Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : d60 - Różnice w kolorach, kontraście itd

chalik
04-05-2009, 15:29
Witam! Niedawno zakupiłem nikona d60 i mam mały problem. Otóż zdjęcia wyświetlane na LCD aparatu znacznie różnią się od tych po zrzuceniu na komputer. Różnice te już widać w ViewNX. Zdjęcia są zapisywane w JPG o najwyższej rozdzielczości i jakości. Wcześnie zapisywałem w NEF + JPG... i o ile w przypadku rawów takie róznice wydają się być uzasadnione to w JPG trochę mnie to dziwi. Dlaczego tak się dzieje, i jak mogę uzyskać na komputerze dokładnie takie same zdjęcia jak na wyświetlaczu aparatu. Nie ma co ukrywać jestem początkującym... i takie różnice utrudniają mi ogarnięcie aparatu.

Pozdrawiam

Magda.K
04-05-2009, 15:30
A masz monitor lcd ? jak nie no to już masz odpowiedź ;) U mnie jest to samo, ale jak oglądam u brata na lcd to jest ok.

chalik
04-05-2009, 15:51
W tym właśnie rzecz że mam LCD. Czytałem co nieco o sRGB i aRGB... ale mam ustawione na sRGB i tak raczej powinno być.

rastula
04-05-2009, 16:44
prawdopodobnie masz ustawiony jakiś inny profil kolorystyczny w swoim monitorze / oprogramowaniu

blackside
04-05-2009, 17:16
U mnie jest to samo.
Też mnie to denerwuje.... co więcej co monitor to inaczej widać. Zresztą już założyłem swego czasu wątek...
Na LCD obraz ma piękny kontrast, kolorki a na monitorze<laptop> gorzej. A dokładniej zależy jak ustawię matryce... ale w porównaniu do moich zdjęć z canona i innych to muszę generalnie zmienić kąt oglądania.

Ja już się przyzwyczaiłem.
U mnie przegląd lepiej wypada w wbudowanej przeglądarce windowsa<VISTA>
A nefy w viev nx i tak wyświetlane są z takimi ustawieniami jak masz dla JPeg :-)

velaskez
04-05-2009, 17:37
Wez skalibruj monitor to bedzie dobrze. Nawet jesli ustawisz sobie sRGB czy aRGB to nie ma znaczenia. LCD tak maja;)

chalik
04-05-2009, 17:50
No ok, popróbuję z kalibracją wyświetlacza. Ale czy nie będzie wtedy tak że ja będę widzieć ok a inni jak ja wcześniej ?:D Próbuję dzisiaj z różnymi ustawieniami i po ustawieniu kolorów w aparacie na żywe jest już znacznie bliżej temu co widać na wyświetlaczu.

blackside
04-05-2009, 17:57
Ja mam ustawione po wielu "testach" contrast +1, nasycenie + , odcień 0, ostrość +1.
Generalnie jest ok a jak chce inaczej to zapisuje Nef i póżnij zmieniam.
Zywe jest ok ale tam kontrast jest na 0 i czasem go brakuje . Zresztą ja zawsze lubiałem większy kontrast.
Co do innych... to widzisz ja kiedyś zobaczyłem moje zdjęcia na monitorze komputerowym z gónrj półki i szczeże się zląkłem bo kolory , kontrast oraz nasycenie było ogromne.... wszstko zależy na czym się ogląda.
Ja swój monitor mam na 0.

velaskez
04-05-2009, 17:59
No ok, popróbuję z kalibracją wyświetlacza. Ale czy nie będzie wtedy tak że ja będę widzieć ok a inni jak ja wcześniej ?:D Próbuję dzisiaj z różnymi ustawieniami i po ustawieniu kolorów w aparacie na żywe jest już znacznie bliżej temu co widać na wyświetlaczu.

A co mnie obchodza inni? I tak pewnie Jakby kazdemu dac zdjecie do obrobienia a potem wspolnie obejrzec na jednym monitorze to bylyby wersje zielone, niebieskie, czerwonawe, nasycone, nienasycone, z kontrastem i bez niego etc.

blackside
04-05-2009, 18:05
W sumie to pewnie masz racje :-)
Tylko u mnie problemikiem jest posiadanie dwóch aparatów... ale to "pikuś"

raddeli
04-05-2009, 18:10
Najpierw ustaw sobie temperaturę barwową (kolor) monitora - poprzez ustawienia w OSD, a potem skalibruj sobie monitor. U mnie - na karcie nVidii nazywa się to "Kreator optymalizacji monitorów" a znajduje się panelu sterowania NVIDIA.
Co do matryc w laptopach - są one tak różne jakościowa jak i różne jakościowo są laptopy.

Jacenty Z.
06-05-2009, 22:50
Witam! Niedawno zakupiłem nikona d60 i mam mały problem. Otóż zdjęcia wyświetlane na LCD aparatu znacznie różnią się od tych po zrzuceniu na komputer. Różnice te już widać w ViewNX. Zdjęcia są zapisywane w JPG o najwyższej rozdzielczości i jakości. Wcześnie zapisywałem w NEF + JPG... i o ile w przypadku rawów takie róznice wydają się być uzasadnione to w JPG trochę mnie to dziwi. Dlaczego tak się dzieje, i jak mogę uzyskać na komputerze dokładnie takie same zdjęcia jak na wyświetlaczu aparatu. Nie ma co ukrywać jestem początkującym... i takie różnice utrudniają mi ogarnięcie aparatu.

Pozdrawiam

U mnie jeśli chodzi o kolory i kontrast mam pełną zgodność pomiędzy D60 i starym monitorem CRT (kolory ustawione wg standardu 9300 K) a obecnie LCD.

Po przesiadce na LCD zauważyłem tylko, że mocniej wyostrza i widzę na nim dużo więcej szumów, co czasem bywa męczące.