PDA

Zobacz pełną wersję : [temp] Pytanie o jakosc zdjec z D70

Asz
05-05-2009, 01:07
Witam, temat skasuje jak tylko otrzymam satysfakcjonujace mnie wyjasnie, jako ze moze zle okreslam problem, przez szukaj odpowiedzi nie znalazlem.

Probuje dociec w czym tkwi blad - body D70, obiektyw 50/1.8 albo 18-55VR na obu wychodzi to samo,
pojawiaja mi sie na zdjeciach przeczerwienienia. Moze to jakis banal i pytanie jest bez sensu, ale to moja pierwsza lustrzanka i nie wiem co moge robic zle. Ponizsze zdjecia sa na auto.. pomijam ze sa nieostre, efekt czerwonego piasku
wychodzi nawet przy tych bardziej udanych.. zwlaszcza na fakturze ubran czy ciemnych powierzchniach.

http://img11.imageshack.us/my.php?image=dsc3093.jpg
http://img14.imageshack.us/my.php?image=dsc3072y.jpg

Z gory dzieki za wyrozumialosc,

pawel
05-05-2009, 01:32
Tak być musi. Zmuszasz D70 do niemożliwego ;), czyli ISO 1600. Rób tylko RAW, balans bieli możesz potem dokładnie skorygować w programie, jeśli JPG, to musisz ustawić WB jak Ci pasuje przed zrobieniem zdjęcia, co jest bardziej uciążliwe i czasochłonne. ISO 1600, główna przyczyna Twojego problemu, poza wzrostem szumów (mniej istotne) również powoduje dramatyczne ograniczenie kolorów i spadek rozpiętości tonalnej. Efekt potęguje się przy niskim poziomie oświetlenia i sztucznym świetle.
To nie jest taka straszna wada, bo ISO 1600 jest ogólnie mało potrzebne, jeśli nawet nie jest zbędne w codziennych sytuacjach i poradzisz sobie na niższych czułościach.

carantoni
05-05-2009, 01:36
Podejrzewam że ustawiłeś dość wysokie iso. Im wyższe iso tym większe szumy, a szumy w d70 są niestety takie czerwonawe.
Trzeba się z tym pogodzić.
Dla mnie używalne iso to było góra 400 (a czasem już nawet 320).
Udanych zdjęć tym świetnym body. Choć szkła najważniejsze...

Mavierk
05-05-2009, 01:38
Kurde.. ja tam spokojnie używam wszystkich zakresów iso, ale to prawda - trzeba się nauczyć te zdjęcia robić :)

truman20
05-05-2009, 07:28
Asz zwróć uwagę, że to samo ISO w tym samym aparacie nie jest równe temu samemu ISO w tym samym aparacie. W tej sali było ciemno strasznie, więc nawet aparat, który radzi sobie nieźle z wyższym ISO, będzie miał wysokie ISO widoczne na takim zdjęciu. Jakbyś z tymi samymi ustawieniami zrobił zdjęcie w słoneczną pogodę na podwórku, to będzie wyglądało o 2 nieba lepiej. Dlatego ISO 1600 dla D70 nie jest niemożliwe, niby trywialna sprawa, ale po prostu trzeba umieć wykorzystywać ustawienia czułości z głową a nie trzaskać zdjęcia jak popadnie.

carl00s
05-05-2009, 08:06
wniosek jest jeden - bez lampy w klubowych warunkach nie powalczysz. Lampa, dyfuzor i wtedy mozna cos cisnac. Jednak czasem to dyfuzor tez nie daje rady, i trzeba blyskac bez niczego na wprost... A w normalnych dziennych warunkach lampka tez przydac sie moze - wtedy ISO 200, i lampka tak tylko symbolicznie doswietla nam pieknie np. wnetrza, malo tego, daje mozliwosc sztucznego kreowania swiatla przez odbicia ;).
Zanabadz jakas sabinke 600 i problem z banki. Wiem z autopsji:).

ekonet
05-05-2009, 08:11
wysokie ISO widoczne na takim zdjęciu.
W jaki sposób ISO jest widoczne na zdjęciu? Co rozumiesz pod pojęciem "ISO"?

truman20
05-05-2009, 08:55
W jaki sposób ISO jest widoczne na zdjęciu? Co rozumiesz pod pojęciem "ISO"?
Sorry, szum...(?)

Karbulot
05-05-2009, 09:10
Dodatkowo ta druga fotka jest poruszona.
A co do szumow...
http://www.optyczne.pl/86-Nikon_D70s-specyfikacja_aparatu.html
Poczytaj komentarze uzytkownikow.
Chyba wszyscy narzekaja na szumy.
Ten aparat po prostu tak ma niestety.

Asz
05-05-2009, 19:21
Tak bylo generalnie bardzo dziwne oswietlenie, bo sporo reflektorow filmowych, a czasem ciemnica wiec czesc zdjec calkiem udana.. pomijajac szumy (choc tego sie chyba nie da pominac:).
Moj najwiekszy blad polegal na zalozeniu, ze jezeli robie zdjecie na auto a nie manual, to aparat dobierze sam
ISO. Juz do mnie dotarlo ze nie ma tak latwo i bede o tym pamietal.

Wielkie dzieki za pomoc.

SlaWasII
06-05-2009, 01:26
http://www.optyczne.pl/86-Nikon_D70s-specyfikacja_aparatu.html

cytat:
"Podsumowanie: Aparat już niestety przestażały, ale wystarczy do zrobienia zdjęcia które zadziwi świat... Używam go w trudnych warunkach i nie zawodzi mnie. Jakość zdjęć świetna. Gdyby mniej szumił i miał większy lcd byłby idalny... Nie moge przestać sie zachwycać tym jak wygodnie sie go trzyma. Nie zmienie go na żadne d80, d90, jedyne co go może zastąpic to d300 lub d700. Zachęcam do zakupu ludzi z mniejszym budżetem:)"

IMO, D80 bije go pod każdym wzgldem na łeb, na szyję...

NBA
07-05-2009, 08:47
D70 to przede wszystkim trwała pucha - u mnie w firmie używa jej 10 osób i nie obchodzą się z nim jak z jajkiem a wciąż się trzyma... Gdyby to było D80 już by niewiele zostało... ISO wiadomo... matryca... Nie podlega dyskusji...

SlaWasII
07-05-2009, 18:03
Z trwałością D80 nie jest chyba tak źle... Mnie zadziwiło, że gościu nie zamieniłby się na D80, D90. Ja bym się zamienił.