Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak to jest z D200 ??

krokodyl-lodz
06-05-2009, 03:06
Witajcie.

Być może kiedyś był taki temat... ponieważ go nie widzę to zakładam ponownie.
Sprawa rozbija się mianowicie o następującą kwestię, otóż właśnie co sprzedałem swoje D80 z klamotami i szukam następcy. Między innymi jest do wzięcia D200. Ale.... czytając forum i słuchając opinii znajomych można mieć bardzo mieszane myśli. Ponoć D200 poprzez swój filtr dość mocno rozmywa zdjęcia i zrobienie ostrego JPG-a graniczy z cudem. Zatem pytanie do userów Nikona D200. Jak to jest u Was?? Czy Wasze JPG-i są jednak ostre czy podzielacie opinię innych na ten temat. Fajnie jeśli moglibyście wrzucić jakieś foty. Jeśli okaże się prawdą to co słyszałem to trzeba się będzie przejść do sklepu po FF. Czekam na Wasze opinie.

Siupes
06-05-2009, 03:17
wydaje mi sie ze d80 i d200 dziela bardzo duzo poza solidnoscia (nie jestem do konca tego pewien)
mialem d200 i uwazam ze przesiadka na d700 to najlepsze co mnie moglo spotkac (nie mowiac o przesiadce na d3 lub d3x oczywiscie ;) ).
moj d200 mial ff z 24-70 na przyklad,ogolnie mowiac 24-70 byl na nim mniej niz imponujacy, jednak udalo mi sie zdecydowanie pare ostrych zdjec zrobic.

asche
06-05-2009, 07:04
Ja zmieniłem D70s na D200 i nie żałuję tego kroku. Faktycznie, porównując zdjęcia z D70s i D200 widać różnicę w ostrości - wywołuję RAWy w ACR lub LR i jeśli przy D70s wyostrzałem o wartość ok. 50-60 to w D200 wyostrzam o wartość 120. IMO obrazek z D200 jest inny, łagodniejszy. Nie mam dwóch takich samych kadrów zrobionych D70 i D200, więc nie mam bezpośredniego porównania, jest to takie odczucie.

Jacek_Z
06-05-2009, 10:02
.. D200. Ale.... czytając forum i słuchając opinii znajomych można mieć bardzo mieszane myśli. Ponoć D200 poprzez swój filtr dość mocno rozmywa zdjęcia i zrobienie ostrego JPG-a graniczy z cudem. ...
jeśli robisz jpg z puszki to fakt, mogło by być lepiej, opcje wyostrzenia do ustawienia w body są dość skromne, tylko 2 stopnie i to za słabe. Jeśli robisz w RAW - nie przejmuj się, w końcu ostrzy się w programie, wtedy idzie zrobić tak jak się lubi.

krokodyl-lodz
06-05-2009, 11:16
Jacek_Z... jasne, można.. ale jak idę coś przyfocić i powiedzmy, że mam z tego dać z 30-50 zdjęć to sam wiesz pewnie doskonale jak bardzo nie chce się siedzieć nad RAW-ami i je obrabiać. :) To oczywiście w przypadku zdjęć do portalu gdzie trzeba zrobić coś na szybko. Portery - tylko RAW i wtedy obróbka jest oczywistą oczywistością :)

Jacek_Z
06-05-2009, 12:11
.. To oczywiście w przypadku zdjęć do portalu gdzie trzeba zrobić coś na szybko. Ja często pracuję w jpg (L) z puszki, a zdjęcia są na internetowe rozdzielczości. Ponieważ zdjęcia (L) trzeba przeliczać na mniejsze (mozna jak najbardziej wsadowo, duże ilości) to nalezy po prostu na tym etapie zadać nie samo przeliczanie rozmiaru, ale przeliczanie z wyostrzaniem.

KS
06-05-2009, 16:25
Ja robię wszystko w RAWach, więc wyostrzanie zostawiam na koniec w CNX i nie narzekam.

Raz robiłem w JPEG+RAW zdjęcie grupowe. Potem porównałem... przepaść... :)

krokodyl-lodz
07-05-2009, 00:40
Ano właśnie. Dziś miałem okazję przetestować zestaw , który jest do sprzedania na giełdzie w tym forum. D200 + Sigma 18-50 2,8 oraz Sigma 55-200. Ustawiłem się do tego bardzo optymistycznie pomimo lejącego deszczu. Pocykałem troszkę a po zgraniu na kompa pierwsze wrażenia. JPG faktycznie do portalu może być... nazwijmy to "miękkim zdjęciem z lekką nutą wyostrzenia". Portrety w JPG odpadają. To dotyczy obu szkieł z zestawu. Ogólnie ta sigma 55-200 z tym zestawem to małe nieporozumienie. Być może pod inną puszką będzie niezła. RAW - Sigma 18-50 następna w kolejce. Ustawione f2,8 ... fota nie wzbudziła żadnego zachwytu... dopiero przy F 5 zaczyna być lepiej. Postanowiłem zmienić szkła i założyłem 50 f1,8. Przy F3,5 jest dużo lepiej jak z Sigmy. Wniosek jeden. To szybkostrzelne body... ale dla kogoś , kto nie zwraca największej uwagi na jakość foty ( ostrość ). Dobrze leży w dłoni itd... Zatem męska decyzja jest następująca. Zamówiłem S5pro. Jutro odbiór. Dobra cena 2450... to się skusiłem za nówkę. :) Zamykamy??

deep
07-05-2009, 00:45
D200 wymaga po prostu super szkiełek i wtedy obraz jest też super. Jak podpinasz mydlane zoomy to D200 jeszcze bardziej to uwydatni.

enthropia
07-05-2009, 00:46
Witajcie.
Zatem pytanie do userów Nikona D200. Jak to jest u Was??

U mnie... D200 to świetny aparat, i basta.
Wiem, że nudzę, ale sam aparat zdjęć nie robi. Załóż kit zooma 18-55 za 400 zł a potem 50mm 1.8 też za 400 zł, porównaj, i się przekonasz, jak bardzo może różnić się plik jpg od pliku jpg.

Sample? W takim rozmiarze może trochę mało miarodajne, ale naprawdę, to nie chodzi o to, aby oglądać fotki na komputerze w powiększeniu 1:1. ;)
Z resztą, jeśli chcesz oryginały z tych fotek, daj znać mailem lub GG - na większych rozmiarach widać różnicę w ostrości.
W obu przypadkach JPGi z aparatu, Auto WB, ISO400.

1. D200 + Nikkor 28-105, f=85mm, F/4.5

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://cryptictales.ovh.org/fotos/28105.jpg)

2. D200 + Nikkor 50mm, F/4.0

źródło (http://cryptictales.ovh.org/fotos/50.jpg)

Raz robiłem w JPEG+RAW zdjęcie grupowe. Potem porównałem... przepaść... :)
Heh, przepaść... a przyczyna jest prosta.
Z RAWa zrobiłeś sobie tak, jak Ty tego chciałeś, a nie tak jak narzucił aparat. ;)

Pozdro.

EDIT:
Chyba się spóźniłem... a tak się napracowałem.

Jacek_Z
07-05-2009, 00:53
wymienione sigmy do najlepszych szkieł nie nalezą, w dodatku używałeś je otwarte i robiłeś w mało kontrastowym świetle (deszcz). Jeżeli to miały byc warunki testowe, to nie były dobrze pomyslane.
By sprawdzić maksymalną do uzyskania ostrość należy wziąć dobry obiektyw (najlepiej stałkę, albo zooma nikkora ze światłem 2,8 ), przymknąć do 5,6, użyć ISO 100 i lampy błyskowej, fotografując cos kontrastowego. Wtedy się należy spodziewać żylety (trzeba tylko ostrość nastawić :) ).
testy na otwartych przysłonach i w kiepskim świetle pokazują tylko najwyżej sposób przenoszenia kontrastu przez szkło, zupełnie nie pokazują możliwości body, a możliwości optyki w kiepskich warunkach. Bo ta sama optyka w kontrastowym świetle okaże sie 3x lepsza.

sprocket
07-05-2009, 01:59
Jpg z D200, sharpness +2, kto nie poznal tej puchy na 102 jak to Robin mowi:) to bedzie pisal jak przedmowcy, moze szumi ale nikt mi nie wmowi ze jest nieostra. Z nowa stalka 35mm 1.8 to zestaw idealny, to zdjecie zrobione 35mm 1.8 na f 2.8

źródło (http://img17.imageshack.us/img17/1021/dsc8191ac.jpg)

asche
07-05-2009, 06:44
A`propos szumów to ostatnio odkryłem, że na ISO1600 też można robić zdjęcia ;)

Przykład w ISO1600 (http://i41.tinypic.com/bff8zt.jpg)

krokodyl-lodz
07-05-2009, 11:00
:) Dzięki za sample... widać może ja miałem w ręku jakiś niezbyt trafiony model.. no bywa. Dzięki za zdjęcia... pokazują pewną różnicę z tym co ja sfociłem. Warunki do testów były już po deszczu i właśnie na iso 100 i 200 przy zapętej sabince. Generalnie to bardzo fajne body, ale teraz postawiłem na S5pro. Okaże się czy miałem rację. Dziś odbieram więc mogę napisać wieczorem o pierwszych wrażeniach w porównaniu do testowanego egzemplarza D200. Podkreślam do testowanego a nie do wszystkich :) Będzie to samo szkiełko czyli stałka 50 1,8 nikkora.

Fenek
07-05-2009, 11:04
Jpgi z puchy też potrafią wyjść bardzo ostre bez podkręcania wyostrzania na maksa, tyle że trzeba mieć dobre warunki oświetleniowe (jak Jacek napisał - w lipnych warunkach z mało kontrastowym oświetleniem ciężko o ostrość).
Nie zauważyłem, żebym musiał jakoś specjalnie mocniej wyostrzać RAWy w porównaniu do D80, ale ja to dziwny jestem bo jak zdjęcie dopasowane rozmiarem do ekranu nie zdradza oznak nieostrości i szumu to uznaję je za OK. :mrgreen:

EDIT: O, razem pisaliśmy. :razz: Gratuluję wyboru. Miałem podsyłać jeszcze jakieś sample ale widzę że już nie trzeba. :)