Zobacz pełną wersję : [ Makro ] Robal.....jakiś tam
Pierwsz próba z makro. Zielony w tej dziedzinie jestem jak ten robal. Możecie mnie zjechać ...raz kozie śmierc.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img504.imageshack.us/img504/8312/dsc7339robal.jpg)
Pozdrawiam.
arachiusz
05-05-2009, 22:18
kadr ok światło na nie , robak mało widoczny , to chyba nie makro
W ub. roku w Bieszczadach widziałem tego setki ale co to jest to nie wiem ;-)
Pozdrawiam.
P.S.
Na temat techniki się nie wypowiadam bo nie jestem fachowcem.
Wszyscy piszą, że pierwsza próba.. chyba kolejnego dnia z przefoconych 10lat w terenie ;)
Spokojnie mozna skomentować, że ostre światło ale jak przy takim słoneczku zrobić lepiej? Niełatwo. Poczekac na lekka chmurkę;)
Jesli sprzęt na to pozwala albo rozmiar zdjęcia(crop), zrobiłbym większe zbliżenie.. w kontekscie fragment kwiatka w tle łączy się z robalem i toszke przeszkadza mi w odbiorze modela
.
Wszyscy piszą, że pierwsza próba.. chyba kolejnego dnia z przefoconych 10lat w terenie ;)
Spokojnie mozna skomentować, że ostre światło ale jak przy takim słoneczku zrobić lepiej? Niełatwo. Poczekac na lekka chmurkę;)
Jesli sprzęt na to pozwala albo rozmiar zdjęcia(crop), zrobiłbym większe zbliżenie.. w kontekscie fragment kwiatka w tle łączy się z robalem i toszke przeszkadza mi w odbiorze modela
.
Ja na chmurkę chciałem zaczekać...... ale robal niestety nie :mrgreen:
Ja na chmurkę chciałem zaczekać...... ale robal niestety nie :mrgreen:
Nie chcą współpracowac wstrętne robale ;)
Jak mówią znawcy.. trzeba focić wcześnie rano, kiedy maluch jeszcze śpią, a wtedy i światło delikatmą, i czekają grzecznie na pstryyy . To jest wyzwanie wstać wczesnie rano kiedy nie ma musu
.
To jakiś pluskwiaczek z dawnego rzędu Heteroptera. Niestety nie mam teraz czasu na szukanie gatunku, ale to dość pospolity zwierz.
Za przedmówcami, troszkę pokombinowałbym z bliższymi ujęciami by całość wypadła ciekawiej. Nawet jeśli to nie "real makro" (skale 1:1 i większe), to i tak nie klasyczna "przyroda". Jak dla mnie pasuje do kategorii ;)