Zobacz pełną wersję : zdjecia w serii D70
mariuszpe
07-05-2009, 16:03
witam,
prosze mi podpowiedziec czy jest mozliwe wykonanie wiecej niz 3 zdjec kolejnych po sobie D70tka?
probowalem robic serie zdjec poklatkowych, ale udalo mi sie zrobic 2 lub 3 w zaleznosci od ustawien..
jak moge zrobic wiecej zdjec w serii?
D70 ma mały bufor. U mnie w d70s też średnio z tym. Robisz w nefach czy jpgach? Bo w jpgach [szczególnie przy zmniejszeniu rozmiarów fotki] aparat powinien więcej klatek zrobić.
a weź postaraj się o instrukcje lub użyj szukajki ;)
Kupcie szybką kartę i wyłączcie odszumianie w body. Na JPGach można praktycznie pstrykać serię do zapchania karty...
Przy najmniejszej jakości jpg, bez problemu stukniesz serię 20-stu kliku zdjęć, oczywiście NR musi byc wyłaczony.
mariuszpe
09-05-2009, 01:42
D70 ma mały bufor. U mnie w d70s też średnio z tym. Robisz w nefach czy jpgach? Bo w jpgach [szczególnie przy zmniejszeniu rozmiarów fotki] aparat powinien więcej klatek zrobić.
sprawdze dzieki
mariuszpe
09-05-2009, 01:43
Kupcie szybką kartę i wyłączcie odszumianie w body. Na JPGach można praktycznie pstrykać serię do zapchania karty...
dzieki motzel,
jak rozumiec 'odszumianie w body'?
dzieki motzel,
jak rozumiec 'odszumianie w body'?
NR/Noise Reduction (nie pamiętam jak to się dokładnie nazywało w D70) ustaw na off.
To wszystko na prawdę znajduje się w instrukcji obsługi...
Dobra sprawdziłem. Shooting menu/Long exp. NR. Tak jak widać tutaj:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews/nikond70/Images/Captures/d70_013.gif)
mariuszpe
13-05-2009, 21:42
dziekowac dobry czlowieku
mariuszpe
19-05-2009, 13:11
zmniejszylem rozmiar zdjec, odszumilem, ustawilem na zdjecia w serii i max robie 5zdjec w serii.
znalazlem w necie info, ze d70 robi '3 klatki na sekundę; do 12 ujęć w serii'
wie ktos z was na jkich ustawieniach jest mozliwe zrobienie 12ujec w serii?
Witam wszystkich.Jestem nowym uzytkownikiem forum.Od pewnego czasu bardzo interesuje się fotografią.Mam jedno krótkie pytanie.Dysponuje D70 18-70 a chciałbym dokupic obiektyw do zdjęć slubnych w kościele.Proszę o pomoc w wyborze.W grę nie wchodzą kwoty w tyś zł :-) Prosze o pomoc.
@ neo1_11 - uzywaj opcji szukaj, albo przynajmniej zapoznaj sie ze struktura forum. Dzial optyka jest kilka pieter nizej, choc moim zdaniem to i tak pomylka, bo zamiast szkla lepsza by byla na poczatek lampa.
Szukaj.
@mariuszpe - przede wszystkim szybka karta CF. Ja uzywam Sandiska i nie narzekam. Po drugie - wartosci podane przez nikona to marzenie scietej glowy. Jezeli chcesz wykonac serie 10 i powyzej zdjec z pelna predkoscia, to niestety musisz poswiecic jakosc fotek. Wybierasz wiec format zapisu JPG i dajesz jakosc (rozmiar) fotki na M. Powinno dac sie zapisac okolo 12 - 15 zdjec zanim bufor sie zatka. Pamietaj tez, ze im bardziej skomplikowany obraz ma przetowrzyc matryca, tym plik ciezszy, a co za tym idzie wolniej zapisuje sie i odczytuje w buforze i na karcie. Aha - sprawdz w jakim trybie pracuje autofocus. Powinien byc na AF-S, bo na AS-C bedzie szukal ostrosci po kazdym klapnieciu lustra, a tym samym opoznial wykonanie kolejnego zdjecia.
Jednym slowem - D70 nie powalczysz na dluzsza mete.
Najlepszy dla ciebie byłby dobry i ekonomiczny Tamron 17-50/2.8
Dziękuję za odpowiedź.Co do lampy posiadam na początek SB 400.Tak jak pisałem jestem poczatkujący więc i sprzętem nie zachwycam.Zastanawiam się nad dokupieniem obiektywu typowo do zdjęć w kościele.Jaki twoim zdaniem byłby optymalny??Kolega podpowiadał (Tamron 17-50/2.8) a co jeszcze by się nadawało?Może da się gdzieś dostać jakiś lekko przechodzony?Chociaż sam nie jestem przekonant do takich zakupów - gdzie można szukać poza allegro?
Nie rozumiem Waszej porady "mniejsza rozdzielczosc zdjecia". Przeciez wtedy zadajecie procesorowi WIECEJ roboty! Nie myslicie chyba, ze jak dacie np. 1:10 rozdzielczosci, to wtedy co 10-ty pixel "lapie" swiatlo czy co 10-ty jest obrabiany. Aparat zawsze robi "pelna matryca" zdjecie, a dopiero POTEM je zmiejsza. Tak wiec jest to niedzwiedzia przysluga.
docxxx w pewnym sensie masz racje. Chodzi jednak nie o predkosc obrobki, bo procesor spokojnie poradzilby sobie z obrobieniem nawet RAW, ale o predkosc zapisu pliku w buforze a pozniej na karcie. A jak wiadomo - mniejszy plik - szybszy zapis - wiecej miejsca na pliki w buforze.