Zobacz pełną wersję : Ile za zdjęcia promocji miasta?
marius_m
04-05-2009, 20:44
Do środy popołudnia mam przygotować propozycję cenową wykonania ok 15 zdjęć do promocji miasta ( galeria na stronie miasta i ewentualne wydruki promocyjne). Pan z urzędu promocji był pod wrażaniem moich wcześniejszych próbek i postanowił dać szanse wykonania takich zdjęć. Oczywiście, jak to często w takich przypadkach, wcześniej nie było zarezerwowanego budżetu no i generalnie to ma być w miarę tanio, również ze względu na to, że zaprzyjaźnione towarzystwo fotograficzne mogłoby takie zdjęcia wykonać pewnie o połowę taniej. Dodam jednak że mają być to zdjęcia promujące ok 40tys. miasteczko. Oczywiście tego typu zdjęcia nie mogą być przypadkowe i też wymagają sporo pracy. Przede wszystkim muszą być wykonane o odpowiedniej porze ( ze względu np na takie czynniki jak zapchane parkingi w rynku czy odpowiednie światło, które zależy tylko od pogody i pory dnia). Na wykonanie zdjęć miałbym ok. miesiąca, co też nie jest tak dużo. NIe ukrywam że taki projekt byłby również moją wizytówką, o czym rówenież pan z promocji napomniał, co bym to w cenie uwzględnił:). Czy ktoś już wykonywał tego typu realizacje i ile za tego typu zdjęcia mógłbym wziąć żeby ceną nie odstarszyć a jednocześnie żeym też coś z tego miał.
marius_m
05-05-2009, 16:13
I nikt żadnej podpowiedzi? sugestii?, nic?
velaskez
05-05-2009, 16:19
http://www.zpaf.pl/pl/content/prawa_aut/tabele.php ;) po raz n-ty.
Zalezyod nakladu broszur...ale to prawdopodobnie ok 200-300zl od sztuki. Zaleznie od formatu zdjecia.
Co do strony www tu masz cennik http://www.zpaf.pl/pl/content/prawa_aut/inet.php
marius_m
05-05-2009, 20:41
dzięki za info :) Cennik już dawno widziałem, jednak podane tam ceny nijak mają się do naszej rzeczywistości, gdzie nigdy nie mają specjalnego budżetu na zdjęcia i zawsze się znajdzie ktoś kto może taniej....prosty przykład wg cennika za wykorzystanie zdjecia w regionlanym tygodniku powinno się doostać ok 100zł, a w Nad Wartą dają 15zł albo nic nie chcą... W tym przypadku zastanawiam się nad 1200zł brutto za wykonanie zdjęć portretowych miasta :) + ewentualnie coś jeszcze w razie wykorzystania któregoś ze zdjęć w broszurach czy innch wydrukach...ale zobaczymy co UM na to powie...
Piotrek Charchuła
05-05-2009, 20:45
Wydaję mi się że tak jak proponujesz, czyli 1200 będzie rozsądną kwotą tzn ani nie przesadzisz ani nie popsujesz rynku :-P
sprawdzone stawki um to od 200-250zl bez blokady czasowej zdjecia
z blokada na rok - 2 lat 500zl
ceny za sztuke netto
olo
Przyłącze się do wątku, mam do wykonania zdjęcia dla wydawnictwa z blokadą na 5 lat, jaka jest w tej sytuacji, średnia cena rynkowa za 1 zdjecie?
Przyłącze się do wątku, mam do wykonania zdjęcia dla wydawnictwa z blokadą na 5 lat, jaka jest w tej sytuacji, średnia cena rynkowa za 1 zdjecie?
Jeśli wykonujesz czynność, usługę na zamówienie, to najpierw pytasz potencjalnego zleceniodawcę jakim budżetem dysponuje na to przedsięwzięcie lub ile zamierza przeznaczyć na ten cel. I wtedy od zależności stanu jego finansów mówisz, co możesz zaoferować w tej kwocie.
dokladnie
powiedza ci bez problemu
albo sie zgodzisz albo nie
pamietaj zeby zrobic minimalnie inne zdjecia dla siebie:-)
olo