PDA

Zobacz pełną wersję : Wołanie RAW-ów - zagwozdka. LR? NX2? C1Pro?

nazgul
06-05-2009, 15:28
No i stanąłem przed wyborem. Po użeraniu się z "expiracjami" triali podjąłem w końcu męską decyzję: Trzeba sobie kupić soft do wołania RAW-ów. Tanie to nie jest, a chciałbym kupic dobrze i na długo - stąd właśnie mój dylemat. Uzywałem Lightrooma, Capture One teraz katuję trial Capture NX 2. Lightrooma odpuszczam. Nie pasuje mi on jakoś, nie lubię go. Bardzo za to lubię C1, własnie z tego programu wychodza mi najlepsze efekty. NX jak zauwazyłem wprowadza zmiany bezpośrednio do NEF a nie do osobnego pliku z ustawieniami jak LR czy C1 więc trzeba pracować na kopiach. Za to do NX jest możliwość stosowania wtyczek, np bardzo fajnego zestawu Nik Color Efex Pro 3 i ta opcja mi się podoba najbardziej, nawet znalazłem na sieci taka ofertę:

http://www.imagemixer.net/product_info.php?cPath=63&products_id=126

I chyba z niej skorzystam, tylko chciałbym zapytać Forumowiczów czy kupowali już w tej formie to oprogramowanie? Robi się to tak, że po prostu trzeba pobrać ze strony producenta trial, a z ImageMixer otrzymuje się tylko seriale - czy to bezpieczna forma zakupu? Czy da się aktywować PL wersję NX i później ją aktualizować? Kupiłem już iedyś w ten sposób programik do prostowania zdjęć, korekcji dystorsji i aberracji chromatycznej ale autorom tego programiku nie robiło różnicy w jakim kraju się z niego korzysta - licencja była licencja i szlus. A jaka jest polityka Nikona? Wersja pudełkowa dostępna w PL jest ZDECYDOWANIE za droga a sam NX2 w ww firmie to wydatek rzędu 95 Euro...

Teraz ceny:
Capture One - 99 Eur
Capture One Pro - 299 Eur
Capture NX 2 - 95 Eur (upgrade 16 Eur taniej).
Capture NX 2 + Nik Color Efex Pro 3 for NX - 213.22 Eur.

Kliknięcie "kup klucz" z triala NX 2 proponuje mi cenę niecałych 150 funtów... :)

Różnica między C1 i C1Pro to korekcja dystorsji i CA niejako "w locie" a także narzędzie pomagające przy prostowaniu fotek czyli to, co robi programik który nabyłem wczesniej ale PTLens - bo o nim mowa - jako samodzielna aplikacja pracuje tylko na TIFF-ach i JPEG-ach, NEF-ów w ogóle nie rozpoznaje.

Wielkie dzieki za wszystkie porady i sugestie.

stig
06-05-2009, 18:46
NX jak zauwazyłem wprowadza zmiany bezpośrednio do NEF a nie do osobnego pliku z ustawieniami jak LR czy C1 więc trzeba pracować na kopiach.A po co? Przeciez zmiany wprowadzane przez NXa nie sa "niezniszczalne". W kazdej chwili mozna je zmienic albo calkowicie sie ich pozbyc.

nazgul
06-05-2009, 20:18
A po co? Przeciez zmiany wprowadzane przez NXa nie sa "niezniszczalne". W kazdej chwili mozna je zmienic albo calkowicie sie ich pozbyc.

Jak pisałem - nawet jesli zmian nie dało by się odkręcić to i tak mozna pracowac na kopiach - tylko trzeba pamiętać o ich robieniu :)Kwestia wyrobienai sobie pewnych nawyków których na razie brak. Jest to rzecz drugorzędna - bo jak widzisz z zakupem NX 2 poważnie się liczę...

stig
06-05-2009, 20:24
Jak pisałem - nawet jesli zmian nie dało by się odkręcić to i tak mozna pracowac na kopiach - tylko trzeba pamiętać o ich robieniu :)Nie rozumiem tylko -- po co te kopie? Po jakiego diabla dublowac sobie pliki, skoro z tych samych mozna miec i skorygowane, jak i uzyskac spowrotem oryginalne (nooo... na pewno nie uszkodzone i bez korekt).

Piotr_
06-05-2009, 21:12
Nie rozumiem tylko -- po co te kopie? Po jakiego diabla dublowac sobie pliki, skoro z tych samych mozna miec i skorygowane, jak i uzyskac spowrotem oryginalne (nooo... na pewno nie uszkodzone i bez korekt).

I dodatkowo w jednym pliku można mieć kilka wersji obróbki.

pike
06-05-2009, 21:20
a co w sprawie opinii o adobe camera raw 4.0 ? ma wszystkie w/w zalety,myślę

nazgul
07-05-2009, 20:52
a co w sprawie opinii o adobe camera raw 4.0 ? ma wszystkie w/w zalety,myślę

Ma jedną zasadniczą wadę - jest wbudowany w Photoshopa ergo droższy od wszystkich wyżej wymienionych.

Chyba kupię NX 2 z Nik Color Efex. Wydaje mi się że to będzie optymalny wybór...

motzel
08-05-2009, 09:54
Ma jedną zasadniczą wadę - jest wbudowany w Photoshopa ergo droższy od wszystkich wyżej wymienionych.

Nie bierzesz pod uwagę PSE. Tu cena podobna, a nawet niższa.

Chyba kupię NX 2 z Nik Color Efex. Wydaje mi się że to będzie optymalny wybór...

Daj znać jak wygląda współpraca z ImageMixer. Sam teraz stoję przed podobnym wyborem (jestem na etapie testowania triali) i na razie najbardziej odpowiadał mi NX2. Nie podobała mi się tylko cena. Jeśli można go kupić za ca. 400zł to jest to już jak najbardziej do rozważenia.

motzel
11-05-2009, 11:57
nawet znalazłem na sieci taka ofertę:

http://www.imagemixer.net/product_info.php?cPath=63&products_id=126

I chyba z niej skorzystam

nazgul, mam nadzieję, że jeszcze nie kupiłeś.

http://www.myapple.pl/grafika/98376-capture-nx-2-kupno-online.html

przeczytaj szczególnie ostatni wpis z oficjalnym stanowiskiem NikSoftware.

No niestety, zbyt pięknie to wyglądało.

nazgul
12-05-2009, 00:08
No nie, nie kupiłem i dzięki za info :)

A co do softu - w takim razie odpuszzcam i szukam freewaru. Znalazlem parę open source'ów i aplikacji darmowych dla uzytku domowego do HDR to i do wołania RAW-ów coś się powinno znaleźć...

A szkoda - coraz bardziej się do NX2 przekonuję :(

motzel
12-05-2009, 11:18
A co do softu - w takim razie odpuszzcam i szukam freewaru. Znalazlem parę open source'ów i aplikacji darmowych dla uzytku domowego do HDR to i do wołania RAW-ów coś się powinno znaleźć...
A szkoda - coraz bardziej się do NX2 przekonuję :(

No z freewarem to będzie ciężko. Jest Raw Therapee, Raw Therapee, Raw Therapee, Raw... no jeszcze ewentualnie UFraw, ale mnie nie przekonał. No chyba, że masz jakiś starszy aparat to jest świetny Raw Shooter Essentials.

Z komercyjnego softu rzeczywiście najlepiej wygląda sprawa z NX2, ale powinieneś także sprawdzić PSE7 (ok 350zł). Ja chyba się na niego zdecyduje. Co prawda selektywna obróbka jest bardziej upierdliwa, bo nie ma genialnych u-pointów, ale da się. Jeśli nie masz D90 to możesz spróbować Corel PhotoPaint X2 (ok 200zł), ja niestety odpuściłem testowanie bo D90 nie ma na liście wspieranych aparatów :-(

micher
14-05-2009, 10:42
Za cenę podobną do Lightrooma możesz sobie kupić CNX2 (nawet w polskiej cenie) + Colour Efex Pro dla NX. Wg mnie dla Nikona super rozwiązanie. Pewnie w Lightroomie zrobisz podobne rzeczy ale nie wiem czy szybciej... Jak chcesz zaoszczędzić 7 % na VACIE (zupełnie legalnie bo to dostawa wewnątrzwspólnotowa) to kup sobie Efex-a tutaj: http://shop.colourconfidence.com/product.php?xProd=2272&xSec=10434
Fajny sklep- mają swój oddział w Polsce. Można się do nich dodzwonić i pogadać.

Swoją drogą jak kupisz cały zestaw wtyczek Nik-a to po zarejestrowaniu dostajesz wersję Colour Efex Pro do NX za darmo :) (tylko najpierw musisz przeboleć "stratę" 2,6k zł... )

akustyk
14-05-2009, 10:52
krotkie pytanie: tylko do wywolywania czy tez do zarzadzania biblioteka zdjec.

bo jesli samo wywolanie to moze byc byle co Ci pasuje, ale jak w gre wchodzi
katalogowanie i zarzadzanie kolekcja zdjec, to ja bez Lightrooma wysiadam.
odkad mam ten program wszystko co robie przy zdjeciach (katalogowanie,
tagowanie,"wgladowkowanie",flagowanie,wyszukiwanie) stalo sie o niebo prostsze
i latwiejsze i w zyciu nie wrocilbym do organizacji przez kopiowanie do folderow
w eksploratorze.

a ja mam tylko 50 tys. zdjec w bibliotece. sa tacy co tyle w rok nawala i musza
sie poruszac wsrod sesji. bez Lightrooma - kaplica!

stig
14-05-2009, 11:09
bo jesli samo wywolanie to moze byc byle co Ci pasuje, ale jak w gre wchodzi
katalogowanie i zarzadzanie kolekcja zdjec, to ja bez Lightrooma wysiadam.
odkad mam ten program wszystko co robie przy zdjeciach (katalogowanie,
tagowanie,"wgladowkowanie",flagowanie,wyszukiwanie) stalo sie o niebo prostszeDo czasu jak Ci padnie dysk albo chociaz system (i bedziesz zmuszony do formatowania/reinstalacji) i poleca w kosmos biblioteki LR. :) Oczywiscie, mozna robic backup, ale tych niezrozumialych smieci, ktore tworzy LR, wirtualnych bibliotek, itd., jest zdecydowanie trudniej ogarnac (a pozniej spiac z nowa instalacja), niz w standardowej strukturze katalogowo-plikowej.

i latwiejsze i w zyciu nie wrocilbym do organizacji przez kopiowanie do folderow w eksploratorze.A ja wlasnie w ten sposob postepuje. Taki sposob organizacji jest bardzo prosty, przejrzysty i zrozumialy. Nie tylko dla mnie, ale dla kogokolwiek kto np. musialby odnalezc konkretne zdjecie na moich dyskach i mi je np. wyslac (gdybym nie mial chwilowo dostepu do swojego komputera). Odpada caly galimatias z bibliotekami, wirtualnymi katalogami, wersjami zdjec, etc. W takiej sytuacji wiadomym jest, ze zdjecie ogladane na ekranie, jest jednoczesnie konkretnym plikiem w konkretnej, fizycznej lokalizacji, a nie jakims wirtualnym tworem, kopia z "keszu" programu, czy czykolwiek innym. System katalogowania i zarzadzania zdjeciami w LR, na pewno jest wydajny, i wygodny. Do czasu, kiedy wlasnie nie zadzieje sie cos nieszczesliwego i jakis przykry przypadek nie spowoduje utraty jednego malego pliczku preferencji, opisu powiazan miedzy fizycznymi zdjeciami i ich wirtualnymi kopiami, baza, indeksem i wszystkim tym, na czym sie ten system opiera. Opanowanie tego calego balaganu, ktory sie moze przytrafic (wystarczy wirus, trojan, bad sector na dysku, czy cokolwiek innego), jesli uzytkownik niezbyt dobrze rozumie system dzialania tego wszystkiego, moze byc tragiczny w skutkach.

Ymanuel
18-05-2009, 10:01
Witam, mam pytanie do Nazgula i w sumie Stiga, oraz wszystkich innych używających (odnajdywujących się?) w NX2. W sumie mi też podchodzi.. ale prędkość - właśnie. Dlaczego taki wolny? Camera Raw nie tyle wydaje się - on jest szybszy. Lightroom2 czy Aperture2 wydawały się działać sprawniej.. Może problem leży w błędnych ustawieniach programu czy cuś.. ale po każdej zmianie w zdjęciu trzeba czekać aż naniesie ją*na obrazek. Tak jest po prostu czy być*tak nie musi? Radzicie sobie z tym może jakoś? ..może przywykliście? =]

Pozdrawiam!

stig
18-05-2009, 10:06
Dlaczego taki wolny? Camera Raw nie tyle wydaje się - on jest szybszy. Lightroom2 czy Aperture2 wydawały się działać sprawniej.. Może problem leży w błędnych ustawieniach programu czy cuś.. ale po każdej zmianie w zdjęciu trzeba czekać aż naniesie ją*na obrazek. Tak jest po prostu czy być*tak nie musi?Na pewno tak nie musi byc. Przynajmniej u mnie sie tak nie dzieje. Wszystkie operacje wlasciwie odbywaja sie w "realtime". Na forum byl watek (dosc niedawno), w ktorym opisano sposoby optymalizacji NXa (wraz z linkami do bibliotek, z ktorych tenze korzysta).

siedemczwartych
19-05-2009, 16:48
a ja zapytam przewrotnie.....
czemu nie darmowy UFRaw???????
Można wgrać profile, świetnie sobie radzi, dużo szybszy niż NX.... i za free...free....free.... :)

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1273464

Ps. mam wrażenie, że tylko dlatego, że nie kosztuje 500$ to każdy go omija szerokim łuuuuuukiem. Błąd

nazgul
20-01-2010, 22:09
Witam, mam pytanie do Nazgula i w sumie Stiga, oraz wszystkich innych używających (odnajdywujących się?) w NX2. W sumie mi też podchodzi.. ale prędkość - właśnie. Dlaczego taki wolny? Camera Raw nie tyle wydaje się - on jest szybszy. Lightroom2 czy Aperture2 wydawały się działać sprawniej.. Może problem leży w błędnych ustawieniach programu czy cuś.. ale po każdej zmianie w zdjęciu trzeba czekać aż naniesie ją*na obrazek. Tak jest po prostu czy być*tak nie musi? Radzicie sobie z tym może jakoś? ..może przywykliście? =]

Pozdrawiam!

Ja to po prostu poużywałem triala i jakoś mi tak podszedł - a potem przywykłem - ot i tajemnica.

Sorry że tak długo nie zaglądałem - trochę czasu minęło...

maciej007
20-01-2010, 22:59
Ciągle czytam że NX2 jest wolny mam zainstalowany od bardzo dawna na dwóch komputerach. Jeden to Macbook Pro laptopik i stacjonarnym pod
Windows XP , w jednym i drugim chodzi bardzo szybko . Zainstalowaliśmy u kumpla na próbę na starym (2-3 lata) kompie z XP i również jest OK.
Pojęcia nie mam o co kaman :) z tym wolno ?

Lesiu83
20-01-2010, 23:17
NX2 jest najlepszą wołarką według mnie , która daje najlepsze rezultaty , ma tylko mały minus wiesza się kiedy chce i jak chce :]

akustyk
20-01-2010, 23:28
Do czasu jak Ci padnie dysk albo chociaz system (i bedziesz zmuszony do formatowania/reinstalacji) i poleca w kosmos biblioteki LR. :) Oczywiscie, mozna robic backup, ale tych niezrozumialych smieci, ktore tworzy LR, wirtualnych bibliotek, itd., jest zdecydowanie trudniej ogarnac (a pozniej spiac z nowa instalacja), niz w standardowej strukturze katalogowo-plikowej.

katalog Lightrooma to jest jeden plik lrcat.

u mnie jest na osobnej partycji i po reinstalacji systemu (od momentu wydania LR2 w sumie moze z 5 razy)
bez problemu odtwarzam to co mialem. kwestia po prostu otwarcia tego pliku. plus otwarcia 4 jpeg-ow ze
zrzutami ekranu preferencji ogolnych LR, tych ktore nie sa powiazane z katalogiem. lacznie 2 minuty roboty,
mniej niz instalacja samego LR.

A ja wlasnie w ten sposob postepuje. Taki sposob organizacji jest bardzo prosty, przejrzysty i zrozumialy. Nie tylko dla mnie, ale dla kogokolwiek kto np. musialby odnalezc konkretne zdjecie na moich dyskach i mi je np. wyslac (gdybym nie mial chwilowo dostepu do swojego komputera). Odpada caly galimatias z bibliotekami, wirtualnymi katalogami, wersjami zdjec, etc. W takiej sytuacji wiadomym jest, ze zdjecie ogladane na ekranie, jest jednoczesnie konkretnym plikiem w konkretnej, fizycznej lokalizacji, a nie jakims wirtualnym tworem, kopia z "keszu" programu, czy czykolwiek innym. System katalogowania i zarzadzania zdjeciami w LR, na pewno jest wydajny, i wygodny. Do czasu, kiedy wlasnie nie zadzieje sie cos nieszczesliwego i jakis przykry przypadek nie spowoduje utraty jednego malego pliczku preferencji, opisu powiazan miedzy fizycznymi zdjeciami i ich wirtualnymi kopiami, baza, indeksem i wszystkim tym, na czym sie ten system opiera. Opanowanie tego calego balaganu, ktory sie moze przytrafic (wystarczy wirus, trojan, bad sector na dysku, czy cokolwiek innego), jesli uzytkownik niezbyt dobrze rozumie system dzialania tego wszystkiego, moze byc tragiczny w skutkach.
nie rozumiem co do mnie piszesz. jest jeden plik z katalogiem. dziala tak jak napisalem powyzej. i tam jest zreszta
wszystko niezbedne - ustawienia katalogow, miniatury, slowa kluczowe, metadane, kolekcje, ...

a jesli ktos jest paranoiczny w zakresie parametrow konwersji to mozna eksportowac zmiany do plikow XMP (ja tak zawsze robie).

backupy mam na osobnych dyskach. katalog jest na dysku wbudowanym (fizycznie odrebnym od dysku z
oryginalnym plikiem lrcat) + na dysku zewnetrznym. repozytorium RAW z towarzyszacymi plikami XMP mam na
jeszcze innym dysku wbudowanym (innym niz system operacyjny i innym niz katalog LR) + na tym samym dysku zewnetrznym. poki co jeden dysk zewnetrzny mi wystarcza, choc repozytorium z wolna zapelnia dysk
(tylko 640GB) wiec z czasem przyjdzie nowy

wszystko jest dziecinnie proste i niezawodne o tyle, o ile nie znikome jest prawdopodobienstwo rownoczesnej
awarii wbudowanego dysku twardego i dysku zewnetrznego. gdzie zewnetrzny podlaczany jest raz w tygodniu
w celu automatycznego backupu Lightrooma + raz na jakies 2 tygodnie w celu recznego, przyrostowego
zaktualizowania kopii repozytorium.

nazgul
21-01-2010, 02:01
NX2 jest najlepszą wołarką według mnie , która daje najlepsze rezultaty , ma tylko mały minus wiesza się kiedy chce i jak chce :]

Mnie tam sie nie wieszała :) A daje najlepsze rezultaty bo jest dedykowana i tyle.

Lesiu83
21-01-2010, 20:29
Mi się wiesza non stop najwięcej przy zapisywaniu i obróbce lokalnej , a wersja którą się bawię to 2.2.4 - jest to trial i dlatego nie mogę sprawdzic jak jest z wcześniejszymi wersjami ... Jeśli tak samo to mimo , że daje super rezultaty to na pewno go nie kupię i to mnie boli :/ , a może trzeba poprawnie skonfigurowac ten program(co by było niedorzeczne) ? Jeśli tak to proszę o podpowiedzi bo wczoraj to powoli szału dostawałem jak obrabiałem to samo zdjęcie po 4 razy ...

nazgul
21-01-2010, 22:54
Mi się wiesza non stop najwięcej przy zapisywaniu i obróbce lokalnej , a wersja którą się bawię to 2.2.4 - jest to trial i dlatego nie mogę sprawdzic jak jest z wcześniejszymi wersjami ... Jeśli tak samo to mimo , że daje super rezultaty to na pewno go nie kupię i to mnie boli :/ , a może trzeba poprawnie skonfigurowac ten program(co by było niedorzeczne) ? Jeśli tak to proszę o podpowiedzi bo wczoraj to powoli szału dostawałem jak obrabiałem to samo zdjęcie po 4 razy ...

Będzie dywagacja, bo pewności nei mam: Otóż swego czasu miałem straszne problemy z trialem CS4. Wysypywał się co krok, najczęściej tak, że wieszała się grafika - obraz zamarzał i pomagal tylko twardy reset - ale nie tylko, czasami normalnie sie wychrzaniał. Nie było róznicy czy wersja 32 bit czy 64 bit - to się działo i tylko w CS4. To było pod Vistą. Kombinowałem ze sterami do grafiki aż w końcu opchnąłem grafikę (ATi - Sapphire) i kupiłem inną (ATi - Asus). Jak ręką odjął. W międzyczasie nabywca grafiki napisał mi, że mu się grafika ode mnie wywalała ale wgrał nowy BIOS i jest OK :)

Może masz coś podobnego?

Lesiu83
22-01-2010, 02:16
Pobawiłem się parę godzin i zawiesił się tylko 2 razy :] idzie mu na lepsze ... Oby tak dalej , a full wersja wyląduje u mnie ..

fonu
28-01-2010, 14:10
uważaj bo ja mam problem NX2 2.24 + NIK pod XP
wógole nie działa :)
ale zawsze mozna nie aktualizować go do tej wersji
lub czekać na kolejną :)

A co do szybkości - jade na AMD 1.5GHz 4GB - i spokojnie daje rade - nie jest to demon szybkości
ale na pojedyncze nie masowe obrabianie fot - jest wg mnie NX2 wydajny na marnym PC

sejmajnejm
28-01-2010, 20:11
uważaj bo ja mam problem NX2 2.24 + NIK pod XP
wógole nie działa :)
ale zawsze mozna nie aktualizować go do tej wersji
lub czekać na kolejną :)

kazdy musi sprobowac na swoim sprzecie, bo tyle opinii ilu uzytkownikow. Dla mnie nie bylo stabilniejszej i szybszej wersji niz 2.2.4, ktora do tego pozwala zapisac plik w przypadku wystapienia ew. bledu ;-)

pzdr.
A.