PDA

Zobacz pełną wersję : po co komu 51 pól AF?

sibelio
04-05-2009, 22:48
No właśnie po co?
korzystacie z tego?
zanim sie przejedzie z jednego na drugie, to mija rok świetlny...
co to daje wiecej od 11 pól?
a nie mozna by tak np. 20 tylko 51 od razu?

ja rozumie szpan, marketing że modne i lepsze itd itp
tylko po co?
co to daje?

i zeby nie było pisze to całkiem poważnie.
zastanawiaja mnie takie elementarne pytania
(w tym między innymi ulubione hasło onanistow sprzetowych "plastik-fantastik" przez które skreślają obiektywy, raz mocowanie, a dwa budowa. nie liczy sie jakość i inne parametry, tylko obiektyw do kosza "bo plastik" hihi)

downunder
04-05-2009, 22:54
Ja nie używam bo fotografuję raczej statyczne ujęcia, ale wydaje mi się, że chociażby w fotografii sportowej czy przyrodniczej jest to bardzo przydatne. ;)

Czornyj
04-05-2009, 23:01
Weź sobie pofotografuj jakiś poruszający się obiekt, który gwałtownie zmienia kierunki, to będziesz wiedział. Nawet w starych D2, gdzie teoretycznie było tylko 11 pól autofocusa w praktyce linijki czujników ciągnęły się daleko poza narysowane pola, żeby można było utrzymać fotografowany obiekt i przerzucać go przy gwałtownych zwodach między polami AF.

sibelio
04-05-2009, 23:07
no to jedno zastosowanie jest...
czekam na dalsze :)

shaddixx
04-05-2009, 23:12
Sport ze bardzo popularna dziedzina fotografii i dlatego tyle punktów af sie przydaje.
Do portretu sie przydaje po zawsze mozesz ustawic punkt af na tym miejscu gdzie ci sie zywnie podoba bez przekadrowywania.

kichu
04-05-2009, 23:13
zanim sie przejedzie z jednego na drugie, to mija rok świetlny...
co to daje wiecej od 11 pól?

na dzien dobry proponuje sie nauczyc obslugi aparatu, bo zmiana punktow AF nie zajmuje lata swietlne
tylko wymana przelaczenia jednego przycisku, a zmiana ilosci punktow w trybie dynamicznym wymaga
przy odpowiedniej konfiguracji aparatu wcisniecia przycisku i przekrecenia kolkiem - jedynym uposledzonym
body jest tu wbrew pozorom D3 - bo nie mozna w nim ustawic zmiany ilosci punktow AF w trybie dynamicznym
pod kombinacje pokretlo i przycisk - kwestia firmware

natomiast przejazd na odpowiedni punkt - szczegolnie w scenach dynamicznych - zalatwia sie
odpowiednia konfiguracja tychze punktow (ograniczenie wyboru ilosci punktow w opcji custom z
51 do 11 i odpowiednie operowanie grupami (9/21)

to wszystko bardzo dobrze dziala, tylko trzeba poswiecic troche czasu i nauczyc sie z tego korzystac

poza tym to ze aparat uzywa 51 punktow, nie oznacza, ze zawsze i wszedzie musisz z nich wszystkich
korzystac... sztuka polega na operowaniu odpowiednia iloscia z tych 51

wtedy jest i duzo i szybko

Czornyj
04-05-2009, 23:14
no to jedno zastosowanie jest...
czekam na dalsze :)

Dalszych nie ma - tego typu układy AF są robione na potrzeby dynamicznej fotoreporetki, do śledzenia ruchomych tematów. Przydają się też do precyzyjnego nastawiania ostrości na daną część kadru przy szkłach o niskiej GO, gdzie ustawianie ostrości na centralnym i przekadrowywanie może przesunąć GO w tył.

sibelio
04-05-2009, 23:17
nie no spox, swoją drogą myślę że takich zastanawiającyh się jak ja jest wiecej

dzieki za rozjaśnienie tematu (ja mam D80 i tam zmieniam wybierakiem recznie z tyłu pola AF i superszybkie to to nie jest),
jakkolwiek ja jestem amator, ale lubie wiedziec po co i jak, nawet jeśli nie korzystam

loki_p
04-05-2009, 23:36
Taka ilość pól jest niezastąpiona w fotografii portretowej gdzie używamy małej głębi ostrości. W takim D300 pola AF kryją naprawdę sporą część kadru i sprawiają że nie trzeba przekadrowywać co przy małej GO kończy sie ostrością w pip nie tam gdzie potrzeba.
Dodam że też miałem D80 i jeszcze nigdy nie przełączyłem D300 w tryb 11 pól AF.

docxxx
04-05-2009, 23:48
Ja robiac zdjecia na hali (siatka, kosz, reczna) zawsze mam ustawione na 11, z tego wzgledu, ze szybciej ustawie dany kadr, tzn. jesli akcja ciagnie sie z lewej na prawa to szybko mykam punkem AF na lewa strone i mam "dynamike" w dobrym kierunku (np. jak gosc biegnie do bramki po mojej prawej, to glupio miec go przy brzegu kadru, tak, ze wychodzi z niego; ew. moge lapac go na srodkowym, ale to nie to samo). Natomiast gdy robie zdjecia ptakow na tle nieba to przelaczam na dynamiczne 51 i patrze jak mi punkt AF tanczy w wizjerze:)

Wniosek: kazdemu wg. potrzeb. Kiedys mowilem po co LV w lustrzance, a raz mi sie to przydalo, gdy musialem zrobic zdjecie budynku, gdy wokol mnie bylo morze samochodow. Nie chcialem zadzierac "nosa" w gore (zbieganie perspektywy), wiec przelaczylem na LV i zrobilem foty budynku prostopadle.

imrahil
05-05-2009, 12:26
w moim d70s bardzo brakuje mi tych pól przy portrecie, jak napisano wyżej. gdyby były, wystarczyłoby ustawić kadr i nacisnąć spust. teraz muszę przekadrować w międzyczasie, a to może skończyć się nieostrym zdjęciem przy małej głebii ostrości :(

loki_p
05-05-2009, 13:00
I co najzabawniejsze ta zaleta jest tylko w D300. Przy większej matrycy D3/D700 niestety te 51 pól AF kryje obszar porównywalny z tym z poprzedniej generacji (D80, D200, itp). Te 51 pól AF i ich rozłożenie to chyba największa zaleta D300. I to nie tylko przy portrecie. Mając ustawiony aparat na statywie ostrość ustawiam na końcu bez konieczności zmiany kadru.

m_cudny
12-05-2009, 14:07
w moim d70s bardzo brakuje mi tych pól przy portrecie, jak napisano wyżej. gdyby były, wystarczyłoby ustawić kadr i nacisnąć spust. teraz muszę przekadrować w międzyczasie, a to może skończyć się nieostrym zdjęciem przy małej głebii ostrości :(

Tak samo przy macro, doceniłem w macro 51 pól:)

tomba1982
10-06-2009, 12:25
posiadam d60

są tylko 3 pola autofokusa, a pytatnie z którego trybu korzystać, pierwszy plan, dynamiczny, pojedynczy?

prz3mo
10-06-2009, 12:30
posiadam d60

są tylko 3 pola autofokusa, a pytatnie z którego trybu korzystać, pierwszy plan, dynamiczny, pojedynczy?

Ja co prawda nie mam D60, ale korzystam tylko z pola centralnego. I to zarówno w fotografowaniu np. sportu czy jakiejś imprezy.

Ozborn
10-06-2009, 12:51
w d60 to na wszystkich 3 łapie slicznie ostrośc wiem bo posiadałem rok temu tę puszkę, a do sportu to dynamiczny bierz, a pojedynczy do nie ruszających się obiektów. Co do używania 51 pół AF to mi się przydało i to bardzo, wczoraj zakupiłem D300 i robiłem pierwsze fotki na motocrossie tam gdzie używać go będę eheh i 51 pół się przydało:D. Do sportu świetna sprawa.

tomba1982
10-06-2009, 12:52
czyli pojedynczy do krajobrazów, architektury

dynamiczny do ruszających się obiektów?

pierwszy plan raczzej do niczego?

Ozborn
10-06-2009, 12:53
No wyjaśniłem, pojedynczy do obiektów nie poruszających się, a jak się ruszają żwawo to dynamiczny

tomba1982
10-06-2009, 12:58
dzięki za wyjaśnienie

a co do trybów ustawiania to moze pozostać AF-A jako uniwersalny czy tez korygować AF-S i AF-C?

Ozborn
10-06-2009, 13:09
Uniwersalny AF-S i w razie potzreby to AF-C