PDA

Zobacz pełną wersję : Auto Levels w NX2 i RAW vs. JPG

miszcz
06-05-2009, 10:56
Witam,
To mój pierwszy post więc przy okazji oficjalnie WITAM forumowiczów.
Zauważyłem, że po potraktowaniu zdjęcia w NX2 funkcją Auto Levels, zdjęcie w formacie RAW ma w cieniach, ciemnych obszarach mniej szczegółów niż to samo zdjęcie w formacie JPG. Plusem sytuacji jest to, że czerń z NEFa jest "bardziej czarna" ; ) niż z JPG. Co jest przyczyną takiego stanu? Nie potrafię tego zrozumieć.
Zdjęcia są robione z włączonym w aparacie ADL na Auto. Nie wyłączam tego ustawienia w NX2 przy obróbce NEFa więc to nie powinno wpływać na efekt końcowy, chyba.
Czy ktoś z Was zaobserwował podobne zjawisko lub potrafi mi wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Michał

mpwt
06-05-2009, 18:14
Może problem w tym, że auto levels jest automatyczne? Może lepiej (jak już robisz w RAW) zrobić to samemu?

miszcz
07-05-2009, 10:51
Ok, wiem, że to automat. Przy dużej ilość plików do obróbki, nie chcę dopasowywać poziomów w każdym indywidualnie, stąd moje zainteresowanie Auto Levels i pytanie o różnice w efektach działania. Jeśli histogram jest taki sam w JPG i RAW, czemu efektem działania automatu są różne obrazy? Tego nie rozumiem.

Czornyj
07-05-2009, 11:26
Histogram w RAW jest inny niż w jpeg, bo RAW jest kodowany liniowo, a jpeg gammą 2,2, choć to akurat jest raczej bez znaczenia. Zarówno w Photoshopie jak i w NX siłę i sposób działania Autolevels można konfigurować - w NX należy wybrać nastawy Advanced i tam zmieniać punkt przycięcia czerni i bieli za pomocą suwaczka z procentami.

miszcz
07-05-2009, 11:45
Hmmm, wygląd krzywej w histogramie jest taki sam - to miałem na myśli. O możliwości sterownia siłą działania Autolevels wiem. Sprawa wygląda jednak tak, że takie same ustawienia w Advanced (Contrast 50, Cast 0) dają różne rezultaty w cieniach dla RAW i JPG. Nie jest ot w sumie problem, mogę przecież inaczej ustawić te parametry dla RAW i JPG. Chciałbym tylko zrozumieć - dlaczego jest różnica?

pawel
07-05-2009, 11:49
Strzelam w ciemno - może dla tego, że skoro algorytm który zawsze postępuje w ten sam sposób zastosujemy na plikach które zwierają inne dane, to wynik będzie inny?

Czornyj
07-05-2009, 11:52
Dlatego, że obrabiając RAW pracujesz na 16-o bitowych danych zarejestrowanych liniowo (gamma 1), natomiast w jpg mamy doczynienia z danymi już przekształconymi do postaci nieliniowej (gamma 2,2), o mniejszej, 8-o bitowej precyzji kwantyzacji.

miszcz
07-05-2009, 12:17
Czytać, czytać i jeszcze raz czytać... Udaję się - jak Tytus de Zoo - na dokształt. Dzięki za pomoc.