PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Nadwiślnański zakątek

Calme
03-05-2009, 20:44
Dzisiejszy rześki, wczesny ranek. Okolice miejscowości Zastów, niedaleko Kazimierza Dolnego na Lubelszczyźnie.
Nieco większa wersja:
http://www.obiektywni.pl/upload/realp/81/404071_746912.jpg

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img412.imageshack.us/img412/5713/nadwislansko.jpg)

semyazza
03-05-2009, 20:50
zaraz od kogos mi sie oberwie, ale jak dla mnie "nie"
nie gra mi swiatlo w LG i PD - w pierwszym jest za ciemno, w drugim za jasno, w tym sensie, ze wyglada to nienaturalnie. dodakowo kolor nieba w LG jest dziwny - szero-fioletowo-niebieski. taki dokladnie efekt kolorystyczny udaje mi sie uzyskac, gdy zbyt mocno przyciemniam nadpalone niebo.
Kadrowo - ladnie, spokojnie i przaśnie.

Calme
03-05-2009, 20:55
Słońce było za drzewem po prawej stronie, tak to wyglądało i przyznam, że jakoś nie za specjalnie mi się znów chce tłumaczyć czego tu za ciemno a tam za jasno, itp, itd. Na spocie był Marbed i Hubik zapytaj ich czy wygląda to inaczej niż widzieli....

semyazza
03-05-2009, 21:02
Na spocie był Marbed i Hubik zapytaj ich czy wygląda to inaczej niż widzieli....
ja sie nie pytam co bylo, tylko mowie/pisze co widze na wersji finalnej.
a tlumaczyc mi nic nie musisz, bo szczerze mowiacto Twoja sprawa jak obrabiasz zdjecia, i czy wogole to robisz. Ja jestem klient, dostaje na monitor gotowy produkt i na jego temat sie wypowiadam

Calme
03-05-2009, 21:06
Klient nie jesteś bo nie kupujesz ;) Natomiast ciekawi mnie stwierdzenie ,że w PD jest za jasno, na niby jakiej podstawie to wyciągasz - nie byłeś tam na miejscu i nie wiesz jak układało się światło i pisząc, że jest nienaturalnie dla mnie mijasz się z prawdą. Przecież widać wyraźnie cień tam i koło łódki. Światło przechodzi przez koronę drzew i nie będzie tam smolistej czerni to jasne. Co do LG to efekt szarej połówki. Nad rzeką unosiła się mgła i para stąd być może tak wygląda to jak piszesz o przejściach kolorystycznych w tym oparze.

piter670
03-05-2009, 21:15
Hmmm, a dla mnie jako dla klienta ;-) zdjęcie bardzo na tak. Ma klimat i nastrój.

semyazza
03-05-2009, 21:25
Klient nie jesteś bo nie kupujesz ;) Natomiast ciekawi mnie stwierdzenie ,że w PD jest za jasno, na niby jakiej podstawie to wyciągasz - nie byłeś tam na miejscu i nie wiesz jak układało się światło i pisząc, że jest nienaturalnie dla mnie mijasz się z prawdą. Przecież widać wyraźnie cień tam i koło łódki. Światło przechodzi przez koronę drzew i nie będzie tam smolistej czerni to jasne. Co do LG to efekt szarej połówki. Nad rzeką unosiła się mgła i para stąd być może tak wygląda to jak piszesz o przejściach kolorystycznych w tym oparze.

wiem - tak-tam-bylo
powtarzam Ci ponownie, ze ja nie wiem jak tam bylo, nie wiem jak obrabiales zdjecie i czy to wogole robiles, a calosc oceniam na podstawie tego co widze. Na podstawie tego co zobaczylem napisalem swoje spostrzezenia.
Jesli sie z nimi nie zgadzasz, do czego masz prawo, to prosze bardzo - Twoje wola, ale moim prawem jest komentowanie zdjec, ktore tu sa zamieszczane, nawet jesli komentarze sa odmienne od oczekiwanych.
Uwazam rowniez, ze cos robiles ze swiatlem z DP, gdyz jest tu nienaturalnie jasno w stosunku do reszty zdjecia i to dokladnie napisalem.

jarek76
03-05-2009, 21:26
Ja to kupuję tak jak jest :)

marbed
03-05-2009, 21:28
Komentować można na różne sposoby i to jest raz. Widzieć jak powstaje i próbować to odtworzyć potem na LCD to dwa. Calme uzyskał maxymalnie wierny obraz to trzy.
A że się podoba to już bez wyliczanki jako bonus.

erde
03-05-2009, 21:31
uważam, że jest bardzo przyjemnie. Zdjęcie wg mnie oddaje klimat i atmosferę miejsca

Piotr_ek
03-05-2009, 21:40
No Piotrze to wyjaranie w samym epicentrum kadru nieco na niekorzyść.
A innymi słowy mówiąc EDIT: PRAWA górna ćwiartka zdjęcia jest nietolerancyjnie nieakceptowalna.
Sadzę też że stosownym byłby zabieg 5x -5 EV i poskładanie tego do kupy. Wiem, że umiesz... :)

Pablo 77
03-05-2009, 21:43
Jest klimat ja to kupuję:)

Calme
03-05-2009, 21:43
To nie tyle wyrajanie co silnie oświetlona mgła nad rzeką.

Martix
03-05-2009, 21:47
Bardzo przyjemna nastrojowa fota. Jestem na tak.

Piotr_ek
03-05-2009, 21:50
To nie tyle wyrajanie co silnie oświetlona mgła nad rzeką.

No ale popatrz ja te gałęzie w PG wyglądają. Zdjęcie ma klimat. Jest to dobry kadr ale mz. wymagało to nieco krótszego czasu naświetlania. Lub podwójnej ekspozycji.

Ew. można by się posłużyć Hoya + szara połówka.

A zresztą sam nie wiem, ja się nie znam :)

harb
03-05-2009, 21:52
Piotrze - piekne zdjecie, nie potrzeba nic wiecej pisac :-D

Calme
03-05-2009, 21:54
No ale popatrz ja te gałęzie w PG wyglądają

No patrz ale parę postów kolega mi pisze, że już jest za jasno tam w cieniach, to teraz pomyśl jak bym jeszcze te gałązki tonące w cieniu wyciągnął na maxa co by mi napisał ;)

Piotr_ek
03-05-2009, 21:57
to teraz pomyśl jak bym jeszcze te gałązki tonące w cieniu wyciągnął na maxa co by mi napisał

Że trzeba sprawdzić jak wyjdzie to na papierze ?

morzon
03-05-2009, 21:58
No i mi również się bardzo podoba.

Calme
03-05-2009, 21:58
Że trzeba sprawdzić jak wyjdzie to na papierze ?
Szkoda na to papieru ;)

borregaard
03-05-2009, 22:41
Jak mnie podchodzi ,to inni marudzą.....Ładnie jest.:-D

Bielik
03-05-2009, 22:46
Szkoda na to papieru ;)

na odwrót, szkoda wypatrywać PSa na LCD. nastrojowo jest, mgiełka robi cały klimat.

alfapasje
04-05-2009, 08:16
no i pieknie :)

Szuwar
04-05-2009, 09:10
Jezusiczku - "przejarane" (wspaniałe słowo :evil:) to czy tamto.

Niebo ciemniejsze po jednej a jaśniejsze po drugiej. A czy tak nie jest ?

Proponuję czasem popatrzeć w górę :wink:

Co do zdjęcia:

To co lubię u Ciebie to właśnie naturalny efekt (no nie zawsze :mrgreen: ) , ale tu pieknie oddałeś nastrój poranka.

Kadrowo też mi się podoba. I kolory - na szczęście dla tej fotografii rączka Ci nie poleciała za bardzo :-D

Jestem bardzo na tak. Klimat super

wojtek6308
04-05-2009, 13:13
Kadr, kolorki, i klimat zamglonego poranka :-D często widuje takie zjawisko, więc
uważam, że pokazałeś to w sposób zbliżony do naturalny :) podoba mnie się.

kulten
05-05-2009, 12:01
Bardzo dobra praca z dobrze ujarzmionym światłem. Mi się podoba.

mikkay
05-05-2009, 16:58
Bardzo przyjemne w odbiorze. Pięknie macie, tam na Lubelszczyźnie :)