Zobacz pełną wersję : Jak zrobić i czym dobre zdjęcia z przyjęcia
Witam wszystkich forumowiczów! Postanowiłem założyć ten temat, poniewaz jak dla mnie będzie baaardzo przydatny i myślę, że innym też pomoże. Cel jest następujący: pomoc w doborze sprzętu oraz w samym wykonaniu zdjęć na ślubach chrztach itp. Bardzo proszę wszystkich o podanie jakiś przykładów zestawów szkieł i reszty sprzętu na takie imprezy. Bardzo mile widziane są również podpowiedzi jak robić zdjęcia i gdzie żeby były ciekawe. Głównie chodzi mi o śluby. Wiadmo zrobić bez duszy foty nie jest problem, ale zrobić takie żeby naprawdę były pamiątką jest sztuką. Można kupić full drogiego sprzętu, ale tutaj prosze o jak najtańsze zestawy, którymi można zrobić naprawdę dobre zdjęcia. Osobiście posiadam D70 i już od razu zapytam czy tym aparatem moge pokusić się o taką imprezę?
fajny post życzę powodzenia w poszukiwaniu siebie? w dobie dzisiejszego lenistwa poprostu ręce opadają...
YYY piom nie wiem czy to jest prawdziwe życzenie powodzenia czy też mała docinka?:? Nie szukam siebie, ale pomocy dla siebie i myślę, że dla innych również
chyba najtańszym komfortowym zestawem slubnym może być d90 i jasna szklarnia. Czyli poniżej 2.8 :)
Aczkolwiek nie sprzęt gra tu role - tylko umiejętnośc uchwycenia TYCH momentów. Nie masz emocji na fotach - to Ci nawet slubne 5D nie pomoże
Tak też napisałem w temacie, że nie sztuką jest zrobienie zdjęć, ale sztuką zrobienie dobrych zdjęć. Sprzęt prosiłbym podawać konkretnie najlepiej modelami aczkolwiek porada stock'a też jest bardzo cenna
Piotrek Charchuła
04-05-2009, 13:14
Bardzo proszę wszystkich o podanie jakiś przykładów zestawów szkieł i reszty sprzętu na takie imprezy. Bardzo mile widziane są również podpowiedzi jak robić zdjęcia i gdzie żeby były ciekawe. Głównie chodzi mi o śluby.
Hmm jak dla mnie to taki zestaw wyglądał by tak:
D90 (ze względu na isso lepszy od Twojego D70) + T 17-50 2.8 + 85 1.8 i do tego SB 800/900
ja mam to co w stopce + 35/1.8. Mysle jeszcze o dokupieniu czegos w granicach 12mm i 105-135mm. I sobie radze jakoś ;) Bynajmniej klientom się bardzo podoba :)
kolejna istotną sprawą jest kontakt z młodymi - zapewne kilka luźnych spotkan przed slubem moze spoooro pomóc. A zwłaszcza przed sesją - rozluźnienie i żarty to podstawa :)
Hmm jak dla mnie to taki zestaw wyglądał by tak:
D90 (ze względu na isso lepszy od Twojego D70) + T 17-50 2.8 + 85 1.8
Ja bym dał jeszcze 35 i jakieś światło. Koniecznie z odchylaną głowicą by odbijać.
Napisz jaką lota dysponujesz bo lepszy zestaw by można zrobić choćby na bazie D3:)
Tomek Konopka
04-05-2009, 13:23
warto też miec sporo kart pamieci, lepiej mniejszej pojemnosci lecz w wiekszej ilości :-D co by nie zapisywać zdjec z sali na tej samej co był ślub.
Szczerze mówiąc to nie myślałem jeszcze o kwocie, ale raczej nic wielkiego póki co chcę dokupić jakieś szkiełka. A tak w ogólę jaką kwote potrzebuję, żeby coś takiego złożyć pewnie coś w granicach 5000zł
jak pisalem wczesnij Body x 2 .... D300 male szumki .. i druga puszka d3 ...
Moj zestaw ...
- jakis fish .. czasami mozna cos fajnego wykombinowac..
i to mam maly problem bo nie mialem szkielek w reku ... ale wybor...
co powiecie na ..
14-24 i 24-70 taki ot zestawik ... dopelniajac to wszystko ... 70-200VR wszystko na 2.8 ...
ten ostatni to tak zeby nie trzeba bylo zbyt duzo chodzic :P jeje heheh ...
Ciekawy jestem jak Taki zestaw by mi sie sprawdzil ...
5000zl tak jasne jak najbardziej na body albo jedno szkielko styknie hehehe
D90 w granicach 3100, szeroki dół od biedy masz (18-70), 35/1.8 (900), 50/1.8 (400), 85/1.8 (1000-1100) - razem jakies 5500zł. Choć mógłbys sobie odpuścic 50/1.8 na rzecz Sb600 chociazby. Światło trza niestety miec.
i tu właśnie jest największy problem kasa. Wcześniej napisano, że nie sprzęt robi zdjęcia ale fotograf. Jednak z odpowiedzi mozna wywnioskować, że mając do dyspozycji 3000zł nie ma co się porywać na śluby
jak pisalem wczesnij Body x 2 .... D300 male szumki .. i druga puszka d3 ...
Moj zestaw ...
- jakis fish .. czasami mozna cos fajnego wykombinowac..
i to mam maly problem bo nie mialem szkielek w reku ... ale wybor...
co powiecie na ..
14-24 i 24-70 taki ot zestawik ... dopelniajac to wszystko ... 70-200VR wszystko na 2.8 ...
ten ostatni to tak zeby nie trzeba bylo zbyt duzo chodzic :P jeje heheh ...
Ciekawy jestem jak Taki zestaw by mi sie sprawdzil ...
5000zl tak jasne jak najbardziej na body albo jedno szkielko styknie hehehe
proponujesz zestaw za gruuuube tys zł - a sam widzisz, ze budżet jest nieco bardziej ograniczony ;)
------------
za 3000 można się porywac na sluby - tylko trza uwazac by Cie młodzi za szybko nie sprowadzili na ziemię :P
Jak masz wyczucie w oku i potrafisz zrobić świetne foty - to i na D70 zrobisz ślub. A jak nie masz to 2xD3, 14-24, 24-70, 70-200 nie pomoże :P :)
Właśnie o to chodzi, że trzeba umieć robić zdjęcia a nie mieć sprzęt. Oczywiście sprzęt jest ważny, ale umiejętności chyba ważniejsze. Piszcie tutaj jak najwięcej niech to bedzie dobry pełen uwag i porad post.
stock tak tak za duzo wiecej ale jak myslisz ... taki zestaw sprawdzi sie ... bo gdy przybedzie grubsza gotowka to sie wlasnie zastanawialem ... nad taki zestawem ... moze bez 70-200VR wiec kosz uzywek kolo 8 tys,,, do tego SB800,900 ew. metz..
szkla pozostaja na lata ... a puszki sie wymienia wiec warto .. zainwestowac w dobre szklo ;-)
ja czegos tutaj nie rozumiem(byc moze sie myle- poprawcie mnie) bazej chcesz robic sluby, i inne imprezy okolicznosciowe? teraz kwestia tak sam od siebie czy za kase? na zdjecia nikt ci nie poda dokladnej recepty, jak mowi stock nie sprzet jest najwazniejszy tylko wyczucie momentu. jesli chcesz zakladac firme i robic zdjecia za kase to gratuluje optymizmu, bez dobrej znajomosci tematu fotografii okolicznosciowej sprzetu i calej masa innych rzeczy, nie zabieral bym sie za to. wiekszosc ludzi zaczyna od tego ze chodza na sluby jako 2 fotograf(za free oczywiscie) badz ucza sie na slubach w rodzinie. moim zdaniem dobra znajomosc tematu w ktorym mam zamiar sie obracac to podstawa. takie jest moje zdanie.
edit: aha i liczysz na to ze ktos cie nauczy robic zdjec a ty bedziesz za to bral pieniadze? sam musisz popracowac i zdobyc bezcenne doswiadczenie. no chyba ze chcesz odwalac chale i oddawac mlodym zykle "dokumentalne" pstryki nie chcial bym byc na twoim miejscu jak zrypiesz komus jedna z najwazniejszych chwil w zyciu.
poprostu nie pchal bym sie w temat o ktorym nie mam zielonego pojecia szczerze gratuluje optymizmu wejscia w "temat" bez znajomosci szkielek lampek i chocby glupich miejscowek na plener.
koral181
04-05-2009, 16:24
Ja wlasnie zlożylem sobie zestawik slubny D90 T17-50 2,8 SB900 karty dodatkowe akumulatory i udalo mi sie zamknąć w 7000. Jestem aktualnie po komunii na której udało mi sie zrobić sporo zdjeci i powiem ze zestaw spisuje się ok i wedlug mnie na poczatek starczy. Teraz jako drugi bede łapał sie ze znajomym fotografem na sluby. A tak w miedzyczasie mialem robić u znajomej mojej znajomej jako drugi, okazalo sie ze nie mieli fotografa mimo ze slub za 3 tyg i okazalo sie ze z mila checia wezma mnie do fotek wiec mam dosc duzy stres ale licze ze bedzie dobrze
Piotrek Charchuła
04-05-2009, 18:38
Ja wlasnie zlożylem sobie zestawik slubny D90 T17-50 2,8 SB900 karty dodatkowe akumulatory i udalo mi sie zamknąć w 7000. Jestem aktualnie po komunii na której udało mi sie zrobić sporo zdjeci i powiem ze zestaw spisuje się ok i wedlug mnie na poczatek starczy. Teraz jako drugi bede łapał sie ze znajomym fotografem na sluby. A tak w miedzyczasie mialem robić u znajomej mojej znajomej jako drugi, okazalo sie ze nie mieli fotografa mimo ze slub za 3 tyg i okazalo sie ze z mila checia wezma mnie do fotek wiec mam dosc duzy stres ale licze ze bedzie dobrze
A pokażesz parę zdjęć z tej komunii? Piszę to bez złośliwości, po prostu jestem ciekaw jak taki zestaw sprawdza się w takich miejscach.
Tomek Konopka
04-05-2009, 19:32
Ja wlasnie zlożylem sobie zestawik slubny D90 T17-50 2,8 SB900 karty dodatkowe akumulatory i udalo mi sie zamknąć w 7000.
taa pewnie zestaw 1 puszka, 1 szkło jak na ślub bez koment.......
Nigdzie nie napisałem, że za kasę, ani też nie napisałem PODAJCIE MI RECEPTE. Moim zd wręcz przeciwnie. Napisałem, że nie tylko sprzęt jest ważny, ale przede wszysatkim umiejętności. Dlatego nie wiem skąd ta ostrość wobec mnie ale OK wszystko przyjmuje do wiadomości i cieszę się nawet z tak ostrych wypowiedzi.
bazej z twoich slow wynikalo ze masz zamiar zajac sie tym na powaznie czyt. za pieniadze. jezeli nie bedziesz cwiczyl to umiejetnosci same nie przyjda. tylko ciezka praca moze pomoc ci w robieniu tego "za pieniadze".
dokładnie tak myślę, a post napisałem, żeby wiedzieć jaki sprzęt jest do tego odpowiedni bo nie chce kupować czegoś co nie nie będzie mi potrzene
ale po co cos kupowac do tego co masz teraz czyli body dokup jeszcze szkielek i swiecidelek jak nabierzesz wprawy kupisz sobie body bo szla zostana. 70 zostanie jako body zapasowe.
nie miałem zamiaru zmieniać body na moje umiejętności mi wystarcza. Poza tym myślę, że kiedyś wykonywano zdjęcia jeszcze gorszymi sprzętami i tez miały sens.
to w takim razie po co myslisz o tym co chcesz kupic jak w najblizszym czasie tego nie kupujesz. ja chcialbym d300 i sobie moge tylko o tym pomarzyc bo nie stac mnie na nie i nie predko bedzie stac. dlatego ciesze sie tym co mam robie zdjecia i z tego czerpie przyjemnosc. a nie gdybanie a to a tamto. gdybys poswiecil ten czas spedzony na forum na robienie zdjec napewno bylo by to dla ciebie z wieksza korzyscia.
Nie rozumiesz mnie bahuone. Mam troszkę grosza i chce coś kupic co wykorzystam zarówno dla siebie, ale myślę również o przyszłości czy li o zarabianiu na fotografii żeby miec kase na plenery sprzęt itp. Moim zdaniem fotografia to dość kosztowne hobby a wiadomo, że dzisiaj cieżko z kasa tym bardziej u studenta poza tym co z Ciebie za forumowicz skoro namawiasz do zapomnienia o forum. Zreszta to nie temat postu więc jeśli nie chcesz pochwalić się umiejętnościami ani wiedzą z tego tematu, o którym mowa to sorry, ale poproszę o usunięcie takich postów
chciałem stworzyć jakiś temat w którym wypowiedzą się osoby robiące zdjęcia na takich imprezach. Myślałem, że zamieszczą zdjęcia, które warto zobaczyć , ale również takie, w których pełno błędów. Założyłem ten temat, żeby pomóc innym, których ten temat interesuje a nie po to żeby się z kimś kłócić więc proszę dokładnie czytać temat i pisać to co jest z nim związane a nie jakies wywody nie na temat
Piotrek Charchuła
04-05-2009, 22:10
chciałem stworzyć jakiś temat w którym wypowiedzą się osoby robiące zdjęcia na takich imprezach. Myślałem, że zamieszczą zdjęcia, które warto zobaczyć , ale również takie, w których pełno błędów. Założyłem ten temat, żeby pomóc innym, których ten temat interesuje a nie po to żeby się z kimś kłócić więc proszę dokładnie czytać temat i pisać to co jest z nim związane a nie jakies wywody nie na temat
Problem w tym że takich tematów na forum jest mnóstwo niestety Tobie nie chciało się ich poszukać...
Nie jestem złośliwy też zaczynałem takim sprzętem jak TY, trzeba poprostu robić jak najwięcej i przyglądać się innym! im lepszy sprzęt tym ŁATWIEJ jest zrobić dobre zdjęcia. Myśle że najpierw zainwestuj w dobre szkła i jakąś lampę. I szukaj ludzi z którymi można się zabrać jeśli nie na wesele to chociaż do kościoła i na plener. Ja zawsze chętnie służe radą tak jak inni których znam.
Być może mnóstwo zaczętych podobnie jak ja zacząłem, ale dalej ciągną się na zupełnie inny temat tak jak dzieje się teraz bo lubie nie potrafią czytać i odpowiadać a raczej podpowiadać na temat. Właśnie przez takie osoby każdy temat wyglada podobnie złośliwość. Mało kto juz pomaga rzeczowo i na temat. Oczywiście słowa do tych którzy tak robią nie do osób typu piom
Niemasz się co denerwować chłopie ja myśle że większość tak zaczynała no chyba że mieli bogatych wujków, weź zachacz się gdzieś w jakiejś firmie foto/video pójdziesz pare razy jako drugi fotograf... a sprzęt hmmm... porobisz troche to sam będziesz wiedział co ci potrzeba. Z budżetowych to d90 +standard sigma/tamron 2.8 ew.używane d200 + stałki
bazej zastanow sie chwile na jedna kwestia masz do wydania ok 3000zl decydujesz sie na puszke to z tym nikkorem co posiadasz to ciezko bedzie ci cos zrobic (np. brak dobrego swiatla) Dlatego ja osobiscie jak i kolega piom radzimy ci zebys sobie kupil najpierw jakies obiektywy i lampe a dopiero potem body zmienial(albo rybka albo akwarium). Nie wiem jakiego masz kompa ale przy zmianie body na lepsze musisz sie liczyc z ew wymiana sprzetu komputerowego bo rawy z d70 i 90 roznia sie od siebie i to dosc bardzo. Mowisz zalozyles ten temat jak sam to okresliles zeby uzyskac pomoc, wiec kazdy stara ci sie jej udzielic jednak nie musisz sie zgadzac z naszym zdaniem. I nie piszemy tu tego zeby cie obrazic czy zniechecic tylko aby pomoc. Nie proboujemy sie w ten sposob dowartosciowac ublizajac ci. Dokladniej przecyzuj swoje pytania a dostaniesz konkretniejsza odpowiedz.
Z doświadczenia wiem że dla początkujacego najlepiej jest kupić sobie jakiś zoom. Łatwiej wykadrować fotke bez wchodzenia komus w kadr.
a ja bym zmienił puche - np D90 z 18-70 da Ci większe mozliwości. Uzywalne wyższe ISO - więc i światło 3.5 przy 18 mm jest do przełknięcia :)
Nie chcę zmieniać body bo mnie nie stać na to wolę kupic jakieś szkła. Porusze jeszcze raz tutaj temat wątku. Pomyślałem pisząc go, że będą wypowiadały się w nim osoby doświadczone w tym temacie. Np wstawią źle zrobione zdjęcie i opiszą jak nie można postępować robiąc takie zdjęcia. Co jest nie tak i jak to poprawić. Co do sprzętu to ważna jest niska cena, ponieważ stawiam na doświadczenie i umiejętności. Ten post nie miał dotyczyć tylko mojej osoby, ale ludzi którzy myślą o takim sposobie zarabiania dodatkowej kasy. Wiadomo nie ma recepty na dobre zdjęcia, ale jak to mówi mój tata o życiu jest starszy ode mnie i więcej przeżył. To samo można powiedzieć o fotografii i fotografach są bardziej doświadczeni, którzy mogą udzielić rad i właśnie tego oczekuję.
Tomek Konopka
05-05-2009, 17:07
Nie chcę zmieniać body bo mnie nie stać na to wolę kupic jakieś szkła.
jeśli masz zarabiać na tym to weż sobie kredyt:-D ja sam przez pierwszy rok robienia ślubów leciałem bez grosza zarobku ale spłaciłem drugą puszkę D80 fiszaja i n70-200vr, fakt że ceny były inne:-D
Póki co muszę zdobyć trochę doświadczenia a ten post miał w tym pomóc jak napisałem uwagi i przykłady bardzo pomocne. A skoro już zostało napisane coś o kredycie to czy w dzisiejszych czasach cyfrówek i filmów fotograf jest nadal pożądany na ślubach?
Jezeli chcesz zobaczy naprawde dobre zdjecia slubne odwiedz watki Adama Trzcionki.
Tomek Konopka
05-05-2009, 19:25
[QUOTE=bazej;1261253 czy w dzisiejszych czasach cyfrówek i filmów fotograf jest nadal pożądany na ślubach?[/QUOTE]
dobry fotograf z dobrym sprzetem jest pożadany.Jednak nawet jak kogoś stac na D3X i full stałki a nie ma talentu to zbyt wiele nie zdziała , ludzi teraz sie nie zaskoczy jakościa zdjeć jak 4 latka temu.
Dobry sprzęt jednak bardzo wiele pomaga , plus deczko talentu i pomysłowości i można spać spokojnie:-D
Nie no ogólnie to rozwalają mnie tego typu tematy. Każdy kto posiada lustro po chwili zaczyna myśleć: "mam lustro zaczne robić śluby full kasy (w dobrych regionach) nic do roboty, bo przecież mam lustro", albo jeszcze lepiej zadam pytanie na forum to jeszcze zwolni mnie to z myślenia i już wogóle to zacznę liczyć zyski.
masakra.
A teraz w temacie. Jak już podkreślano sprzęt za 20k nie zrobi sam ślubu tak samo jak za 3k. Trzeba wiedzieć co ma być na zdjęciu i jak ma się to zdjęcie prezentować. To głównie w polsce jest mania onanistów sprzętowych by kupować coraz to lepszy sprzęt, ale przede wszystkim trzeba mieć świadomość, że nie mając wiedzy, chcąc zbić szybką kase, robiąc zdjęcia na ślubie można spieprzyć komuś pamiątke z tego zazwyczja jedynego dnia w życiu.
bazej
Musisz zrozumieć jedną rzecz. Żeby zarabiać trzeba najpierw troche zainwestować kasy i poświęcić temu duzo czasu. Sprzęt i doświadczenie nie spadną nam z nieba. Tak jak już koledzy pisali zakręć się jako 2 fotograf i zdobywaj umiejątności. Przy okazji mozesz odkładać na lepszy sprzet.
Co do sprzętu to ważna jest niska cena, ponieważ stawiam na doświadczenie i umiejętności.
Zadajmy sobie pytanie inaczej: czy można zdobyć doświadczenie np. w Formule 1 jeżdżąc po ulicach maluchem bo tak będzie taniej?
Wracając do fotografii - jak zdobyć umiejętność zrobienia dobrego zdjęcia w ciemnym kościele przy przesłonie 1.8 jeśli dysponuje się obiektywami od 3.5 w górę ? Jak zdobyć doświadczenie w robieniu zdjęcia z filtrem polaryzacyjnym (np. para + samochód) jeśli nie ma się takiego filtra ? Jak nauczyć się błyskania dwoma lampami jak ma się tylko jedną ? Jak emulować filtry z wtyczek NIKa mając GIMPA ? Itp. itd. ....
Niestety fotografia nie jest tanim hobby i chociaż owszem, dobry fotograf zrobi zdjęcie i komórką (a Kubica pojedzie maluchem jak będzie trzeba) to "dobre" w tym przypadku będzie oznaczać jedynie poprawność wykonania (np. prawidłowe skadrowanie czy złapanie emocji tudzież brak wypadku w przypadku Kubicy). Pewnych rzeczy zależnych jedynie od sprzętu a nie od fotografa się nie przeskoczy np. małej głębi ostrości.
Podsumowując - nie da się wg mnie "tanio" zdobyć doświadczenia. Na razie mówimy tylko o sprzęcie. A gdzie oprogramowanie ? 3k zł wystarczy na wtyczki NIK i Capture NX. Pytanie czy darmowym softem osiągniesz to samo ? Ja nie miałem tyle cierpliwości...
Podsumowując: dla każdego budżetowy będzie miał pewnie inne znaczenie. Na początek spróbuj pozbierać na D90, N50 1.8 + jakaś lampa i Capture NX- zobaczysz jakie możliwości daje obiektyw stałoogniskowy, mała przysłona, wysokie używalne ISO, co daje lampa i co można zrobić za pomocą U-Pointów. Co prawda taki budżetowy zestaw to pewnie bliżej 6k niż 3k ale tu już musisz sam zdecydować co dla Ciebie oznacza "dobre" zdjęcie :)
micher bardzo trafny post właśnie o takie mi tutaj chodzi dyskusja na podstawie waszego doświadczenia i proszę o więcej takich. Moja wypowiedź na temat Twojej. Masz rację sprzęt jest ważny, ale czy nie łatwiej jest przesiąść się w bolid z malucha niż odwrotnie?
Podejrzewam, że Kubicy jednak łatwiej byłoby pojechać nie powodując wypadku maluchem niż Tobie F1... :)
Jeśli masz jakieś doświadczenie w bardziej wymagającym temacie to zawsze szybciej nauczysz się prostszych zajęć. Np. jeśli każesz chirurgowi wykopać rów to on to zrobi. A teraz każ robotnikowi przeprowadzić operację....
Zasadniczo sport, hobby czy jakiekolwiek zajęcia można by podzielić na 2 kategorie - wysoko i niskonakładowe jeśli chodzi o kasę. Dlaczego np. w maratonach jest masę czarnoskórych biegaczy ale np. w regatach dookoła świata nie ma znanych załóg z Etiopii czy Konga ? Murzyni nie lubią jachtów ? Pewnie lubią ale dobry jacht kosztuje kupę kasy a trenować maraton można na bosaka w górach wspomnianej Etiopii.
Fotografia niestety należy do kategorii zajęć wysokonakładowych. W regatach dookoła świata nie koniecznie wygrywają najlepsi żeglarze. Takie czasy, że dzisiaj wygrywają najlepsze jachty. Możesz być najzdolniejszym żeglarzem, fotografem czy Jankiem Muzykantem ale jak nie masz sprzętu to dużo nie zdziałasz. Na nic frustracje - w fotografii, F1 czy żeglarstwie Twój maksymalny poziom zawsze określi dostępny sprzęt. Zaraz pewnie pojawią się komentarze, że to nie sprzęt robi zdjęcia tylko fotograf. Pewnie, ale tak jak wspominałem - różnica jest taka, że DOBRY fotograf + kiepski sprzęt = SZANSA na poprawne zdjęcie w określonych warunkach. Fizyki się nie oszuka. Maluch nie pojedzie 300 na godzinę, przysłona 4 nie da Ci tego co 1.8 a skrzypce Made in China nie zagrają jak Stradivarius...
Teraz cała mądrość w tym, żeby wyważyć do kiedy sprzęt jest wart swoich pieniędzy a kiedy zaczyna się onanizm sprzętowy. Np. czy warto dopłacać 2500zł do D90 żeby kupić D300 czy nie ? Każdy sam sobie musi odpowiedzieć na to pytanie na podstawie warunków w których chce użytkować dany sprzęt. Są ludzie, którzy kupują auta terenowe i w życiu nie wjeżdżali do lasu, są też ludzie, którzy mając uszczelnione body ani razy w życiu nie robili zdjęć w deszczu. Tak jak pisałem - zestaw, który Ci zaproponowałem da możliwość zrobienia super zdjęć i przez długi czas nie będzie Cię ograniczał (no chyba, że w zakresie ogniskowych...)
Proszę o podpowiedz,bo cos na głównym forum mnie zignorowano ,a aprawa dla mnie ważna.Co ostatecznie wybrać do focenia miedzy innymi slubów .Sigme 24-70 mm f/2.8 DG EX ASP MACRO czy Tamron 28-75 . Zastosowanie z D700Do tego bedzie Sb-900. Może żeczywiscie bardziej praktyczny będzie Tamron 17-50 f 2.8? Dziekuje za odpowiedz
Nie mam pełnej klatki tak więc ciężko powiedzieć ale 24 na FF to i tak będzie b. szeroko. Ja bym brał 24-70 czy 28-75 bo wg mnie da Ci lepszy zakres ogniskowych niż 17-50. 17-50 jest po to żeby na DX emulować "standardowy" zakres właśnie 24-70 :)
Czyli 24-70 będzie ok.Tylko Sigma czy Tamron.W sumie naczytałem sie wiele dobrych i złych opinii zarówno o jednym i drugim.Nie mam pojecia co wybrać.
negoi kto ci kupił d700? tamron 17-50 chyba niema sensu na FX, a skoro stać cie na takie gadżety to lepiej nikkora 24-70/2.8 po co iść na półśrodki
No problem z tym ,że nie stac mnie na Nikkora 24-78 .W pełna wszedłem zaraz po sprzedaży D80,żeby nie martwic sie na przyszłość.Do tego starczyło na Nikkora 50 1.8. Teraz chce uzupełnic to jakimś zoomem jasnym ale ekonomicznym,a Nikkorek mam nadzieje że kiedys bedzie.
no to niestety zostaje przyjrzenie się samplom i obmacanie obiektywów, wg. mnie sigma jest lepiej wykonana ale mydli na 2.8
wasilewskipiotr
08-05-2009, 12:38
Porusze jeszcze raz tutaj temat wątku. Pomyślałem pisząc go, że będą wypowiadały się w nim osoby doświadczone w tym temacie. Np wstawią źle zrobione zdjęcie i opiszą jak nie można postępować robiąc takie zdjęcia. Co jest nie tak i jak to poprawić.
...no dobra ....a jak juz ktos wstawi zdjecie i napisze co z nim nie tak i co trzeba zrobic zeby je poprawic ( sic! :D )
no to sam sobie odpowiedz jak to sie ma do praktyki...
Co do sprzętu to ważna jest niska cena, ponieważ stawiam na doświadczenie i umiejętności.
Bez obrazy ale smiem twierdzic ze masz jednak wiecej pieniedzy niz doswiadczenia
Swoja droga widzialem kiedys kurs fotografowania w ESSK-a zamow ,wyjdzie na to samo
Wiem troche ironizuje ale wymagasz od innych zeby pomogli Ci zdobyc umiejetnosci
i juz ktora osoba z rzedu pisze Ci ze tak sie nie da ;)
Stach2008
08-05-2009, 14:41
...myśle sobie skromnie że "doświadczenie" w każdej dziedzinie życia a zwłaszcza w fotografii, zdobywa się ciężką pracą. Owe "doświadczenie" nie polega a zakupie sprzętu i popstrykaniu fotek przez parę dni. Myślę że na forum dowiesz się tyle samo ile znajdziesz w książkach o fotografii (których jest mnóstwo...). A jeśli ktoś posiada "doświadczenie" wybiegające po za to co piszą w książkach i po za to o czym się ciągle pisze na forum, to zarobił na nie uczciwie (bo inaczej się go zdobyć nie da) i nie podzieli się nim ze wszystkimi ot tak po prostu...
Zbieranie doświadczeń wymaga czasu i wysiłku, nie da się tak poprostu w jedną chwilę posiąść wiedzę która zrobi nas świadomymi i doświadczonymi fotografami...
no to kolega Stach2008 podsumował i zakończył wątek :)
do wasilewskipiotr nie powiedziałem że mam doświadczenie, ale taki jest mój cel zdobyć je i wtedy chociaż te tanie obiektywy dzięki doświadczeniu wykorzystać na maxa
wasilewskipiotr
09-05-2009, 02:07
Nie napisales ze masz doswiadzczenie tylko ze na nie liczysz....nie majac go....:D
Dobra rada zamiast pytac tutaj o pomoc w zdobyciu doswiadczenia a jak widzisz sam niezbyt to sie udaje
zacznij ogladac rozne galerie internetowe duzo ludzi z forum ma takie i naprawde mozna czerpac z nich inspiracje bo niektore sa swietne
Jak juz znajdziesz jakies zdjecie ktore zrobi na Tobie wrazenie zamiast pytac jak zostalo zrobione sprobuj sam do tego dojsc ,probuj , probuj i probuj
Zerknij chociazby na ten watek (imho b.ciekawy) chcesz sie uczyc to dolacz do niego z jakims wkladem
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=69089
A to kolejna stronka z mnostwem zdjec , cos podpatrzysz , cos poprubujesz napewno warto poprzegladac
http://pl.pixel-peeper.com/
Nie wspomne o galeriach slubnych bo jest tego mnostwo ale to juz sam poszukaj troche pracy nie zaszkodzi;)
pozdrowienia i powodzenia
Licze na doświadczenie, które będę zdobywał a teraz nie mam zamiaru brać sie za śluby nie mając go.