PDA

Zobacz pełną wersję : [D90] Głębia ostrości w LV

XGrzesX
06-05-2009, 19:53
Dzisiaj zauważyłem następującą rzecz. W czasie podglądu kadru w trybie LV widoczna głębia ostrości uwzględnia wartość przysłony dopiero po zrobieniu zdjęcia czyli jak zmienię przysłonę np. na F2.2 to mała głębia ostrości jest widoczna dopiero po zrobieniu zdjęcia. Następnie zmieniam przysłonę na F22 i dalej na podglądzie mam małą głębie ostrości dopiero po cyknięciu zdjęcia głębia staje się duża. Czemu tak się dzieje ? Trochę dla mnie dziwne jest takie zachowanie aparatu.

arek pers
06-05-2009, 21:05
Zupelnie normalne, jak w kazdym aparacie

ekonet
06-05-2009, 21:09
Jest tak dlatego, że działanie LV odbywa się przy pełnym otworze przysłony - ta zamykana jest do ustalonej wartości w momencie wykonania zdjęcia.

XGrzesX
06-05-2009, 21:10
Zupelnie normalne, jak w kazdym aparacie

Nie wiem czy się jasno wyraziłem. Chodziło mi o to, że zmiana głębi ostrości jest widoczna po zrobieniu zdjęcia ale nie chodzi mi o samo zdjęcie (bo to jest normalne) ale o podgląd liveview po zrobieniu zdjęcia. Czyli bedąc w trybie LV, ustawiam F22, robię zdjęcie, potem znowu kadrowanie w LV i w tym momencie mam już dużą głębie ostrości.
Dziwne jest jeszcze to, że w instrukcji napisane jest Wpływu przysłony na głębię ostrości nie można podejrzeć w trybie podglądu na żywo, ale będą one widoczne na gotowej fotografii. co też nie do końca jest prawdą bo wpływ podczas kadrowania widać tylko po wcześniejszym zrobieniu zdjęcia przy danej przysłonie.

Edit: Zauważyłem jeszcze, że nie trzeba robić zdjęcia aby zmiany w głębi ostrości były widoczne. Wystarczy wyłączyć i włączyć tryb LV.

TristisAnima
06-05-2009, 21:58
Aż sprawdziłem bo nie wierzyłem i rzeczywiście tak się dzieje. Sprawa dziwna ale przy okazji wyszło kolejne zastosowanie LV :-D. Prócz pomocy przy ustawianiu BW można go wykorzystać jako niezły podgląd głębi ostrości :mrgreen:

Patko21
06-05-2009, 22:18
no nie do końca tak jest.Zajrzyjcie sobie w obiektyw od przodu tak żeby było widać przysłonę i zróbcie tak: ustawcie np. f22 i naciśnijcie LV. Przysłona się rzeczywiście przymknie. Ale teraz wyjdźcie z trybu LV i naciśnijcie przycisk podglądu głębi ostrości. Przysłona domknie się o wiele bardziej.Wniosek jest oczywisty

XGrzesX
06-05-2009, 22:33
no nie do końca tak jest.Zajrzyjcie sobie w obiektyw od przodu tak żeby było widać przysłonę i zróbcie tak: ustawcie np. f22 i naciśnijcie LV. Przysłona się rzeczywiście przymknie. Ale teraz wyjdźcie z trybu LV i naciśnijcie przycisk podglądu głębi ostrości. Przysłona domknie się o wiele bardziej.Wniosek jest oczywisty

To jaki jest ten oczywisty wniosek ? :oops:

TristisAnima
06-05-2009, 22:36

Sprawdziłem, fakt przy LV przysłona przymykana jest max do f/8, no a przy normalnym podglądzie GO idzie po całym zakresie. Tak pomyślałem że to ograniczenie przy LV spowodowane jest zapewne kłopotami jakie miałby AF przy detekcji kontrastu.

Patko21
06-05-2009, 22:46
To jaki jest ten oczywisty wniosek ? :oops:

Że jednak podgląd GO w trybie LV jednak nie działa i że lajf is brutal ent ful of zasadzkas :-)

XGrzesX
06-05-2009, 22:49
Że jednak podgląd GO w trybie LV jednak nie działa i że lajf is brutal ent ful of zasadzkas :-)
A jak wytłumaczysz te zmiany w głębi ostrości przy LV ?

Patko21
06-05-2009, 22:54

Sprawdziłem, fakt przy LV przysłona przymykana jest max do f/8, no a przy normalnym podglądzie GO idzie po całym zakresie. Tak pomyślałem że to ograniczenie przy LV spowodowane jest zapewne kłopotami jakie miałby AF przy detekcji kontrastu.

No działa ale troszeczkę

TristisAnima
06-05-2009, 22:58
Działa do wartości f/8 (przynajmniej na obiektywie 50 1,8). Wątpię żeby z innymi było inaczej.

PawelR
06-05-2009, 22:58
No działa ale troszeczkę

Jeśli działa do wartości przysłony 1:8 to spokojnie wystarczy, powyżej tej wartości wpływ przysłony na GO jest i tak praktycznie niezauważalny :)

XGrzesX
06-05-2009, 23:20
Mnie zastanawia z czego takie zachowanie wynika. Jeśli głębia zmieniałaby się na ekranie przy zmianie przysłony to by było wszystko OK a tak wygląda to na jakiś błąd w oprogramowaniu aparatu tym bardziej, że w instrukcji jest napisane że przy podglądzie na żywo nie widać efektów zmiany przysłony.

andrzej_suse10
06-05-2009, 23:25

Tak, ze poprostu LV domyka przyslone tylko do okreslonej wartosci jakos odgornie ogranicznoej np f/8, a nie jest w stanie domknac np. do f/32, poprostu.

costi
07-05-2009, 00:12
Jeśli działa do wartości przysłony 1:8 to spokojnie wystarczy, powyżej tej wartości wpływ przysłony na GO jest i tak praktycznie niezauważalny :)

Moze w krajobrazie, bo im blizej obiektu, tym roznica wieksza (ze o makro nie wspomne).

ket24
08-05-2009, 21:14
Jest to wprawdzie tylko plota, ale:

"According to this post in dpreview, Nikon support confirmed the D90 LV bug “in LV mode the shutterspeed is frozen at the value taken at the moment of activation” and a patch is expected soon."
źródło:
http://nikonrumors.com/2009/04/16/nikon-d90-another-price-increase-uk-and-lv-bug.aspx