PDA

Zobacz pełną wersję : obiektyw

maciek1993
04-05-2009, 14:29
Mam następujące pytanie: czy obiektyw TAMRON 75-300 1:4-5,6 LD jest coś wart, czy lepiej sobie dać spokój a jeśli kupować to do jakiej ceny jest opłacalny? Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.

maciek1993
04-05-2009, 20:32
Na prawdę nikt nic nie wiem o tym obiektywie? Zależy mi na czasie... Proszę interesuje mnie choćby najmniejsza informacja o tym szkle.

Michał Jędrak
04-05-2009, 22:18
O jejku, a co chcesz wiedzieć... Nigdy go nie miałem, ale mogę śmiało powiedzieć, że wszystko zależy od wymagań fotografika. Obiektyw jest dość ciemny, ale za to pewnie będzie względnie ostry. Nie spodziewaj się cudów, bo to konstrukcja amatorska, ale jeśli po prostu chcesz popykać sobie fotki obiektywem tele, to będzie w porządku. Nie licz jednak na zdjęcia ostre jak żyletka, nie licz na super szybki AF oraz na powtarzalność wyników. Jeśli obiektyw chcesz kupić używany to zwracaj uwagę na luzy. Jak za bardzo lufa lata na boki to nie bierz.

To tyle mogę powiedzieć nie wiedząc nawet jak ten obiektyw wygląda. Ja sam sobie być może jutro kupię ciemną sigmę 150-500, ale świadom jestem jej wad i wiem, że nie jest to Nikkor z serii 2.8. Po prostu podepnij obiektyw do aparatu, zrób kilka zdjęć i oceń czy brać czy nie...

Jacenty Z.
04-05-2009, 22:59
A z jakim body? Wiesz chociaż, czy będzie Ci chodził autofocus? Bo jak D40/D40x/D60/D5000, to mogą być z tym problemy...

maciek1993
04-05-2009, 23:35
Dzięki za rady, jeśli chodzi o działanie z moim aparatem to takim laikiem nie jestem żeby tego nie wiedzieć tylko chciałem się dowiedzieć czy ktoś wie o tym obiektywie coś więcej niż jest napisane w parametrach :) a Twoje rady na pewno mi się przydadzą, jeszcze raz dzięki