PDA

Zobacz pełną wersję : Dla zastanawiających się nad 50/1.4 Sigma/Nikkor/Zeiss

deep
07-05-2009, 00:21
Mój ulubiony serwis pokazał kilka fotek z tych trzech szkieł, warto zerknąć:
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/longterm/2009/05/07/10769.html

Według mnie patrząc na te sample to kolejność jest taka:
Sigma
Nikkor
Zeiss

mibartek
07-05-2009, 00:34
to by potwierdzało ogóle informacje krążące po sieci/forach
nawet u nas na forum już pary razy stwierdzono że ten Zeiss nie jest taki super jak pozostałe i lepszym wyborem jest 50/2 Macro.
Sigma vs Nikkor różnie to bywa, ale chyba większość osób, które miały te obiektywy w ręce wskazywało optycznie na Sigmę.

2Cresky
07-05-2009, 00:40
Tylko cena tej Sigmy jest " atrakcyjna inaczej "

deep
07-05-2009, 00:47
Ale zeiss jest jeszcze droższy.

verus
07-05-2009, 00:52
a testy na optyczne.pl mówią co innego :mrgreen:

Mavierk
07-05-2009, 01:40
nie mówią czegoś innego, mówią dokładnie to samo :P

gompky
21-05-2009, 13:07
miałem ta Sigme kilka miesięcy. znajomy ma sklep i wybrał specjalnie dla mnie jedną sztukę z kilku. ostatnio byłem przypadkowo ze sprzętem w innym sklepie i ot tak z ciekawości zapiąłem Nikkora G i moją Sigmę do kilku takich samych ujęc. wg mnie Nikkor na pełnej dziurze wykazywał ciut lepszą ostrosc i znacznie większe aberracje (to znaczy Sigma raczej nie miała skłonności do abberracji prawie w ogóle). przy tym Nikkor dawał wyraźnie bardziej nasycony, taki "mięsisty" ;-) obraz. z Sigmą się rozwiodłem (dołozyłem kilka stów i mam 35 i 85 - bardziej uzyteczne na DX). do 50ki w ogóle wrócę jak przejdę na FX, kupie Nikkora - za ten "dla mnie ładniejszy" obrazek.

robin102
21-05-2009, 14:01
A ja miałem to wszystko bez Zeissa, łącznie z nowym nikkorem AF-S i pospiesznie w panice wróciłem do wersji 50mm 1.4 AF D. Tym samym wyleczyłem się z poszukiwania lepszego szkła niż mam :mrgreen:

gompky
21-05-2009, 15:24
u mnie tez terapia odnosi ostatnio zadziwające skutki, skrobniesz dwa słowa czemu z G na D? bo tego drugiego w życiu w ręku/bagnecie nie miałem.

robin102
21-05-2009, 16:19
Wersja G jest szkłem ostrzejszym, ale ale to też zależy od sztuki. Wersja G ma mozolny AF. Wersja G głupawki dostaje przy wspomaganiu AF wzorkiem z lampy SB 800 (nie wiem jak w przypadku SB 900) Wersja G jest sporo droższa. Filtra UV do niego nie maiłem :( ;)
No i tym sposobem doszedłem, że nie ma dla mnie dobrego standardowego szkła na bagnet Nikona :(
No i pokornie wróciłem do poczciwej 50 D.
Należało by wspomnieć jeszcze o sigmie 50mm f1,4 która na każdym z trzech korpusów na których miała by pracować różne sztuczki wyprawiała. Do sigmy farta nie miałem, ale ludzie używają i są chyba zadowoleni.

u mnie szkło musi przynajmniej tak ostrzyć jak poniżęj zapewnia mi to 50mm D, choć zawsze moglo by być lepiej, ale jestem pewny tego szkła.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i62.photobucket.com/albums/h108/robin102/DSC_2528.jpg)

wigi
21-05-2009, 22:23
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i62.photobucket.com/albums/h108/robin102/DSC_2528.jpg)

Jestem w szoku, to pierwsze zdjęcie robina jakie widzę na forum :D ;)

robin102
21-05-2009, 22:30
No to już szybciorem kasuje bo się zapomniałem zupełnie :)
ech ten maj

nadzorca2
11-06-2009, 23:58
to by potwierdzało ogóle informacje krążące po sieci/forach
nawet u nas na forum już pary razy stwierdzono że ten Zeiss nie jest taki super jak pozostałe i lepszym wyborem jest 50/2 Macro.
Sigma vs Nikkor różnie to bywa, ale chyba większość osób, które miały te obiektywy w ręce wskazywało optycznie na Sigmę.

...ale zobaczcie na bokeh w Nikkorze i w Zeiss-są lepsze od Sigmy. Faktycznie od 2 do 11 Sigma jest naprawdę najostrzejsza ale przechodząc z analoga mam troszeczkę inne spojrzenie na zdjęcia niż większość kolegów...może mniej techniczne. Dla mnie jak zdjęcie jest pięknie wykadrowane i z odpowiednim przekazem to może być trochę nawet rozmyte...

thorcik
12-06-2009, 16:05
bokeh jak to bokeh - kwestia gustu, ja wolę ten Sigmy.

Nikuś
12-06-2009, 17:43
bokeh jak to bokeh - kwestia gustu, ja wolę ten Sigmy.

Jasne, że kawestia gustu.. miałem Nikkorka G i po kilku godzinach wiedziałem, że chce Sigmę :)
Kiedyś był taaaki długi wątek o tych szkłach. Dałem się zwieść opiniom wielu, a kolejny raz sie okazało, że trzeba samemu doświadczyć jak to jest naprawdę albo co komu pasuje.

Jest jedna wada Sigmy. Obudowa jest jest pokryta warstwą jakiegoś tworzywa(?), które przy nowym obiektywie wyglada zawodowo, natomiast z czasem robi się jak wytarty zamsz ;) :(

.

thorcik
13-06-2009, 14:54
Jasne, że kawestia gustu.. miałem Nikkorka G i po kilku godzinach wiedziałem, że chce Sigmę :)

Ja miałem w łapkach Sigmę i już wiedziałem, że nie chcę Nikkora ;oD

Photoartbox
13-06-2009, 14:56
A ja od poczatku chcialem Nikkora i go mam :)

Nikuś
14-06-2009, 12:16
Ja miałem w łapkach Sigmę i już wiedziałem, że nie chcę Nikkora ;oD

Może kiedyś bedziesz miał w łapkach Nikkora i uznasz, że tyle czasu byłeś w błędzie.. i porzucisz Sigmę ;)

A ja od poczatku chcialem Nikkora i go mam :)

Poszedłeś na łatwiznę ;)

.