PDA

Zobacz pełną wersję : Pomiar ekspozycji w LV w D90. Poracha?!

Patko21
06-05-2009, 22:47
Witam. Po zakupie d90 kilka miesięcy temu LV włączyłem może z dwa razy." Ja-działa świeci no to nara". W zasadzie zapomniałem że istnieje. Dopiero dzisiaj się zainteresowałem tym wynalazkiem po przeczytaniu tego tematu (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=97784). No i poracha. Nie działa w tym trybie pomiar ekspozycji. Np.: mam tryb A, włączam LV a czas migawki stoi w miejscu nie zależnie gdzie "celuję", na czarne czy białe itp. Jedyne wyście to wykadrowanie, wyjście (wtedy namierzy) i ponowne wejście w tryb LV. Przecież to jest bez sensu. Czy u Was też tak się dzieje? Podejrzewam że to podniesione lustro ma na to wpływ ale może się mylę.

TristisAnima
06-05-2009, 23:11
No nie mylisz się. Gdy włączasz LV lustro się podnosi i nie ma siły żeby ekspozycja była mierzona. Gdy robisz zdjęcie lustro opada, dokonywany jest pomiar ekspozycji, następnie lustro się podnosi, migawka odsłania, lustro znowu opada i podnosi aby z powrotem zadziałało LV. Ufff :mrgreen:

Goku
06-05-2009, 23:29
No nie mylisz się. Gdy włączasz LV lustro się podnosi i nie ma siły żeby ekspozycja była mierzona. Gdy robisz zdjęcie lustro opada, dokonywany jest pomiar ekspozycji, następnie lustro się podnosi, migawka odsłania, lustro znowu opada i podnosi aby z powrotem zadziałało LV. Ufff :mrgreen:
To D90 w LV nie robi tego tak jak kompakty?

Patko21
06-05-2009, 23:41
no tak, tylko problem polega na tym że jeżeli przekadruję to aparat to aparat wykona zdjęcie przy tych złych parametrach które były widoczne na wyświetlaczu. Dopiero po wykonaniu zdjęcia namierzy ponownie. Np.: celuję na jakieś jasne obszary, aparat mierzy np 1/80s. Następnie wybieram jakiś ciemniejszy kadr, strzelam , a zdjęcie jest niedoświetlone ( został przy 1/80) dopiero drugie zdjęcie tegoż kadru jest poprawnie naświetlone.

Patko21
07-05-2009, 00:03
No nie mylisz się. Gdy włączasz LV lustro się podnosi i nie ma siły żeby ekspozycja była mierzona. Gdy robisz zdjęcie lustro opada, dokonywany jest pomiar ekspozycji, następnie lustro się podnosi, migawka odsłania, lustro znowu opada(I TUTAJ DOPIERO MIERZY) i podnosi aby z powrotem zadziałało LV. Ufff :mrgreen:

:-(

sorki za wtrącenie w cytat

Patko21
07-05-2009, 00:13
Kurde mam to! Miałem włączoną blokadę AE przy wciśniętym spuście. Teraz mierzy faktycznie przed wykonaniem zdjęcia, co nie nie zmienia jednak faktu że nie mam wglądu w parametry ekspozycji przed naciśnięciem spustu. Mniejsza z tym. Dzięki za odpowiedź.

Pietern
07-05-2009, 09:08
Kurde mam to! Miałem włączoną blokadę AE przy wciśniętym spuście. Teraz mierzy faktycznie przed wykonaniem zdjęcia, co nie nie zmienia jednak faktu że nie mam wglądu w parametry ekspozycji przed naciśnięciem spustu. Mniejsza z tym. Dzięki za odpowiedź.

Wgląd masz po... :???:
Piotr

xp3r
07-05-2009, 10:25
Moim zdaniem LV w tej lustrzance jest do bani...Chociaż długo sobie wmawiałem ze jednak do czegoś się przyda praca af, światłomierza to jakaś prowizorka, a zrobienie fotki z no poziomu podłogi też nie bardzo wychodzi, bo gdy się patrzy z góry na ten lcd to prawie nic na nim nie widać jedyne jego zastosowanie to podgląd tego co się filmuje, a i z tym bywa ciężko bo nakręcić jakieś dynamiczne ujęcie. Ale może jestem w błędzie albo jakiś niepełnosprytny jestem :) chętnie się dowiem do czego sensownego można wykorzystać LV w d90 :)

kowalski
07-05-2009, 10:40
Wiem! Do polepszenia wyników sprzedaży :)