Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Łódeczki w jakimś zakątku Wisły
Trudno było to znaleźć w różnych zalewiskach Wisły. Mam nadzieję, że się opłaciło:
Wiem, że Sigma 10-20 aberruje (mnie nie przeszkadza)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img10.imageshack.us/my.php?image=boatscopy.jpg)
ojjj gra ten widok! super jest!
Szkoda strasznie lewej strony nieba : (
Na dole błysnięte?
Kadr fajny ;)
mocne swiatło miałes - kadr ok.:-D
Szkoda strasznie lewej strony nieba : (
Na dole błysnięte?
Kadr fajny ;)
Na lewej stronie nieba była mgiełka. Na dole lekuchno muśnięte dodatkowym na -0,7
A światło nie było jeszcze zbyt mocne bo to około 6:45 było. :)
ostrytux
03-05-2009, 22:47
Kadrowo tak sobie, z prawej strony moim zdaniem brakuje troszkę przestrzeni.
Natomiast patrząc na pierwszy plan ewidentnie widać dopalenie lampą co nie wygląda za dobrze, zwłaszcza linka mocująca łódź. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem byłaby tu szara połówka. Naturalnie wzrok prowadzi łódź po lewej, następnie widzę fragmenty drzewa na skraju kadru i trochę mgły. Moim zdaniem zbyt dużo chaosu w tym kadrze.
Grzegorz WO
03-05-2009, 22:49
Kadr naprawdę dobry, kolorystyka też. Tylko te cienie na pierwszym planie - jakby od świecenia lampką ? A "niebieskości" w gorze jak najbardziej :-D .
alfapasje
04-05-2009, 08:16
mi też ciut ta lewa strona nie leży ale zdjęcie samograj :)
Rzekłbym: przyciaśniać, przyciaśniać - lewą stronę i dół.
Ale zdjęcie i miejsce ma swój klimat, także opłaciło się. :)
Piotr_ek
06-05-2009, 13:32
Wiem, że Sigma 10-20 aberruje (mnie nie przeszkadza)
heh
Miałem już nie pisać. Ale któż jak nie ja sprowadzi zbłąkane dusze na ziemię...
Po pierwsze fotografia to radość życia i mam nadzieję, że jest to radość istniejąca w każdym z Nas i nikt nie nosi się z zamiarem utrudniania komuś wykonania zadania. Aparat fotograficzny czy to d50 czy d700 czy może nawet d3x nie został stworzony dla ludzi noszących go w torebce i smucących się każdym kolejnym nieudanym kadrem. Za pomocą wspomnianej mechaniki nad którą producent dał nam możliwość pełnej kontroli (no prawie pełnej) uwieczniamy chwile dla nas niespotykane, wyjątkowe zjawiska spotykane w przyrodzie na które napotykamy jadąc w plener. Oczywiście tu pojawia się zagadnienie "świadomości fotograficznej", która przez lata praktyki kształtuje się w każdym z nas. Mianowicie uważam, że każdy fotografujący, gdy osiągnie pierwszy stopień świadomości fotograficznej powinien starać się za wszelką cenę dążyć do tego by przez cały czas towarzyszyć swojemu NEFowi, JPGgowi bądź też daj Boże negatywowi i skutecznie je udoskonalać poprzez coraz to skuteczniejsze operowaniem aparatem, który powinien się stać swego rodzaju pomostem pomiędzy fotografem a otaczającym go pięknem przyrody bądź architektury. Stopień świadomości fotograficznej powinien wzrastać z każdym kolejnym wykonanym kadrem a co za tym idzie z każdą kolejną publikacją zdjęcia na tym forum bądź w sieci - i to jest zjawisko, które mnie pasjonuje. Uwielbiam śledzić karierę fotograficzną ludzi na tym forum. Niektórzy dysponują całkiem przeciętnym sprzętem a ich zdjęcia powalają mnie na kolana inni zaś mają monitory po 4k i torby pełne sprzętu a w chwili publikacji zdjęcia podają opis taki jak Ty Marku. Sigma nie aberruje. Sigma to jedno ze skuteczniejszych szkieł, które bardzo dobrze sprawuje się w zastosowaniu "pod światło" - myślę, że jak na razie pierwszym konkurującym obiektywem jest Nikkor 12-24, być może nie aberruje...
Odnośnie samej aberracji - może należało by cofnąć się do samego początku. I nie mówię tu o instrukcji aparatu lecz o poradniku dobrego fotografa. Umocować aparat na statywie, wykadrować, ustawić ostrość, ustawić przysłonę, ogniskową i czas naświetlania... Można się zdziwić bo to tylko kilka czynności ale za to jak znaczących dla osiągnięcia dobrej fotografii a co za tym idzie pomagających w niwelowaniu błędów optyki.
Kilka słów na temat samego zdjęcia - po pierwsze autor wzbudził we mnie pełen podziw swą odwagą pokazując ten kadr na forum. Nie mam na myśli tu czegoś takiego jak "gniot" lecz wręcz przeciwnie bardzo ciężki technicznie temat.
Słońce przed obiektywem to moim zdaniem najtrudniejsza z dziedzin fotografii. W takiej sytuacji podejmujemy się fotografowania płaszczyzn głównie ocienionych, głównie odwróconych tyłem do słońca. Zastosowanie filtrów tak naprawdę mało pomaga. Sytuacja ta wymaga moim zdaniem dwóch zasadniczych kroków - prawidłowego posłużenia się światłomierzem - fotografowane elementy kadru są głównie cieniami i logika podpowiada dłuższy czas naświetlania ale ustawiony pod słońce aparat z wbudowanym systemem pomiaru światła w tej sytuacji nie da rady. W sumie NIKON ma bardzo dobry system pomiaru światła ale czy wynik ten będzie właściwy kiedy sam pomiar ukierunkujemy na tak sine źródło światła ? Oczywiście poda nam błędną wartość. I z doświadczenia wiem, że wartość czasu naświetlania w takiej sytuacji powinna być o wiele niższa od tej zaproponowanej przez soft. Przy prawidłowym ustawieniu ekspozycji i ogniskowej nie ma mowy o aberracji - mam sigmę 10-20 i nikt mi nigdy nie napisał pod zdjęciem, że widzi aberrację !!! Również jestem świadom kto na tym forum dysponuje jakim sprzętem i nigdy u osób robiących pejzaż s10-20 nie spotkałem się z tym błędem optycznym - być może te osoby w skuteczny sposób idąc w stronę estetyki w fotografii jakoś skutecznie za pomocą post processigu pozbywają się tego kłopotliwego produktu ubocznego - skoro tak proszę o tutka bo być może mi się przyda gdy moja sigma nagle zacznie aż tak aberrować.
Po drugie kadr - Napoleon kiedyś rzekł "Od wzniosłości do śmieszności jest tylko krok" ja to zdanie sobie odwróciłem i otrzymałem - od śmieszności do wzniosłości jest tylko krok. Co to ma do rzeczy... a ma. Fotograf powinien być też reżyserem, który walczy z tym by jego reżyserowanie nie dało się nazwać upozowaniem. Reżyseria jest znana z kina lub teatru i oznacza odpowiednie przygotowanie przedstawiania. Z fotografią jest podobnie, nie do samego końca bo nie przestawimy drzewa i nie zgasimy słońca. Ale możemy za to przejść 10 metrów dalej przyłożyć wizjer do oka, popatrzeć, dokonać analizy kadru... możemy poczekać, aż blask słońca się zmniejszy a tym samym da to nam możliwość wykonania "poprawnej" fotografii - to jest reżyserowanie fotografii. Do tego ów wspomniana reżyseria to nie tylko pomnożenie fotografii w danym temacie ale znaczne uwypuklenie myśli zawartej w produkowanym zdjęciu.
Do tego każdy dobry reżyser za pomocą efektów specjalnych (trudno by nie wspomnieć o Photoshopie) dba o estetykę swojego zdjęcia. Zdjęcia wykonane tym sposobem uderzają swą celowością i zorganizowaniem. Tak zorganizowaniem - bo nic nie powstaje bez powodu. A jaki był powód wykonania tego zdjęcia ?
To chyba wszystko...
Przy okazji życzę dobrego światła i pomyślnych zdjęć... i jak to się mawia do następnego.
pzdr, P.
Po czyms takim sprzedam co mam i zaczynam zbierać znaczki.
Alernatywnie: zmniejsz zalecaną dawkę o połowę....
Podoba mi się ta sielanka. Troszkę szkoda "widoczności" dodatkowego błysku, bo światło sztuczne przebiło zastane. Szczegół.
Kadrowo jest bardzo ładnie. Choć łódka mogłaby nie dotykać prawej krawędzi kadru, ale te drzewka przy lewej krawędzi można usunąć. Ale to już chyba jest moje jakieś spaczenie :-D.
Najważniejsze są emocje - a tu są mocną stroną zdjęcia. Czuć wilgotne powietrze i "słychać" ciszę.
Naprawdę bardzo dobre zdjęcie, które warte jest wsadzenia w przynajmniej 20 x 30.
Ps. Może lekko przyciemnij podłogę środkiem i rozjaśnij ją po lewej ? moim skromnym zdaniem będzie lepiej.
Szuwar przywróciłeś mi wiarę w sens robienia fotek i doskonalenia warsztatu :). Przyciemnię podłogę i wywalę krzaki po lewej. czy na papier się zobaczy
Piotr_ek
07-05-2009, 11:18
Szuwar przywróciłeś mi wiarę w sens robienia fotek i doskonalenia warsztatu
Mam nadzieję Marku, że nie jestem tą osobą która chwilowo Ci tą wiarę odebrała. Chciałem tylko podzielić się swoim zdaniem na temat aberracji s10-20 i tego typu kadrów. Prawda jest taka, że ja nawet nie brałbym się za fotografowanie czegoś takiego - bo po co ? Po to żeby dopisać po zdjęciem (albo nad nim) zbędą ideologię, wytłumaczenie w postaci aberracji.
Zdjęcie musi posiadać własną linię obrony - to jest tak jakby w głównej roli Tomb Raidera obsadzić np. Whoopi Goldberg - czy ten film miałby wówczas jakiś sens ? Oczywiście, że nie. Była by to świetna parodia. Podobnie jest z tą fotografią. Nie wyśmiewam się i nie robię sobie kpin w stylu cyt: "zmniejsz zalecaną dawkę o połowę..." - wręcz przeciwnie staram się pomóc, podzielić wiedzą i uświadomić co poniektórych o co w ogóle chodzi w sztuce jaką jest fotografia. Warto też zauważyć, że nawet w równoległej sztuce jaką jest malarstwo dobry pędzel, farby i nawet sama umiejętność odtwarzania rzeczywistości na płótnie bądź desce nie czynią z malarza ahtysty. Uważam, że dobra praca czy to obraz czy zdjęcie musi spełnić te kilka podstawowych warunków tj. po pierwsze trzeba czuć wzruszenie autora - popatrz na prace Nemetha, Stawiarza czy Calme - czuć magię, poświęcenie itp, następnie budując kadr trzymajmy się pewnych zasad kompozycji, estetyki pokazania światłocienia oraz pewnych indywidualnych odrębności - fotografia powinna mówić sama za siebie a nie prosić autora o ratowanie jej dupska.
Piotr_ek - z całym szacunkiem do tego co tu wcześniej tak rozwlekle napisałeś, ale Twoje wypowiedzi w stosunku do tej konkretnie fotografii to chyba przerost formy nad treścią.
Zrozumiałbym, gdyby autor strzelił bezmyślnie fotę, ale sam doskonale wiesz, że tak nie było.
Szukał rozwiązania i próbuje się z nami nim podzielić.
Może Ty nie robiłbyś tego zdjęcia, ale autor znalazł coś czym chciał się podzielić.
tj. po pierwsze trzeba czuć wzruszenie autora
A tu to już pojechałeś :mrgreen::mrgreen::mrgreen: A może po prostu Ty nie czujesz tej foty (oczywiście Twoje prawo) i dorabiasz teorie?
Przepraszam autora za odbieganie od tematu.
Piotr_ek
07-05-2009, 12:06
Szuwar - myślę, że masz rację. Zbyt poważnie podchodzę do niektórych prac. Być może o wiele lepiej było by gdybym po prostu napisał "gniot" i z uśmiechem na buzi poszedł dalej. Widać na tym forum konstruktywna sztuka komentowania zdjęć nie ma prawa istnienia. Dziękuję Ci za interwencję.
Widać na tym forum konstruktywna sztuka komentowania zdjęć nie ma prawa istnienia.
Mylisz się i nie takie było przesłanie mojego posta.