PDA

Zobacz pełną wersję : Sztuczna inteligencja w D700 szaleje?

Jarek Guba
02-05-2009, 10:34
Witam

Dokumentujac wczorajsza wystawe psow - (czyli zdjecia w pelnym sloncu o reportarzowych charakterze) zaobserwowalem dziwny objaw, ktorego nie potrafie wytlumaczyc.

Na kilkaset ujec pare razy moj d700 postanowil wbrew moim ustawieniom zrobic zdjecie "po swojemu".
Efektem tego byly cale czarne "plansze" ewentualnie z jakims minimalnym malutkim ledwo dostrzegalnym blikiem gdzieniegdzie.

Teraz najciekawsze:
Ustawiony przeze mnie byl priorytet czasu, pomiar matrycowy ,AF-C - czasy byly rzedu 1/1600 i 1/2000 i przeslony od 5 do 2,8 - efekt ok
natomiast aparat chwilami popadal w tryb priorytetu przeslony, pomiar centralnie wazony i ustawial czas 1/8000. W exifie przeslona F 0 i AF w trybie manual - efekt opisany wyzej. Przestawial prawie wszystko co mozliwe...
Ze dwa razy zrobil tak dwa zdjecia w serii.
Dziwny objaw przechodzil sam z siebie po krotkiej chwili i dwoch jobach wyslanych w myslach w kierunku apartu.

Ze swojej strony podejrzewam choc byloby to dosc dziwne i tak, ze powodem takiego zachowania byl dopiero dwa razy ladowany aku z grip'a, ktory jeszcze dzis pokazuje dwie kreseczki jako poziom naladowania. Wczoraj tez tak pokazywal caly dzien. Co jest troche dziwne samo w sobie. Zdjecia robilem w trybie CH i moze jak mu brakowalo pradu to moze dlatego wariowal....? Nie wiem.

No i na koniec osoby dramatu:
obiektyw N70-200 2,8G, Grip MB-D10 z aku EN-EL4a, bateria w body prawie pelna no i D700.

Macie jakies podejrzenia?

Patio
02-05-2009, 11:27
Wygląda na to żę obiektyw nie łączy prawidło z body, sprawdź styki czy nie są brudne ewentualnie zobaczy czy nie masz luzów na łaczenii

D_chriss
02-05-2009, 11:28
Cuś musi być z prądem. Brak mu chyba stabilnego napięcia. Rozumiem, że grip, akku i ładowarka do niego orginalne?

Jarek Guba
02-05-2009, 11:45
Grip,oba aku i ladowarka jak najbardziej z logo nikona.

Co do stykow to nie wygladaja ani troche na utrudniajace "lacznosc". Luzow pomiedzy obiektywem a body praktycznie nie ma. Praktycznie - bo jest lekko wyczuwalny bardzo delikatny, moze z 0,25mm skok przy probie przekrecenia obiektywu bez wcisniecia przycisku zwalniajacego blokade. Mysle, ze byl taki od poczatku.

Obstawiajac jedno z dwoch to nadal stawialbym jednak na aku, ktore dziwnie dlugo pokazywal dwie kreski...
Te hipoteze potwierdzalby rowniez brak tego objawu wczesniej, kiedy nie uzywalem gripa.

W kazdym razie aku juz wstawilem na ladowanie z kalibracja. Jak objaw nie bedzie sie pojawial to bedzie wiadomo co bylo przyczyna.

Zapomnialem podziekowac za szybka odpowiedz :-)

adrian
02-05-2009, 12:00
Sprawdź z innym aku. Poza tym ja bym stawiał na brak komunikacji szkła z puchą.

Jarek Guba
02-05-2009, 12:24
A czy w przypadku braku komunikacji puszka tez sama z siebie zmienialaby az tak bardzo parametry?

Tak na marginesie izopropanolem najlepiej czyscic styki?

Bede pojedynczo eliminowal przyczyny, zeby miec przekonanie graniczace z pewnoscia co bylo prawdziwym powodem wiec zaczne od kalibracji i naladowania aku. Aku nie byl nigdy wczesniej kalibrowny.

Potem ewentualnie bede sie dalej myslal co to moze byc...
Jak bedzie ok to tez dam znac na wypadek gdyby komus sie taki objaw powtorzyl, zeby nie leciaj od razu do serwisu ;-)

sradkg
02-05-2009, 20:49
mam to samo w D300 z AF-S 80-200, czasem z TC, bez gripa, u mnie sie to pojawia bardzo zadko raz na kilkatysiecy zdjec

ratpaw
02-05-2009, 23:45
D700 zrobiłem mi tak dwa zdjęcia jedno po drugim z 24-70. W sumie zrobiłem do tej pory kilkanaście tysięcy zdjęć tym zestawem, więc dwa zdjęcia to tak jakby zero zdjęć :)

Daj znać jeśli problem się powtórzy, bo to może zwiastować jakieś problemy (może przysłona). Sam jestem ciekaw.

Narka.

krupcia22
03-05-2009, 01:19
dwa zdjęcia to tak jakby zero zdjęć

a jak beda to wlasnie te dwa zyciowe ujecia?????? mam nadzieje ze nie :P

Archibald
03-05-2009, 11:16
Kilka razy mi się tak zdarzyło przy jednym szkle (16-85), co prawda w D300. Padło kiedyś stwierdzenie na Forum, że zdarza się tak czasem z AF-S'ami, nawet występują mocniejsze zawiechy, ale z drugiej strony z żadnym innym szkłem to się nie powtórzyło. Ponoć przeczyszczenie styków pomaga :-)

ZbychuO
04-05-2009, 09:53
A mi się wiesza i D200 i D700 i oba przy współpracy z gripem. I bez znaczenia czy grip Nikona czy Delty. jak tylko trochę spadnie napięcie w baterii (do dwóch kresek) to zaczynają się dziać dziwne rzeczy. I nie ma znaczenia z jakim obiektywem. Ustawienie w menu rodziaju aku w gripie też nie ma znaczenia. Efekt ten sam. Po odłaczeniu ripa wszystko jest ok. Oba gripy to szmelc? D700 nowiuśkie i grip też. D200 chodziło bez zarzutu 1,5 roku a teraz ma fochy. Menu pokazuje że aku są NEW. Choć tak na prawdę NEW jest tylko jeden, kupiony w komplecie z D700. Czyszczeni styków, poprawianie sprężynek i temu podobne działania też nie dają rezultatu.
Czary?