PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron, Sigma, itp do Nikona a BF/FF

drifter
05-05-2009, 18:40
Witam,

mam proste pytanie, a nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Czy jeśli obiektyw, np. Tamron 17-50/2.8 jest zarówno ostry od pełnej dziury, jak i nie ma żadnych problemów BF/FF (tzn. ostrzy dokładnie) z danym konkretnym aparatem, np. D40, to czy będzie też tak samo dobrze ostrzył np. z D200 czy wcale niekoniecznie? I inna wersja tego samego pytania - czy jak ostrzy dobrze z jednym D200, to z każdym innym będzie też czy również nie ma takiej pewności?

Jeśli było już milion razy to proszę o jakiś link dla gapy.

_Bobo_
05-05-2009, 19:55
Dany obiektyw z korpusem typu A może działać dobrze, a z korpusem typu B, może źle. Sam przerabiałem kilka T17-50/2.8, które z D300 ostrzyły ok, a z D80 miały duży FF. Co do drugiego pytania - nie wiem - teoretycznie nie powinno być różnic.

Michał Jędrak
05-05-2009, 22:21
Niestety obiektywy nie są odpowiedzialne za ustawianie ostrości tylko aparaty. W jednym modelu czujniki są lepiej skalibrowane i ustawiają tę ostrość prawidłowo a w drugim nie. Często się zdarza, że 'nieostry' obiektyw okazuje się ostry na innym korpusie. Ja tak miałem z D200, gdzie ostrość nie była powtarzalna i zaczynałem się martwić, że obiektyw tak dobry jak 80-200/2.8 po prostu jest spaprany. Po podpięciu do D3 okazał się żyletką, podobnie jak wiele innych. Po prostu AF jest czulszy i w miejscu gdzie dla D200 było już wystarczająco ostro to AF w D3 jeszcze 'dokręcał' i ustawiał ostrzej.