Zobacz pełną wersję : AF aparatu a AF obiektywu prośba o wyjaśnienie
Sorry za pytanie laika. Zamierzam wejść w system Nikona (do tej pory zdjęcia robiłem pstrykaczami więc mam niewielkie pojęcie o zawiłościach sprzętowych) i chcę kupić D60 oraz Sigmę 120-400 DG HSM OS (głównie do fotografowania ptaków). W opiniach przeczytałem, że w Sigmie autofokus jest b. szybki, a w D60 wolny. W związku z tym mam pytanie, który AF będzie odpowiadał za ustawienie ostrości, ten w obiektywie czy ten w aparacie ?
wasilewk
03-05-2009, 23:46
[...] W opiniach przeczytałem, że w Sigmie autofokus jest b. szybki, a w D60 wolny.
W D60 nie ma żadnego AF - znaczy to, że nie ma 'śrubokręta' do napędzania AF np. takiego obiektywu, jak Nikkor 50mm f=1.8
W związku z tym mam pytanie który AF będzie odpowiadał za ustawienie ostrości, ten w obiektywie czy ten w aparacie ?
Zawsze w obiektywie.
Pzdr.
Dzięki. Jeszcze mała dopytka, o co chodzi z tym "śrubokrętem" ?
wasilewk
04-05-2009, 00:12
Dzięki. Jeszcze mała dopytka, o co chodzi z tym "śrubokrętem" ?
Nie każdy obiektyw ma własny napęd (silnik) do ostrzenia (AF). Dla oszczędności wystarczy, że taki silnik będzie w aparacie i będzie kręcił takim płaskim trzpieniem (podobnym do śrubokręta), za pomocą którego jest obracany mechanizm AF w obiektywie. Jednak po wymyśleniu specjalnego rodzaju (pierścieniowego) silnika (ultradźwiękowego) okazało się, że ostrzenie w obiektywie jest o wiele szybsze i cichsze. System ostrzenia z takim silnikiem w Nikkorach nosi nazwę AF-S a w Sigmach HSM. W niektórych Sigmach (i Tamronach) są też zwykłe silniki montowane - działa to jeszcze wolniej niż ostrzenie za pomocą aparatu.
Pzdr.
W D60 nie ma żadnego AF - znaczy to, że nie ma 'śrubokręta' do napędzania AF np. takiego obiektywu, jak Nikkor 50mm f=1.8
Ciekawe, bo D60 to DSLR AF - AF przeciez dziala z obiektywami AF-S :mrgreen: brak srubokreta nie oznacza braku AF w ogole.
Zawsze w obiektywie.
Pzdr.
W przypadku D60 AF oczywiscie zalezy od obiektywu.
A teraz porownaj np D50 i D3, a na tych korpusach 50/1.8 i 24-70/2.8. Robilem takie porownanie i nie zganiesz, ale D3 ostrzy szybciej w obu wypadkach :mrgreen:
Jednak po wymyśleniu specjalnego rodzaju (pierścieniowego) silnika (ultradźwiękowego) okazało się, że ostrzenie w obiektywie jest o wiele szybsze i cichsze.
To porownaj C5D i 85/1.2 L do D3 z 85/1.4. Zgadnij, jaki bedzie wynik :mrgreen:
Wokol ultradzwiekowego AF naroslo duzo mitow, naprawde... a niedowiarkom polecam zabawe z minolta (analogowa !) dynax 7 albo dynax 9 i do tego jakis srubokret, np 24-105. Wielu z was by sie zdziwilo, jak taki zestaw potrafi zapier..ać jesli chodzi o AF.
wasilewk
04-05-2009, 08:41
Ciekawe, bo D60 to DSLR AF - AF przeciez dziala z obiektywami AF-S :mrgreen: brak srubokreta nie oznacza braku AF w ogole.
Oznacza, jeśli mówimy tylko o napędzie a nie o funkcji AF, która jest zaszyta w firmware.
W przypadku D60 AF oczywiscie zalezy od obiektywu.
A teraz porownaj np D50 i D3, a na tych korpusach 50/1.8 i 24-70/2.8. Robilem takie porownanie i nie zganiesz, ale D3 ostrzy szybciej w obu wypadkach :mrgreen:
[...]
Niestety: N50/1.8 nigdy nie do goni N24-70, choćby napędzała go rakieta - to jest fizycznie nie możliwe...
Pzdr.
Niestety: N50/1.8 nigdy nie dogoni N24-70, choćby napędzała go rakieta - to jest fizycznie niemożliwe...
A jakaż to fizyczna przeszkoda naprzeciw temu stoi? :lol: Wolę bajki na dobranoc niż z samego rana.
Tutaj (http://www.youtube.com/watch?v=21mWbvI7XcY) 50-tka napędzana rakietą.
wasilewk
04-05-2009, 09:30
A jakaż to fizyczna przeszkoda naprzeciw temu stoi? :lol: Wolę bajki na dobranoc niż z samego rana.
Tutaj (http://www.youtube.com/watch?v=21mWbvI7XcY) 50-tka napędzana rakietą.
Czy aby na pewno używałeś Nikkora 24-70/2.8 ???
Czy aby nie za bardzo wierzysz w magiczna moc ultradzwiekow? Podalem juz wczesniej przyklad, ktory obala twoja teorie. A jak dalej nie wierzysz, to porownaj np D70 z nalozonym 18-70 do D3 z zalozona 50/1.8. Prosty przyklad, ze AF-S moze dzialac wolniej od srubokreta.
wasilewk
04-05-2009, 16:57
Czy aby nie za bardzo wierzysz w magiczna moc ultradzwiekow? Podalem juz wczesniej przyklad, ktory obala twoja teorie. A jak dalej nie wierzysz, to porownaj np D70 z nalozonym 18-70 do D3 z zalozona 50/1.8. Prosty przyklad, ze AF-S moze dzialac wolniej od srubokreta.
Mówimy ogólnie: SWM jest lepszy od AF.
Tutaj w szczegółach możemy: ja mam D700 z podłączonym N24-70/2.8
Przekonaj mnie, że jak podłączę N50/1.8 zamiast zooma, to będzie szybciej !
Pzdr.
Napisales, ze 24-70/2.8 bedzie zawsze szybsze od 50/1.8. A to nieprawda. Poza tym SWM to tez AF. Albo za bardzo uogolniasz, albo mylisz pojecia. Co do szybkosci AF - sprobuje pozyczyc D50 od kolegi i zrobie wlasnorecznie test 24-70 na D50 vs 50/1.8 na D3. Wcale nie jestem pewien, czy D50 bedzie szybsze. Co udowadnia, ze predkosc AF (czy srubokreta czy swm) zalezy w duzym stopniu od puszki.
Michał Jędrak
04-05-2009, 23:08
No dobra, koniec bajdurzenia... Teraz ja powiem jak jest naprawdę.
AF-S działa tak samo szybko na każdym korpusie. Obiektyw dostaje po prostu sygnał elektryczny i steruje autofocusem.
Śrubokręt działa szybko lub wolno, zależnie od aparatu, bo jest całkowicie zdany na silnik w korpusie.
Testowałem niedawno dwa obiektywy 50mm na Nikonie D3. Ten na śrubokręt chodził szybciej niż AF-S. Tak samo szybko śmiga 85/1.8 oraz 780-200. Natomiast 24-70 wydaje się tak samo szybki, ale to tylko zasługa konkretnego obiektywu. Podepniesz jakiś inny AF-S i będzie działał wolniej, na przykład. No fakt, że są ciche i być może bardziej energooszczędne, ale to tyle...