PDA

Zobacz pełną wersję : Kto pomoze i wytłumaczy?

AdamoN
06-05-2009, 07:27
Witam wszystkich serdecznie.

Od jakiegoś czasu planuje przesiadke na NEFy zamiast JPEG-ów z wiadomych powodów. I tu zaczynaja się schody ponieważ jestem w tych sprawach zielony. Słyszałem ze potrzebuje dodatkowego sofciku( ACR? ) zeby otwierać i obrabiać nefy w PS. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć co i jak? Jakieś linki do programików mile widziane :)

asha
06-05-2009, 08:33
Jeśli masz cs3 to acr powinien być już domyślnie wbudowany. Jeśli jednak go nie masz, to bez problemu go ściągniesz ze strony adobe. Interface jest taki sam jak w ps, więc jeśli go znasz, to sobie poradzisz ;)

lechupe
06-05-2009, 08:34
Witam wszystkich serdecznie.

Od jakiegoś czasu planuje przesiadke na NEFy zamiast JPEG-ów z wiadomych powodów. I tu zaczynaja się schody ponieważ jestem w tych sprawach zielony. Słyszałem ze potrzebuje dodatkowego sofciku( ACR? ) zeby otwierać i obrabiać nefy w PS. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć co i jak? Jakieś linki do programików mile widziane :)

ACR to Adobe Camera RAW. Jest to kompletny wywolywacz NEFów/RAWów.
Ma charakter wtyczki (plug-ina), który mozna sciagnac ze strony Adobe i zainstalowac.
Jego uaktualnianie jest o tyle istotne, ze wraz z nowymi modelami aparatów, uaktualnia sie liste obsługiwanych plików.

Niemniej, do instalacji PSa, z reguły dołączana jest jakas wersja ACR

jchyra
06-05-2009, 08:38
Jest taki wątek specjalnie przyklejony i to właśnie w tym dziale.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=94143

AdamoN
06-05-2009, 18:37
WIELKIE dzieki za informacje. Właśnie tego potrzebowałem. Prawde mówiąc nie sądziłem ze tak niewiele trzeba żeby czytać NEFy. Jeszcze raz dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam