Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pierścienie pośrednie - kinga? Gdzie kupić?

excentryk
05-05-2009, 23:29
Witam,

zastanawiam się nad zakupem pierścieni pośrednich Kinga:
http://fotozakupy.pl/adapter-obiektywu/king-pierscienie-posrednie-13mm-21mm-31mm-nikon,9069s

są z przeniesieniem automatyki i mają przystępną cene.

Proszę o opinie czym różnią się od pierścieni Kenko:
https://ssl.allegro.pl/item610138242_pierscienie_posrednie_kenko_12mm_20m m_36mm_nikon.html

tzn. czy po zakupie kinga nie będę żałował? Różnica w cenie 300 zl ale czy warto?

Mam też problem z dostaniem pierścieni Kinga, żaden sklep ich nie ma :( Zapasy są wyczerpana. Bardzo proszę o miejsca gdzie mógłbym takowe dostać.

Pierścienie chcę połączyć z Tamronem 90mm i D90.

pozdrawiam

andrzej_suse10
05-05-2009, 23:34
Kenko przeniosą także mechanicznie AF ze śrubokręta, czego pierścienie King nie zrobią

excentryk
06-05-2009, 01:06
witam,
możesz mi napisać co dokładnie robi owy śrubokręt? czytałem o tym na forum już ale ciężko poskładać do kupy.
To element w body? W jaki sposób obiektywy z tym mają współpracować ? Rozumiem że do Tamrona 90mm wystarczy king czy kenko okaże się jedynym automatycznym rozwiązaniem?

sorki, ale dopiero wchodze w makro.

Jarek78
06-05-2009, 01:09
Tamron 90 nie wspolgra z Kingiem. Mialem je wlasnie ze wzgledu na Tamrona 90 i niestety. Ten obiektyw nie posiada wszystkich stykow (5 zamiast 7) i automatyka AF prrzeniesiona nie bedzie. Jesli kupisz Nikkora 60 (nowa wersje ) lub N 105 2.8 to owszem, king zadziala. W przypadku Kenko - efekt chyba bedzie podobny. Ja moje pierscienie odeslalem do sklepu bo szkoda mi bylo kasy na cos co nie wspolgra a w tym przypadku manualne kosztowac mnie beda 40-50 zl

darsedz
06-05-2009, 01:19
a może marumi?

kielbach
06-05-2009, 01:20
Koniecznie chcesz mieć AF przy macro? Jakiego masz tego Tamiego (z silnikiem czy bez)? Jeżeli chodzi o same porównanie pierścieni to miałem w łapkach Kinga a używam Kenko. Ja wybrałem Kenko nie ze względu na przeniesienie "śrubokręta", ale na kulturę wykonania. W Kingu przerażało mnie bardzo ciasne spasowanie bagnetu. Zakładając, a szczególnie ściągając szkło miałem obawę czy aby czegoś nie ukręcę. Nie wiem czy wszystkie egzemplarze Kinga tak się zachowują, bo miałem do czynienia tylko z jednym kompletem.

excentryk
06-05-2009, 13:41
obiektyw do makro sobie już obrałem - padło na Tamrona 90mm z AF z silnikiem, jednak chcialem kupić zestawik razem z pierścieniami za jednym razem i tu lipa co czytam, jak ten king nie dziala to trzeba zmienić wybór. Na N105 troche za dużo kasy by poszło wiec Tamrona wybralem i nie wiem co dalej, żeby przenieść automatyke tego obiektywu.

Co poradzicie?

darsedz
06-05-2009, 14:02
mam marumi (chyba za 400 dostaniesz komplet - wygladają podobnie do tych twoich, nie przenoszą napędu z body), sprawdzałem je na 2 szkłach - tokina 100 macro (bez silnika - musze kręcić ręcznie) i AF-S 50/1.4 (silnik obiektywu działa) ... automatyka przysłon działa ok z tymi szkłami, zarówno z obiektywami G jak i pierścieniem zewnętrznym...
dodam jeszcze - w raysfoto (http://www.raysfoto.pl/)- mozesz sobie kupić pojedyńcze pierścienie - nie musisz kompletu

excentryk
06-05-2009, 20:21
Ktoś wie czy Kenko zadziała w pełni z Tamronem AF SP 90 mm F/2.8 Di Macro 1:1 ??

(tego tamrona zamierzam nabyć: http://fotozakupy.pl/obiektyw/tamron-af-sp-90-mm-f-2-8-di-macro-11-i-50zl-w-prezencie,6657s )

excentryk
13-05-2009, 17:52
ktoś doradzi jakie pierścienie będą działać w opcji full automat z tym tamronem?

Nikuś
13-05-2009, 18:06
ktoś doradzi jakie pierścienie będą działać w opcji full automat z tym tamronem?

mimo wszystko zastanów się czy Ci potrzebna pełna automatyka, bo w przypadku makro (zobaczysz) będziesz się oddalał/przybliżał albo kręcił pierscieniem ostrośc, a nie uzywał AF obiektywu.. natomiast nie wiem czy w D90 jest już pomiar światła, czy musi być przekazany poprzez styki pierścieni

.

darsedz
14-05-2009, 00:20
w D90 body swiatełka nie mierzy - bo inaczej działałoby z manualami...

excentryk
14-05-2009, 00:59
ok, w takim razie starczy mi sama automatyka przysłony i światła. Jakie byłoby najlepsze rozwiązanie do tego zadania? Nie chce wywalać kaski, bo skoro AF i tak nie zadziała to po co kupować Kinga? ... Jakieś sugestie?

Dziękuję i pozdrawiam.

T-M-S
22-05-2009, 22:35
pierścienie Kenko Auto DG przenoszą pełną automatykę, co oznacza że możesz sobie przypiąć praktycznie wszystko i będzie mierzył światło (oczywiście jeśli szkło ma CPU)
i działał AF zarówno napędzany z body, jak i szkła AF-S.
O ograniczonej skuteczności AF w makro sam się przekonasz, więc tego akurat nie brałbym pod uwagę jako argument za lub przeciw.
Z kolei pomiar światła dobrze mieć, bo nie każdy lubi i umie sprawnie operować w manualu, ja tego na przykład nie lubię :)
Biorąc pod uwagę to co masz w stopce to zakup pierścieni (zwłaszcza tych droższych) może nie mieć sensu, bo obydwa szkła nie dają Ci
zbyt dużego powiększenia. Co innego tamron, nawet bez pierścieni będzie już fajnie, więc może najpierw szkło?