PDA

Zobacz pełną wersję : Np Dxxx i szkła MF -wyzwolenie migawki w momencie pojawienia się kropki

Nikuś
05-05-2009, 22:58
Tytuł nie wprowadził precyzyjnie w temat, bo nie wiedziałem jak to przekazać w kilku słowach

Ciekawy jestem czy jest taka mozliwość w Nikonach, jak w aparacie znajomego Samsung(Pentax) GX10 aby trzymając wcisniety do konca spust, wyzwolić migawkę dopiero wtedy, gdy kręcąc pierścieniem ostrości na obiektywie MF uzyskamy potwierdzenie ostrosci (kropka :)) . Zakładam, że kolega swoje body miał ustwione na AF-S z priorytetem ostrości, choć on sam nie mógł(z jakiejś tam przyczyny) udzielić mi wiecej wskazówek dotyczacych ustwaień w menu

Może jest taka możliwość aby uzyskać przy naszych puszkach ten efekt?
..

Tak wiem.. mam sobie kupić Samsunga. Tv już mam ;)

.

donkiszot
06-05-2009, 00:23
Priorytet ostrosci nie dziala z obiektywami MF. Wiec nie ma opcji, albo cos zle poustawialem.

messer
06-05-2009, 12:57
Zamiast szukać takich trochę pokrętnych rozwiązań lepiej zaopatrzyć się w soczewki kontaktowe i dobrą matówkę z klinem i rastrem :)

Jak za starych, dobrych czasów.

Kropka do potwierdzania ostrości jest delikatnie mówiąc irytująca, chociaż fajnie, że jest.

Al Bundy
06-05-2009, 16:02
To się nazywa pułapka ostrości jeśli dobrze pamiętam i w D70 było więc i w D200 być winno ale w D70 był też pilot IR a w D200...:)

donkiszot
06-05-2009, 16:24
Tak sie to nazywa, ale z momentem podpiecia szkla MF przestaje to dzialac.

Nikuś
06-05-2009, 16:58
Tak sie to nazywa, ale z momentem podpiecia szkla MF przestaje to dzialac.

Chyba tak..

Zamiast szukać takich trochę pokrętnych rozwiązań lepiej zaopatrzyć się w soczewki kontaktowe i dobrą matówkę z klinem i rastrem :)

Jak za starych, dobrych czasów.

Kropka do potwierdzania ostrości jest delikatnie mówiąc irytująca, chociaż fajnie, że jest.

Nie, to nie jest "szukanie pokrętnych rozwiązań", to najłatwiejsze rozwiąznie... bo kręcisz pierscieniem i wyzwolenie nastepuje przy złapaniu ostrości

Owszem, odpowiednia matówka też jest pewnym sposobem, jednak kosztowniejszym i w pewnych kwestiach problematycznym

.

Nikuś
10-05-2009, 20:59
A może ktoś mógłby "ludzkim językiem" wyjaśnić dlaczego w Nikonach nie jest możliwe takie wyzwolenie migawki jak w Samsungu GX10(Pentaxie) ??

Dziś testowałem u kolegi ten aparat i patent działa genialnie.. kręci się pierścieniem w szkle MF, trzymając wciśnięty spust, i przy potwerdzeniu ostrości nastepuje pstry - genialne w swej prostocie :)

.

kux
10-05-2009, 21:38
a może to jest tak jak z tym słynnym HI i Lo ?

że w sumie nasz nikon wie, ale nie powie bo nie jest pewien.... :)

irytujące trochę

tomtytus
11-05-2009, 09:56
Odnośnie potwierdzania ostrości, w canonach też jest fajny bajer, bo poza kropką pojawia się również sygnał dźwiękowy...przydatna sprawa.

messer
11-05-2009, 12:22
a bo w końcu by wymyślili automatyczne ustawianie ostrości na manualnych szkłach i z głowy.

a nie jakieś tam namiastki w formie kropek czy innych sygnałów dźwiękowych.

Nikuś
11-05-2009, 13:07
a bo w końcu by wymyślili automatyczne ustawianie ostrości na manualnych szkłach i z głowy.

a nie jakieś tam namiastki w formie kropek czy innych sygnałów dźwiękowych.

Żarty na bok ;)

..a sygnał dzwiękowy jest już dodatkiem mniej istotnym, bo w Canonie, jak testowal kolega, też nie ma tego ciekawego wspomagania.

W przypadku opisywanej przez mnie sytuacji obiektyw(MF) miał bardzo dobrze pracujący pierścień i wszystkie fotki trafine w punkt, Mogłoby się wydawać, że ruch pierscieniem może przy dłuższych czasach powodować ewentualne poruszenie zdjęcia, jednak przy ogniskowej 50mm nie było tego problemu

Jeszcze raz apeluje o wyjaśnienie sprawy-może jest jakaś mądra głowa, bo ostatecznie zadzwonie do wsparcia technicznego Nikona

ale złudzeń nie mam;)

.

messer
11-05-2009, 16:04
Żarty na bok ;)

Wybacz, wybacz... :)

Wątek monitoruję w spokoju. Jeśli wpadniecie na jakieś magiczne rozwiązanie - na pewno chętnie skorzystam.
A póki co wracam do kręcenia moimi dopiero-co-wyczyszczonymi szkłami MF ręcznie i na oko :)

loki_p
11-05-2009, 16:29

No wymyślili, nazywa sia autofocus :-D

Jacek_Z
11-05-2009, 16:56
Jest takie dziwny wynalazek nikona - telekonwerter TC 16A. Podpina się do niego szkła manualne, a wędrują soczewki konwertera. Zakres zmian jest jednak ograniczony, dla dłuższego tele, czy dla małych odległości niewystarczający (bo sam konwerter jest dość cieńki, a czasami potrzebny jest duży przesuw. Oczywiście następuje tez pogorszenie jakości. Przedłużenie ogniskowej 1.6x, jasność też spada (o ponad 1,5 przysłony)

Nie wiem czy z tym konwerterem będzie działała pułapka ostrości.

messer
11-05-2009, 17:09
No wymyślili, nazywa sia autofocus :-D

Aha.
No to jakoś z moim Pentaconem 135 f2.8 działa słabo. :(
Z Petri 50 f1.7 również.

Coś spaprali.

loki_p
11-05-2009, 17:11
Coś spaprali.
Bo to słoiki sprzed tego wynalazku :)

messer
11-05-2009, 17:43
Bo to słoiki sprzed tego wynalazku :)

Eh.
Widzę, że moje poczucie humoru jakby odstaje od przyjętych norm.
To sorry.
Od dziś już tylko na poważnie!

Jacek_Z
11-05-2009, 18:00
Odnośnie potwierdzania ostrości, w canonach też jest fajny bajer, bo poza kropką pojawia się również sygnał dźwiękowy...przydatna sprawa. 1. w szkłach manualnych u canona nie ma potwierdzania ostrości - wcale.
2. w nikonach też tak jak i w canonach jest sygnalizacja dźwiękowa (w szkłach z AF)

Nikuś
11-05-2009, 18:37
1. w szkłach manualnych u canona nie ma potwierdzania ostrości - wcale.
2. w nikonach też tak jak i w canonach jest sygnalizacja dźwiękowa (w szkłach z AF)

Koledze, do którego tekstu się odnosiłeś, chodziło pewno o to, że w przypadku Canona są np na szkła m42 przejscówki, ktore umozliwiają potwerdzenie ostrości i w tym momencie jest opcja potwierdzenia sygnałem dźwiękowym, czego nie ma u Nikona

Ja jednak dalej żałuje, że nie mamy tego co ten... hmm.. Szamszunk ;)

.

costi
12-05-2009, 09:17
A klasyczny "beep" przy ustawieniu ostrosci nie dziala w szklach MF?

superkomornik
12-05-2009, 11:30
Nie

Frodo
13-05-2009, 08:59
Jest takie dziwny wynalazek nikona - telekonwerter TC 16A. Podpina się do niego szkła manualne, a wędrują soczewki konwertera. Zakres zmian jest jednak ograniczony, dla dłuższego tele, czy dla małych odległości niewystarczający (bo sam konwerter jest dość cieńki, a czasami potrzebny jest duży przesuw. Oczywiście następuje tez pogorszenie jakości. Przedłużenie ogniskowej 1.6x, jasność też spada (o ponad 1,5 przysłony)

Nie wiem czy z tym konwerterem będzie działała pułapka ostrości.

Pierwszy raz słyszę o czymś takim, Jacku czy masz jakieś doświadczenie z użyciem tego TC ze szkłami typu tair 300 f4.5 lub sonnar 300 f4?

fafniak
13-05-2009, 09:24
To nie jest wynalazek samsunga - tylko pentaxowe rozwiazanie - juz analogowe body to mialy.
Spokojnie mozemy zostawic aparat w trybie zdjec seryjnych i AF-S wcisnac spust i w momencie gdy aparat wykryje ze w pole AF pjawi sie cos "ostre" zrobi zdjecie.(blokujemy spust migawki wezykiem aparat robi zdjecia ptakom, albo sasiadce ;) )

Jacek_Z
13-05-2009, 11:31
Pierwszy raz słyszę o czymś takim, Jacku czy masz jakieś doświadczenie z użyciem tego TC ze szkłami typu tair 300 f4.5 lub sonnar 300 f4?
nie, ale to są długie tele, zakres przesuwu (od nieskończoności do minimalnej odległości) jest duży, nie do zrealizowania przez konwerter który ma nieco ponad 1 cm. Powinno w takim wypadku umożliwić jedynie nastawienie odległości w pewnym zakresie, w pobliżu wstępnie wybranej odległości.

Frodo
13-05-2009, 15:24
nie, ale to są długie tele, zakres przesuwu (od nieskończoności do minimalnej odległości) jest duży, nie do zrealizowania przez konwerter który ma nieco ponad 1 cm. Powinno w takim wypadku umożliwić jedynie nastawienie odległości w pewnym zakresie, w pobliżu wstępnie wybranej odległości.

Rozumiem.

Myślisz, że zadziała to np: z sonnarem 300 f4 który jest połączony z moim d70s przez przejściówkę P6/nikon F?

Jacek_Z
13-05-2009, 15:33
możliwe, że będzie to działało w tak małym zakresie, że będzie dla ciebie nieprzydatne.
nie mam ani TC16A (kiedyś miałem), ani szkła 300 mm.
pamiętaj, że to konwerter, czyli ogniskowa by była 480 mm (i plus crop jak masz body DX), jasność układu rzędu 7.1
Nie radzę robić zakupu przed wypróbowaniem.

poczytaj tu co daje z jakim obiektywem
http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/nikkoresources/teleconverter/tc16a/index.htm

Zestawienie pokazuje co się uzyskuje z danym szkłem w nastawieniu obiektywu na nieskończoność. Ale w końcu można kombinować i ustawić obiektyw na bliższą odległość :)
Generalnie to urządzenie jest bardziej sensowne dla krótszych ogniskowych (bo tam dla zmiany odległości potrzeba mniejszego zakresu wyciągu)

ogniskowa mm - nieskończoność (znaczek oo) do xx metrów (yy stóp)
300mm - OO to 35m (114.8 ft)
200mm - OO to 16m (52.5 ft)
180mm - OO to 13m (42.7 ft)
135mm - oo to 7.2m (23.6 ft)
105mm - oo to 4.4m (14.4 ft)
100mm - OO to 4m (13.1 ft)
85mm - OO to 2.9m (9.5 ft)
80mm - OO to 2.7m (8.9 ft)
58mm - OO to 1.4m (4.6 ft)
55mm - OO to 1.3m (4.3 ft)
50mm - OO to 1.2m (3.9 ft)
35mm - OO to 0.61m (2 ft)
28mm - OO to 0.42m (1.4 ft)
24mm - OO to 0.33m (1.1 ft)
16mm - OO to 0.21m (0.69 ft)
8mm - OO to 0.19m (0.62 ft)
6mm - OO to 0.2m (0.66 ft)

Frodo
13-05-2009, 15:45
Dzięki,
Temat mnie zaciekawił, nawet jeżeli tez zestaw miałby zadziałać w bardzo małym zakresie to byłbym kontent - najwięcej czasu zabiera mi właśnie ten końcowy etap manualnego ostrzenia (wizjer d70s zbyt duży nie jest).

Nikuś
13-05-2009, 16:22
Jacek, ciekawy ten gadżet.. chyba za dużo strat niesie ze sobą

Tak samo jak patent Pentaxa ma swoje wady(kontrast), jednak np przy portretach sprawdza się znakomicie (dłuższe ogniskowe)

.

awedpk
13-05-2009, 16:53
Witam,

Nie wiem czy o to chodzi ale prosze :
1. ustawiamy Custom Settings #A5 na AF-ON
2. ustawiamy tryb ostrzenia na S(ingle)
3. Obszar autofokusa ustawiamy analogicznie na S
4. przełacznik auto/manual na obiektywie na A
5. ostrzymy na daną odległaść
6. naciskamy (i trzymamy) migawkę do momentu az aparat zrobi zdjecie

Nikuś
13-05-2009, 17:32
awedpk, jesli ten opis dotyczy tematu, to pisałem o szkłach bez AF, chyba że pkt 4 dotyczy przysłony w szkłach MF ;)

Tzw pułapka ostrości chyba nie jest rozwiązaniem tej sprawy

.

costi
14-05-2009, 09:36
awedpk chyba nie skumal do konca tematu, bo podal nam postepowanie przy szklach AF ;)