Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czyszczenie obiektywów raz jeszcze

Macienty
03-05-2009, 13:03
Witam serdecznie, piszę z zapytaniem do Szanownych Forumowiczów odnośnie czyszczenia obiektywów...

1) czy można czyścić frontowe szkło obiektywu zwykłą miękką szmatką, delikatnie i nie będzie to miało wpływu na zniszczenie powłoki antyrefleksyjnej?

2) jak rozpoznać, że już starło się tą powłokę?

3) w jaki sposób najbezpieczniej usunąć odcisk palca ze szkła obiektywu?

4) co zrobić w przypadku znalezienia się paprochów WEWNĄTRZ obiektywu?

bardzo proszę o radę, obiektywy rzecz droga...

prz3mo
03-05-2009, 13:39
1) czy można czyścić frontowe szkło obiektywu zwykłą miękką szmatką, delikatnie i nie będzie to miało wpływu na zniszczenie powłoki antyrefleksyjnej?

Jeśli na pewno szmatka nie ma ostrych zadziorów materiału itp. to pewnie, że można.
Najlepiej jednak kupić specjalną szmatkę do czyszczenia szkieł w okularach.

2) jak rozpoznać, że już starło się tą powłokę?

Powierzchnia soczewki ma miejscami inną barwę, widać "przetarcia", których nie da się usunąć.

szmatką do czyszczenia optyki (okularów)

4) co zrobić w przypadku znalezienia się paprochów WEWNĄTRZ obiektywu?

Nie nie robić. Małe pyłki wewnątrz obiektywów to raczej normalna sprawa. O ile nie są duże i nie jest ich bardzo dużo to nie mają wpływu na zdjęcia.

Macienty
03-05-2009, 14:06
dzieki wielkie za odpowiedź :)

pozdrawiam

swider
06-05-2009, 21:33
Ja uzywam LensPEN'a (takie cos - klik (http://www.lenspen.com/?cPath=&products_id=LP-1&tpid=146)) i bardzo sobie chwale.

elfi
08-05-2009, 08:19
Ja uzywam LensPEN'a (takie cos - klik (http://www.lenspen.com/?cPath=&products_id=LP-1&tpid=146)) i bardzo sobie chwale.

Ciekawe. Czy można to to kupić w Polsce?

Boghol
08-05-2009, 08:57
Ciekawe. Czy można to to kupić w Polsce?

Jasne, że można. Szukaj na alledrogo, pełno tam tego. Albo dowolny sklep fotograficzny, internetowy lub normalny :). Ja mam nawet z napisem Nikon ;)

EDIT: o właśnie taki: http://allegro.pl/item620859288_lenspen_oryginal_z_logo_nikon.html

karolt
13-05-2009, 10:07
No i zawsze można założyć filtr ochronny na obiektyw, ale nie wszyscy to lubią.

gALL
21-05-2009, 01:26
Lyk gorzaly, chuchnac i przetrzec rekawem od spranej koszuli flanelowej.

marcin_G
21-05-2009, 08:15
Lyk gorzaly, chuchnac i przetrzec rekawem od spranej koszuli flanelowej.
Dokładnie - najlepsza metoda. Ważne, żeby flanelę stosować do wytarcia soczewek, a nie STARCIA....

marer
16-06-2009, 16:23
Dobry temat.
Ja ostatnio jak sobie złapałem paluchem obiektyw i został duży odcisk, po prostu wyczyściłem koszulką którą miałem na sobie .

Dziś po przeczytaniu tego posta zmartwiłem się że mogłem porysować ale po obejrzeniu na szczęście nic się nie stało.

Chyba zaraz coś zamówię do czyszczenia na allegro żeby mnie następny raz nie zaskoczył.

koziołek_matołek
17-06-2009, 22:50
Marer zakup sobie. Ja mam bardzo dobry sprzęt do czyszczenia. Kupiłam za groszę. Niby takie nic, a jednak działa i pomoga znacznie. Zazwyczaj w zestawach masz ściereczkę, gruszkę, pędzelek, biblułki czyszczące i jakiś płyn do czyszczenia. A kosztują z 20 zł. Ja za swojego dałam jakieś 17 zł. Niby wszystko można z osobna zakupić. Ja mam zestaw.

d_an
18-06-2009, 13:20
Chciałbym zweryfikować tu pewną kwestię: zajmuję się fotografią co najwyżej semi profi i staram się dbać o obiektywy bo długo na nie oszczędzam :)
Natomiast znam dwóch zawodowców (reportera z długim stażem i obsługującego imprezy też z latami dośw.) i obydwaj twierdzą, że strach przed czyszczeniem obiektywu wykazywany przez wielu amatorów-hobbystów jest bardzo przesadzony. Żeby uszkodzić powłoki, tak żeby to miało odbicie w jakości obrazowania trzeba się naprawdę postarać i osobiście im się nie zdarzyło niczego wytrzeć, mimo, że czyszczą szkła regularnie - reporter nawet nie używa dekli, bo mu "ciągle giną", pucuje szkła przed każdą ważniejszą robótką, czyli z raz w tygodniu i używa ich latami nie widząc pogarszania się jakości - a szkła mu zamakały w deszczu, były ochlapywane błotem itp itd. Pracje na Canonie, ale to nie ma tu znaczenia. Ogólnie obydwoje twierdzą, że nie ma co fetyszyzować obiektywów, jak trzeba wytrzeć to chuchnąć i wytrzeć, albo jak mocniej zabrudzone to dedykowanym środkiem i nie zawracać sobie głowy.
Podkreślam, to nie moja opinia, ale ww. Chciałbym zapytać doświadczonych kolegów, czy podzielają taki pogląd, czy też nie.

gALL
18-06-2009, 13:32
Podzielamy ten poglad.

Przeciez juz to nie raz pisalismy.

A wszystkie tzw "ochronne szkielka" typu filterki UV, "lens protectory for digital" i inne typu wylazki nalezy sobie darowac.

swider
18-06-2009, 14:32
A wszystkie tzw "ochronne szkielka" typu filterki UV, "lens protectory for digital" i inne typu wylazki nalezy sobie darowac.
Chcesz rozpetac III wojne swiatowa? :)

To co napisal d_an jest jak najbardziej prawdziwe, ale z powyzszya wypowiedzia gALLa nie moge sie zgodzic bo wszystko zalezy w jakiesj sytuacji sie uzywa aparatu. Mnie filtr UV wielokrotnie uratowal przednia soczewke jak gonilem po lesie za zwierzyna i nagle jakis badyl trzasnal mi w obiektyw (i mialem zalozonego tulipana jakby ktos pytal). Przy normalnym fotografowaniu w sensie krajobraz, portret, achitektura itp. - fakt - filtr UV zbedny.