Zobacz pełną wersję : Nikon D80 podgląd głębi ostrości uszkodzenie?
W moim Nikonie D80 (20 mcy, 30k zdjęć) po naciśnięciu przycisku podglądu ostrości, zamiast przymknięcia przesłony w obiektywie podnoszone jest lustro. Występuje z 18-70, 28-105, 70-300, na dowolnym programie. Akumulator naładowany.
Zdarza się to nie zawsze i zupełnie przypadkowo.
Co może być przyczyną (styki?).
Aparat bez przejść ekstremalnych i zbyt częstych zmian obiektywów.
velaskez
05-05-2009, 16:05
Dziwne...jestes tego pewien? Odpiales obiektyw i widziales podnoszace sie lustro?
Nie, ale jak robię takie założenie ponieważ robi się ciemno w wizjerze a dźwięk odpowiada podnoszeniu lustra.
Sprawdziłem, podnosi sie lustro.
velaskez
05-05-2009, 16:30
No to chyba pozostaje serwis.
Spróbuj wgrać na nowo firmware.
Nie mam pojęcia jak. Może znajdę coś na Forum.
kronos28
05-05-2009, 16:57
zresetuj puszkę twardym resetem
Zresetowałem i NIC. Dalej się to zdarza.
kronos28
05-05-2009, 18:39
no to serwis... nic nie poradzisz... dosyć częsta usterka ale w d70(s) ale o tym aby zdarzała się w d80 to jeszcze nie słyszałem.
eeee, dla ciemnego tunelu jakim jest wizjer Dxx, podglad glebi daje tylko jako takie pojecie. Wiec nei wiem czy jest sens serwisowac na to aparat. Co prawda moje d70s tego nie ma, ale nie sadze, zeby naprawianie tego uszkodzenia bylo oplacalne - jezeli zdarza sie to losowo, poki sie nie nasila, nie dawalbym do serwisu.
eeee, dla ciemnego tunelu jakim jest wizjer Dxx, podglad glebi daje tylko jako takie pojecie. Wiec nei wiem czy jest sens serwisowac na to aparat. Co prawda moje d70s tego nie ma, ale nie sadze, zeby naprawianie tego uszkodzenia bylo oplacalne - jezeli zdarza sie to losowo, poki sie nie nasila, nie dawalbym do serwisu.
OK ale jeżeli aparat maści się w takim zakresie to z czasem jego stan może ulec pogorszeniu
Jeśli jest to wada oprogramowania to przy okazji naprawy wyeliminuje sie inne zagrożenia
Getom, gdybyś mieszkał w Chorzowie posłałbym cie do serwisu na ul. Hajduckiej...
Pewny i konkretny choć nie firmowy...
Moze bywasz czasami w tych stronach
Albo zadzwoń i podpytaj gościa -
Fotograficzny Sprzęt Serwis:
GARA ARKADIUSZ
ul.Hajducka 4, tel. 0 602 133 776
Całe szczęście, że gwarancja (2 rok, sklep, Kraków) kończy się w sierpniu. Ale bez aparatu 1.5 m-ca. Ciężko.
To teraz dają dwa lata gwarancji na D80?
NP nigdy. To gwarancja sklepu Foto-Beta.
eeee, dla ciemnego tunelu jakim jest wizjer Dxx...
D80/90 mają wizjer wiekszy i jaśniejszy w porównaniu z pozostałymi Dxx, jest taki jak w D200/300. Miałem okazję ostatnio pomacać D700 - spodziewałem się dużego, mega wypasionego wizjera, a tymczasem okazał się on tylko niewiele większy od tego w D80 z założoną nakładką powiększającą DK21-M (w moim odczuciu oczywiście).
D80/90 mają wizjer wiekszy i jaśniejszy w porównaniu z pozostałymi Dxx, jest taki jak w D200/300.
Chyba nie do konca, bo chocby krycie kadru jest wieksze w D300.
Nie, ale jak robię takie założenie ponieważ robi się ciemno w wizjerze a dźwięk odpowiada podnoszeniu lustra.
Zastanawiam się o co chodzi ? - ja ma tak samo - może to tak ma działać ?
A czy czasem w D80 nie ma mozliwosci przeprogramowania przycisku podgladu GO na inne funkcje? Jesli dobrze kojarze, w D70s dalo sie tak zrobic.
Chyba nie do konca, bo chocby krycie kadru jest wieksze w D300.
Fakt, dla D300 rzeczywiście podają około 100%, a 95-96% dla D80/90/200. Nie ma to jednak zauważalnego wpływu na wielkość wizjera.
cervandes
06-05-2009, 23:25
Zastanawiam się o co chodzi ? - ja ma tak samo - może to tak ma działać ?
i ja mam tak samo. nie przypominam sobie też abym w menu mógł zmienić funkcję tego przycisku. Przesłona się też przestawia, w zależności od tego jak jest ustawiona ponieważ zmienia mi się ilość światła w wizjerze po przyciśnięciu guziczka o którym mowa.
Aparat (D80) wrócił z serwisu.
Cytuję:
"naprawa mechanizmu wybierania przysłony
wymiana dżwigni mechanizmu podglądu przysłony
wymiana okleiny tylniej pokrywy."
Naprawa była całe szczęście w ramach gwarancji, ale musiałem zawieźć aparat do Krakowa.
Teraz jest OK.
Aparat (D80) wrócił z serwisu.
Cytuję:
"naprawa mechanizmu wybierania przysłony
wymiana dżwigni mechanizmu podglądu przysłony
wymiana okleiny tylniej pokrywy."
Naprawa była całe szczęście w ramach gwarancji, ale musiałem zawieźć aparat do Krakowa.
Teraz jest OK.
To w Krakowie jest serwis nikona?
Ups , nie doczytałem gwarantem był sklep.
Macienty
15-09-2009, 22:01
a jak powinna wyglądać prawidłowa reakcja na naciśnięcie tego przycisku? bo ja chyba mam tak samo... ;/
Flashback
15-09-2009, 22:40
Ło jezu, Jak dałeś przysłonę f/22 i wcisnąłeś podgląd głębi ostrości, to wiadomo, że w wizjerze będziesz miał czarno. Im większa przysłona tym ciemniej, a nie tam żadne lustro się podnosi. A w serwisie standardowo zrobili cię w ciula.
mastablasta
01-10-2009, 14:24
Mam dokładnie to samo w swoim D70.
Podnosi się lustro i żaden wszystkowiedzący "Flashback" nie powie mi, że jest inaczej. Oprócz wyżej wymienionego "klik" odpowiadającego podniesieniu lustra, patrzyłem przez obiektyw (a nie wizjer) na ustawionej przysłonie 3.5 i po naciśnięciu przycisku podglądu GO obraz stał się czarny, a listki przesłony ani drgnęły - bo były ustawione na minimalną.
Co ciekawe po odpięciu obiektywu aparat w ogóle nie reaguje na przycisk podglądu GO.
Jakby ktoś znalazł jakiś domowy i bezpieczny sposób na naprawę proszę o info.