PDA

Zobacz pełną wersję : D90 w praktyce - porady, ustawienia, TIPy

horn3t
07-05-2009, 09:40
TO zaczynam – jako , że body daje wiele możliwości konfiguracji. Warto podzielić się wiedzą w tym zakresie.

Na wstępie:

Jakich profili używacie ?
Czy D-light jest aktywne?
Czy auto –ISO?
Pomiar swiatła?
Wb?
Itd...

xp3r
07-05-2009, 10:03
Witam, :)
1. Używam własnego profilu
2. D-Lighting zazwyczaj jest aktywny
3. Auto ISO nie używam
4. Pomiar światła centralny
5. WB albo „K” albo „PRE” automatyczny mnie osłabia
6. Używam korekcje ekspozycji do wszystkich pomiarów bo d90 moim zdaniem za mocno naświetla

lomax
07-05-2009, 10:55
1. Ustawiony profil własny
2. D-Lighting włączony
3. Auto ISO - raz używałem robiąc foty w jaskiniach, po za tym najniżej jak się da
4. Pomiar najczęściej matrycowy 80%, punktowy 15%, centralny 5%
5. WB Auto - wszystko robię w NEF'ach i taki mi wystarcza, wywołuję Capture NX
6. korekcja z reguły 0,0, choć zdarzają się przypadki zwłaszcza przy matrycowym, że koryguję
7. AF punktowy, chociaż na pijackich imprezach nawet "zielony program"
...ponadto nie gardzę żadną dodatkową możliwością i wykorzystywałem w praktyce większość z nich, wszystko zależy od sytuacji (nie miałem tylko okazji pracować z kilkoma lampami - jestem amatorem)

motzel
07-05-2009, 11:22
1. Profil standard, Vivid +1 (robię w NEFach, więc to tylko punkt wyjścia)
2. ADL wyłączony
3. ISO 200, włączone AutoISO ustawione standardowo na 1/100s, max ISO 1600 z rzadka modyfikowane. Jak nie starcza AutoISO to ew. ręczne ustawienie wyżej...
4. 80% matryca (na stałe korekcja na -1/3EV, w niektórych sytuacjach dodatkowe -1/3EV) włączona łatwa korekta ekspozycji, 19.9% centralny, 0.1% punktowy
5. WB Auto (i tak robię w nefach)
6. Single Point AF-S 98% (99% centralny punkt z lockiem), DA AF-C 2%
7. Bez lampy: 95% tryb A, 4.9% S, 0.1% M; z lampą: 95% M, 5% S
8. Podgląd zdjęcia na miniaturkę + histogram + info z możliwością przełączenia na przepały. Wyświetlacz na -1 (waham się czy jednak nie na -2)
9. Odwrócone kółka główne/pomocnicze
10. AE-L/AF-L na AE lock (hold)

horn3t zacząłeś wątek to daj swoje ustawienia.

3. Auto ISO - raz używałem robiąc foty w jaskiniach, po za tym najniżej jak się da

Wiesz jak działa AutoISO? Bo właśnie "najniżej jak się da". Ustawiasz ISO wyjściowe (np. 200 lub Lo-1), które zostanie automatycznie zwiększone tylko i wyłącznie wtedy, gdy się już nie da uzyskać prawidłowej ekspozycji. Generalnie genialne narzędzie.

JaW
07-05-2009, 11:32
1. Własny profil
2. D-L rzadko, bo potrafi przekłamac kolorystykę, ale w pełnym słońcu czasem warto go włączyć
3. ISO jak najniżej, ale nie auto - wolę sam ustawiać
4. Matrycowy albo punktowy, w zależności od sytuacji, to chyba oczywiste
5. WB na auto, ale ważniejsze foty i tak w NEF
6. Korekta EV na minus, na stałe -0.3, czasem -0.7, bo nie lubię przepaleń :)
I sporo innych, duzo by pisać...

lomax
07-05-2009, 12:10
Wiesz jak działa AutoISO? Bo właśnie "najniżej jak się da". Ustawiasz ISO wyjściowe (np. 200 lub Lo-1), które zostanie automatycznie zwiększone tylko i wyłącznie wtedy, gdy się już nie da uzyskać prawidłowej ekspozycji. Generalnie genialne narzędzie.

Wszystko się zgadza, ale jak napisałem wcześniej... tylko raz używałem. W innych sytuacjach auto mam wyłączone i ustawione na stałe.

horn3t
07-05-2009, 12:14
Generalnie zapisuje Nef+jpg fine i obrabiam nef-a

Ale dla jpg z lenistwa - ustawieniam:

Profil własny na bazie standard – podniesione wyostrzenie do5
WB – auto ze wskazaniem w trudnych sytuacjach na własny pomiar,
ISO - auto,
D-light – z początku użytkowania puchy auto - teraz wyłączony,
Pomiar matrycowy lub CW w zalezności od sytuacji
Redukcja szumów dla wysokich ISO - normal

Jotpeg nie obrabiany i dobrze naświetlony z puchy najładniej wygląda w profilu VI vivid -lukierkowo cukierkowo ;) ale to moja opinia

motzel
07-05-2009, 13:27

No właśnie, zapomniałem, ja też mam defaultowo na 5.

Jotpeg nie obrabiany i dobrze naświetlony z puchy najładniej wygląda w profilu VI vivid -lukierkowo cukierkowo ;) ale to moja opinia

Za to fatalnie się sprawuje w wyższych iso, szczególnie z włączonym ADLem. Straszne artefakty wychodzą.

sokrates
07-05-2009, 14:44
pomimo że mam D80 podepne się
moje ustawienia wyglądają zazwyczaj tak
1. Ustawiony profil własny - praktycznie wszystko na 0 - robię w NEFach więc układam sobie wszystko w CNX
2. D-Lighting - brak
3. Auto ISO - jak mam czas to ustawiam ręcznie, jak nie mam czasu na zabawy z ISO a fotki nie są zbyt ważne AUTO-ISO -> czas 1/80 max ISO800
4. Pomiar najczęściej matrycowy 70% 29,99%CW, sporadycznie spot.
5. WB PRE, Auto, czasami na chmurkę
6. korekcja wg uznania raz + raz -. a wartości nawet do 1,5EV zależny od tego co chcę osiągnąć
7. AF punktowy, zaqzwyczaj centralny punkt, tryb AF-A

TristisAnima
07-05-2009, 15:11
No to i ja swoje 5 gr. dorzucę.

1. Profil własny (neutralny, wyostrzenie na +7, kontrast +1, nasycenie +2, reszta na 0)
2. ADL generalnie wyłączony, włączam czasem przy ostrych cieniach na wartość normalną
3. ISO tylko i wyłącznie ręcznie ustawiane
4. Pomiar światła w 90% centralnie ważony, w pozostałych 10% gdy warunki tego wymagają punktowy, Korekta zależna od warunków
5. WB w 75% na AUTO, pozostałe 25% ustawiam stopnie w kelwinach gdy AUTO nie daje rady
6. AF zazwyczaj na AF-S czasem jak sytuacja wymaga AF-C
7. Jakość zdjęć JPG na medium i normal, ważne uroczystości czy też zdjęcia które wiem że będę chciał obrobić oczywiście na RAW

to chyba tyle z tych bardziej podstawowych.

zdyboo
07-05-2009, 21:00
To i ja swoje 0,03 PLN dorzucę.

1. Profil własny (standard, wszystko na 0)
2. ADL wyłaczyłem na początku i tak zostanie
3. ISO tylko ręcznie, ustawione pokazywanie ISO w wizjerze
4. Pomiar światła w 95% matryca, 5% punktowy, jak wymagają tego warunki
5. Tylne pokrętlo ustawione na szybką korektę ekspozycji, na matrycowym, w silnym słońcu aparat naświetla zbyt obficie
6. WB AUTO
7. 100% NEF
8. Przez ponad trzy lata w D50 mnie wkurzało odwrotne działanie pokrętła, teraz jak mam możliwośc zmiany tego, zostawiłem po staremu, przyzwyczaiłem się, choć nadal uważam, że jest to mało intiucyjne. :)

horn3t
07-05-2009, 21:50
Za to fatalnie się sprawuje w wyższych iso, szczególnie z włączonym ADLem. Straszne artefakty wychodzą.

To też zauważyłem ale myśle ze to nie wina profilu tylko ADL .

motzel
08-05-2009, 09:42
To też zauważyłem ale myśle ze to nie wina profilu tylko ADL .

ADL to zdecydowanie wzmacnia, ale bez niego na Vividzie też sporo tego wyłazi. Na niższych ISO sam Vidid bez ADL jest ok, ale tak od 500-600 zaczyna to nieprzyjemnie wyglądać

brodnica
08-05-2009, 09:49
Braketing - moje doświadczenia.

Jak wiadomo dzięki tej funkcji możemy przygotować sobie fotki np. do tworzenia HDR'ów, więc zależy nam na tym samym ujęciu na wszystkich klatkach. Aparat na statyw, włączam BKT z krokiem 2,0EV i dla ułatwienia sobie życia włączam samowyzwalacz z ustawieniem wykonania 3 ujęć. Co ciekawe. Przy 18-105VR i włączonym VR zawsze niedoświetlone ujęcie jest przesunięte w dół. Robiłem testy w różnych warunkach oświetleniowych i efekt zawsze ten sam, niedoświetlone przesunięte w dół. Wszystko byłoby ok, gdyby na różnych ujęciach występowało to przesunięcie, ale czemu zawsze na niedoświetlonym i w dół? Uproszczając - amplituda falowania VR zawsze pokrywa się z niedoświetlonym ujęciem i akurat jest w pozycji dolnej? Bezsens... W tych samych warunkach, na tych samych ustawieniach, z włączonym VR ale bez korzystania z samowyzwalacza przesunięcia brak. Wniosek - korzystając z BKT i samowyzwalacza trzeba wyłączyć VR.
I jeszcze jedno. W trybach wyzwalania migawki jest m.in. samowyzwalacz, pilot oraz pilot z samowyzwalaczem. To ostanie niestety nie ma powiązania z ustawieniami samowyzwalacza, więc jednym naciśnięciem guzika nie można zrobić 3 ujęć.

TristisAnima
08-05-2009, 10:04
Ale po co VR jak ze statywu robisz :???: Wyłącz VR i będzie wszystko ok. To sensu nie ma.

Cytat z innego forum:

Włączona stabilizacja VR może choć nie musi w takiej sytuacji poruszyć grupę stabilizowanych soczewek i spowodować poruszenia obrazu. Jest to mało prawdopodobne, ale możliwe szczególnie przy nagłym wciśnięciu spustu. Producenci sprzętu o tym wiedzą dlatego zaleca się wyłączenie stabilizacji gdy aparat zamocowany jest na statywie.
Zdarza się również że przy włączonej stabilizacji i aparacie na statywie delikatne korygowanie kadru jest kompensowane przez stabilizację co objawia się przeciwdziałaniem zmianie kadru. Wtedy obowiązkowo trzeba wyłączyć stabilizację bo przeszkadza ona podczas fotografowania. Jakkolwiek z poruszeniem zdjęcia przez stabilizację się nie zetknąłem osobiście to problemy z małym przekadrowywaniem są koszmarne gdy stabilizacja jest wlączona pomimo unieruchomienia aparatu na statywie

PiotrB_86
08-05-2009, 10:06
Dlatego ze na statywie powinno się wyłączać VR. Dodatkowo masz funkcje opóźnienia wyzwalania ekspozycji. Gdzie po podniesieniu lustra układ jest stabilizowany i dopiero po ok sekundzie jest robione zdjęcie. Może kłapnięcie lustra powoduje lekkie przesunięcie.

grafzero
08-05-2009, 10:42
1. Profil 50% domyślny, 30% Vivid, 20% neutralny(pomieszczenia)
2. ADL włączony
3. Auto ISO włączony - wyjściowo iso200, min 1/60s i max 1600 iso.
4. Pomiar światła matrycowy, korekcja -1/3 lub -2/3(lub inaczej - zależy od warunków)
5. WB w 99% na AUTO,
6. AF zazwyczaj na AF-S czasem jak sytuacja wymaga AF-C
7. Jpeg large/fine, pod przyciskiem FUNC mam opcję JPEG+RAW (bardzo fajne rozwiązanie kiedy się dużo pstryka a rawy nie są zawsze potrzebne).

brodnica
08-05-2009, 11:16
Ale po co VR jak ze statywu robisz :???: Wyłącz VR i będzie wszystko ok. To sensu nie ma.

TristisAnima bez uszczypliwości w Twoją stronę ale .... gdyby ktoś kiedyś nie bawił się zoomem to zooming'gu by nie było itd. VR'a włączyłem specjalnie do moich testów, wychodzę z założenia, że jak coś testować to testować. Może kiedyś, ktoś będzie wykonywał takie fotki z włączonym przez roztargnienie VR i będzie wiedział o co chodzi.

Ja dalej drążę temat przesunięcia w dół na włączonym VR i doszedłem do kolejnych wniosków. Po zmianie kolejności braketingu z niższy>pomiar>wyższy na pomiar>niższy>wyższy przesunięcie pojawiło się na "pomiar", czyli pierwszym ujęciu z serii. Gdyby była to wina samego VR to powiedzmy, na jednej serii przesunięcie pojawia się w dół, w kolejnej w górę. Tu zawsze jest przesunięcie w dół i zawsze na pierwszym ujęciu. Nie ma różnicy ustawienie aparatu, poziomo, pionowo w lewo lub w prawo. Zawsze przesunięcie występuje w dół kadru. Dziwne prawda? Wydaje mi się, że mechanizm żyroskopowy z automatu wysyła jakiś dziwny sygnał do VR i go blokuje. Może znajdzie się ktoś kto ze mną podrąży ten temat hehe?

TristisAnima
08-05-2009, 11:36
No ale co ty chcesz VR'ing tworzyć :mrgreen:. Nie włącza się i już, bo właśnie takie dziwne kwiatki wychodzą. Raz zdjęcie nieostre, raz poruszone, innym razem lekko przekadrowane. Było już na ten temat mnóstwo napisane.

stradivarious
08-05-2009, 11:55
Zdaje się, nawet w instrukcji jest zalecane wyłączyć VR na statywie.

Karbulot
08-05-2009, 13:11
Tak sobie obserwuje co piszecie i zauwazylem, ze zdania sa podzielone co do ADL-a. Czesc go uzywa, czesc nie. Ja mam wlaczone, ale coraz czesciej sie zastanawiam, czy jest sens miec go wlaczonego. Wprawdzie potrafi ladnie wyciagnac drobne niemal niewidoczne galazki, ale jak widze przy wyzszych ISO powoduje wieksze zanieczyszczenia. No i kontrast chyba dostaje troche po glowie.

Ja uzywam w tej chwili tak:
--------------------------------------------------

Profil - wlasny, ale i tak nie ma to znaczenia, bo profile nie sa przenoszone do RAW-ow w ACR. Ale jak juz koniecznie mam napisac, to ostrosc 6, nasycenie 1. Wiecej na ADL "ON" i tak sie nie da.
ADL - auto (ale mysle przejsc na OFF)
Auto ISO OFF (zwykle jak sie da to 200, jak trzeba to wiecej, staram sie ograniczac na 800)
Balans bieli - auto
VR - wlaczony, normal - ze statywu wylaczony
Zapis - Nef+Fine S - (S dla oszczednosci miejsca), jednak i tak wywoluje Nefy.
AF-A, chyba ze sie gubi przy np wietrze na bliskich zoomach, wtedy AF-C
Pomiar swiatla - matrycowy
AF - punktowy "normal"
Korekta EV - 0, jak jest slonecznie to -0.3 lub -0.7 ewentualnie braketing
Przestrzen barw - sRGB
Redukcja szumow wys. czul. - normalna
Tryb focenia - preselekcja przyslony "A" - lubie miec kontrole nad glebia ostrosci. Plenerowe fotki zwykle na f8.

grzesiek77
09-05-2009, 00:01
- ISO recznie
- D-Lighting OFF
- WB AUTO
- NEF
- PROFIL zblizony do TristisAnima
- 90% na A, 5% na S
- 99% bez lampy (narazie)
- 70% AFC
- EV koryguje ew. :) przy wywolywaniu

mareksz
01-06-2009, 23:51
Zakupiłem nie dawno moją pierwszą lustrzankę Nikon D5000 z obiektywem 18-55 i proszę was o pomoc w ustawieniu wlasnego profilu ponieważ nie wiem dokładnie jaką funkcje włączyć a jaką nie Z góry dziękuje

Greg77
02-06-2009, 04:08
Zakupiłem nie dawno moją pierwszą lustrzankę Nikon D5000 z obiektywem 18-55 i proszę was o pomoc w ustawieniu wlasnego profilu ponieważ nie wiem dokładnie jaką funkcje włączyć a jaką nie Z góry dziękuje

Mysle ze to akurat kwalifikuje sie na osobny temat......menu D5000 napewno rozni sie od menu D90 wiec trudno Ci cos podpowiedziec:)

U mnie to wyglada tak:
DL - 50% auto, 50% off
profil standart z podbita kolorystyka
99% NEF, 1% jpg (imprezowo)
90% matrycowy 10% centralnie wazony
100% ISO manual (nie mam nic do ISO auto ale tak jakos mi wygodnie, lubie wiedziec co robie)
AF roznie, zalezy od sytuacji
zielony program tylko jak wreczam aparat w czyjes dlonie na imprezce....najczesciej priorytety i manual

I tak na koncu obrabiam NEFy w ACR wiec czesc ustawien nie ma wplywu na koncowy efekt......zauwazam tylko ze DL ma wplyw na pozniejsza obrobke......ale w niektorych sytuacjach sie sprawdza.....

havk
02-06-2009, 06:01
Mysle ze to akurat kwalifikuje sie na osobny temat......menu D5000 napewno rozni sie od menu D90 wiec trudno Ci cos podpowiedziec:)

U mnie to wyglada tak:
DL - 50% auto, 50% off
profil standart z podbita kolorystyka
99% NEF, 1% jpg (imprezowo)
90% matrycowy 10% centralnie wazony
100% ISO manual (nie mam nic do ISO auto ale tak jakos mi wygodnie, lubie wiedziec co robie)
AF roznie, zalezy od sytuacji
zielony program tylko jak wreczam aparat w czyjes dlonie na imprezce....najczesciej priorytety i manual

I tak na koncu obrabiam NEFy w ACR wiec czesc ustawien nie ma wplywu na koncowy efekt......zauwazam tylko ze DL ma wplyw na pozniejsza obrobke......ale w niektorych sytuacjach sie sprawdza.....

O jakich imprezach mówisz? Dyskoteki z d90 :D?

nos74
03-06-2009, 00:41
d90 ma bardzo podobne, prawie identyczne menu do d5000, przynajmniej co do ustawień, o których głównie tu "mowa".
D-L włączone podnosi szumy na większych czułościach (tak mam napisane w instrukcji), wg mnie w skrajnych przypadkach pomaga, w większości sytuacji spłyca dynamikę - po prostu. Ja wyłączam :)
Najefektowniejsze wg mnie jest odszumianie na wyższych iso, działa super - ja mam ciagle włączone na normal.

velaskez
03-06-2009, 03:55
Tak czytam i czytam i się zastanawiam czy D90 też przepala na matrycowym...

motzel
03-06-2009, 08:37

Tak. Średnio 1/3 EV (i taką mam korektę na stałe w body ustawioną).

sokrates
03-06-2009, 08:41

w pewnych sytuacjach może się zgubić, ale porównywałem z D80 znajomego - takie same sceny jednak D90 naświetlał ciut ciemniej - aczkolwiek jak miałem D80 nie narzekałem na pomiar matrycowy i przepały - po prostu trzeba wiedzieć jak działa ten pomiar, kiedy może się mylić i kiedy wprowadzać korektę.

Hamarama
03-06-2009, 22:12
Braketing - moje doświadczenia.

Jak wiadomo dzięki tej funkcji możemy przygotować sobie fotki np. do tworzenia HDR'ów, więc zależy nam na tym samym ujęciu na wszystkich klatkach. Aparat na statyw, włączam BKT z krokiem 2,0EV i dla ułatwienia sobie życia włączam samowyzwalacz z ustawieniem wykonania 3 ujęć. Co ciekawe. Przy 18-105VR i włączonym VR zawsze niedoświetlone ujęcie jest przesunięte w dół. Robiłem testy w różnych warunkach oświetleniowych i efekt zawsze ten sam, niedoświetlone przesunięte w dół. Wszystko byłoby ok, gdyby na różnych ujęciach występowało to przesunięcie, ale czemu zawsze na niedoświetlonym i w dół? Uproszczając - amplituda falowania VR zawsze pokrywa się z niedoświetlonym ujęciem i akurat jest w pozycji dolnej? Bezsens... W tych samych warunkach, na tych samych ustawieniach, z włączonym VR ale bez korzystania z samowyzwalacza przesunięcia brak. Wniosek - korzystając z BKT i samowyzwalacza trzeba wyłączyć VR.
I jeszcze jedno. W trybach wyzwalania migawki jest m.in. samowyzwalacz, pilot oraz pilot z samowyzwalaczem. To ostanie niestety nie ma powiązania z ustawieniami samowyzwalacza, więc jednym naciśnięciem guzika nie można zrobić 3 ujęć.

Haha... Jakiś tydzień siedziałem i głowiłem się, co jest nie tak z tymi poruszonymi HDRami. Nie wpadłem na to żeby wyłączyć VR, a to przecież takie oczywiste. Wielkie dzięki ze ten post. Już myślałem, że mam aparat walnięty.
Pozdrawiam.

redredomega
04-06-2009, 09:59
a korzystacie z lampki wspomagającej autofocusa ?
przy 18-105 i tak świeci jak zza du*

horn3t
04-06-2009, 22:08

korzystamy :)

batonMR
04-06-2009, 22:58
To i ja się dorzucę.

1. Profil własny (wyostrzanie +7, nasycenie +1, reszta 0)
2. Najczęściej wyłączone, choć z początku miałem włączony.
3. ISO nigdy AUTO.
4. Pomiar matrycowy zawsze.
5. WB Auto lub K (często RAWy więc małe to ma znacznie).
6. Korekcja jak już to -0,3.
7. AF punktowy, AF-S, środkowy zwykły.
8. NR normal.
9. Tryby M i A najczęściej. Rzadko S. Inne wcale.
10. Pod Func blokada mocy lampy lub brak lampy.

Chwytów nie znam a chętnie bym poznał. ;)

eagis
05-06-2009, 11:22

No właśnie lampka.. Ja mam ją włączoną a i tak mi sie zaświeca raz na ruski rok - mimo że próbowałem focić w kiepskich warunkach. To chyba coś nie tak?

redredomega
05-06-2009, 11:25
mi się tam włącza dość często... oczywiście wewnątrz w pomieszczeniach...

wszystko jest dobrze ale... jak robisz komuś zdjęcie i zapomnisz wyłączyć i przyświecisz komuś po oczach to już przyjemnie nie jest ;)

no i nie oświetla ona wszystkich punktów autofocusa

horn3t
05-06-2009, 19:40
mi się tam włącza dość często... oczywiście wewnątrz w pomieszczeniach...

wszystko jest dobrze ale... jak robisz komuś zdjęcie i zapomnisz wyłączyć i przyświecisz komuś po oczach to już przyjemnie nie jest ;)

no i nie oświetla ona wszystkich punktów autofocusa

Od wielu lat w różnych aparatach zawsze mam włączoną lampę wspomagania AF, ludzi straszę lama błyskową bo tej małej się nie boją ;), co masz na myśli że nie oświeca wszystkich punktów ostrości gdzie to wyczytałeś lub jak stwierdziłeś eksperymentalnie?

redredomega
06-06-2009, 01:20
tej małej się nie boją :shock: to może ja też włączę

a stwierdziłem to po tym, iż patrząc przez wizjer widać, iż biała plama z lampki nie znajduje się pod lewymi punktami ostrości (no chyba że ja o czymś nie wiem ;) )

velaskez
06-06-2009, 06:35
No bo wspomaganie AF działa tylko z centralnym polem AF;)

horn3t
06-06-2009, 07:23
No bo wspomaganie AF działa tylko z centralnym polem AF;)

...faktycznie :-o

marekm
06-06-2009, 10:31
Moje ustawienia:

Profil - Fuji Velvia, wyostrzenie: +7, nasycenie +1,
ISO AUTO w trybie M, pozostałe tryby ISO Auto - wyłączone,
WB - Auto lub K (sztuczne światło),
D-Lighting - wyłączone lub low,
Korekcja ekspozycji rzadko (-0,3 do -0.7),
Pomiar matrycowy - 80%, ważony - 15%, punktowy - 5%,
AF punktowy, AF-S, środkowy zwykły.
LE NR - normal,
High ISO NR - low,
Numerowanie kolejnych plików - włączone,
Tryby - M (podstawowy), A - portret, S - skoki rowerowe syna,
Wyłącznie NEF'y,
Pod Func - pomiar punktowy.

Moje Menu:

Automatyczny dobór ISO
Czułość ISO
D-Lightning
Czyszczenie matrycy
Informacje o baterii

woytec60
06-06-2009, 11:39
Moje ustawienia:

[LIST=1]
Profil - Fuji Velvia, wyostrzenie: +7, nasycenie +1,

Gdzie znajdę ten profil, jeśli można spytać?

marekm
06-06-2009, 11:45
Gdzie znajdę ten profil, jeśli można spytać?

Do ściągnięcia tutaj (http://www.neebu.net/%7Ekhuon/photography/NIKON/CUSTOMPC/)

pJarosław
06-06-2009, 11:53
Do ściągnięcia tutaj (http://www.neebu.net/%7Ekhuon/photography/NIKON/CUSTOMPC/)

Zawsze się czegoś ciekawego człowiek dowie :o)
Ładował ktoś inne profile?

woytec60
06-06-2009, 12:13
Dzieki, nawet nie wiedziałem :)
Przy okazji wyguglałem tutorial w rodzimym języku, jak zaaplikowac te profile: http://wojteh.pl/?page_id=22
Jesli było ze 100 razy, bądźcie wyrozumiali, proszę ;)

marekm
06-06-2009, 12:16
Ten link (http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/picturecontrol/index.htm) też może się przydać.

woytec60
06-06-2009, 19:05
Jeszcze raz dziękuję za zwrócenie uwagi na te profile.
Przy okazji wgrałem też D2Xmode2, mój ulubiony :)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1314140#post1314140

marer
07-06-2009, 14:40
Marekm
Chciałem załadować podany przez Ciebie profil Fuji Velvia pobrany z Twojego linka, skopiowałem na kartę i aparat go nie widzi .
Wiesz może dlaczego tak jest ?
Ma ktoś może jeszcze jakieś fajne profile ?

marekm
07-06-2009, 14:55
...Chciałem załadować podany przez Ciebie profil Fuji Velvia pobrany z Twojego linka, skopiowałem na kartę i aparat go nie widzi.
Wiesz może dlaczego tak jest ?...

Spróbuj skorzystać z tej instrukcji:

Download these files to your computer
Format your CF card in the camera
Go to: SHOOTING MENU , Manage Picture Control, Load/Save, Copy to Card, OK

This step creates the correct folders for the other files. You are just copying a current picture control to the card.

Turn camera off, Take card out of camera and put into computer card reader
Navigate to Nikon, CUSTOMPC
Copy the the files in step 1 to the card (copy/paste - overwrite=yes)
Put the card back into the camera
SHOOTING MENU, Manage Picture Control, Load/Save, Copy to camera
OK to each file one at a time
Happy Shooting

marer
07-06-2009, 15:24
Właśnie tak robiłem i aparat nie widzi profilu.
Wgrywałem D2Xmode2 i nie było peoblemu

JaW
07-06-2009, 15:26
Właśnie tak robiłem i aparat nie widzi profilu.
Wgrywałem D2Xmode2 i nie było peoblemu

Mam tak samo. Probowałem sie troszkę tym bawić (ViewNX) i nic, aparat nie widzi wgranych na kartę profili. Widzi tylko te trzy D2X.

malyr
07-06-2009, 16:28
Nikon D90 po wgraniu profili na kartę nie widzi nazw typu Fuji_Astia.NCP
Zmieńcie nazwę pliku z Fuji_Astia.NCP na PICCON01.NCP analogicznie każdy kolejny PICCON02.NCP .. PICCON03.NCP

powodzenia

woytec60
07-06-2009, 16:28
Zróbcie to z Capture NX wedlug tej instrukcji: http://wojteh.pl/?page_id=22
Działa na 100%
Jego najpierw trzeba załadować, później dodac klikając w New i dopiero eksportowac na kartę. Macie tam wszystko podane ze zrzutami.
Inaczej nie da rady.

PS
W ten sposób nawet nie trzeba zmieniac nazwy :roll:

JaW
07-06-2009, 18:26
Zróbcie to z Capture NX wedlug tej instrukcji: http://wojteh.pl/?page_id=22
Działa na 100%

Nie mam CaptureNX i nie chce instalowac, bo nie bede używać. A z ViewNX nie dziala. Jednak myk ze zmianą nazwy pomógł, aparat widzi i wczytuje profile. Dziękuje za pomoc :)

marer
07-06-2009, 20:40
Dzięki wielkie za podpowiedzi , poszło , wgrałem profil.
Mam jeszcze prośbę :
Powiedzcie w jakim profilu i ustawieniach wychodzą najładniejsze fotki oczywiście robione w jpg.
Może jakaś mała sonda kto jakiego profilu używa i ustawień :)

marekm
07-06-2009, 20:49
Dzięki wielkie za podpowiedzi , poszło , wgrałem profil.
Mam jeszcze prośbę :
Powiedzcie w jakim profilu i ustawieniach wychodzą najładniejsze fotki oczywiście robione w jpg.
Może jakaś mała sonda kto jakiego profilu używa i ustawień :)

Wgraj wszystkie profile do Capture NX, a następnie wybierz swoje najlepsze NEF'y i dla każdego wybieraj po kolei profile z listy. Sam sobie wyrobisz zdanie, który najlepiej pasuje do jakiej sytuacji, a które w ogóle Tobie nie pasują.

pJarosław
07-06-2009, 22:37
Witam, ja mam inne pytanie:) Jak już się uporałem z Fuji_Velvia to powiem, że ładnie to wygląda... Ale, to normalne, że nawet na totalnym prześwietleniu miejsca przepalone prawie nie występują? Mam na myśli (miganie) obszarów prześwietlonych przy podglądzie...

horn3t
09-06-2009, 22:25
Bardzo fajne, profil Fuji_Velvia jest bardzo zbliżony do profilu „portret’, ale to moja interpretacja. :)

velaskez
10-06-2009, 18:38
Witam, ja mam inne pytanie:) Jak już się uporałem z Fuji_Velvia to powiem, że ładnie to wygląda... Ale, to normalne, że nawet na totalnym prześwietleniu miejsca przepalone prawie nie występują? Mam na myśli (miganie) obszarów prześwietlonych przy podglądzie...

Jak nie miga to nie ma przeswietlenia. Moze Ci sie zdawac ze jest i podejsc do ostatniej, najwyzszej wartosci na histogramie, ale nie wyjdzie poza skale, wiec nie bedzie migac. Miescisz sie w DR i tyle.

pJarosław
10-06-2009, 20:08
Witam, zrobiłem tak: Jedno zdjęcie profil Standart, a drugie na Fuji tak z ciekawości... tryb M, zmieniałem tylko profile. No i na standart więcej ( migało ) :) Na zdjęciach widać różnicę Profil standart + D-Lighting ( więcej miga ) niż Fuji bez D-Lighting... Pozdrawiam

Tak na marginesie, mój TIP to pasek zapięty z jednej strony strasznie mnie denerwował :)

SlaWasII
10-06-2009, 20:16
Ale szczegółów w prześwietlonych obszarach (tych które migały i już nie migają), możesz nie odzyskać... szczególnie jak "totalnie" prześwietlisz i braknie skali.
Na pewno nie będzie to to samo, co przy prawidłowym naświetleniu.

pJarosław
10-06-2009, 20:38
Przepraszam, ale to tak tylko z ciekawości ten teścik. Chodzi mi o różnicę w zachowaniu aparatu i różnych profilach. Zainteresował mnie akurat Fuji_Velvia... No i się trochę zdziwiłem, tym brakiem migania :) Naczytałem się o czad matrycach Fuji, no to może profil też będzie czad :)

fusbo
10-06-2009, 20:59
A ja tak sobie czytam i zastanawiam się, dlaczego większość (wszyscy?:-P) używają AF punktowego. Ja na D300 od kiedy zacząłem korzystać ze wszystkich punktów dużo bardziej jestem zadowolony z ostrości.
Wydaje mi się, że matrycowy AF (jak on się nazywa? tak?) jest w większości sytuacji skuteczniejszy. W moim odczuciu spowodowane jest to odpowiednim ustawianiem GO w zależności od odległości zmierzonych przez aparat punktów (czyli aparat tak ustawia GO dla danej przesłony, aby wszystkie punkty znalazły się w ostrej części GO). Ale to tylko MOJE wrażenia.
Instrukcja zaleca stosowanie takiego AF, tak na marginesie. Oczywiście punktowy jak najbardziej, ale w sytuacji, gdy jest na to czas (portret, krajobraz itp.) bądź chcę uzyskać konkretny efekt.

SlaWasII
10-06-2009, 21:58
Ale Ty masz quasi-profi deCzysta...

leMar
10-06-2009, 23:14
A ja tak sobie czytam i zastanawiam się, dlaczego większość (wszyscy?:-P) używają AF punktowego. Ja na D300 od kiedy zacząłem korzystać ze wszystkich punktów dużo bardziej jestem zadowolony z ostrości.
Wydaje mi się, że matrycowy AF (jak on się nazywa? tak?) jest w większości sytuacji skuteczniejszy. W moim odczuciu spowodowane jest to odpowiednim ustawianiem GO w zależności od odległości zmierzonych przez aparat punktów (czyli aparat tak ustawia GO dla danej przesłony, aby wszystkie punkty znalazły się w ostrej części GO). Ale to tylko MOJE wrażenia.
Instrukcja zaleca stosowanie takiego AF, tak na marginesie. Oczywiście punktowy jak najbardziej, ale w sytuacji, gdy jest na to czas (portret, krajobraz itp.) bądź chcę uzyskać konkretny efekt.

mylisz pomiar światła z auto focusem..
pozdrawiam

fusbo
11-06-2009, 12:30
Ale Ty masz quasi-profi deCzysta...

Przecież to nie ma znaczenia. W D90 też to można wybrać, i myślę, że w obu przypadkach zasada jest taka sama.

mylisz pomiar światła z auto focusem..

Nie kolego, nie mylę. Jeszcze nie znasz swojego aparatu:) Zajrzyj na 173 stronę instrukcji.

To o czym mówię, nazywa się "automatyczny wybór pól ostrości". Po wciśnięciu do połowy spustu migawki w wizjerze zobaczysz nie jeden czerwony kwadracik (domyślnie jest on w środku, ale można go zmieniać wybierakiem) a kilka - liczba różna, zależy co AF złapie (ale tu już nie można zmieniać wybierakiem).

Nie piszę o tym aby się mądrować:-P, ale mi zmiana na właśnie automatyczny tryb bardzo poprawiła zdjęcia (w D300 wybór trybu AF jest pod dodatkowym pokrętłem na obudowie obok wyświetlacza - więc zakładam że to ważna opcja, skoro dostępna pod jednym palcem).

To jak ja rozumiem działanie tego trybu (ale mogę się mylić!):

Głębia ostrości to zakres:

[A] --1/3-- [X] ---2/3--- [B]

gdzie A to początek głębi ostrości, B jej koniec, X to punkt w którym jest ostrość nastawiona a 1/3 i 2/3 to proporcje w jakich GO się rozkłada.

I teraz gdy mamy dwie osoby na zdjęciu, stojące jedna bliżej nas, druga ciut dalej to:
a) korzystając z pojedynczego punktu nastawiając na pierwszą osobę druga może nam się nie zmieścić w GO
ponieważ pierwsza osoba to X a druga musi znaleźć się w odstępie między X a B.

b) korzystając z automatycznego (jeśli AF obejmie obie osoby) to aparat tak ustawi punkt ostrości aby i pierwsza i druga osoba znalazła się w GO, ponieważ pierwsza osoba będzie w A więc druga osoba ma cały zakres od A do B (3/3 a nie tylko 2/3 zakresu ostrego).

To takie moje przemyślenia po użytkowaniu obu trybów. Może na coś się przydadzą komuś:)

Pawełfoto
11-06-2009, 19:33
A ja sobie tak czytam i się zastanawiam dlaczego większość nie używa DL, w moim przypadku mam zawsze włączone i jestem bardzo zadowolony z efektów, szczególnie ze zdjęć w pomieszczeniach.

Pawełfoto
11-06-2009, 19:35
To samo tyczy się auto-iso, mam zawsze włączone i problem z głowy, oczywiście górną granicę mam na iso1600.

JaW
11-06-2009, 20:18
DL i AutoISO to automatyka, a niektorzy staraja sie maksymalnie ograniczac wpływ automatyki na zdjecie, ewentualnie stosować swiadomie, kiedy trzeba.

marekm
11-06-2009, 21:28
DL i AutoISO to automatyka, a niektorzy staraja sie maksymalnie ograniczac wpływ automatyki na zdjecie, ewentualnie stosować swiadomie, kiedy trzeba.

Auto ISO to przede wszystkim wygoda. W trybie M, fotograf zachowuje pełną kontrolę nad wartością ISO, również w trybie Auto ISO. Jedyny warunek - musi widzieć tę wartość w wizjerze kiedy ustawia wartość przesłony i czasu (D90, D300, D700, ....).

DL można zawsze wyłączyć w NX2.

fusbo
11-06-2009, 21:29

Ja ostatnio też zacząłem zastanawiać się nad auto-ISO. Przy reporterce to całkiem może być przydatne.

A przy tym ograniczaniu automatyki to warto uważać, aby nie popaść w "profejsonalizm":). Jak mój kumpel kupił sobie kiedyś D80 to przez pierwsze pół roku ostrzył tylko ręcznie, "bo AF to tak nieprofesjonalnie":-P

Najważniejsze, to wiedzieć, czego się do czego używa. A jak się dobrze wie, to automatyka nie jest niczym złym i pomaga tam, gdzie NIE POTRZEBUJEMY sami decydować.

Ja na przykład na początku robiłem tylko w trybie M. Ale szybko odkryłem, że wolę o wiele A, ponieważ to moje M polegało tylko na odpowiednim kręceniu kółkami nastawów aby osiągnąć to, co podpowiada aparat, czyli takie A na piechotę. Potem pewien znany fotograf (W. Tkaczyński) powiedział mi, że najczęściej robi się na A. Manual to tylko gdy już dokładnie wiemy, co, jak, z czym i mamy czas. Obecnie robię przede wszystkim na A, o naświetleniu decydując nie zmianą czasu a regulując ekpozycję (+/- ileś EV).

sylwekw
16-07-2009, 16:38

gdzie A to początek głębi ostrości, B jej koniec, X to punkt w którym jest ostrość nastawiona a 1/3 i 2/3 to proporcje w jakich GO się rozkłada.

I teraz gdy mamy dwie osoby na zdjęciu, stojące jedna bliżej nas, druga ciut dalej to:
a) korzystając z pojedynczego punktu nastawiając na pierwszą osobę druga może nam się nie zmieścić w GO

b) korzystając z automatycznego (jeśli AF obejmie obie osoby) to aparat tak ustawi punkt ostrości aby i pierwsza i druga osoba znalazła się w GO, ponieważ pierwsza osoba będzie w A więc druga osoba ma cały zakres od A do B (3/3 a nie tylko 2/3 zakresu ostrego).

To takie moje przemyślenia po użytkowaniu obu trybów. Może na coś się przydadzą komuś:)

Nie jestem maniakiem testów ale czy zauważyłeś, że w tym trybie - "Automatyczny wybór pól ostrośći" - aparat z reguły wybiera punkty które są w dość podobnej odległości (i mam małe przeświadczenie że na dodatek są to albo najbardziej wyróżniające się kontrastowo elementy kadru albo najbliższe)?? Czyli całe rozważania o łapaniu się wszystkich w głębię ostrości chyba nie będą miały racji bytu.
Tak jak pisze, nie jestem maniakiem testów i to nie jest wynik jakichś specjalnie prowadzonych prób tylko takich zwykłych spostrzeżeń.

A jeśli jest inaczej niż piszę - to znaczy wybrane (przez aparat) punkty są w zdecydowanie różnej odległości to co determinuje jaka może być ich maksymalna różnica odległości ... no bo jak sobie wybierze tak różne, że żadna głębia ostrości ich nie obejmie to co?

Proszę nie traktuj tego jako próby sprzeczki - tylko moje spostrzeżenia ciutkę się róznią i fajnie byłoby znać prawdę z tym wyborem.

XGrzesX
16-07-2009, 20:34
[QUOTE=sylwekw;1376584]Nie jestem maniakiem testów ale czy zauważyłeś, że w tym trybie - "Automatyczny wybór pól ostrośći" - aparat z reguły wybiera punkty które są w dość podobnej odległości (i mam małe przeświadczenie że na dodatek są to albo najbardziej wyróżniające się kontrastowo elementy kadru albo najbliższe)??

No a jak niby aparat miałby ustawić ostrość w kliku płaszczyznach ? Zawsze ostrość ustawiana jest na obiektach w tej samej odległości.

ozi1024
17-07-2009, 13:06
Witam.

Postaram się odnieść do tematu wątku -

Ciekawostką jest to, że w D90 da się manualnie z poziomu menu sterować lampą SB-400, mimo, iż Nikon twierdzi, że jest to możliwe tylko z D40/40x/60.

Piotrek Charchuła
17-07-2009, 13:40
Przepraszam że trochę nie na temat ale mam pytanie do użytkowników D90 a nie chciałem zakładać nowego tematu, na ile miesięcy macie gwarancje ?

cheyenne
17-07-2009, 14:10
12

Bo.
17-07-2009, 15:42
w PL nikon daje 12 miesięcy.

redredomega
17-07-2009, 15:48
na kompaki z tandety dają 2, 3.... lata:???:

ozi1024
17-07-2009, 16:59
w PL nikon daje 12 miesięcy.

Ale z tego, co wiem, wg jakiejśtam ustawy przysługują 24 miesiące... Ale może to nie są aktualne dane.

Piotrek Charchuła
17-07-2009, 17:14
No właśnie mi w sklepie powiedzieli że na 12 miesięcy i baaaaaardzo się zdziwiłem :-)

cheyenne
17-07-2009, 19:05
Na laptopa toshiby kupionego w media markt miałem rok gwarancji. Jak zdechł po 18 miesiącach kolega podpowiedział, żeby zadzwonić do serwisu bo jakiś tam przepis unijny mówi o tym że gwarancji ma być 2 lata. Zadzwoniłem i okazało się to prawdą. Wymienili cała płytę główną.

horn3t
17-07-2009, 19:06
No właśnie mi w sklepie powiedzieli że na 12 miesięcy i baaaaaardzo się zdziwiłem :-)

Może jednak wrócimy do tematu

tomek293
24-08-2009, 15:56
a jak sobie radzicie z pomiarem światła w d90-prześwieetla i to rożnie....w zależności od pogody-cały czas trzeba sie pilnować i sprawdzać zdjęcie czy jest oki

Hincek
24-08-2009, 21:21
W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś - trzeba sprawdzać.
Domyślnie mam ustawioną kompensację ekspozycji na -0.7ev i podgląd z zaznaczeniem prześwietleń, bez tego ani rusz.
Zauważyłem że D90 przestaje prześwietlać przy umiarkowanym zachmurzeniu :|

sokrates
24-08-2009, 21:25
hmmm mój D90 baaardzo rzadko prześwietla. Zazwyczaj używam matrycowego. Jest diametralnie lepiej niż w D80. owszem są sytuacje kiedy się pomiar pogubi, ale jest to zdecydowanie bardziej przewidywalne.

maciek.evo
25-08-2009, 08:50
ja nie wiem w czym problem, mi nie prześwietla wcale... porobiłem trochę testów i przy matrycowym pomiarze d70s ustawiony na +0,7eV daje takie dokładnie same parametry ekspozycji co d90 przy 0 kompensacji. Dodam tylko że w d70s zawsze miałem +0,7 bo zawsze niedoświetlał, a tylko w 5% zdjęć prześwietlał po korekcji, 95% poprawnie.

versus
25-08-2009, 15:03
Moje ustawienia:
Profil własny na bazie standard
wyostrzenie: 5 (zauważyłem, że wyostrzenie 5 jest właściwie wyostrzeniem zerowym, od 0 do 4 to są tak naprawdę zmniejszenie wyostrzenia, a dopiero powyżej 5 jest wyostrzenie programowym, przynajmniej tak jest zapisywane w Exif zdjęć)
Kontrast: Auto
Nasycenie: +1
ISO: auto,
D-light: wyłączony (czasami tylko na Auto)
Pomiat matrtycowy (czasami pozostałe)
kalibracja światłomierza: -4/6 EV (dla wszystkich pomiarów: matrycowy, centralny i punktowy)

SlyNik
03-09-2009, 12:44
Mam pytanko, jak ustawiacie braketing w D90?
Próbowałem wszystkich możliwości i zawsze było tylko 1 zdjęcie.
Gdzie popełniam błąd?
Bo z pewnością taki popełniam.

Karbulot
03-09-2009, 12:52
A ustawiles tryb zdjec seryjnych?
Bo jak nie, to musisz sam kliac manualnie 3 razy.

SlyNik
03-09-2009, 13:03
Gdyby jeszcze ktoś w instrukcji o tym wspomniał ...
Serdeczne dzięki. Pokutuje głupie przyzwyczajenie z kompakta.
Wciąż się uczę.
Thx

mad_mark
03-09-2009, 13:14
mozesz tez w opcjach aparatu ustawic tak zeby po samowyzwalaczu aparat sam wykonywal 3 zdjecia. jest to opisane w instrukcji.

SlyNik
03-09-2009, 13:20
To też ciekawe i przydatne , ale jeszcze do tego nie doszedłem. Popracuję nad tym. Na razie dzięki forum uwieńczyłem sukcesem kilkugodzinne zmagania z braketingiem. Mogę przejść do kolejnego rozdziału.
Mam wrodzoną awersję do wszelkich instrukcji.

dzej
12-09-2009, 16:03
1. Profil standardowy, vivid, robie tylko w nefach,
2. ADL wyłączony(szumi bardziej i lubi przypalic)
3. ISO 200, regulacja pod pokretlem
4. Pomiar matrycowy i punktowy(srednica kola pomiaru 8mm), zaleznie od potrzeb
5. WB Auto(nef)
6. czasem -1/3 do -1 ev, praktycznie nie uzywam dodatniej skali
7. Lampa sporadycznie
8. Pod AE-L/AF-L blokada espozycji, pod spustem ostrosci, pod fn wybor trybow af
9. 80% zdjec robie na A, ppozostalem to M i S
10. Wylaczone odszumianie, wole sobie sam odszumic
11. Wyostrzanie 7

660r
12-09-2009, 21:24
Może głupie to pytanie a co to jest ten ADL ?!

dzej
12-09-2009, 22:19
d-lighting, rozjasnia ciemne pola w obrazie np jak robisz zdjecia pod swiatlo, niby fajne, ale szum wiekszy

660r
12-09-2009, 22:23
aaa to d-lighting to juz wszystko wiem, dzięki

SunFire
14-09-2009, 12:17

Sie ma Panowie
Mam pytanie ale nie traktujcie mnie jak lamera :). Gdzie znalezc opcje wyostrzenia o której pisze Horn3t, chciałem to wyprobowac a nie moge nigdzie tego zobaczyc.

PS
Dodam ze d90 mam od 3 dni :), wiec stad te moze dla wiekszosci oczywiste pytanie. Wczesniej mialem jakas hybrydke :)

Z gory dzieki za info dobre ludziki.

Pozdro i do nastepnego :)

slider
14-09-2009, 12:23
Chyba w ustawieniach profilu, lecz nie jestem pewny ponieważ w tej chwili nie mam swojej puszki żeby sprawdzić (leży w domu)

Sprawdzę wieczorem

SunFire
14-09-2009, 12:48
Super to z góry dzieki za info.

Pozdro dla Wszystkich :)

Zybek
14-09-2009, 15:00
Menu fotografowania, przetwarzanie obazu, edytujesz profil, tam znajduje się wyostrzenie. Mam nadzieje ze tak to szło. Pozdrawiam.

Fefka
14-09-2009, 15:02
Oczywiście zmiany zachowujesz pod własnym profilem, którego nazwę podajesz na zakończenie. Wybrany na początku profil jest punktem wyjściowym.

mareksz
03-01-2010, 01:22
Pomocy Nie moge exportowac profilu Fuji_Velvia na karte wyskakuje mi cos takiego No storage media detected or the storage media is not formatted for the camera Robie według http://wojteh.pl/?page_id=22 i klapa Pomocy

Jatin
03-01-2010, 13:00
Co prawda mam D300s ale też się podzielę ustawieniami w końcu to ta sama matryca i podobne puszki :)

zapisuję NEF(CF)+JPG(SD)
1. Profil przeważnie SD lub LD kontrast +1 jasność -1 wyostrzenie na 6
2. D-Lighting na off
3. ISO przeważnie 200 max 1600 auto off
4. Pomiar matrycowy lub centralnie ważona z uśrednieniem, tryb A lub M czasami S
5. korekcja, przeważnie bez, jeśli używam to BKT -0,7 0 +0,7
6. WB Auto lub Pre czasem K
7. AF z manualnym wyborem punktu, pojedynczy czasem Auto
8. Przy pracy z lampą tryb M lampa w TTL BL korekcja zależnie od sytuacji

luxmin
03-01-2010, 13:14
moje ustawienia z moich początków z nikonem D90 (jestem zadowolony mimo problemów z kartą ) i w ogóle z nikonem ;)

1. Ustawiony profil własny. Nie pamiętam jednak jakie tam są ustawienia ;) . Musiałbym sprawdzić

2. D-Lighting automatyczny. Zastanawiam się czy nie dać umiarkowany (D-Lighting lubi pokazywać szum ) albo ewentualnie wyłączony i ręcznie go używać gdy jest potrzebny

3. Auto ISO . Świetna rzecz absolutnie przeze mnie używany non stop. Czas na 1/100 ustawiony (mógłby być na 1/80 żeby w trudniejszy warunkach iso nie podbijało do 3200 ale często to nie wystarcza do zamrożenia ruchu ).
W średnich warunkach widać jak to auto iso świetnie działa. Czas ustawia na ustaloną wartość 1/100 a tym samych wartość iso jest jak najmniejsza.

4. Pomiar światła właściwie w większość matrycowy. D90 lubi naświetlać co mi odpowiada (chyba przeciwieństwo D5000 jak czytam ) . Wręcz prześwietla czasami więc w użyciu jest kompensacja światła.
Najczęściej pracuję w priorytecie przesłony gdyż na razie mam tylko 35 /1.8 a więc są tu duże możliwość pracą na przesłonie.

5. WB najczęściej pre (kilka profili ustawionych ) a jak nie mam ustawionego pre pod daną sytuację to auto (reszta tych ustawień nikonowskich nie wiadomo czy to zadziała czy nie więc auto i tak nie jest gorsze ) a na k szkoda czasu jedynie może służyć ewentualnie do ustawień pre

7. AF automatyczny . Tryb wyboru pola ostrości dynamiczny. Wybierak stale na L więc czasami mi się przestawia punk ostrości ;) Ale lubię to nie muszę korzystać z AF-L przy kadrowaniu . Ponadto do Fn przypisałem właśnie ustawienie trybu pola ostrości.

Tyle

luxmin
03-01-2010, 14:31
Przecież to nie ma znaczenia. W D90 też to można wybrać, i myślę, że w obu przypadkach zasada jest taka sama.

Nie kolego, nie mylę. Jeszcze nie znasz swojego aparatu:) Zajrzyj na 173 stronę instrukcji.

To o czym mówię, nazywa się "automatyczny wybór pól ostrości". Po wciśnięciu do połowy spustu migawki w wizjerze zobaczysz nie jeden czerwony kwadracik (domyślnie jest on w środku, ale można go zmieniać wybierakiem) a kilka - liczba różna, zależy co AF złapie (ale tu już nie można zmieniać wybierakiem).

Nie piszę o tym aby się mądrować:-P, ale mi zmiana na właśnie automatyczny tryb bardzo poprawiła zdjęcia (w D300 wybór trybu AF jest pod dodatkowym pokrętłem na obudowie obok wyświetlacza - więc zakładam że to ważna opcja, skoro dostępna pod jednym palcem).

ciekawe to co piszesz. Ale powiedzmy na moim przykładzie. Mam 35/1.8 i pracuje na priorytecie przesłony. Mam ustawioną przesłonę 1.8 więc głębia ostrości nie jest duża i włączam tryb wyboru pól AF automatyczny. To więc chyba zgodnie z tym co napisał sylwekw na następnej stronie Af będzie starał się ustawić tam gdzie jest najłatwiej i ostrość pójdzie tam gdzie nie trzeba przy tak małej głębi ostrości.

Af przy automatycznym wyborze pół ostrości jest z tego co widzę najszybszy (dla niego gładkie przestrzenie nie są przeszkodą zawsze któryś punkt zahaczy o coś kontrastowego ) ale też przy małej głębi ostrości nie jest przewidywalny

damian.dab85
01-02-2010, 00:20
Ja, mam pytanie co do tych profili. Mam już D90 miesiąc czasu, a dopiero teraz, po przeczytaniu instrukcji, dowiedziałem się o profilach, wyostrzeniach etc. Tutaj pytanie, co dzięki tym opcją uzyskujemy ? Skąd brać takie profile - gotowe ?

darkownik
01-02-2010, 00:40
Poczytaj dobrze ten wątek od początku a znajdziesz info o wyostrzeniu i profilach w tym skąd je brać.

Jatin
01-02-2010, 08:45
W skrócie profile dają optymalizację JPGów

onia
01-02-2010, 10:42
Oczywiście zmiany zachowujesz pod własnym profilem, którego nazwę podajesz na zakończenie. Wybrany na początku profil jest punktem wyjściowym.

niekoniecznie zmianę możesz zapisać w tym samym profilu. będzie się się wyświetlał wtedy jako np : PT*
i zawsze ten profil możesz sobie później przywrócić do oryginalnego ...

abcaa
21-02-2010, 17:32
Witam
A może tak odświeżymy temat?. Zawsze coś można się nauczyć od innych.

Pozdrawiam

piter123789
21-02-2010, 23:51
Witam
A może tak odświeżymy temat?. Zawsze coś można się nauczyć od innych.

Pozdrawiam

Jak już o wszystkim co wiąże się z tematem powiedziano!:) Teraz tylko brać aparat do ręki i ćwiczyć.:mrgreen:

abcaa
22-02-2010, 00:14
Się zgadza.

piter123789
22-02-2010, 00:20
To nie wypada mi nic innego jak tylko życzyć udanych kadrów!:)

Flapjack7
22-02-2010, 13:00
Mam aparat od niecałego tygodnia. Moje ustawienia:
1. Profil standard z podbitym wyostrzaniem do 5
2. D-Lighting na auto lub umierkowany
3. Iso manualnie.
4. Pomiar światła - głównie matrycowy, jak sytuacja wymaga, to punktowy
5. WB zależny od sytuacji. Auto nie używam, bo jest fatalny.
6. Korekcja prawie cały czas na -0,3
7. AF na ręczny wybór pól, ale z tego co tu czytam, to sprawdzić trzeba ten automatyczny

bazej
22-02-2010, 21:13
hmmm pewnie zostaę pojechany, ale warto zapytać bo od niedawna mam d90 wcześniej d70 więc mało wiem jeszcze o 90. Piszecie o jakiś profilach. Wszystkie ustawienia rozumiem, ale gdzie można własny profil zdefiniować i co to są za profile np standard

abcaa
22-02-2010, 21:18
hmmm pewnie zostaę pojechany, ale warto zapytać bo od niedawna mam d90 wcześniej d70 więc mało wiem jeszcze o 90. Piszecie o jakiś profilach. Wszystkie ustawienia rozumiem, ale gdzie można własny profil zdefiniować i co to są za profile np standard

W ustawieniach przetwarzania obrazu.

bazej
22-02-2010, 21:35
a co mi to daje? Jakie iso w D90 jest na tyle dobre żeby nie było widac szumów? Mma na myśli oczywiście wysokie wartości

burz
22-02-2010, 22:10
górny próg mam na 1600 ISO i jest to wg. wartość całkowicie akceptowalna i użyteczna (czyli szum nie bruździ)

pJarosław
23-02-2010, 00:15
Witam, poczytaj o wysokim ISO Nikon D90 vs Canon 50D http://jacek.kwasniewski.eu.org/F&F/Nikon_D90_&_Canon_50D.pdf
Ja używam do ISO 3200 :)

Pozdrawiam

Antonioo
23-02-2010, 00:23
a ja nawet i z działek HI, bo daje czasem celowo piękny efekt......

zyrafal
23-02-2010, 10:32
a ja nawet i z działek HI, bo daje czasem celowo piękny efekt......

dokładnie...w zależności co chcemy osiągnąć:)

Kundzior
23-02-2010, 10:56
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://kundzior.psfoto.org/photos/Spotkania%20cykliczne/02luty2010Sylwia/096.jpg)

źródło (http://kundzior.psfoto.org/photos/Spotkania%20cykliczne/02luty2010Sylwia/041.jpg)

ISO 6400 lekko nawet podciągane, NIKON D90

cctv
23-02-2010, 15:21
Ja używam spokojnie do 1600 i nie mam do czego się doczepić. A Kundzior pokazał jak wykorzystać 6400 z bardzo dobrym skutkiem.

abcaa
23-02-2010, 15:24
Bardzo dobry przykład.

Kundzior
23-02-2010, 15:31
Tak, tylko przy wysokim ISO radzę lepiej używać NXa do wywołania, ładniejszy szum wychodzi. Ale generalnie NIKON w aktualnej ofercie ma bardzo fajny i przyjemny szumek. Np. D80 robiła pixeloze straszną przy 3200, tutaj takiej nie ma. A normalnie w dobrych warunkach można śmiało do 1600 a od biedy do 3200 ISO ciągnąć, trzeba tylko pamiętać o prawidłowym naświetleniu klatki wtedy szum mniej widać.

gregory_21
24-02-2010, 06:18
10. Wylaczone odszumianie, wole sobie sam odszumic

A czy będziesz tak miły i zdradzisz sposób w jaki sam sobie odszumiasz?

Antonioo
24-02-2010, 17:56
A czy będziesz tak miły i zdradzisz sposób w jaki sam sobie odszumiasz?

ja używam w cs2 funkcję Redukcja szumu.....bardzo ładnie zdejmuje szum, ale trzeba używać z rozsądkiem....
potem naturalnie trzeba też lekko podostrzyć.....

ayu
25-02-2010, 11:49
LR3 beta też nieźle radzi sobie już z szumem. Faktycznie w D90 jak się dobrze doświetli fotkę to i 3200 jest na dobrym poziomie. Co prawda spada ostrość ale jak się za dużo nie tnie jest OK.

gregory_21
09-03-2010, 12:45
ja używam w cs2 funkcję Redukcja szumu.....bardzo ładnie zdejmuje szum, ale trzeba używać z rozsądkiem....
potem naturalnie trzeba też lekko podostrzyć.....

Dziękuję za podpowiedź ;)
Muszę wypróbować przy najbliższej okazji ;)

LR3 beta też nieźle radzi sobie już z szumem. Faktycznie w D90 jak się dobrze doświetli fotkę to i 3200 jest na dobrym poziomie. Co prawda spada ostrość ale jak się za dużo nie tnie jest OK.

Kurczę... chyba opuściłem jakąś lekcję w temacie ISO, bo dla mnie to zawsze był czynnik pomagający widzieć cokolwiek w ciemności i w życiu nie myślałem, że można fotografować przy mocnym świetle z wysokim ISO :(

Jezu... jaki ten człowiek czasem ograniczony jest :)
A najgorsze jest to, że sam sobie założyłem klapki na oczy i zawęziłem liczbę zastosowań wysokiego ISO do... JEDNEGO!

Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi ;)

mikas4
10-03-2010, 20:30
Widzę że spora część z Was zachwala i używa profil VIVID, czy zmieniacie jakoś znacząco jego ustawienia? Chodzi mi o wyostrzania które przeważnie w każdym profilu podnosicie na 6-7 i nasycenie. Mnie się wydaje że nasycenie nie warto zmieniać, bo kolorki ma ładne, jedynie można podnieść kontrast, ale czekam na Wasze ustawienia.

kingofthejungle
12-03-2010, 12:48
Moim skromnym zdaniem D90 robi najlepsze foty przy ustawieniu wyostrzenia na +6, a nasycenia rzeczywiście nie ma co zmieniać. W przypadku profilu do zdjęc monochrom. ustawiam jeszcze sobie efekty filtru (pomarańczowy wybieram).

devgru
02-04-2010, 00:02
Cześć!
Może się orientujecie, dzięki jakiemu profilowi kolorów można uzyskać taki efekt zdjęcia?

źródło (http://img696.imageshack.us/i/people65.jpg/)
ewentualnie taki:

źródło (http://img175.imageshack.us/i/worldpressphoto201035.jpg/)

Zdjęcia pochodzą z widelec.org
Oczywiście do D90 :)

mpwt
02-04-2010, 01:48
Cześć!
Może się orientujecie, dzięki jakiemu profilowi kolorów można uzyskać taki efekt zdjęcia?

Żadnym. To dłubanina krzywymi, poziomami, balansem kolorów, balansem bieli, kontrastem.... po prostu post-processing.

Sputnik_Wwa
02-04-2010, 12:49
Dokładnie jak powiedział przedmówca, dodatkowo zabawa warstwami w PS i trybami ich mieszania w celu uzyskania dużej liczby szczegółów.

devgru
02-04-2010, 12:57
Eeee, to ju nie na moją głowę takie zabawy :)

Dzięki za odpowiedzi.

Sputnik_Wwa
02-04-2010, 20:57
Wiesz co, nie ma co się poddawać, można znaleźć w necie wiele tutków, także video na youtube jak robić takie rzeczy :)

szarakdorsz
04-04-2010, 20:06
U mnie tak:

1. Profil: Na początku wyśrubowany Standard (wyostrzanie, nasycenie, kontrast) - tak tylko dla podglądu, w Brydżu ustawiam zawsze D2xMode2.
2. ADL/DL: Z reguły nie korzystam bo, robię przecież zdjęcia w 12 bitach i sam wyciągam cienie i światła w PSie lub CR.
3. ISO: Z ISO Auto nie korzystam, boję się wpaść w lenistwo.
4. Pomiar światła: W zasadzie najczęściej matrycowy, później punktowy, rzadziej centralnie-ważony.
5. WB: Słoneczny, pochmurny, flash, żarowe i PRE. Czasami skorzystam też z AUTO.
6. -/+: Na stałe ustawione -1/3 EV w menu i w zależności od warunków kompensacja ekspozycji (jeśli w trybie A)+kompensacja mocy błysku.
7. AF: Punktowy, Dynamiczny i Matrycowy, AF-S i AF-C.
8. Redukcja szumów: normalny, czasami wyłączam.
9. Tryby: M i A.
10. Pod Func wybór trybu autofokusa.
11. Jakość: NEF.

kasper
05-04-2010, 22:00
Witam .Pogubiłem się. Jak mam w capture nx znaleźć te ustawienia z tutoriala base adjustments ,żeby wrzucić profile????????.
Pozdrawiam

V@ldis
07-01-2011, 16:04
Wgraj wszystkie profile do Capture NX, a następnie wybierz swoje najlepsze NEF'y i dla każdego wybieraj po kolei profile z listy. Sam sobie wyrobisz zdanie, który najlepiej pasuje do jakiej sytuacji, a które w ogóle Tobie nie pasują.

Witam
Jak wgrac wszystkie profile do Capture NX?

Pozdrawiam

ML86
25-04-2012, 14:46
Cześć!

źródło (http://img696.imageshack.us/i/people65.jpg/)
ewentualnie taki:

źródło (http://img175.imageshack.us/i/worldpressphoto201035.jpg/)

Zdjęcia pochodzą z widelec.org
Oczywiście do D90 :)

Możesz również zastosować przygotowane i zapisane filtry i operacje (które robią generalnie wszystko za Ciebie) pod Photoshopa. Tutaj podaję przykładowy link do stronki, gdzie można takowe ściągnąć i zastosować w programie:
http://www.grafnet.com.pl/index.php/categories.html