Zobacz pełną wersję : Co do 1500 zł na początek ?
Obecnie posiadam D80 + 18-135/3.5-56 + SB-900 , teraz chcę rozszerzyć gamę swoich obiektywów. Chcę kupić 50/1.4 ale to oddzielna kwestia bo tą stałkę na pewno musze kupić, z budżetu zostanie mi wtedy około 1500 zł na zakup kolejnego szkła. Sytuacja w pewnym sensie zmusza mnie do zakupu czegoś ze światłem 2.8 (ze względu na zdjęcia w kościele). Marzy mi się oczywiscnie N24-70/2.8 ale na razie nie jest w moim zasięgu dlatego kieruje pytanie do Was - co warto kupić ?
T 17-50 /2.8 ? Sigme 24-70 /2.8 Macro ?
A moze cos innego ?
Piotrek Charchuła
07-05-2009, 15:15
Może sprecyzuj na jakiej ogniskowej Ci zależy i do czego potrzebujesz dany obiektyw.
Ok, wiec mam świadomość, że nie mogę zbyt wiele wymgać za takie pieniądze jednak obiektyw ma być uzupełnieniem 50/1.4 tzn chciałbym robić zdjęcia na ślubie głównie przy pomocy tych obiektywów (unikając podpinania 18-135 to raczej w plenerze się przydaje) dlatego zależy mi żeby było to w miare wygodny zoom który pozwoli uchwycić co ciekawsze chwile bez wchodzenia na księdza ;)
Ja posiadam 35-50-85/1.8 i jestem zadowolony a cenowo wychodzi koło 50/1.4 +1500zł, oczywiście z jaśniejszą pięćdziesiątką było by jeszcze lepiej tylko ta mała głębia ostrości... Te 3stałki +T17-50 i będe póki co spełniony ;) Biorąc pod uwagę jak szumi D80 szedł bym zdecydowanie w stałki.
No tak, ale poki co stac mnie bedzie na jedna stalke a wolę nie ryzykować robienia pierwszych ślubów samymi stałkami dlatego byłbym wdzięczny za wyrazenie opini o zoomach ze stałym światłem w tej granicy cenowej...
Witam
Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów - to mój pierwszy post:-)
Slayer - w tej cenie jeśli chodzi o zoomy ze stałym światłem, wskazałbym nieśmiało dwa Tamrony -17-50 f/2,8 lub 28-75 f/2,8. Oba słyną jako "konie robocze" i, pomimo zdarzających się problemów z mydleniem lub łapaniem ostrości, można w większości trafić ostre i udane egzemplarze. Ja swojego 17-50 kupiłem po oględzinach i testowaniu. Służy mi wdzięcznie i nie sprawia kłopotów.
Pozdrawiam
Pat
a moge zobaczyc twoje zdjecie? a co do tematu to mysle ze optycznie najlepiej tamron 28-75, a AF za ta cene to cudow nie bedzie heh wiec ja bym go wzial, w sumie to szukam okazji aby go kupic
Piszesz, że myślisz o N24-70, więc moja propozycja N35-70/2.8 . Wiem , że to nie to samo, ale b. podobnie jeśli chodzi o ogniskowe i bardzo blisko pod względem jakości. Zmieścisz się w zakładanym budżecie.
124miko , od rana przegladam forum i tez o tym pomyślałem (już po tym jak napisałem posta) wiec prawdopodobnie będzie to n24-70 , przynam tylko ze boje sie trafic na model z FF albo BF a tych podobno wiele , w takiej sytuacji nie wiem czy lepiej nie kupić nówki (dużo drozej) ale mieć mozliwosc mieszania na gwarancji
124miko , od rana przegladam forum i tez o tym pomyślałem (już po tym jak napisałem posta) wiec prawdopodobnie będzie to n24-70 , przynam tylko ze boje sie trafic na model z FF albo BF a tych podobno wiele , w takiej sytuacji nie wiem czy lepiej nie kupić nówki (dużo drozej) ale mieć mozliwosc mieszania na gwarancji
Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale jeśli piszesz o Nikkorze 24-70, to, mówiąc oględnie, trochę przekroczysz zakładany budżet...
Swoją drogą trochę się bawiłem tym obiektywem i muszę przyznać, że robi piorunujące wrażenie.
Pozdrawiam
Pat
Autor wątku pisał że marzy o N24-70 a rozważa S24-70. I w takim wypadku nie przekroczy bardzo zakładanego budżetu. :)
Ale aby nie było całkiem OT to raczej będzie Ci potrzebny szeroki kąt ze światłem 2.8, więc T 17-50.
Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale jeśli piszesz o Nikkorze 24-70, to, mówiąc oględnie, trochę przekroczysz zakładany budżet...
Swoją drogą trochę się bawiłem tym obiektywem i muszę przyznać, że robi piorunujące wrażenie.
Pozdrawiam
Pat
MEA CULPA
oczywiście przekręciłem obiektywy które miałem na mysli ;]
marze o N24-70 ale w tej chwili zdecyduje się chyba na N35-70 który kosztuje około 1500 +-200 zł w zaleznosci od okazji ;) tylko chyba troche bedzie mi brakowalo szerokiego kąta... najwyzej bede sztukowal z 18-135..
Archibald
09-05-2009, 08:01
slayer - po pierwsze bardzo podoba mi się Twój nick ;) Po drugie nie widzę sensu w takim kombinowaniu jak wyżej, na początek wybierz sobie nowego Tamrona 17-50, na dłuższym końcu ma spadek jakości, ale tam będziesz miał stałkę. Balansowanie tymi szkłami wystarczy do zrobienia przyzwoitego ślubu. Możesz jeszcze inaczej - ta stałka i ten Tamron to koszt 3 tys, za te pieniądze masz nową 35/1,8 + nową 85/1,8 + używanego kita 18-70/3,5-4,5. Taki zestaw mi wystarcza do opędzlowania ślubu aż nadto, przy czym kit mimo, że ciemniejszy daje lepszą jakość obrazka od Tamrona (szczególnie w narożnikach) ;)
Hmm czym więcej o tym myślę tym mniej wiem co wybrać. Ostatnio robiłem komunie jakimś nikorem od analoga 3x-7x (nie wiem dokladnie co to było) i musze powiedzieć że było ciężko, w trakcie mszy był hardcore ale nawet podczas zdjęć grupowych musiałem przepraszac ludzi i cofać sie kilka metrów żeby objąć grupe...
Pomyslałem sobie w takim razie ze może powinienem zrezygnować ze stałki 50 1.4 i kupić np taki zestaw
10-20 (albo 10-24) / 3.5/5.6 (bodajze) + N35-70/2.8
tylko boję się trochę o swiatło przy tym 10-24... jakby nie było 3.5 to nie 2.8
Ewentualnie w gre wszedł tamron 17-50 bo widziałem kilka przyjemnych zdjęc zrobionych taka sama puchą co ja (D80) i tym obiektywem
tylko znów pojawia się rozkmina 17 to nie 10... a zdałem sobie sprawe że robić reportaz np w odmu panny młodej bez czegoś szerokiego to istne samobójstwo...
HELP ;]
Archibald
12-05-2009, 20:16
...
tylko znów pojawia się rozkmina 17 to nie 10... a zdałem sobie sprawe że robić reportaz np w odmu panny młodej bez czegoś szerokiego to istne samobójstwo...
Bzdura... robiąc z głową jednym szkłem opędzlujesz całe wesele i to z klasą - na DX to 35mm (czy f1,8 czy f2). Szczerze?.. Za dużo myślisz, za mało działasz ;)
Bzdura... robiąc z głową jednym szkłem opędzlujesz całe wesele i to z klasą - na DX to 35mm (czy f1,8 czy f2). Szczerze?.. Za dużo myślisz, za mało działasz ;)
No coz, nie da sie ukryć ze sporo sie zastanawiam nad doborem szkła, bo wydaje mi sie ze kupić cos to nie problem ale kupić cos dobrego... to już wyzwanie ;)