Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Metz, Sigma czy SB

slalom
07-05-2009, 14:07
W tym miesiącu chciałbym zakupić lampę błyskową do swojego D80. Z racji, iż moje doświadczenie z lampami zewnętrznymi jest zerowe, to chciałbym się skupić na początek na stosunkowo taniej lampie. Zastanawiam się nad następującymi modelami:
-Metz 48 af-1
-Sigma ef-500 lub ef-530
-Sb-600
Z czego chyba najbardziej przychylny jestem ku pierwszej wymienionej z listy. Ale nie bardzo wiem jak się mają te dwa modele Sigmy do Metz'a. A SB jest dość droga jakby nie patrzeć... Proszę o porady...

Photoartbox
07-05-2009, 14:11
Z tego co wiem, lampy Sigmy nie sa tak zgodne ze standardami zastosowanymi w blyskaniu Nikona (nie pisze o teorii, tylko o praktyce) jak Metz. Ja kupilem wlasnie tego Metza i nie zaluje.

slalom
07-05-2009, 19:16
hmm nie są zgodne?

karabud
12-05-2009, 23:10
Sigma sie sweitnie spisuje z nikonami. Dodatkowo ma wiecej mozliwosci niz analogiczne lampy, wlasciwie jest jak sb-800 tylko mniejsza moc ma.

Photoartbox
13-05-2009, 08:26
hmm nie są zgodne?

Sigma sie sweitnie spisuje z nikonami. Dodatkowo ma wiecej mozliwosci niz analogiczne lampy, wlasciwie jest jak sb-800 tylko mniejsza moc ma.

Proponuje poczytac chocby to http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5987 Lampy Sigmy maja rowniez problemy z Canonem 50D.

karabud
13-05-2009, 10:47
To dowodzi tylko tego ze jak kazdy sprzet nieraz ma wady ktore naprawiaja za darmo :) Pozatym ta lampa jest zgodn ze standardami nikona dobrze blyska w kazdych warunkach i clsie. Polecam jest chyba najtansza i bardzo dobra alternatywa

szymony
13-05-2009, 21:53
To dowodzi tylko tego ze jak kazdy sprzet nieraz ma wady ktore naprawiaja za darmo :) Pozatym ta lampa jest zgodn ze standardami nikona dobrze blyska w kazdych warunkach i clsie. Polecam jest chyba najtansza i bardzo dobra alternatywa
To dowodzi że z tymi "standardami" nie jest do końca "abla". Zresztą to nie pierwszy przypadek u tego producenta. Pierwsze wersje 500 śmigały bezproblemowo z D70, gdy się pojawił D50, D200 już nie chciały. 70-200 też miał problemy z D200 itd. itp.

karabud
13-05-2009, 21:55
Nie smogaly bo nie mialy softu ktory producent za darmo wgrywal. Zreszta nie tylko sigmie sie wpadki zdarzaja. Nikonowi i Canonowi tez. To nie dowodzi o jakosci sprzetu. Zreszta ja ze swojej strony naprawde polece fajna lampa, szczegolnie uzywana jest w bardzo dobrej cenie. Ma duze mozliwosci i dobrze doswietla, poki co wad nie zaobserwowalem.

LordRamzes
14-05-2009, 07:36
W tym miesiącu chciałbym zakupić lampę błyskową do swojego D80. Z racji, iż moje doświadczenie z lampami zewnętrznymi jest zerowe, to chciałbym się skupić na początek na stosunkowo taniej lampie. Zastanawiam się nad następującymi modelami:
-Metz 48 af-1
-Sigma ef-500 lub ef-530
-Sb-600
Z czego chyba najbardziej przychylny jestem ku pierwszej wymienionej z listy. Ale nie bardzo wiem jak się mają te dwa modele Sigmy do Metz'a. A SB jest dość droga jakby nie patrzeć... Proszę o porady...

Nie zastanawiaj się ani minuty i bierz sb 600 , miałem lampę niesystemową i mogę się wypowiedzieć. Zresztą jak kupisz sb 600 to mi podziękujesz ;-)

Photoartbox
14-05-2009, 08:43
Nie zastanawiaj się ani minuty i bierz sb 600 , miałem lampę niesystemową i mogę się wypowiedzieć. Zresztą jak kupisz sb 600 to mi podziękujesz ;-)

A jak kupisz Metza, to mnie podziekujesz ;)

baqers
14-05-2009, 09:44
A jak mi kupisz obojętnie którą to ja Ci podziękuję :D

stef
14-05-2009, 10:29
Ja od dwóch lat używam Sigmy 500 DG Super i mogę się wypowiadać
tylko w samych superlatywach. Pełna współpraca we wszystkich trybach.
Dosyć szybko się ładuje i jeszcze mnie nie zawiodła.
Co nie zmienia faktu, że jeśli miałbym więcej kasy, gdy ją kupowałem,
kupiłbym SB-800.
ps. używałem z D80 i D300

szymony
14-05-2009, 21:32
Ach te rozterki ;-) Każdy chciał by tanio, czy nawet darmo, a dobrze. niestety tak to tylko w ......
Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie: do czego to ma służyć i jakie spełniać wymagania? Sam ostatnio to przerabiałem. Potrzebowałem kolejnego kolejnego błyskograta na zapasowe body, a jak już jest, to warto go trochę szerzej wykorzystać niż targanie w torbie, na godzinę "w". Miało to biegać w iTTL, pracować w CLS co najmniej jako slave. I tak siedziałem i kombinowałem czy SB600, czy metz 48. I im więcej myślałem tym bardziej dochodziłem do przekonania że żadna nie spełnia mych wymagań. Mam radio, odbiorniki mogę podłączyć pod studyjne lampy lub reporterskie błyskotki z gniazdem PC. Żadna z w/w takowego nie ma. By takową podłączyć pod radio musiałbym zmienić odbiorniki. Stanęło na tym że nabyłem kolejną SB800, co mnie wyszło taniej niż budżetowe rozwiązanie i wymiana radia.

nord
15-05-2009, 00:11
używam metza 48 af1 to dobra solidna lampa..