PDA

Zobacz pełną wersję : ta sama wartoś Kelwinów - różny balans bieli?? - Capture NX2

kymaj
02-05-2009, 17:48
sprawa jest prosta, ustawiam balans w CNX - na jednym zdjeciu "daylight' wartość dajmy na to 4132 , a na tej samej focie "standard fluorescent" wartość taka sama 4132, jak widac na zdjęciu powstają dwa różne balnse bieli
pytanie brzmi, dalczego??
skoro te same wartości powinno być takie same zdjecie... (dodam ze lajkonik ze mnie jestli chodzi o CNX)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img6.imageshack.us/img6/9226/aaaaaaaaaaaaxgo.jpg)

http://img6.imageshack.us/img6/9226/aaaaaaaaaaaaxgo.jpg

FajaR
02-05-2009, 20:01
Różnią się korekcja tinty, masz ustawione na "0", ale wyżej jest "direct sunlight" na zazielenionym zdjęciu a "cool white" na różowawym :D

Waldy
02-05-2009, 20:11
Przecież na każdym zdjęciu tint jest na zero.

motzel
03-05-2009, 21:39
Przecież na każdym zdjęciu tint jest na zero.

Tyle, że jest to korekcja tinta względem ustawionego presetu, a nie podawana w jakiś absolutnych wartościach. I tak, też mnie to denerwuje :-) Bawię się od kilku dni trialem NX2 i po przejściu z RawShootera bardzo brakuje mi absolutnych wartości WB/Tint. Ostatnio testuje po kolei chyba wszystkie wywoływaczki RAWów i każdym można było całkowicie ręcznie ustawiać WB/Tint. NX2 jest jedynym, w którym tego nie można zrobić. No, ale za to ma u-pointy, które są absolutnie genialne... taka mała dygresja :-)

Czornyj
03-05-2009, 21:46
Dlatego, że wołasz dla dwóch różnych iluminantów - światła dziennego po lewej i syfiastej świetlówki po prawej. Są to iluminanty o całkowicie odmiennej charakterystyce spektralnej, dlatego nawet przy identycznej skorelowanej temperaturze barwowej odwzorowanie barw jest w ich przypadku inne - a NC NX posiada profile korekcyjne, które pozwalają temu zjawisku przeciwdziałać.

wigi
04-05-2009, 10:35
Dlatego, że wołasz dla dwóch różnych iluminantów - światła dziennego po lewej i syfiastej świetlówki po prawej. Są to iluminanty o całkowicie odmiennej charakterystyce spektralnej, dlatego nawet przy identycznej skorelowanej temperaturze barwowej odwzorowanie barw jest w ich przypadku inne - a NC NX posiada profile korekcyjne, które pozwalają temu zjawisku przeciwdziałać.
Wniosek: Temperatura barwowa nie jest wartością bezwzgledną.

Czornyj
04-05-2009, 11:00
Wniosek: Temperatura barwowa nie jest wartością bezwzgledną.

Temperatura barwowa jest wartością bezwzględną dla radiatorów - ciał idealnie czarnych podgrzanych do danej temperatury. No więc świetlówki się do takowych nie zaliczają.

wigi
04-05-2009, 11:10
Temperatura barwowa jest wartością bezwzględną dla radiatorów - ciał idealnie czarnych podgrzanych do danej temperatury. No więc świetlówki się do takowych nie zaliczają.
...ani słońce :D

Czornyj
04-05-2009, 11:27
...ani słońce :D

Słońce akurat jako-tako obleci, bo zalicza się do iluminantów, w których następuje podgrzanie materiału do momentu, w którym zaczyna on świecić. Problematyczne są iluminanty, w których wykorzystuje się fluorescencję. W skrajnym przypadku (sodówy) światło to ma tak pikowe widmo, że wogóle nie odwzorowuje żadnych barw poza tą, którą emituje - scena oświetlona takim światłem staje się praktycznie monochromatyczna. Oczywiście - nawet dla takiego źródła światła również możemy podać skorelowaną temperaturę barwową, którą jednak możemy se w buty włożyć, bo nasze fotografie tak czy owak nie nabiorą od niej barw.

wigi
04-05-2009, 11:42
Dzięki Czornyj, sporo rozjaśniłeś (oświeciłeś) w temacie :)

Waldy
04-05-2009, 13:12
Dołączam się do podziękowań.

Jacek S
06-05-2009, 12:28
Słońce akurat jako-tako obleci, bo zalicza się do iluminantów, w których następuje podgrzanie materiału do momentu, w którym zaczyna on świecić. Problematyczne są iluminanty, w których wykorzystuje się fluorescencję. W skrajnym przypadku (sodówy) światło to ma tak pikowe widmo, że wogóle nie odwzorowuje żadnych barw poza tą, którą emituje - scena oświetlona takim światłem staje się praktycznie monochromatyczna. Oczywiście - nawet dla takiego źródła światła również możemy podać skorelowaną temperaturę barwową, którą jednak możemy se w buty włożyć, bo nasze fotografie tak czy owak nie nabiorą od niej barw.

Jesteś WIELKIIII!!! :-D

Też zauważyłem taką przypadłość w NX, ale przyjąłem, ze tak ma być i nauczyłem się z tym żyć, ale dopiero teraz zrozumiałem dlaczego tak się dzieje (z grubsza przynajmniej...)!!!

stig
09-05-2009, 08:27
Bawię się od kilku dni trialem NX2 i po przejściu z RawShootera bardzo brakuje mi absolutnych wartości WB/Tint.I to jest (jak dla mnie) najwieksza zaleta NXa. Wlasnie te przestrzenie WB, dzieki ktorym balans da sie ustawic wlasciwie idealnie, w przeciwienstwie do softu, ktory bazuje na globalnych wartosciach, a jego presety jedynie przesuwaja suwaczki WB w okreslone miejsce o konkretnej wartosci temperaturowej (C1, ACR, i jak wspomniales -- RawShooter).