PDA

Zobacz pełną wersję : wyzwalanie lamp w domowym "studio"

cubitus12
05-05-2009, 14:02
Witam,

Mam prośbę o pomoc w skompletowaniu zestawu do wyzwalania lamp w amatorskim domowym zakresie.

Co mam:

1) Sunpak pz 42 (z i-ttl) który używam na codzień z moim D80
Nie ma fotoceli, ani wejścia PC

I trzy wynalazki z szafy ojca, kiedyś zapalonego fotoamatora:

2) keystone KE 3800 - całkiem niezły wynalazek do Praktiki, wydaje się że z automatyką ( a przynajmniej zaawansowanym kalkulatorem) ustawieniami zoom itp., wygląda dokładnie jak Topca 330, wydaje się również że napięcie ma niewysokie - podłączałem ją kiedyś do OLY C750 UZ na Manualu i się aparat nie rozpuścił ani matryca nie wyciekła :), dla porządku, nie znalazłem nigdzie jej specyfikacji ale ma wejście Jack tylko muszę sprawdzić jaki rozmiar (2,5 lub 3,5)

3) elgapress – niezły grzmot, dwie lampy reporterskie z akumulatorem lub z 220V mają chyba 30 lat ale można je podłączyć na PC (mają chyba męską wtyczkę).

4) elgawa B131 – nieduża, ale może podłużyć jako doświetlenie punktowe, tła itp. nie ma nic oprócz stopki

Chciałbym z tego stworzyć dwa zestawy

1. Zestaw przenośny z lamp 1) i 2).

Pierwsza myśl to kupić MIF 2.1d i 2 kable (z kostką synchro z gwintem żeby móc mocować na statywy) jeden krótki a drugi ok 5 m i wyzwalać lampą wbudowaną w D80 (z założonym jakimś filtrem lub mini dyfuzorem dla uniknięcia odbłysków) wg schematu:

Lampa 1) na kostce
|
| kabel krótki
|
Fotocela --------------------------------- Lampa 2) na kostce
MIF 2.1d kabel 5 m

APARAT

2. Coś na kształt studia domowego ze wszystkich 4 lamp – schemat poniżej

Lampa 4) na kostce Lampa 1) na kostce
| |
| |
Lampa 3) na PC -------------1 Fotocela 2 Fotocela ------------------ Lampa 2) na kostce
MIF 2.1d MIF 2.1d

APARAT

I teraz pytania:

- Czy zadziała z tymi lampami (różnice napięć etc.) ?
- Czy do zestawu 4 lampy musze mieć dwie fotocele jak założyłem na schemacie, czy np. na jednej mógłbym po każdej ze stron podwójny rozdzielacz (inaczej, czy 1 MIF 2.1d wyzwoli mi w sumie 4 lampy) ?

- czy może lepiej na kablu z aparatu (pozałożeniu adaptera na sanki), ale wolałbym uniknąć ze względu na swobodę
ruchu (ważne przy fotografowaniu dzieci)
Bardzo proszę o wszelkie uwagi i inne propozycje (rozważałem tez wyzwalanie radiowe ale wydaje mi sie że nawet najtańszy chiński sprzet będzie droższy od proponowanego powyżej).

Pozdrawiam

cubitus12
05-05-2009, 14:03
oczywiście schemat nr 2 się pozypał. Powinno być tak:

Lampa 1) na kostce
|
|
1 Fotocela ----------Lampa 2) na kostce
MIF 2.1d

2 Fotocela ------------Lampa 3) na PC
MIF 2.1d
|
|
Lampa 4) na kostce

APARAT z lewej

Mam nadzieję że już bedzie ok.

Jacek_Z
05-05-2009, 16:44
zakładasz widzę, że MIF 2.1 zignoruje przedbłyski systemu CLS. Założenie niestety zbyt optymistyczne. Chyba pebees próbował używać takiej fotoceli.

freefly
06-05-2009, 00:40
Skutecznym sposobem na oszukanie CLS jest zastosowanie w zwykłej fotoceli linii opóźniającej, przy pomocy której można płynnie regulować opóźnienie zadziałania fotoceli co za tym idzie opóźnić wyzwolenie błysku.

cubitus12
06-05-2009, 01:28
A czy przy ustawieniu lampy na M bede mial tez problem z przedbłyskami ? - nie bede korzystał z CLS bo nie mam na czym :)

Jacek_Z
06-05-2009, 01:34
Wtedy będzie OK. A fotocele mogą być zwykłe, niekoniecznie MIF2.1

cubitus12
06-05-2009, 01:50
Ok. A jakies konkretne są godne polecenia ? Z tego co sie orientuje nie wszystkie chyba wyzwalają lampy o niskich napięciach.

Jakieś inne uwagi do zaproponowanego zestawu (szczególnie pytanie o rozdzielenie kabli i konieczną ilośc fotocel) ?