Zobacz pełną wersję : PS CS4 - akcje i orientacja - mnie to dopiero krew zalewa
Witam Szanowne Panstwo!
Spedzilem dzisiaj 3 GODZINY usilujac naklonic CS4 do wspolpracy. Zadanie na pierwszy rzut oka trywialne, mimo tego nie udalo mi sie osiagnac celu. Upraszam o pomoc.
Problem: zrobic akcje ktora skaluje obrazek oraz dodaje do niego ramke. Akcja ma byc JEDNA dla zdjec w pionie ORAZ w poziomie.
Udalo mi sie juz odkryc ze do skalowania mozna uzyc tego polecenia z File/Automate/Fit Image... wszystko super, tylko ze nie ma czegos podobnego dla innych zadan, tu wiec zaczynaja sie schody...
Wszystkie inne programy, nawet te proste, bazuja na "krotka krawedz", "dluga krawedz", tylko PS robi to inaczej zmuszajac uzytkowanika do korzystania z "szerokosc" i "wysokosc", samemu najpierw ustawiajac prawidlowa orientacje zdjecia. Istnieja jednak jakies komercyjne akcje, ktore radza sobie jakos z problemem. JAK?
Moze kluczem do sukcesu byloby traktowanie wszystkich zdjec jako poziomych, bez interpretacji orientacji? Niestety nie wiem jak...
Wszystkie uwagi mile widziane. Toz to musi sie dac jakos zrobic!
Pozdrowienia,
kubek
semyazza
06-05-2009, 14:26
jaka ramka ma byc dodana? Zwykly pasek w okreslonym kolorze?
Ramka jest tutaj przykladem, bo moge sobie wyobrazic rozne zastosowania ktore odwoluja sie do orientacji. Ale w tym kokretnym przypadku chodzi rzeczywiscie o ramke / pasek w zadanym kolorze wokol zdjecia. Problem jest jednal taki, i tutaj wiedza o orientancji jest niezbedna, ze ramka musi miec rozna szerokosc - tzn. inna przy krotkim, inna przy dlugim boku.
Pokaz jakies obrazki z przykladem -- co dokladnie chcesz osiagnac.
OK, to sprobuje jeszcze raz:
- mam na wejsciu jakiestam duze rozmiarami zdjecia, zarowno w ukladzie pionowym jak i poziomym
- chce je wszystkie przeskalowac do dajmy na to 800x600px i odpowiednio - lub 600x800px
- do przeskalowanych dorabiam ramke (Resize Canvas) - wzdluz dlugiej krawedzi powiedzmy 30px (w PS jest tylko width - wiej ten punkt sie zgadza dla orientacji poziomej), wzdluz krotkiej 40px
I tyle. A po co to wszystko? A po to, ze moj lab nie docina papieru, a ja chce odbitke wpasowana 1:1 w papier, bez labowego skalowania. Poza tym mozna w PSie n-projektow wymyslic, gdzie musi byc wiadomo czy zdjecie sie otworzylo w pionie czy poziomie...
Any idea?
I tyle. A po co to wszystko? A po to, ze moj lab nie docina papieru, a ja chce odbitke wpasowana 1:1 w papier, bez labowego skalowania. Poza tym mozna w PSie n-projektow wymyslic, gdzie musi byc wiadomo czy zdjecie sie otworzylo w pionie czy poziomie...To prawda, mozna sobie wymyslic. Tyle, ze mimo wszystko -- wlasnie ze wzgledu na takie ograniczenia, tego sie nie robi, lub po prostu dzieli pliki na pionowe i poziome, a nastepnie stosuje do nich odpowiednio przygotowane akcje. Wykorzystaj Bridge'a. Masz tam szybkie sortowanie plikow wg orientacji. Zaznaczenie wybranych zdjec, i zastosowanie konkretnej akcji (dostosowanej do wybranej orientacji), naprawde nie zajmuje duzo czasu. :)
Prawde mowiac nie widzialem akcji, ktora "rozpoznaje" zdjecia po orientacji. Jesli juz, to skrypty VB lub JS. A to z kolei nieco wyzsza szkola jazdy.
To nie o to chodzi, ze ja to musze w jednej akcji a docelowo droplecie do LR miec. Mi sie po prostu nie chce wierzyc ze PS czegos tak oczywistego nie ma! Byle freeware sobie radzi z tym problemem, a ten kombajn ma klopot...
To nie o to chodzi, ze ja to musze w jednej akcji a docelowo droplecie do LR miec. Mi sie po prostu nie chce wierzyc ze PS czegos tak oczywistego nie ma! Byle freeware sobie radzi z tym problemem, a ten kombajn ma klopot...PS wielu oczywistych rzeczy nie ma lub nie mial do niedawna jeszcze, jako standardowe czy latwo dostepne narzedzia. Rozpoznanie orientacji zapewne da sie wykonac z nizszego poziomu (wspomniane przeze mnie skrypty). Akcje (jak zapewne zauwazyles), nagrywaja operacje uzytkownika i/lub wybory z menu. A tam nigdzie nie ma opcji "powiedz mi jaka orientacje ma moj dokument". ;)
To nie o to chodzi, ze ja to musze w jednej akcji a docelowo droplecie do LR miec. Mi sie po prostu nie chce wierzyc ze PS czegos tak oczywistego nie ma! Byle freeware sobie radzi z tym problemem, a ten kombajn ma klopot...
To jest właśnie w tym sofcie najpiękniejsze! Dostajesz narzędzia a nie zbiór programików/akcji do wykonywania jednej czynności. Problem który cię nurtuje można rozwiązać pisząc dwie akcje i wsadowo przetwarzając pliki z poziomu Bridge/Photoshop. 3min pracy a później selekcja jednym kliknięciem i jedno naciśnięcie Batch (możesz sobie zaprogramować pod klawiszem)
Według mnie to ty masz kłopot a nie ten kombajn. Photoshop nigdy nie rozwiązuje żadnych problemów. Oferuje "tylko" narzędzia.
@Fushiro
Pytanie bylo techniczne, nie rozumiem po co tu osobiste wycieczki...? Znamy sie jakos lepiej, ze mi o moich klopotach chcesz opowiadac?
@Fushiro
Pytanie bylo techniczne, nie rozumiem po co tu osobiste wycieczki...? Znamy sie jakos lepiej, ze mi o moich klopotach chcesz opowiadac?
Odpowiedziałem co należy zrobić. Akcja/Batch. Ostatnie zdanie zacząłem słowami "według mnie" a nie zgadzam się tylko co do podejścia do tego softu. Kupiłem już trzecią książkę do PSa i za każdym razem kiedy nie mogę sobie z czymś poradzić koniec końców dochodzę do wniosków, że wszelkie ograniczenia i ułomności wynikały z mojej strony. Program wydaje mi się potężny i niemal nieograniczony a narzędzia i brak gotowych rozwiązań to jego ogromna zaleta a nie wada. Może kiedy zmienisz podejście zaczniesz dostrzegać więcej możliwości?
Według mnie oceniłeś program zbyt krytycznie i ogólnikowo. Poza tym każdy z nas korzysta z kilku rodzajów oprogramowania i trzeba nauczyć się z tym żyć. Nie sądzę aby jakikolwiek program zaspokoił nasze wszelkie wymagania, ale temu mam zdecydowanie najmniej do zarzucenia.
Podsumuje co mi sie udalo osiagnac w temacie:
- photoshop NIE oferuje uzytkownikowi wprost mozliwosci interpretacji orientacji obrazow wejsciowych w akcjach. prowadzi to wprost do tego ze nalezy zrobic osobne akcje/droplety do fotek w pionie i w poziomie, albo...
- olac photoshope i zrobic to jeszcze inaczej. tak stalo sie w moim przypadku - cale moje rozwiazanie zrobilem w Lightroomie, gdzie MOGE nakazac zastosowanie zmian eg. dlugiej krawedzi.
- ramki tez sie da dodac w LR
- zrobilem test wyostrzania - efekty podobne
ERGO: nie musze sie mordowac z PS
Jeden odkryty minus LR: mozna robic super rzeczy w module Print, niestety obecna wersja (2.3 czy 2.4?) nie pozwala wykorzystywac presetow zmiany nazw przy eksporcie z tego modulu.
Czyli doszedłeś do bardzo ważnego wniosku - że Photoshop jest WĘDKĄ a nie RYBĄ. On nie jest celem, on jest drogą =] i przede wszystkim z tego powodu PS jest profesjonalnym programem, bo jak powiedział fushiro - niemal można dzięki niemu osiągnąć wszystko:)
pozdrawiam