Zobacz pełną wersję : Którą torbę wybrać ?
Witam
Krótkie acz konkretne pytanie
TAMRAC 5608 czy Lowepro Nova 200 AW
Szukam torby na 2 aparaty i 5 obiektywów (w sumie czyli może być 2 body z obiektywami + 3 luzem )
Obydwie mi się podobają, przy czym w TAMRACU podoba mi sie pozioma orientacja aparatu (nie tak jak w lowepro obiektywem do ziemi) natomiast LOWEPRO ma taki bajer (chyba to dobre słowo bo nie planuje zdjęć w trudnych warunkach), że można sobie wyciągnąc specjalną nakładkę i przykryć aparat żeby nie przemókł.
Pytanie oczywiście kieruję do wszystkich ale miło byłoby gdyby wypowiedział się ktoś, kto ma którąś z toreb.
P.S.
Nie kojarze w ogole marki TAMRAC - co o niej sadzicie ?
Miałem Tamraca 6 (identyczna jak 8, tylko o drobinę mniejsza) i bardzo sobie ją chwaliłem. Świetnie odszyta z bardzo wytrzymałych materiałów. Sporo przydatnych przegródek i schowków. Materiał nieprzemakalny. Pokrowca nie ma, ale mam taki przy plecaku i jeszcze ani razu go nie użyłem. Materiał, z którego torbę uszyto, wystarczająco chroni przed deszczem, a pokrowiec AW przydaje się tylko na wielkie ulewy. Przy plecaku, którego używam w górach - ma sens (nie raz dopadło mnie oberwanie chmury), ale torby, używanej tylko w mieście, nie mam potrzeby dodatkowo chronić. Oczywiście, to jest moja opinia. Po prostu w ulewy nie chodzę robić zdjęć.
Dzięki za odpowiedz, tak jak pisałem ja póki co nie mam czasu zeby wybrac się na zdjęcia gdzieś na dwór np dlatego AW jest mi zbędne, powiedz mi proszę jeszcze jak to jest z wkładaniem obiektywów do niżych przegród ?
http://tamrac.com/5608-lrg.jpg
Chodzi mi o to ze tu na obrazku widać że wkłada się je od przodu, ale normalnie jest tam "ścianka" , więc ?
Ja mam Tamraca Pro 8 (czyli 5608 ) i często go używam. Pokrowiec przeciwdeszczowy można dokupić, ale torba i bez pokrowca wytrzymuje lekki deszcz bez problemów. Do tych niższych przegród (pozioma przegroda jest na rzep, żeby coś pod nią wsadzić rzep się odpina; na rysunku jest przekrój przez torbę) pod aparatem nic nie wkładam, bo akurat mam dużą puszkę i pod nią nic już się w tej torbie nie mieści. W przypadku normalnego aparatu jest trochę miejsca, ale raczej na wąski i mały obiektyw, lub, lepiej, na zapasowe aku, mini lampkę (SB 400) itp. Ponadto trudno zmieścić w bocznych przegrodach, stykających się z szkłem na puszce, jakiś solidniejszy obiektyw (przy dużym korpusie i np. 24-70/2.8 ). Zasadniczo mieszczę tam tylko lampę, a przegroda po przeciwnej stronie jest "spłaszczona", nic tam nie wlezie (czyba, że 50-tka, lub inny krótki obiektyw). Być może jest lepiej z mniejszymi korpusami. Mnie to starcza, bo z reguły dźwigam puszkę z obiektywem + 1-2 dodatkowe szkła i lampę. Czy pojemność torby jest wystarczająca - radzę sprawdzić osobiście. Wg mnie dwa korpusy z obiektywami wlezą jeśli są małe i szkła uwieszone też niewielkie. Na pewno nie wchodzi 2 x D3, a nawet wątpię czy D3 + D700 lub D300. Torba ma fajną dodatkową saszetkę na gumce gdzie można włożyć zapasowe baterie i karty.
Dzięki za wyczerpująca odpowiedz, raczej nie mam możliwosci obejrzenia torby przed zakupem wiec zapytam jeszcze, czy Twoim zdaniem zmiesci sie taki zestaw:
D80 z gripem,
D700 z gripem
24-70/28,
50/1.4
18-135/3.5-5.6
jeszcze jeden taki około 18-70
lampa SB-900
Zakładam, że 2 obiektywy będą podpięte do puszek więc zostają 2 luzem i lampa
jak sądzisz zmieści się ?
Jeśli 24-70 uwieszony na D700 (lub na D80) to na drugim korpusie nic już się raczej nie da uwiesić. Próbowałem z D200 jako drugim korpusem i mogłem wepchnąć tylko z zaślepką. Po stronie D80 starczy miejsca na dwa małe szkła w bocznych przegródkach. Jeśli puszki z gripami, to pod nie już nic nie wlezie, przynajmniej w przypadku D700, nie wiem jaka jest wysokość D80 + grip. 50-tka zmieści się nawet w bocznych kieszeniach lub koło D700 + 24-70. Mógłbym ewentualnie sprawdzić jak wygląda sytuacja taka: D3 (mniej więcej to samo co D700 + grip) + 24-70 oraz D70 (ca D80) + mały obiektyw. Ale odpowiedź dopiero jutro, bo nie mam całości sprzętu ze sobą.
shadow_alex
07-05-2009, 14:08
Dzięki za wyczerpująca odpowiedz, raczej nie mam możliwosci obejrzenia torby przed zakupem ...
Jeśli nie jest to kwestia chęci/braku czasu, to proponuję zapytać się w http://www.torbyfoto.pl/producent-tamrac,68k,97c,16p/strona/2 czy mają na stanie i się przejechać. Myślę, że da się spokojnie ustawić z właścicielem po 18-tej.
Dzięki wielkie, postaram się tam dostać i umówić, ale dzięki temu linkowi wziąłem pod uwagę jeszcze jednątorbę - TAMRAC PRO 12 , czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć czy jest ona większa od 8 ? a może czy wejdzie do niej taki zestaw o jakim mowilem ?
Pozdrawiam
Torby Tamraca są w ofercie Fotojokera (tam kupiłem moją 5606)
może gdzieś jest 5608 do oglądnięcia.
Dzięki wielkie, postaram się tam dostać i umówić, ale dzięki temu linkowi wziąłem pod uwagę jeszcze jednątorbę - TAMRAC PRO 12 , czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć czy jest ona większa od 8 ? a może czy wejdzie do niej taki zestaw o jakim mowilem ?
Pozdrawiam
Też mam tę torbę. Jest dużo większa od 8, to co masz wchodzi bez trudu + jeszcze sporo miejsca zostaje. Bez kłopotów mieszczą się dwie profi lustrzanki z założonymi obiektywami (jeden może byc większy (jak 24-70), a drugi nieco mniejszy (np. 85/1.8, od biedy nawet 1.4). Pod lustrzankę wlezie nawet płasko rozstawiona lampa SB800. Ale torba jest naprawde duża. Wypełniona całkowicie sprzętem jest ciężka. Nie ma w niej tej torebki na gumce na karty i baterie.
Aha, jednak jak obiektyw na d70 w torbie 8, to ciężko. Obcierają się mocno o siebie, trzeba mieć mocne nerwy i nie przejmować się sprzętem.
Wiem, ze nie ten dziął ale będę miał na zbyciu Tamraca System 6 w extra stanie. Jakby coś... :-)
Hmm , no to mam teraz rozkmine, spotkalem sie juz ze stwierdzeniami ze 12 jest zdecydowanie za duza i nie ma za bardzo praktycznego zastosowania. Co do 8 to jeszcze nie mam całego sprzetu ale che juz przyszłosciowo wybrać torbę, szkoda że nikt nie wypowiedzial sie odniosnie LOWE PRO .
Choć z drugiej strony tak sobie mysle (dopiero zaczynam przygode z fotografowaniem) że do zastosowan koscielnych torba raczej nie jest za duza bo z reguły tobe stawia sie wk osciele w jednym miejscu - a moze sie myle ?
Mogę napisać tak: faktycznie z powodu rozmiarów rzadko noszę Pro12. Mam też jej poprzedniczkę tamrac 612, tej samej wielkości, ale zdążyła się spruć. Tę, z kolei, dość często nosiłem w czasie pobytu na Florydzie kilkanaście lat temu. Mimo, że nie jestem słaby, to jednak po kilku godzinach dźwigania pełnej torby bark miałem obolały. Tym niemniej torba Pro 12 jest całkiem przydatna do celów przetransportowania dużej ilości sprzętu do celu i dalej traktowania jej jako podręczny magazyn, lepiej jednak nieuwieszony na ramieniu.
OK dzieki w takim razie wybór pada na 8 , chyba ze znajdzie sie ktoś kto przekona mnie do LOWE PRO ;]
Piwo dla Ciebie :]
shadow_alex
07-05-2009, 18:48
@slayer
Zastanów się dobrze i zanim kupisz smignij gdzieś obejrzeć i przymierzyć. Jakby nie było to nie jest kilkadziesiąt zł, tylko kilkaset. Jak ja szukałem dla siebie torby, byłem prawie zdecydowany na najwiekszego Crumplera Master Delhi. Jak go zobaczyłem i przymierzyłem to podziękowałem, później przejechałem się do urusa (torbyfoto.pl i torbylowepro.pl) i wyjechałem z LP Classified 200. Podskocz tam, a nie pożałujesz, włąściciel napewno Ci pomorze w wyborze :D Sam jest fotoamatorem... neistety zamienil kiedys nikona na canona, ale i tak doradza jak trzeba;)
To ja się podłączę pod temat bo pytanie podobne,ale dylemat dotyczy nova 5 AW i nova 200 AW. Czy ktoś zna różnicę w wygodzie użytkowania tego ?? Niby nova 200 jest minimalnie większa w środku ,ale nigdzie nie mogę znaleźć wymiarów zewnętrznych nova 5. Wiem ,że pytanie wydaje się banalne ,ale może jest między nimi jakaś znacząca różnica,która wpływa na ergonomię, zna ktoś te torby i może się wypowiedzieć ?? Potrzebuję torby na dwie lustrzanki i parę obiektywów głównie na śluby i od razu mówię,że żadna inna nie wchodzi w grę :)
marszull
13-05-2009, 12:58
Za kolegami proponuje przejachac sie do ursusa, zabrac ze soba sprzet i poprzymierzac. To bedzie chyba najlepsze rozwiazanie. Obsluga bardzo ok i wybor duzy, ja sam tak zrobilem z pokrowcami na obiektywy i jestem bardzo zadowolony.
No cóż, tak chyba trzeba będzie zrobić, a mógłby ktoś napisać gdzie to konkretnie jest ? (albo ewentualnie jak najprościej tam trafić ? )
shadow_alex
13-05-2009, 17:42
Proszę bardzo http://torbyfoto.pl/informacje/kontakt
marszull
13-05-2009, 19:53
No cóż, tak chyba trzeba będzie zrobić, a mógłby ktoś napisać gdzie to konkretnie jest ? (albo ewentualnie jak najprościej tam trafić ? )
Mapke masz post wyzej, ja ze swojej strony dodam tylko ze jechalem z kolega samochodem i z wydrukowana mapka trafilismy bez problemu, a chlopaki ze sklepu wspominali cos ze to kilka krokow od kolejki.
Witam
Po obejrzeniu obydwu toreb (w CH Targówek Warszawa) zdecydowałem się na Tamraca 8 Pro i jestem baardzo zadowolony. LOWEPRO nova 200 av jest większa jednak wydaje mi się mniej pojemna (a na pewno poręczna) , no ale usprawiedliwa ja niższa ceena. Co prawda w tamracu ciezko będzie nosić 2 SLRy z gripami ale o to będe sie martwił jak kupię juz D700 :] Choć myślę, że dałoby radę gdyby na obiektywy założyć 50 mm i 30 mm . Problem stanowi dla mnie moja SB-900 która jest ogromna raczej nie mieści się w docelowym miejscu przeznaczenia a do tego musi być złożona (nie wyprostowana) bo inaczej minimalnie napina górne wieko (może na razie boje się za bardzo o moją SB-900 i z czasem zaczne ja stawiac na pion)
Niemniej póki mam tylko D80 z obiektywami to torba jest niesamowita, z zewnatrz wygląda niepozornie jednak jest naprawdę pojemna. Tamrac ma wiele ciekawych rozwiazan np oznaczenia przegrodek w ktorych sa zuzyte baterie/karty.
A najbardziej cieszy mnie fakt że do przedniej komory mieści sie mój 9 calowy Asus EEE PC :D
Jak się zbiorę to obszerniej opisze torbę wraz ze zdjęciami gdyby ktoś, jak ja zastanawiał się czy kupić to przyda się porzadny opis.