przeciez to najwyzszy model lampy nikona. popatrz na canona 580 cena pod 2000zł podchodzi. nowego raczej na razie nic eni bedzie bo nie am sensu po zmienic cos co jest bdb. Jezeli chcesz taniej wejdz na ebay USA tam kupisz za 300$ i bedziesz miał nie cała dyche :]

david555
11-09-2006, 22:39
Ale w razie w razie naprawy dolicz kosz przesyłki lotniczej do Stanów.
Pozdrawiam :D

ROBOTEK
11-09-2006, 22:51
czemu taka cena jest nieporozumieniem :?: przeciez to najwyzszy model lampy nikona. popatrz na canona 580 cena pod 2000zł podchodzi. nowego raczej na razie nic eni bedzie bo nie am sensu po zmienic cos co jest bdb. Jezeli chcesz taniej wejdz na ebay USA tam kupisz za 300$ i bedziesz miał nie cała dyche :]

W Canonie orócz jakości płaci się za nazwę, natomiast w nikonie płaci sie tylko za jakość ale sensowną.

Zapytałem bo nowość będzie na 100 % nawet przez zmiane koloru i napisu tak mnie wyrolował sprzedawca D70s kupiłem go za 4 tyś a jakieś dwa tygonie wyszedł D80 cena spadła o 8 stówek czyli ile jest marży <głowa boli>

Na ebayu niestety jest za mała róznica żeby sie opłacało

ictus
11-09-2006, 23:22
narazie to cena podskoczyla do gory...

arti2002
12-09-2006, 08:27
Drgneła !

W Fotojoker jest od niedzieli za 1399 zł !

irekka
12-09-2006, 09:13
Nie jestem obrońcą marki - ale uważam, że nikon cos sobą reprezentuje i jestem pewny że płacimy równiez za te literki z przodu, nie tylko za jakość - swoją droga lampa jeszcze mnie nie zawiodła, aparaty natomiast tak. Idąc tym tropem gdyby na lampie był znaczek coca-coli to pewnie kosztowałaby 8 tys ? Przecież jest sb600 wystarczająca w większości przypadków - sa metze, sigmy - jest tumax - dla kazdego cos sie znajdzie. I co tak napawa Cię przerażeniem w zdjęciach?

ROBOTEK
12-09-2006, 09:44
.... I co tak napawa Cię przerażeniem w zdjęciach?

Ich ciemność bez dobrej lampy nie ma mowy

Co do znaczka coca coli :) masz racje i to jest bardzo smutne dlatego że chińczykopodobne produkty wygrywają z oryginalnymi wyrobami.
Dlatego mój post, uważam że na lampach jest narzucona zdecydowanie za duża marża przez samego producenta, sądze to po cenach które porównałem z sklepów z allegro i z ebay.com

irekka
12-09-2006, 10:42
Moim zdaniem wszystko ma za duża marżę i wszystko jest za drogie. Ale mam wrażenie, ze jestes w temacie mocno początkujący. Co znaczy "ich ciemność ..." ???Przeciez nikt nie oczekuje chyba, ze z lampą błyskową zrobi zdjecie całego miasta nocą. Lampą wbudowaną da się doświetlic bliższe plany. Trzeba tylko przeczytać instrukcję i wiedziec w jakim trybie jest iTTL, a w jakim iTTL BL. Co rozumiesz przez chinczykopodobne ? To, ze coraz wiecej fabryk lokuje się tam gdzie tania siłą robocza jest ogólnoświatową tendencją - zobacz gdzie jest wyprodukowany Twój d70s. A to, ze producent ma rózną polityke cenowa na rózne kraje - dzieki temu czasami udaje się kupic coś taniej (pod warunkiem przemycenia tego przez granice).

Dyziek
12-09-2006, 11:59
ROBOTEK napiał

D70s kupiłem go za 4 tyś a jakieś dwa tygonie wyszedł D80 cena spadła o 8 stówek czyli ile jest marży <głowa boli>

Nie trzeba było poczekać troszkę, przeważnie z wejściem nowego modelu cena poprzedniego spada!!!

Co do lampy możesz kupić najpierw SB-600(spokojnie starczy ci na nową), a i patrz na giełdę na forum czasem ktoś sprzedaję 800 za całkiem przyzwoitą cenę(około 800-1000zł).

ROBOTEK
12-09-2006, 15:56
zobacz gdzie jest wyprodukowany Twój d70s.

Schodzimy z tematu bo jest tu o lampach, ale odpoweim ci, nieważne gdzie wyprodukowane, jeżeli jedna fabryka gdzieś skośnookich produkuje jakąś lampę i dla fabryki Nikon nazywa ją SB800 a dla fabryki XXX nazywa ją SB800a

To jakie będą ceny tych dwóch lamp ????? moje twierdzenie jest nadal słuszne i pewne że znane firmy NARZUCAJĄ bardzo dużą marżę na swoje produkty.

Zresztą mam to na codzień przy pilarkach w pale wam się nie mieści jakie są ceny wyjściowe, fabryczki gdzieś tam na dalekim wschodzie.

irekka
12-09-2006, 16:29
To forum fotograficzne - mnie szczerze mówiąc interesuje bardziej dlaczego uwazasz, że ten obiektyw daje ciemne zdjecia i wymaga to użycia dobrej lampy błyskowej ???

Profesjonalista
12-09-2006, 19:54
Kup sobie Metz'a. Tanszy a wcale nie gorszy.
Co do D80 to o jego pojawieniu sie na rynku głosno było juz wczesniej chyba od 2msc. Dziwne, że nie wiedziales i masz pretensje do sprzedawcy.

ictus
12-09-2006, 22:03
moze i glosno bylo... ja tam sie interesuje i z reguluy staram sie byc w temacie ale w wakacje ciezko nadazac czasmi

mkwiek
13-09-2006, 08:18
szczerze mówiąc ani razu nie pomyślałem, że cena SB-800 jest za wysoka. Owszem, jest duża ale to świetna lampa. Co Ty oczekujesz, że taki sprzęt będzie rozdawany za darmo? przecież producent musi jakoś zarobić, zebrać pieniądze na dalszy rozwój. gdyby sprzedawano po kosztach to by nikon dawno padł!
natomiast kupowanie D70s za taką kasę to już porażka :) nie dopilnowałeś - nie sprawdziłeś :) Twoja wina :)
nowej lampy raczej nie będzie - bo ta nie jest taka stara - a jest bardzo dobra.

radziu.art.pl
17-09-2006, 09:43
co do ceny to pamietajcie ze w naszej kochanej Polsce jest Vat i akcyza ;] i to podnosi dosyc sporo cene w Malezji sd800 kosztuje niecale 1000zł po przeliczeniu na zlotowki