Zobacz pełną wersję : RAW NEF W D80 - czym to ugryźć ?
CS2 i CAMERA RAW 3,4 nie chcą otworzyć NEF/RAW z d80 . Jeśli ktoś wie jak to otworzyć za pomocą CAMERA RAW to będe wdzięczny za pomoc .
Zapewne jak zapowiadano -- pozostaje Ci jak na razie najnowszy wynalazek Nikona czyli NC NX :D
Wyrazy wspolczucia... :D
david555
10-09-2006, 10:54
Nie, no nie jest tak tragicznie podobno kosztuje ok 450 PLN, a i można przedtem potestować 30 dni.
Do ściągnięcia ze strony Nikona.
Pozdrawiam :D
Nie, no nie jest tak tragicznie podobno kosztuje ok 450 PLN
Tu nie chodzi o to, ile kosztuje, tylko jak to pracuje... :D
david555
10-09-2006, 11:09
No, niestety powoli.
Pozdrawiam :D
a ktos pamieta jak szybko sie pojawialy odpowiednie plug iny po wypuszczeniu d50 czy d200?
Adobe wypuszcza update Camera Raw raz na kilka miesiecy. Ostatnio w styczniu i maju, wiec mozna przypuszczac, ze kolejny pojawi sie we wrzesniu - najpozniej w pazdzierniku.
Te wszytskie wynalazki są ...... warte i ślimaczą się strasznie. Ja chce Camera Raw.
kuzwa, bo mam wyjazd w polowie pazdziernika , i nie wiem czy kupowac d80 czy nie. wprawdzie wracam w grudniu, ale jakbym po powrocie nie mogl w ps otwierac fotek, to bylbym bardzo zly. cos racji jest w tym co k.rockwell pisze o jpg i nefach, zeby co chwile nowy format i nowe programy byly potrzebne...wypuszczaja sprzet za 1000 usd i nie moga tego zgrac nawet z oprogramowaniem...
frostgrafix
10-09-2006, 13:24
Witam szukam jakiegoś bardzo dobrego edytora NEF do D80. Jak narazie testowałem około 10 ale narazie lipa centralna. IrfantView najnowszy z aktualnymi pluginami otwiera ale coś kopie z kolorami i otwiera zdjecia jakieś prawie czarno-białe. Testowałem CaptureNX pełną wersję no i uprzedzam MASAKRA. Nie wiadomo o co w tym programie chodzi narzędzia są bardzo nieczytelne i nie mogłem poszukać naprzykład prostowania zdjęć Fish eye 10,5 mm tak jak to było w Capure 4.4 :| Jak ktoś ma jakieś pytania w sprawie działania Capture NX z D80 to proszę o kontakt ze mną. Jak ktoś ma jakieś wiadomości jak wczytać Raw lub NEF z D80 do Photoshopa to też proszę o kontakt.
CS2 i CAMERA RAW 3,4 nie chcą otworzyć NEF/RAW z d80 . Jeśli ktoś wie jak to otworzyć za pomocą CAMERA RAW to będe wdzięczny za pomoc .
z tego co widze, to dcraw wspiera nef-y z nikona d80. mozliwe, ze w zwiazku z tym
ufraw (http://ufraw.sf.net/), bazowany na dcraw, tez da rade (nie wiem od ktorej wersji
dcraw wspiera d80-tke). wiec byc moze tymczasowo wystarczy... lub na zawsze ;)
nightstalker
10-09-2006, 14:01
A ktos sprawdzal patent ze zmiana modelu aparatu w EXIFie? Hogan na swojej stronie pisal ze gdy wyszlo d2xs wystarczylo usunac s zeby chodzilo ze starymi programami, niewiem czy tutaj to przejdzie:)
frostgrafix
10-09-2006, 14:12
A ktos sprawdzal patent ze zmiana modelu aparatu w EXIFie? Hogan na swojej stronie pisal ze gdy wyszlo d2xs wystarczylo usunac s zeby chodzilo ze starymi programami, niewiem czy tutaj to przejdzie:)
Jak zmienić ten Exif ??????
[ Dodano: Nie 10 Wrz, 2006 ]
nightstalker, witaj czy wiesz jak sie zmienia ten exift ???
danz1ger
10-09-2006, 14:34
Camera Raw 3.4
Newly supported cameras for Camera Raw 3.4
— May 2006Macintosh
Windows®
Support for the following cameras has been added from Camera Raw 3.3 to 3.4.
Canon
EOS 30D Epson
R-D1s Leaf
Aptus 65
Aptus 75 Olympus
EVOLT E-330
SP-320 Pentax
*ist DL2 Samsung
Samsung GX-1S
Pozostaje tylko czekać na Camera Raw 3.5 . Brawo Nikon
nightstalker
10-09-2006, 16:03
No jakims edytorem typu PSPad
http://img89.imageshack.us/img89/905/d80po8.gif
Ok, sprawdzilem, ten numer nie przejdzie.
Generalnie po zmianie na d50 albo d70 stary Nikon View czyta pliki ale nieprawidlowo a innego softu do NEFow niemam.
Wychodzi cos takiego:
http://img151.imageshack.us/img151/1671/d802la2.jpg
frostgrafix
10-09-2006, 16:21
No jakims edytorem typu PSPad
http://img89.imageshack.us/img89/905/d80po8.gif
Ok, sprawdzilem, ten numer nie przejdzie.
Generalnie po zmianie na d50 albo d70 stary Nikon View czyta pliki ale nieprawidlowo a innego softu do NEFow niemam.
Wychodzi cos takiego:
http://img151.imageshack.us/img151/1671/d802la2.jpg
też sprawdziłem w txt zmieniłem i nie dziala. Pozostaje wersja narazie Capture NX lub Camera Raw 3.5 jak wyjdzie.
Pozdrawiam
Czyli co po zakupie narazie jpg rozumiem ?
frostgrafix
10-09-2006, 16:23
Jak by co to Capture NX Trial 30 dni
do testowania. :wink: 8)
frostgrafix zaraz Ciebie pogonią za post wyżej :wink: 8) kto skorzystał niech się cieszy :twisted:
nie. nikon dostarcza standardowo oprogramowanie do przetwarzania nefow.
jesli Ci sie ono niepodoba, to mozesz skorzystac z darmowych alternatyw
lub czekac na komercyjny soft.
frostgrafix
10-09-2006, 16:58
wrobell,
Standardowo jest PicureProject 1.7 o tym mowa ?
może RawSchooter da rade nefom z D80 mam wersje Pro niech ktoś mi podeśle NEF z D80 na
[email protected] to z chęcioą sprawdze
jakiś link też może być.
frostgrafix
10-09-2006, 18:54
może RawSchooter da rade nefom z D80 mam wersje Pro niech ktoś mi podeśle NEF z D80 na
[email protected] to z chęcioą sprawdze
jakiś link też może być.
Niestety z tym też nie działa.
no to nieźle wymyślili, mimo wszystko będe wdzięczny za jednego NEF może uda mi się czymś innym otwożyć :twisted:
a czemu szukacie czegos poza zestawem w pudełku? Czy picture project jest taki fatalny? Wolałabym to wiedziec przed ewentualnym zakupem....
Niech ktos wystawi NEFa z D80 na jakis serwer... Zobaczymy jak to z nim jest.
Wczoraj zmienialem EXIFowa date utworzenia pliku, bo zapomnialem w drugim body przestawic rok. No i jak wrocilem ze zdjec, to mi C1 sortowal zdjecia z dwoch aparatow niechronologicznie. Jako, ze nie mialem pod reka nic, co by edytowalo EXIFa w NEFie -- wciagnalem te 50 NEFow do TextPada i zadalem zmiane 2005 na 2006... :D
Capture NX nie jest taki zły , Camera Raw jest programem z bardziej czytelnym MENU jak dla mnie . Jeśli chodzi o Pracowanie na NEF to obrubka na plikach z d80 jest zdecydowanie mniejsza niż jak poddawałem obróbce pliki z d70. D80 robi naprawde lepsze zdjecia , (ma jak dla mnie dokładnieszy pomiar światła) i nie wymagają one aż tak bardzo obróbki w
---------------------------------------------------------------------------------------------------
PS . Co z darmowych serwerów możecie mi polecić to wrzuce jakiegoś NEF
nightstalker
11-09-2006, 00:10
PS . Co z darmowych serwerów możecie mi polecić to wrzuce jakiegoś NEF
Np. http://rapidshare.de/
A tutaj sa linki do sampli NEF
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?p=296960
danz1ger
11-09-2006, 00:54
jako tymczasowe rozwiazanie mozesz uzyc programow:
pierwszy oferuje Malymiekki (Microsoft) za darmo: http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=D48E808E-B10D-4CE4-A141-5866FD4A3286&displaylang=en
tylko otwiera i pozwala wydrukowac.
drugi od Google:
http://picasa.google.com/download/index.html
wlasnie sobie zainstalowalem i podoba mi sie: otwiera moje NEF-y z D50 i jest mozliwosc obrobki podobnie jak w Picture Project.
Tak wiec po edycji pliku NEF z D80 (zamiana 80 na 70), da sie go poprawnie otworzyc i edytowac jedynie w ACDSee 8.1b99 (tzn. jedynie w tym programie _u mnie_ -- bo dysponuje tylko Shopem i C1). Zarowno C1 3.7.4 jak i CR 3.4 nie potrafia poprawnie zdekodowac informacji o WB, co skutkuje jakimis magentowymi wariacjami. O dziwo ACDSee radzi sobie z tym bez problemu. Wespol z Picasa, daja maly psztyczek kombajnom, ktore glownie do tego sluza, a jednak nie potrafia. :D
Na 15 września zapowiadana jest nowa wersja C1 (3.7.5). Na pewno ma obsługiwać 400 Canona, więc....
Informacja z forum Phase One.
Piterspl
13-09-2006, 11:31
o ile nie myle sie wystarczy skopiowac plugin do PS z zainstalowanego PictureProject 1.7 (obsluguje .nef z D80) - po skopiowaniu - restart PS i dzialac powinno :)
o ile nie myle sie wystarczy skopiowac plugin do PS z zainstalowanego PictureProject 1.7 (obsluguje .nef z D80) - po skopiowaniu - restart PS i dzialac powinno :)
I co? I nagle CameraRAW zacznie poprawnie czytac NEFy z D80? :D
Nie. Po prostu da sie otworzyc te NEFy. Ale nie bedzie ich otwieral lepszy niz PP plugin PhotoShopa, tylko sam PP. To to samo, jakbys w PP zdekodowal te NEFy i pozniej otwieral pliki w PhotoShopie.
Premiera nowego camera rawa juz tuż tuż . Jeśli ktoś wpadnie w jego posiadanie proszę o kontkat. Już umęczony jestem tym NX
pzdr
Premiera nowego camera rawa juz tuż tuż . Jeśli ktoś wpadnie w jego posiadanie proszę o kontkat.
Bedzie przeciez do sciagniecia ze strony Adobe -- wystarczy wejsc raz dziennie i sprawdzic. ;)
Zgodnie z zapowiedzią jest już nowy C1. I obsługuje D80.
cruncher
16-09-2006, 14:07
Mam takia 2 pytanka :
- czy photoshop CS odczyta RAW'y z Nikona D80?
- jakie dodatkowe oprogramowanie powinienem zainstalować do mojego CS'a aby było to możliwe?
Dodam jeszcze ,że chodzi mi o Photoshopa CS a nie CS2...
Przy okazji jako ,że to mój pierwszy post na forum - WITAM serdecznie wszystkich forumowiczów a właściwie pasjonatów systemu Nikona :smile:
Mam nadzieje ,że wspólnie będziemy się tu dobrze bawić i wymieniać poglądami w zdrowej i życzliwej atmosferze :wink:
Mam takia 2 pytanka :
- czy photoshop CS odczyta RAW'y z Nikona D80?
CS nie odczyta. Ewentualnie CS2 ale tylko z nowym pluginem (upgradem).
cruncher
16-09-2006, 21:24
Dzięki za odpowiedz!
A czy istnieje jakieś inne oprogramowanie poza NC i CS2 ,które potrafi odczytać RAW'y z D80?
jaki plugin do CS2?? CameraRaw jest juz nowy?? czy o czym innym piszecie?
Ja mam problem ze znalezieniem nowego camera raw na stronie adobe . W downloads znajduje tylko stara wersje 3,4 . Jeśli ma ktoś bezpośredni link do najnowszej wersji obsługującej d80 to bardzo proszę aby wstawił w tym topicu.
cruncher
19-09-2006, 15:18
Czyli jesli dobrze zrozumialem - jesli kogos nie stać na photoshopa cs2 to jest skazany na wolny i skomplikowany nikon capture NX tak?(który tez do tanich nie należy!)
Dla mnie to jest chore....
no niestety komercja :/
ja czekam czaly czas na upgrate CameraRaw do CS2 bo juz mnie troche irytuje robienie w jpg
Note: Adobe Camera Raw 3.6 development has been accelerated to accommodate recently announced cameras such as the Nikon D80 and the Canon EOS 400D / Digital Rebel Xti. The update will be provided this fall.
GRRrrrrrrrrrrrrrrr
myslałem ze Camera RAW 3.5 juz bedzie obslugiwał D80, a tu kicha - tylko α100 :(
Czyli jesli dobrze zrozumialem - jesli kogos nie stać na photoshopa cs2 to jest skazany na wolny i skomplikowany nikon capture NX tak?(który tez do tanich nie należy!)
Dla mnie to jest chore....
http://ufraw.sf.net/
cruncher
19-09-2006, 19:21
nic mi to nie mówi :(
Camera Raw 3.5 update: Support for the following cameras has been added in this update
* Kodak EasyShare P712
* Nikon D2Xs
* Panasonic DMC-FZ50
* Panasonic DMC-L1
* Sony A100
Hmm, troche kicha :-( Biorac pod uwage dotychczasowe tempo wypuszczania update-ow do CameraRaw, na obsluge NEFof z D80 poczekamy do konca roku
Czyli wychodzi na to, że jedynym sensownym narzędziem na tą chwilę pozostaje Nikon Capture NX. W zasadzie jest powolny,ale ma tryb wsadowy...
Trzeba poczekać, aż się pojawi C1 pro LE jako dodatek do kart Sandiska ultra II, o czym pisali na dpreview... ale kiedy się one u nas pojawią? Kto wie.... w USA są.
LOL
Nie wiem czy powinienem tutaj pisać o tym, ale... Nie, nie powinieneś. Sądzisz może, że jest tu wielu nierozgarniętych userów? Czornyj
Capture NX jest jak dla mnie lepszy od C1 ale to moje subiektywne zdanie. Co do powolności to tryb wsadowy rozwiązuje ten problem w 90-95% przypadków. Po prosty robi sie ustawienia dokladne dla jednego obrazu, zapisuje sie ustawienia a następnie puszcza się go na noc i idzie się spać :D. Rano seria 800 zdjęć jest gotowa (na P4 2,4 GHz i 2 GB RAM). Warunek - wszystkie zdjęcia muszą byc podobne w ekspozycji niestety. Ale zawsze mozna rozbic na parę batchów :).
Pozdrowienia
Erie
Tiaaaa, czytałem o tym nieskończonym trialu. No cóż... jestem zdania, że poużywać można,ale jeśli chce się używać na poważnie to jednak warto zapłacić. Choćby dla świętego spokoju. NX ma kosztować ok 500 zł, co mało nie jest i sam program ma wiele wad, ale.... No ale z drugiej strony z kartami Sandisk ma się pojawić Capture One w wersji LE, czyli dla nas w pałeni funkcjonalnej - tylko KIEDY !?!?!?
Heh
Js tez jestem zdania ze powinno sie używać licencjonowanych narzędzi. NX bedzie kosztował nawet mniej niz 500 PLN, ale... biorąc pod uwagę ze i tak duza czesc ludzi ma oryginalnego CS2 z darmowym bardzo dobrym konwerterem RAW to po co kupować NXa?
Pozdrawiam
Erie
Władca Pixeli
20-09-2006, 04:12
Problem w tym, że NX potrzebuje procesor 50Ghz!!! aby dało się na nim pracować, a na to nie zanoszi się szybko.
Co do "dobroci" Camera RAW z PS'a to tu mam wątliwości. Widziałem gdzieś porównanie plików wywiłanych w Bibble, C1 Pro i Nikon Capture (co prawda jeszcz ebez NX, ale jednak) i na 100% powiększeniu pliku z wysokim ISO najładniejszy efekt był włąśnie z programu Nikona. Bibble i C1 dawały albo obraz zamazany albo jakieś dziwne sztuczne kropki. Także sam nie wiem...
Do Nikon Capture NX nowy procek Core 2 Duo jest po prostu bajeczny i wcale nie wymaga 50 GHz :P. Faktem jest jednak ze na normalnych komputerach jakie posiadają zwykli ludzie nie działa to zbyt płynnie, ale jak już mówiłem - batch i nocne obrabianie. Przecież jak śpicie to jest Wam obojętne czy komputer oprócz ściągania kolejnych filmów/ mptrójek robi coś jeszcze :P
A poważnie to Nikon działa bardzo dobrze przy dużej ilości pamięci.
Pozdrówka
Erie
ja nie lubie spac przy wlaczonym odkurzaczu :)
a co CaptureNX to zainstalowalem go po raz pierwszy i jako tako chodzi (Win XP 64 + Athlon64 3000+ i 1GB RAM) no moze do plynnosci mu troche brakuje ale lepsze to niz PictureProject :)
Jakbym miał obrabiać foty w Picture Project, to wolałbym w JPGach robić i do PS'a wrzucać :)
Jakbym miał "obrabiać" tfu fotki w Picture Project to bym popełnił seppuku tępym nozem wcześniej - już ACDSee/ Google Picasa mają dużo wiecej możliwosci edycyjnych. I faktycznie zgadzam się z loriathem - lepiej wówczas JPGi robić.
a co do
ja nie lubie spac przy wlaczonym odkurzaczu :) to trzeba sobie wymienić zasilacz i zainstalowac wodne chłodzenie - będzie bulgotało zamiast dmuchac :) i rybki będą miały gdzie płływać ;)
pozdrawiam i wracam do edycji zdjęć ze ślubu kuzyna
Erie
@Erie - mialem kiedys wodne baa nawet dwa typy :) w jednym zrobila mi sie galareta z wody (polaczenie miedzianych blokow i aluminiowej chlodnicy) miedz weszla w ealcje z aluminium :P
nauczony doswiaczeniem zmienilem zestaw na caly miedzialny - zeby mi sie glny nie zalegly to zrobilem mieszanke plynu doslpryskiwaczy z woda ale i tak jakies czorty sie tam zadomowily a pozatym komputer jest wtedy malo mobilny :P
tak wiec wole wiatraki :D (mniej problemow z nimi)
ehhhhhhhhh @life - nabijam sie z wodnego chłodzenia, a wiatraki i owszem ładne są w Holandii :)
mi jakoś komp pracujący całą noc nie przeszkadza, wiec albo 1. jestem juz całkiem głuchy na starość (26 lat) albo 2. mam na tyle cichy komputer ze mi nie przeszkadza (co jest mozliwe bo jedyne wiatraki są w zasilaczu - 1100 obrotow na minutę oraz na procku - 1800 wg obecnego stanu, reszta chłodzona pasywnie), w momencie jak zmienię procka na Core 2 Duo to juz zupełnie wystarczy pasywne chlodzenie nawet na procka (przetestowane aby nie było zaraz obiekcji)
miłej nocy (nawet forum już chciało spać przed chwilą)
Erie
@Erie - mialem kiedys wodne baa nawet dwa typy :) w jednym zrobila mi sie galareta z wody (polaczenie miedzianych blokow i aluminiowej chlodnicy) miedz weszla w ealcje z aluminium :P
nauczony doswiaczeniem zmienilem zestaw na caly miedzialny - zeby mi sie glny nie zalegly to zrobilem mieszanke plynu doslpryskiwaczy z woda ale i tak jakies czorty sie tam zadomowily a pozatym komputer jest wtedy malo mobilny :P
tak wiec wole wiatraki :D (mniej problemow z nimi)
glony się zalęgły :shock: :?: Może płyn do chłodnic by pomógł, w autach się sprawdza chyba nieźle...
piotrowm
21-09-2006, 17:03
xxx od 20-09-2006r. jest nowy suport Capture One 3.7.5, ktory obsługuje m.in D80, jak
i EOS 400
Władca Pixeli
21-09-2006, 19:25
Prawda jest taka, że firmy zatrudniają tanich programistów, którzy mają bardzo kiepskie pojęcie o programowaniu i optymalizacji kodu i nie potrafią napisać dobrego programu. Efekt jest taki, że zmusza się ludzi do kupna najnowszych i najszybszych PC.
Dodatkowo wporowadza się kodowanie danych tylko i wyłączie aby wymusić sprzedaż swojego oproramowania, bo w przeciwnym wypadku nie sprzedaliby ani jednej sztuki.
jest juz nowy Adobe Camera RAW - 3.6 beta i obsługuje D80, podobnie jak inny produkt ze stajni Adobe - Adobe Ligthroom beta 4 (narzekający na NXa mogą sobie spróbować)
pozdrawiam
Erie
jest juz nowy Adobe Camera RAW - 3.6 beta
A zapodaj link, pls...
:oops: chyba się pośpieszyłem, 3.6 jest dostępny ale tylko dla "wybrańców" :( testujących to oprogramowanie oraz takich "duzych graczy" jak np. dpreview, mi nie udostępnią (odpowiedź z Adobe :( )
na pocieszenie Lightroom jest dostępny dla wszystkich ale małe to pocieszenie, bo podobnie jak NX jest on wolny
Władca Pixeli
26-09-2006, 14:51
Może ktoś to sprawdzi
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?p=308574#308574
Władca Pixeli, a nie prosciej bylo od razu wzucic tu info, a nie mnozyc watki?
Władca Pixeli
26-09-2006, 15:10
Władca Pixeli, a nie prosciej bylo od razu wzucic tu info, a nie mnozyc watki?
Ale ten wątek jest w złym miejscu. Oprogramowanie powinno być w oprogramowaniu. :mrgreen:
frostgrafix
26-09-2006, 20:29
Capture One PRO 3.7.5 ten program otwiera wszystko co sie nazywa RAW.
four-eyed freak
26-09-2006, 22:20
wtyczka do darmowego irfanview, pozwala na otwieranie RAW-ów z d80, które można zapisać w bezstratnym TIFie, a potem to już obrabiać gdziekolwiek; (przepraszam, nie znam się) czy ten sposób da takie same efekty jak bezpośrednie edytowanie NEF-a?
cruncher
27-09-2006, 13:31
wtyczka do darmowego irfanview, pozwala na otwieranie RAW-ów z d80, które można zapisać w bezstratnym TIFie, a potem to już obrabiać gdziekolwiek; (przepraszam, nie znam się) czy ten sposób da takie same efekty jak bezpośrednie edytowanie NEF-a?
mnie również to bardzo interesuje ,może ktoś jednak skusi się i odpowie... :wink:
Cytat z Luminous Landscape:
"A number of people who have just bought Nikon D80 and Canon 400D (Rebel XTi) cameras are wondering whether the newest version of Adobe's Camera Raw supports them, and if not, when it will. Here is the "official" word from Camera Raw's author, Thomas Knoll...
...this update does not support the Nikon D80 nor the Canon 400D [Rebel XTi] yet. We receieved these cameras too late in our development cycle to make the cut for this release. We understand there are a lot of users now getting these cameras who want support as soon as possible.
There are also a bunch of other cameras models likely to be announced at Photokina which will want to support as soon as possible.
Because of this demand, we are planning to make the time gap between the ACR 3.5 and 3.6 releases shorter than usual, so you will not have to wait all that long for support.
Also, we are nearing completion of the Beta 4 release of Lightroom. This will be released fairly soon (before the release of ACR 3.6). Lightroom is currently in a free public beta program:
http://labs.adobe.com/technologies/lightroom
Beta 4 of Lightroom will have preliminary support for both the Nikon D80 and the Canon 400D.
So in the time period the Beta 4 release of Lightroom (soon) and ACR 3.6 (shorter cycle than usual), you will be able to process your Nikon D80 and Canon 400D files using Lightroom Beta 4. You will also have the option of using the Beta 4 build Lightroom to convert the Nikon D80 and Canon 400D raw files into DNG format, which can then be used with ACR versions as old as 2.4."
Czyli nalezy w Ligthroomie przerobic NEF z D80 na DNG, a potem uzyc Adobe Raw w Photoshop.
a nie lepiej już użyć otrzymanego z aparatem Picture Project jeśli RAWy mają zostać tylko wywołane do TIFFa?
Witam może "RAWshooter premium" bo nefy z d70s otwiera i działa szybko:))
propozycja "Raw shooter premium":))
Capture One PRO 3.7.5 działa. Szkoda że to trial tylko - co zrobię za 30 dni jeszcze nie wiem ale program mi się szczerze podoba.
No właśnie... pisali szeroko o tym, że z Sandiskami Extreme 3 będzie dawana licencja na C1Pro w wersji LE, ale CZY KTOŚ TAKIE KARTY JUŻ W POLSCE WIDZIAŁ???? Ja ani na allegro, ani w sklepach nie uświadczyłem, a chętnie bym zanabył...
Capture One pro - dlaczego po dokonanej obróbce zdjęcia i przy zapisaniu go w TIFF lub JPG - program zmniejsza rozmiar fotki??? Oryginalny 2592x3872 zostaje pomniejszony do maksymalnie 1296x1936. Już zupełnie nie wiem jak to obejść???:(((
Wszystko działa pięknie tylko ten cholerny zapis na końcu! Pomocy
Capture One pro - dlaczego po dokonanej obróbce zdjęcia i przy zapisaniu go w TIFF lub JPG - program zmniejsza rozmiar fotki??? Oryginalny 2592x3872 zostaje pomniejszony do maksymalnie 1296x1936. Już zupełnie nie wiem jak to obejść???:(((
Wszystko działa pięknie tylko ten cholerny zapis na końcu! Pomocy
Masz źle ustawiony program i tyle. Zakładka dotycząca ustawienia pliku wynikowego w panelu po prawej...
No nie aż tak ograniczona nie jestem...Dane pliku wynikowego (output) mam ustawione OK - czyli rozmiar oryginalny = pełna rozdzielczość. Macie inny pomysł???
Ale to już nieważne - znalazłam bowiem inny program, który otwiera i obsługuje NEFy z d80 i po dokonanych operacjach na pliku zapisuje go w Tiff albo jpg w oryginalnym rozmiarze a do tego działa u mnie szybciutko. Wyniki mnie zadowalają więc odpuszczam sobie na razie Capture One Pro...
Gawronnek
02-10-2006, 19:00
Karolina (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=1912) a z ciekawości zapytam jaki to program?
Karolina (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=1912) a z ciekawości zapytam jaki to program?
SILKYPIX - zapewne dla Was oblatanych komputerowo i softowo to będzie badziew, bo bardziej szczegółowe funkcje (np dostrajanie) dostępne tylko w wersji za pieniądze ale mnie w tej chwili wystarcza - robi wszystkie podstawowe operacje na pliku NEF - korekcję EV, WB, kontrast itp.
Witam wszystkich. Od paru dni posiadam D80, aparat ogólnie jest ok. mam tylko mały problem z zapisem plików w formatach NEF+ jpeg, aparat zapisuję pliki dwa razy jako jpeg. Nie spotkałem się jeszcze z taką sytuacją. Niedawno zmieniłem sprzęt na Nikona i jest to dla mnie nowa sytuacja. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję za pomoc.
w innym body nikona taki problem wystepował przy przestawieniu body na wspólpracę z komputerem z PTP na Mass albo na odwrót - nie pamietam w tej chwili. spróbuj
Dzięki. Pewnie masz rację, przestawiłem aparat na współpracę z komputerem. zaraz zmienię ustawienia.
Jeszcze raz dziękuje za informacje.
Przekonwertowalem wlasnie nefy z D80 do dng nowym AdobeDNGConverter 3.6.
Wszystko pieknie, tylko moj Raw shooter premium nie widzi tych DNG.
Te z D70s przekonwertowane z 3.6 widzi bez problemu.
Czy komus udalo sie otworzyc dng z nefow D80 w Raw shooterze?
Dla potrzebujących... pokazał się ufraw w wersji czytającej NEF-y z D80 :)
http://ufraw.sourceforge.net/
dla potrzebujących:
Camera_Raw_3_6_beta => http://download.adobe.com/pub/adobe/photoshop/cameraraw/win/3.x/Camera_Raw_3_6_beta.zip
podobno czyta nef'y z D80, ja niestety nie sprawdze...
6487 taka ilość użytkowników jest zarejestrowana na Forum ( ilu aktywnych i ilu ma cyfre tego nie wiem).
Ciekawy jestem ilu z nas zna się na programowaniu? Do czego zmierzam?
Znając nasze potrzeby, to co program powinien robić, jak wyglądać, z jakimi aparatami współpracować, mając doświadczenia z różnymi programami itp.itd. może napisać własny program "Nikon Forum"?
A jeśli nawet nikt nie jest z nas programistą to może zna grupę ludzi mocno kumatych którzy podjęliby temat.
Nawet gdyby tylko połowa z nas, czyli 3243 osób dała 50 zeta otrzymujemy kwotę 162150 zł. A za taka kasę mógłby ktoś podjąć się stworzenia programu spełniającego nasze oczekiwania. Programista dzięki naszym pomysłom mógłby napisać program prawie doskonały.
Nie wiem jakie są problemy z napisaniem takiego programu i ile to kosztuje itp., więc jeśli moje fantazjowanie wkracza już w granice absurdu PRZEPRASZAM.
Pozdrawaim
Grzegorz
dla potrzebujących:
Camera_Raw_3_6_beta => http://download.adobe.com/pub/adobe/photoshop/cameraraw/win/3.x/Camera_Raw_3_6_beta.zip
Potwierdzam, czyta ;-)
już było pisane o tym że ACR 3.6 BETA czyta NEFy z D80 - jak tylko się ukazał link do ściągalnej wersji to na forum się o tym pojawiła informacja (nawet mojego autorstwa, jak tylko kochane Adobe wysłało mi informację o tym nawet, że można już pobrać - bo wczesniej narzekałem, że tylko dla wybrańców typu dpreview jest dostępne)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=11245
A propos Adobe, czy ktoś wie, czy ACR i moduł zainstalowany w Lightroom to to samo?
dla potrzebujących:
Czy to jest wtyczka do PS?
Ja mam siódemkę. Jeśli tak, to jak to "wetknąć"?
musisz mieć wyższą wersję PS. nawet pierwszy CS nie wystarczy, musisz mieć CS2- czyli dziewiątkę.
Czy to jest wtyczka do PS?
Ja mam siódemkę. Jeśli tak, to jak to "wetknąć"?
a jak już dorobisz się CS2 to wetknij to sobie tutaj:
C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS2\Plug-Ins\File Formats\
lub tutaj:
C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS2\Plug-iny\Formaty plików\
to zależy w jakim języku będziesz się porozumiewać z PSem... ;-)
WolaskoW
01-11-2006, 12:02
a ktoś próbował otworzyć nefa z D80tki w corel paint shop 11.0 ?
a jak już dorobisz się CS2 to wetknij to sobie tutaj:
C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS2\Plug-Ins\File Formats\
lub tutaj:
C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS2\Plug-iny\Formaty plików\
to zależy w jakim języku będziesz się porozumiewać z PSem... ;-)
Nie wprowadzaj w błąd - prawidłowa ścieżka to:
c:\Program Files\Common Files\Adobe\Plug-Ins\CS2\File Formats\
niezależnie od wersji językowej.
SKRYTOBOJCA
01-11-2006, 19:57
Nie wprowadzaj w błąd - prawidłowa ścieżka to:
c:\Program Files\Common Files\Adobe\Plug-Ins\CS2\File Formats\
niezależnie od wersji językowej.
No to niezle jaja ale u mnie jest:
C:\T\Adobe\Adobe Photoshop CS2\Plug-Ins\File Formats
Wiec nie wprowadzaj ludzi w blad :D
No to niezle jaja ale u mnie jest:
C:\T\Adobe\Adobe Photoshop CS2\Plug-Ins\File Formats
Wiec nie wprowadzaj ludzi w blad :D
No to masz źle wgrane, a sprawdż ścieżke ktorą podałem - PS CS2 sam instaluje ACR w tym miejscu, czy tego chcesz czy nie i umieszczenie go dodatkowo gdzie indziej nie ma żadnego wpływu.
Ponizej fragment instrukcji firmy Adobe:
To install with Adobe Creative Suite 2 or Photoshop CS2:
1. Exit Photoshop CS2 or Adobe Bridge.
2. Open My Computer.
3. Double-click Local Disk (C) .
4. Navigate to: (Please read directory carefully)
Program Files/Common Files/Adobe/Plug-Ins/CS2/File Formats
5. Move the existing Camera Raw.8bi plug-in to another location (for example, a new folder on your desktop). Ensure you keep this version in case you need to revert back.
6. Copy the Camera Raw plug-in, Camera Raw.8bi, from the download into the same folder as Step 4.
7. Launch Photoshop CS2 or Adobe Bridge.
http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=3560
SKRYTOBOJCA
02-11-2006, 23:12
Napisalem lekko z przymrużeniem oka, bo jedna i druga wersja jest prawidlowa.
Wiec nie mozna nikomu zarzucic, ze wprowadza w blad :)
Gawronnek
03-11-2006, 19:39
napisałem już gdzie indziej, ale dla zainteresowanych tylko tym wątkiem , własnie dotarła do mnie karta Sandisk Extreme III z programami Rescue Pro 3 oraz licencją na 2 komputery i jeden update na Capture One LE, który rozwiązuje problem z NEFami z D80 ;)
a gdzie taką kartę nabyłeś?
colednik
03-11-2006, 20:33
dla mnie osobiscie capture nx jest lepszy od ps do rawów i szczerze polecam ten wlasnie program:)
thorgal27
06-11-2006, 20:03
czyli reasumując Panowie i Panie: jaki program jest wg. Was najlepszy w tej chwili (i dostępny zarazem) do edycji NEFów z D80?
zależy od indywidualnych upodobań.
najlepsze będzie coś z zestawu PS CS2, C1 Pro, NX
andrzej500
06-11-2006, 21:46
Capture NX
Może powolny, ale dobrze pracuje mi się na Lightroom'ie.
I w dodatku chwilowo jeszcze (jako beta4) jest darmowy :)
Gawronnek
06-11-2006, 23:51
do nie dawna nie wyobrażałem sobie pracy bez NC (D70), ale przeszedłęm na całkowity legal więc jest głównie CS2 a przy masówce Capture One LE, w zupełności mi to wystarczy NC czy NX jest zdecydowanie wolniejszy
grzegorzant
07-11-2006, 11:56
a ktoś próbował otworzyć nefa z D80tki w corel paint shop 11.0 ?
no właśnie czy ktoś próbował ??