Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : TamronAF18-200mm F/3,5-6,3 vs T 28-75 f/2,8 vs T 17-50 f/2,8

Look_as
11-09-2006, 21:01
witam jako nowy uzytkownik forum i niebawem posiadacz d80

jestem poczatkujacy w dziedzinie dslr'ow i przed tak powaznym zakupem chcialem zapytac was o kilka rzeczy apropo obiektywow.
poczytalem sporo na forum i decyzje o zakupie pierwszego szkla zawezilem do 3 opcji

1http://www.allegro.pl/item125932911_tamron_17_50_f_2_8_xr_ld_aspherical_ nikon_f_v_raty.html
2.http://www.allegro.pl/item125696625_tamron_28_75_f_2_8_xr_ld_aspherical_ nikon_f_v_raty.html
3.http://www.allegro.pl/item126976465_tamron_af_18_200mm_4_lata_gwarancji_ ecamera_.html
z czasem zamierzam dokupic cos szerokokatnego (tokina 12-24) lecz narazie przerasta mnie to finansowo. wiec chcialem pierwszy obiektyw wybrac pod katem uniwersalnosci.
ktory z trzech przedstawionych opcji najbardziej spelni moje oczekiwania.
glownie bede fotografowal ludzi, w waskich pomieszczeniach (imprezy, urodziny),
lecz czasami zdarzy mi sie pstryknac krajobraz. miloby bylo miec mozliwosc zrobienia zdjecia portretowego.
nasuwa mi sie wiec opcja 3, lecz wiem ze szklo w tej cenie z takim zakresem moze pozostawiac wiele do zyczenia jezeli chdzi o jakosc zdjec i samego obiektywu.
ale z drugiej strony czy opcja 1 i 2 nie beda mi za bardzo ograniczac?
czy moze najlepiej pozostac przy kitowym 18-70.

prosze o rade bo im wiecej czytam forum tym mam wiekszy metlik, a chcialbym dobrze wybrac, lecz nie mam wystarczajaco doswiadczenia, wiec prosze o pomoc
pozdrawiam i z gory dziekuje

Lukasz

darko
12-09-2006, 14:28
Osobiście proponuje opcję:
1-dobre opinie
2-w wąskich pomieszczeniach możesz mieć problem- brak szerokiego końca
lub kit 18-70 i szeroko i krótkie tele ale lekko ciemniejszy od pozostałych
Jednak wyboru musisz dokonać samemu, osobiście do pomieszczeń i krajobrazów wybrałbym opcję 1.
Zastanów się jakich ogniskowych będziesz używał i kupuj bo im dłużej się będziesz zastanawiał to wiekszy mętlik w głowie będzie.
Na temat tych obiektywów było już sporo na forum, tak jak napisałem nikt za Ciebie decyzji nie podejmie.
Pozdrawiam

Look_as
12-09-2006, 17:43
dzieki za sugestie.

czytam forum i jest tu wiele cennych informacji, o optyce i jakosci obiektywow.
brak mi jednak doswiadczenia i nie doszukalem sie odpowiedzi jakich oczekuje.
a mianowice ktory z tych 3 bedzie mnie najmniej ograniczal.

teraz juz eimiuje opcje 2. skoro do pomieszczen moze sie okazac za waska, dla mnie odpada, jako pierwsze szko.

a co z opcja 3?
jak wypada jakosciowo zdjecie z 3 w porownaniu do 1?

pooley
12-09-2006, 18:39
jezeli juz sie wahasz pomiedzy 1 i 3, i zalezy Ci na jakosci, to zapomnij o 18-200 to bardzo uniwersalne szklo, ale bardzo kiepskie jakosciowo. Co do 17-50 sie nie wypowiadam bo nie mam, ale na pewno jest to duzo lepsze szklo niz tamron 18-200

Look_as
12-09-2006, 19:17
no wiec narazie wybor pada na opcje nr 1.

poczytalem i wszyscy sobie chwala stale swiatlo i generalnie caly obiektyw
wiec zakladam ze spisuje sie on lepiej od kitowego obiektywu (oczywiscie w swoim zakresie).
dzieki za pomoc i czekam na ewentualne dalsze sugestie. do zakupu pozostaly juz tylko 2 tygodnie, wiec czekam z niecierpliwoscia.

Jacek Wrzesińsk
21-09-2006, 19:45
ja bym wybrał opcję z kitem czyli 18-70 a za zaoszczędzoną kwotę dokupiłbym lampę sb-600(piszesz że chcesz focić imprezy),z tamronami jest różnie(przynajmniej z 28-75 bo 17-50 dopiero wkracza na rynek)i trzeba przed zakupem sprawdzić,jeżeli dopiero zaczynasz zabawę w fotografię kupuj sprawdzone konstrukcje a jak trochę pofocisz to sam ocenisz co jest dla ciebie najlepsze,pozdrawiam