Zobacz pełną wersję : Proszę o pomoc - Cień w PS
fotoGRAFIK
06-05-2009, 15:15
Witam
Potrzebuję jak najszybszego i sprawnego sposobu na zrobienie cienia pod...trumną ;-)
Fotografowałem takie do katalogu a dotychczasowy sposób jest długotrwały zwłaszcza że mam do zacienienia ponad 100 zdjęć ;-/
Trumny drewniane wycięte na białe tło
Ma to wygładać tak: http://www.stoltur.pl/pl/produkty.php
Jeśli ktoś wie - proszę o pomoc
jacek.gold
06-05-2009, 15:18
nowa warstwa
układasz ją pod trumną (???!!!)
dajesz jej krycie na np 50% (wg uznania)
malujesz cień tam gdzie ma być
ewentualnie jak krawędzie cienia są za ostre to rozmycie
fotoGRAFIK
06-05-2009, 15:57
TZN tak:
Ja powielam warstwę, na warstwie zaznaczam sam obiekt, maluję go na czarno potem odznaczam i rozmywam warstwę - pojawia się ładnie rozmyty "cień" ale trzeba potem przywrócić trumnę a odkrywanie pędzlem zajmie mi wieki - wiem że pewnie idea jest prosta ale jakoś poległem na tej prostocie ;-/
jak masz 100 zdjęć użyj akcji i tyle, nie maluj nic pędzlem warstwę cienia ustawiasz powiedzmy 20px dół i prawo w ten sposób zadziała tak samo na wszystkich trumnach 5min roboty dla 100 zdjęć
Nie rozumiem. Jesli warstwe z trumna masz na gorze, a warstwe z cieniem na dole to nie trzeba niczego odkrywac.
jacek.gold
06-05-2009, 16:24
jak masz 100 zdjęć użyj akcji i tyle, nie maluj nic pędzlem warstwę cienia ustawiasz powiedzmy 20px dół i prawo w ten sposób zadziała tak samo na wszystkich trumnach 5min roboty dla 100 zdjęć
w sumie może być i akcja ale tam cień nie wychodzi spod trumny więc raczej jest rysowany