Zobacz pełną wersję : Dylemat Nikkor 18-70 a 18-135
Rafal Bletek
11-09-2006, 18:48
Witam!
Jestem nowym “uzytkownikiem” forum Nikona. Ale juz po pobieznej lekturze widze ze sporo tu ludzi ktorzy “zeby zjedli na lustrzankach” I z pewnoscia moga sluzyc fachowa porada!.
Zamierzam w najblizszym czasie kupic D80, ale mam problem w doborze obiektywu do tegoz aparatu. Na szali stoja:
Nikkor AF-S DX 18-70mm f/3,5-4,5G IF-ED, oraz
Nikkor AF-S DX 18-135 mm f/3,5-4,5G IF-ED.
Z tgo co wiem to roznica (oprocz ogniskowej ;-) I ceny) polega na jakosci wykonania (18-70 ma byc solidniejszy). Ktory obiektyw warto wybrac?
Ma to byc obiektyw jak najbardziej uniwersalny, gdyz przez najblizszy czas nie bedzie mnie stac na zadne szklo do zadan specjalnych.
Z gory dziekuje za wszelkie podpowiedzi
Xarthias
11-09-2006, 18:58
Ponieważ to mój pierwszy post to się ładnie witam :)
A wracając do tematu. Imho lepiej 18-70 - krótszy zakres ogniskowych to mniejsze wady optyczne. Ale zależy też do czego będziesz aparatu używał. 70' spokojnie wystarczy do normalnego domowego "cykania". Chyba, że chcesz focić z daleka, ewentualnie paning bo dłuższa ogniskowa = mniejsza głębia ostrości co w pewnych sytuacjach daje ciekawsze efekty.
W każdym razie ja kupuję 18-70. Chociaż fakt, że na moją decyzję wpływa to, że posiadam dobrej klasy analogowe (M42) obiektywy 135 i 200mm.
Zobacz to: http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=30336
po pierwsze - z tym pytaniem to do działu optyka - obiektywy standartowe.
po drugie - poczekaj na testy tej nowej optyki. wykonanie plastikowe na maxa, AF nawet b.szybki (na pokazie d80 się bawiłem) a jakie daje obrazy ? nie wiadomo, choc po cenie nalezy sie spodziewać że słabsze niz 18-70 (skoro kosztuje tyle samo, a ma większy zakres zooma)
jak cos radzic, jak nie wiadomo jak obiektyw rysuje?
witam. takze jestem nowy na forum. zamierzam nabyc d80. mam podobny problem wiec podlacze sie pod temat.
1.nabyc body w zestawie z 18-70
2. czy moze jest cos innego wartego uwagi w cenie do 1500 zl.
obiektyw nie musi byc nowy.
pierwszy obiektyw chcialem miec uniwersalny. z czasem zamierzam nabyc szka do makro i tele. ale wszystko z czasem.
zastanawiam sie nad opcjami:
1.http://www.allegro.pl/item125075170_winmar_nikkor_55_200_af_s_raty_faktu ra_vat.html
2. http://www.allegro.pl/item124461305_fotorimex_sigma_28_300_nikon_gwaranc ja_2_1_f_vat.html
3.http://www.allegro.pl/item125683726_sigma_nikon_18_125_f_3_5_5_6_dc_nowa _sklep_.html
generalnie zalezy mi najbardzij na jakosci robionych zdjec, a pierwsze szkol chcialbym dosc uniwerslanle wiec zakres kitowego obiektywu 18-70 bedzie mi zupelnie wystarczajacy, jezeli tylko jakosciowo wypadnie lepiej. tak wiec czy warto szukac czegos innego czy zakupic kita. jezeli warto szukac to czego.
z góry dziekuje za pomoc i wyrozumialosc dla nowego uytkownika forum i dslr'a
Rafal Bletek,
Ma to byc obiektyw jak najbardziej uniwersalny, gdyz przez najblizszy czas nie bedzie mnie stac na zadne szklo do zadan specjalnych. tym bardziej powinienes zastanowic sie i wybrac sprawdzone juz rozwiazania - 18-70. o tym nowym nie za wiele mozna powiedziec, ale wiele wskazuje na to, ze bedzie to jednak obiektyw nieco gorszy od 18-70.
Jacek Wrzesińsk
11-09-2006, 20:02
na dzień dzisiejszy 18-135 to loteria,a i tak będziesz potrzebował jakiegoś tele,to propozycja 18-70 jako sprawdzonego standardowego zooma wydaje się być jak najbardziej słuszna
Ghostface
11-09-2006, 20:26
18-135 nie jest jeszcze przetestowany, nie wiadomo jak się bedzie sprawował (mi się wydaje że będzie troche gorszy od 18-70, ale to tylko przypuszczenia...) Jest ciemniejszy, ale to 5.6 to jest na 135mm nie wiadomo jaka jasność będzie na 70mm. Osobiście wybrałbym 18-70 bo jest sprawdzony. Testy chociażby na www.optyczne.pl
Look_as, do 1500 zł to możesz kupic tamrona 28-75/f2.8 i jak starczy kasy i potrzbujesz szerokiego kąta to np. używanego KITa od d50...
A nie wiecie, kiedy można się spodziewać testów nowego obiektywu?
Rafal Bletek
11-09-2006, 23:27
Wielkie dzieki za podpowiedzi!
Sytuacja bardzo sie rozjasnila ;-) Faktycznie poczekam na testy (135 wchodzi na rynek za 4 dni) ale cos mi sie zdaje ze bedzie to formalnosc.
Klaniam sie nisko!
rafal
spiritchaser
12-09-2006, 11:24
Jeśli chcesz przez dłuższy cas używać jednego szkła, zanim kupisz coś lepszego, cyba lepszym wyborem będzie 18-135, bo będzie łatwiej adaptowalny do różnych sytuacji. Zakres odpowiada tzw. zoomom spacerowym dla małego obrazka (28-200). Oczywiście obiektyw o większym zakresie ogniskowych jest trudniej skorygować optycznie, ale generalnie żadem zoom nie jest idealny. Określ do czego ten obiektyw ma Ci służyć i wtedy podejmij decyzje. Przyjrzyj się też podobnym konsrukcjom Sigmy i Tamrona.
silverfax
12-09-2006, 13:12
zerknij na strone www.kenrockwell.com....Ken zamiescil tam pierwsze spostrzezenia dotyczace N 18-135, a tak poza tym rozwaz zakup tamrona 17-50 lub 28-75 oba ze swiatlem 2.8, pozdrawiam
Poprawny adres do obiektywu:
http://www.kenrockwell.com/nikon/18-135.htm
Jego recenzje trzeba czytać z pewnym dystansem.
Paweł