PDA

Zobacz pełną wersję : Plusy i minusy - D300 vs. 50D

autograf
02-05-2009, 02:48
Mam jedną z tych puszek. Ciekaw jestem Waszych obiektywnych albo subiektywnych opinii.
Warto zmienić D300 na 50D?

Czyli - co ma Nikon D300 lepszego od Canona 50D, oraz co lepszego jest w 50D w zestawieniu z D300.
Weźmy pod uwagę także system jako system - że się tak wyrażę ;)

Dodam, że jestem fotografem (choć to za duże słowo) totalnie amatorskim. Focę głownie architekturę, ale ostatnio zacząłem także focić ludzi. I przyznam szczerze, że wku*** mnie też żółty zafarb. (Mam profile D2x). Pracuję tylko na RAWach.

Piotr_
02-05-2009, 04:07
D300 to złom. Na tym forum jest pełno wątków o jego wadach. Tragiczne kolory, niedziałający AF, beznadziejny balans bieli itp. itd. 50D rozwala go pod każdym względem i do tego jest tańszy. System Nikona to jakiś żart. Brak podstawowych szkieł a te co są jakościowo nie umywają się do oferowanych przez Canona. Myślę, że wybór jest tylko jeden. Natychmiastowa sprzedaż tego badziewia (dopóki jeszcze ktoś chce to kupić) i wejście w system, który daje wszystko czego fotograf potrzebuje w najlepszej jakości i najniższej cenie. Trzymanie się Nikona to masochizm.

Mam nadzieje, że napisałem to co chciałeś przeczytać :) Jak już zmienisz system nie zapomnij odwiedzać żółtego forum (eureka! to z tego biorą się te zafarby) żeby szerzyć wiedzę o wyższości C nad N.

Serdecznie pozdrawiam,

Piotr

Władca Pixeli
02-05-2009, 04:56
Piotr, zapomniałeś napisać o magicznej plastyce zdjęć z Canona nieosiągalnej na aparatach innych firm. :mrgreen:

Piotr_
02-05-2009, 05:09
Piotr, zapomniałeś napisać o magicznej plastyce zdjęć z Canona nieosiągalnej na aparatach innych firm. :mrgreen:

Dzięki za zwrócenie uwagi. Jak mogłem popełnić taki niedopuszczalny błąd? Tego nie można w żaden sposób wytłumaczyć. W ramach pokuty kupię sobie D300 chociaż może nie powinienem aż tak przesadzać w umartwianiu :mrgreen:

tomitom
02-05-2009, 07:53
I d300 przegrywa już na starcie bo nie ma tego niesamowitego efektu ERR99 :(

MarcinPoland
02-05-2009, 08:04
ten watek to jakis zart?

na powaznie d300 ma lepsza dynamike startowa

rozdzielczosc matrycy 50d jest identyczna jak d300

d300 jest szybszy

co do kolorow to jakis zart, od tego sa profile, i wywolywarki raw

szumy sa identyczne

co do problemow z focusem na d300, to jest regulacja, choc przyznaje nie jest to jednak ideal jaki mial byc w zalozeniach, ale mozna z tym zyc :)

spongo
02-05-2009, 08:41
D300 ma jedną zasadniczą wadę która go dyskwalifikuje wobec 50D, mianowicie nie pasuje do niego obiektyw: Canon EF 1200mm f/5.6L USM (http://www.ceneo.pl/411943) ;)

roofman
02-05-2009, 09:21
Chcesz amatorki? Błyskasz trochę? Body Canona potrafi sterować lampą zewnętrzną w TTLu czy trzeba drogie sterowaczki kupować?
Ja sam spróbowałem pracy bezprzewodowej w CLS-ie i powiem że cholernie mnie się to podoba :D
Jeśli body Canona tego nie potrafi to na mojej liście "za" i przeciw" ma za to długachnego minusa. ;)

mancini
02-05-2009, 13:45
Mialem przyjemnosc robic zdjecia 50D a sam posiadam D300. Zdjecia probowalem robic na meczu pilki recznej i glownie pod sport porownywalem te puszki. AFservo srednio sobie radzi, nie jest zadna tragedia, ale jest slabiej, niz w D300. W Canonie zawsze nie moglem sobie poradzic z punktami AF ulozonymi w romb, wole taki układ, jak jest w Nikonach, szczegolnie dobrze mi sie pracuje na takim układzie, jak jest w D300. Z Wb i w Nikonie i w Canonie roznie bywalo (moze to wina bardzo kiepskich warunkow na hali).

To tak z mojego punku widzenia i moich potrzeb :)

Jesli chodzi o sam obrazek, to wole Canona, problemow z WB w Nikonie nie mam, ale jednak wole kolorystyke Canona, a najbardziej Fuji :).

Sam robie coraz wiecej portretow i sam mam przemyslenia czy sie nie pozbyc Nikona na rzecz 5D + stalek L, jednak robie caly czas sport i tu lepiej Nikon. Drugim minusem dla mnie przejscia na C jest system Nikona, ktory posiadam, a troszke tego sie nazbieralo.

autograf
02-05-2009, 14:37
D300 to złom [...]
Powiało ironią, czy mi się zdaję? Czemu na pytania o Canonie ton wypowiedzi jest co najmniej szyderczy?
Klapki na oczach?

Ludzie poważnie, a niektórych się żarty trzymają.

Mam nadzieje, że napisałem to co chciałeś przeczytać :) Jak już zmienisz system nie zapomnij odwiedzać żółtego forum (eureka! to z tego biorą się te zafarby) żeby szerzyć wiedzę o wyższości C nad N.
Etam. O wyższości? Nie zamierzam.
Po co? Każdy ma inne i indywidualne potrzeby. Każdy ma swój rozum.
Wolę zdjęcia robić :)

Mialem przyjemnosc robic zdjecia 50D a sam posiadam D300. Zdjecia probowalem robic na meczu pilki recznej i glownie pod sport porownywalem te puszki. AFservo srednio sobie radzi, nie jest zadna tragedia, ale jest slabiej, niz w D300. W Canonie zawsze nie moglem sobie poradzic z punktami AF ulozonymi w romb, wole taki układ, jak jest w Nikonach, szczegolnie dobrze mi sie pracuje na takim układzie, jak jest w D300. Z Wb i w Nikonie i w Canonie roznie bywalo (moze to wina bardzo kiepskich warunkow na hali).

To tak z mojego punku widzenia i moich potrzeb :)

Jesli chodzi o sam obrazek, to wole Canona, problemow z WB w Nikonie nie mam, ale jednak wole kolorystyke Canona, a najbardziej Fuji :).

Sam robie coraz wiecej portretow i sam mam przemyslenia czy sie nie pozbyc Nikona na rzecz 5D + stalek L, jednak robie caly czas sport i tu lepiej Nikon. Drugim minusem dla mnie przejscia na C jest system Nikona, ktory posiadam, a troszke tego sie nazbieralo.

Dzięki Mancini. Do mojego użytku (98% zdjęć "statecznych") AF nie jest dla mnie priorytetem. Natomiast obrazek tak.

mancini
02-05-2009, 15:34
Autograf pogadaj z kims z okolicy kto ma 50D i sam osobiscie przetestuj, sam chetnie zobacze roznice w porownaniu D300-50D w portrecie

robin102
02-05-2009, 15:57
Moim zdaniem zmieniać nie warto, ale jak ktoś kupuje jakieś swoje pierwsze takie niby zaawansowane-mądrzejsze body to rzeczywiście warto rozważyć 50D, a nawet 40D, ale z kolei warto też na zagadnienie spojrzeć przez obiektywy, a nie przez pudełko z aparatem. Sporo już fotografujesz, już masz swoje obserwacje i doświadczenia to powinieneś przy wyborze systemu kierować się optyką. Niby tu i tu jest optyka :) i prawie taka sama :) ale prawie robi niektórym wielką różnice. Kupisz sobie elkę 24 mm albo elkę 35mm ? żeby kiedyś te szkła móc używać na korpusie pełnoklatkowym ? Jeśli tak daleko nie sięgasz to nie ma sobie co łepetyny drapać tylko zdjęcia robić co dobrze Ci idzie, no chyba, że Cię coś strasznie w Nikonie uwiera, np. kolory :) bo one są.....
ale idzie wytrzymać, na razie :)
ps.
rozsądnych decyzji życzę zanim nam Ekologiczni wątek zamkną ;)

autograf
02-05-2009, 16:10
Robin - prędzej 70-200/4L niż 34 i/lub 35 ;)
Z tym, że mi dobrze idzie, to mocno przesadziłeś. Same krosy i czarnobiałe portrety pokazuję, bo nie umiem kolorowych bez żółtego zrobić..
Wracając na chwilę do architektury - to Sigma 10-20 jest tu i tu. Więc to problem najmniejszy lub też żaden.

robin102
02-05-2009, 16:18
Same krosy i czarnobiałe portrety pokazuję, bo nie umiem kolorowych bez żółtego zrobić
Jakbyś tak rzeczywiście chciał pójść w portretownie :) to salomonowe rozwiązanie jest w postaci fujiksa S5, bo z tej matrycy to człowiek wychodzi jak biały człowiek, a nie jak Indianin z przodkiem Chińczykiem, a i optyka portretowa chyba nie gorsza niż u Cnona, chociaż ten 70-200 f4 to ciekawe szkło do zabawy wakacyjnej czy rodzinnej. Do poważniejszego portretowania to chyba jednak nie ten instrument, a do zastosowań w pomieszczeniach deko za ciemny. Nie żebym coś na przeciw temu szkiełku miał. Sam bym chciał takie zapiąć do Nikona bo na moje zabawowe potrzeby w używaniu zoma typu ryby i grzyby na pewniaka wystarczy. Boli, że u Nikona nie mogę takiego kupić z szybkim silnikiem. Szkła Panie kolego, chyba przez szkła trzeba patrzeć jednak. Portret to nie sama główka makówka :) 35mm f1,8 na cropowym body do świetne szkiełko do luźniejszych kadrów portretowych, albo nawet stara 35mm f2.0 sie do tego nadaje, czy chociażby do ciaśniejszych 50mm f1,8 czy 1,4, nie wspominając o 85mm f1,8. Takiej fajnej budżetowej 35mm f1,8 w Canonie chyba nie ma. Sam ją sobie chyba na gwiazdkę sprawię :) Co do żółtaczki to wołaj rawy w LR to daje się z tym powalczyć, choć podobno jak specjaliści forumowi twierdzą NX jest do tego najlepszy. W profile i inne pierdoły nie ma co się zakręcać moim zdaniem.
No chyba, że już Nikona nie lubisz ;)

autograf
02-05-2009, 16:35
Z sensem piszesz. Mam Sigmę 30/1.4 i lubię to szkiełko. 50mm miałem i sprzedałem (zakres nie dla mnie). 85 nie probowałem, choć chyba wolałbym ciaśniej..

BugsBunny
02-05-2009, 16:42
autograf, jeżeli większość tego co robisz to obrazki statyczne to proponuję skupić się na obiektywach, których będziesz potrzebował i od tego uzależnić zakup body i wybór systemu
na chwilę obecną jest w Canonie sporo szkła, którego w Nikonie brakuje, natomiast w drugą stronę przychodzi mi do głowy tylko jeden obiektyw ( 200-400/4VR )
słabszy nieco AF w dwucyfrowych Canonach nadrabia fakt, że wszystkie obiektywy systemowe maja silniki ultradźwiękowe
70-200/4, a zwłaszcza IS, to genialne szkło

Merde
03-05-2009, 00:43
Mam jedną z tych puszek. Ciekaw jestem Waszych obiektywnych albo subiektywnych opinii.

Jeśli JUŻ masz, ewentualnie jakieś lepsze szkła z bagnetem F niż kit, to nie warto.

Czyli - co ma Nikon D300 lepszego od Canona 50D, oraz co lepszego jest w 50D w zestawieniu z D300.
Weźmy pod uwagę także system jako system - że się tak wyrażę ;)

Ja znam 1920 powodów dla których D300 jest gorsze od 50D. [1]
Reszta to mało istotne detale, nie dające żadnemu z tych korpusów zdecydowanej przewagi. Zawsze jest tak, że coś zyskując (np. możliwość podpięcia 70-200 f/4 L, 24-105 f/4 L czy niektórych jasnych stałek) tracisz co innego (np. CLS).

[1] Taka jest obecnie różnica cenowa pomiędzy tymi korpusami w Fotopanoramie

puchbeary
03-05-2009, 09:57
Ja się też podepnę pod wątek żeby nie zakładać czegoś na kształt. *

Czy warto wymienić d300 na stare C5D - aparat nie byłby wykorzystywany w reporterce - może od czasu do czasu przy ślubie ale sporadycznie. Jak jest z tym Afem w starej piątce - rzeczywiście jest taki kiepski?

do doszukujących się spisku - poważnie rozważam wymianę - nie jątrzę i nie robię pola walki jak to ktoś był łaskaw napisać

Inkognito
03-05-2009, 10:15
Autograf!
A próbowałeś wywoływać rawy w Capture NX? Proponuje ściągnąć jakiegoś triala i sprawdzić, bo szczerze mówiąc interpretacja rawów nikona przez ACRa a NXa jest diametralnie inna. Od czasu jak przerzuciłem się na NX (wywołuje tam zdjęcie na początku, uzyskując odpowiednie kolorki), to nie mam problemu z barwami, które mi by przeszkadzały. Poza tym ostrość to inna bajka w NX a w ACR. Polecam przekonać się na własnej skórze i wyrobić sobie zdanie, zanim podejmie się jakąś wiążącą decyzję :)

robin102
04-05-2009, 13:02
Ja się też podepnę pod wątek żeby nie zakładać czegoś na kształt. *

Czy warto wymienić d300 na stare C5D -
Jak na nowy albo prawie nowy to chyba warto :) ale szkła musiał byś zmienić ;). Na ślubach lepiej Ci się sprawdzi 5D niż D300.

Pawel Pawlak
04-05-2009, 14:19
autograf, jeśli uważasz że Twoje zdjęcia zyskają naprawdę sporo jeśli zamienisz D300 na 50D- to zamieniaj. Jeśli czujesz potrzebę zmiany dla samej zmiany - zmieniaj, jeśli masz jeszcze jakieś inne powody, które decydująo Twoim zadowoleniu - zmieniaj. Ale jeśli nie to na cholerę ? Dlatego że ktoś się przesiał to może ja też ?

puchbeary
04-05-2009, 14:29
Robin - ja się liczę z tym że szkliwo poleci ale dla odmiany nie mam w torbie niczego co bym nie sprzedał z marginalną stratą. Szczególnie teraz po podwyżkach. Wesela to sprawa drugorzędna - systematycznie z nich rezygnuję i powolutku wycofuję się z rynku. Chcę mieć dobry aparat dla siebie który generuje dobry obrazek w jpg-u bo nie chce mi się marnować życia na rawy. .

BOSS
04-05-2009, 15:03
Chcę mieć dobry aparat dla siebie który generuje dobry obrazek w jpg-u bo nie chce mi się marnować życia na rawy. .

Czy JPEGi z D300 są takie kiepskie?
Pytam, bo miałem co prowda 30D z 24-105L, teraz mam D90 z 18-105 i naprawdę nie odnoszę wrażenia żeby jpegi z tej puszki były gorsze niż z Canona. Ponoć matryca w D90 i D300 to ten sam CMOS.

puchbeary
04-05-2009, 15:06
Ale wymieniałbym dx na ff :)

wigi
04-05-2009, 15:09
Czy JPEGi z D300 są takie kiepskie?
Moga być kiepskie, jeśli poprzestaje się na ustawieniach fabrycznych, ale można przecież ustawić tak puszkę, że jpg-i spełnią nasze oczekiwania.

robin102
04-05-2009, 16:32
Robin - ja się liczę z tym że szkliwo poleci ale dla odmiany nie mam w torbie niczego co bym nie sprzedał z marginalną stratą. Szczególnie teraz po podwyżkach. Wesela to sprawa drugorzędna - systematycznie z nich rezygnuję i powolutku wycofuję się z rynku. Chcę mieć dobry aparat dla siebie który generuje dobry obrazek w jpg-u bo nie chce mi się marnować życia na rawy. .
No to tak podchodząc do sprawy nie warto se dupy zawracać, a poza tym chyba nie tak dawno zanabyłeś trzysetkę wiec trzeba się jeszcze pocieszyć. JPG z D300 podobno da się ładny zrobić, ale to nie każdemu się udaje, jakiegoś wyższego stopnia wtajemniczenia trza doznać ;)

Ale wymieniałbym dx na ff :)
to jest argument :)

violan
04-05-2009, 17:58
D300 to złom. Na tym forum jest pełno wątków o jego wadach. Tragiczne kolory, niedziałający AF, beznadziejny balans bieli itp. itd. 50D rozwala go pod każdym względem i do tego jest tańszy. System Nikona to jakiś żart. Brak podstawowych szkieł a te co są jakościowo nie umywają się do oferowanych przez Canona. Myślę, że wybór jest tylko jeden. Natychmiastowa sprzedaż tego badziewia (dopóki jeszcze ktoś chce to kupić) i wejście w system, który daje wszystko czego fotograf potrzebuje w najlepszej jakości i najniższej cenie. Trzymanie się Nikona to masochizm.

Mam nadzieje, że napisałem to co chciałeś przeczytać Jak już zmienisz system nie zapomnij odwiedzać żółtego forum (eureka! to z tego biorą się te zafarby) żeby szerzyć wiedzę o wyższości C nad N.

Podpisuje sie pod tymi slowami jakim tak kolwiek mam pisakiem!!!Co tu duzo mowic.Spojrzcie koledze na jakakolwiek impreze sportowa czy zdjecia przyrodniczne znanych fotografów 90% to tylko Canon!!O czyms to mowi.generalnie jest tak,ze do Canona jest wszystkiego wiecej i za te same pieniadze cokolwiek od Canona -bedzie lepsze.

puchbeary
04-05-2009, 18:05
violan (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=12511)
chłopie czy ty naprawdę nie dostrzegasz różnicy między pełną klatką 5D od Canona i DX-owym D300 Nikona w tych samych pieniądzach czy tylko udajesz ślepego ?

Inkognito
04-05-2009, 18:06
Podpisuje sie pod tymi slowami jakim tak kolwiek mam pisakiem!!!Co tu duzo mowic.Spojrzcie koledze na jakakolwiek impreze sportowa czy zdjecia przyrodniczne znanych fotografów 90% to tylko Canon!!O czyms to mowi.generalnie jest tak,ze do Canona jest wszystkiego wiecej i za te same pieniadze cokolwiek od Canona -bedzie lepsze.

Eeee to już nudne jest.

puchbeary, a potrzebna ci jest serio ta pełna klatka?
Oczywiście ja różnicę widzę, ale bez przesady. Nie mówię tu absolutnie, że d300 jest lepszy czy coś. Po prostu uważam, że kosmos jakiś to to nie jest, żeby za tym szaleć (w sensie FF), szkiełka (ja) i tak przymykam, GO lubię taką jaką mam w DX, oczywiście FXem bym nie pogardził, gdyby wpadł mi w ręce (mowa o jakimś nikonowym ;)), ale żeby samemu tak sie tam pchać... eee to gra imho nie warta świeczki :)

Ale to mój subiektywny punkt widzenia - aczkolwiek, ciekaw jestem Twojego :)

robin102
04-05-2009, 19:27

Mam nadzieje, że napisałem to co chciałeś przeczytać Jak już zmienisz system nie zapomnij odwiedzać żółtego forum (eureka! to z tego biorą się te zafarby) żeby szerzyć wiedzę o wyższości C nad N.

Z całym moim uwielbieniem, zazdrością i zrozumieniem dla systemu Canona :) ;) to jak coś takiego przeczytam to rennnki, cycki i coś tam jeszcze opadajommmm.

puchbeary
04-05-2009, 19:35
Jakby to miał być mój jedyny aparat - i to aparat na dłużej - to czemu nie?. Wiadomo że teraz wszystko będzie zmierzać już ku FF - szkła będą raczej robione pod pełną klatkę. Skoro mam zamiar przytulić to body na okres około 3 lat to czemu mam sam siebie ograniczać do DX-a i szkieł DX? Poza tym wciąż chodzi o cenę- szkła C. - przynajmniej te które mają odpowiedniki - są cenowo porównywalne do N. Pomijam półkę szkiełek f4 których u N. brak wyłączywszy stare i bardzo przyjemne 70-210/f4. Ale ceny puszek to już inna bajka. Wiadomo - D300 ma perfekt AF którego ponoć 5D odrobinę brakuje. 5D ma ponoć plastykę której nie ma D300 ale jedno pozostanie niezmienne - 5D obrazek daje ładniejszy i matrycę ma pełnowymiarową - a kosztuje tyle samo co d300 .

Inkognito
04-05-2009, 19:58
No nie będę się sprzeczał. Choć wymienione przez Ciebie argumenty mnie nie przekonałyby :) Ale każdy swój rozum ma jak to gadają ;)

puchbeary
04-05-2009, 20:10
Zgadza się - różne bywają priorytety. Ja potrzebuję niskoszumiący, ładny, kolorowy, naturalny obrazek. Z D300 czasem dostaję natomiast dość interesujący zestaw kolorów z którymi nie do końca wiem co czynić :D . Te całe CLS-y i inne szpeje z błyskiem wykorzystałem raz, może dwa - obejdę się bez tego śmiało. Jedyne co mnie boli to kwestia AF-a ale to jeszcze muszę obadać organoleptyczne sam zanim podejmę ostateczną decyzję.

BugsBunny
04-05-2009, 20:13
puchbeary, jeżeli optyka to nie jest to co co skłania Cie do zmiany systemu to pobaw się jeszcze Fuji S5 - będziesz miał właśnie niskoszumiący obrazek o pięknych, naturalnych kolorach, może delikatnie miękki ale bez przesady

puchbeary
04-05-2009, 20:23
Wciąż o tym myślę - Mikołaj (Axer) mi kiedyś udowodnił że S5 wcale wiele nie ustępuje D300 jeśli chodzi o szumy w analogicznych czułościach. Dobrze że nie musiałem odszczekiwać :D . Jest to też interesująca alternatywa.
Optyka nie jest powodem rozważań ponieważ zarówno N. jak i C. ma w swojej ofercie bardzo dobre szkła i niestety cenowo porównywalne :D Topowymi szkiełkami Nikona miałem okazję się bawić - z wyłączeniem tych dwóch nano-nowych 14-24 i 24-70 - i wiem co potrafią. 70-200vr to cudo ale mnie na nie nie stać i długo stać nie będzie. Żyć oczekiwaniem że wygram w totolotka ? :D Na zdrowy rozsądek - rozważam to co będzie najlepsze dla mnie w funduszach które mogę sobie pozwolić zwydatkować. Pentax w tej klasie ma niewiele a to co ma to jednak nie ten poziom, Do Olympusa nie mam przekonania i nigdy nie miałem, a co do Sony ... no cóż - aż tak zdesperowany nie jestem :). Pozostaje Canon no i jak słusznie zauważyłeś Fuji choć C. ma przewagę wielkości matrycy przy podobnie ładnym kolorystycznie obrazku.

BugsBunny
04-05-2009, 20:27
70-200vr to cudo ale mnie na nie nie stać i długo stać nie będzie. Żyć oczekiwaniem że wygram w totolotka ? :D
to w takim razie zastanów się poważnie czy zadowoli Cię to na co możesz sobie pozwolić w Nikonie, bo konkurencja dla średniaków oferuje IMHO więcej ( np. wspominany 70-200/4L, który jakością obrazka - przynajmniej wersji IS - nie ustępuje Nikkorowi a jest tańszy, mniejszy i lżejszy )
obrazek z Fuji podoba mi się bardziej niż z Canona :-D

robin102
04-05-2009, 20:48
Wciąż o tym myślę - Mikołaj (Axer) mi kiedyś udowodnił że S5 wcale wiele nie ustępuje D300 jeśli chodzi o szumy w analogicznych czułościach. Dobrze że nie musiałem odszczekiwać :D . Jest to też interesująca alternatywa.
Optyka nie jest powodem rozważań ponieważ zarówno N. jak i C. ma w swojej ofercie bardzo dobre szkła i niestety cenowo porównywalne :D Topowymi szkiełkami Nikona miałem okazję się bawić - z wyłączeniem tych dwóch nano-nowych 14-24 i 24-70 - i wiem co potrafią. 70-200vr to cudo ale mnie na nie nie stać i długo stać nie będzie. Żyć oczekiwaniem że wygram w totolotka ? :D Na zdrowy rozsądek - rozważam to co będzie najlepsze dla mnie w funduszach które mogę sobie pozwolić zwydatkować. Pentax w tej klasie ma niewiele a to co ma to jednak nie ten poziom, Do Olympusa nie mam przekonania i nigdy nie miałem, a co do Sony ... no cóż - aż tak zdesperowany nie jestem :). Pozostaje Canon no i jak słusznie zauważyłeś Fuji choć C. ma przewagę wielkości matrycy przy podobnie ładnym kolorystycznie obrazku.
Jeśli jak każdy 102% facet masz parcie na zmiany to idź w stronę większej matrycy. Taki 5D plus jakieś tam wykombinowane pod siebie szkła według swoich priorytetów to chytry plan na przeczekanie zanim 5DMKll zejdzie do rozsądniejszych cen i będzie Cie na niego stać, bo chyba dalej te 102% się utrzyma i parcie na zmiany będzie.
Miałem od znajomego w domu na weekend takie dość przechodzone stare 5D z 3 szkłami, równocześnie D300.
Jakiegoś bólu w temacie AFa nie stwierdziłem, a próbowałem go trochę pomęczyć, jednak tylko centralnym punktem się bawiłem. Ze 200-300 zdjęć zrobiłem. Pliki są bardzo fajne, ale sam korpus to durszlak w porównaniu do D300 wręcz jakiś przedpotop.

ps.
prośba do Modów abyście tego wątku nie zamykali pospiesznie, żeby nawet nie wiem co tu się działo :). Niech chociaż jeden zostanie otwarty :) taki wentyl przyda się ;)

puchbeary
04-05-2009, 21:17
to w takim razie zastanów się poważnie czy zadowoli Cię to na co możesz sobie pozwolić w Nikonie, bo konkurencja dla średniaków oferuje IMHO więcej ( np. wspominany 70-200/4L, który jakością obrazka - przynajmniej wersji IS - nie ustępuje Nikkorowi a jest tańszy, mniejszy i lżejszy )
obrazek z Fuji podoba mi się bardziej niż z Canona :-D
Nie miałem okazji pracować z Fuji - z Canonem owszem i JPG-i podobają mi się bardziej niż w Nikonie. O rawach nie piszę bo wiadomo że dobry magik potrafi z rawa wyczarować cuda. A co do wymienionego przez Ciebie szkiełka to jest to półka o której powyżej obiecywałem nie wspominać bo Nikon w tym przedziale nie oferuje właściwie nic :D - co nie zmienia faktu że szkło jest baaardzo interesujące... ;)

Jeśli jak każdy 102% facet masz parcie na zmiany to idź w stronę większej matrycy. Taki 5D plus jakieś tam wykombinowane pod siebie szkła według swoich priorytetów to chytry plan na przeczekanie zanim 5DMKll zejdzie do rozsądniejszych cen i będzie Cie na niego stać, bo chyba dalej te 102% się utrzyma i parcie na zmiany będzie.
Miałem od znajomego w domu na weekend takie dość przechodzone stare 5D z 3 szkłami, równocześnie D300.
Jakiegoś bólu w temacie AFa nie stwierdziłem, a próbowałem go trochę pomęczyć, jednak tylko centralnym punktem się bawiłem. Ze 200-300 zdjęć zrobiłem. Pliki są bardzo fajne, ale sam korpus to durszlak w porównaniu do D300 wręcz jakiś przedpotop.

To dobra informacja - ja mam podobne spostrzeżenia. Stare 5D którym miałem okazję się pobawić oraz 40d którym raz pracowałem nie wykazywało chęci do szaleństw . Czyli in plus. Co do pól to i tak zawsze jadę na środkowym :) . Co do samej puszki - mam wciąż d50 - sentyment, żal sprzedać a i do IRenek nadaje się jak mało które body - nie da się ukryć że nie jest to magnezowy uszczelniany korpus a wygląda jak nowe. Dziś po 2,5 roku zobaczyłem pierwsze objawy odklejającej się gumy pod kciukiem - kropelka kleju i znów wygląda jak nowe. Myślę że jeśli kupię zadbane body, niezajeżdżone bardzo to i takie pozostanie. Dbam raczej o sprzęt.

Jacek_Z
04-05-2009, 21:20
prośba do Modów abyście tego wątku nie zamykali pospiesznie, żeby nawet nie wiem co tu się działo :). Niech chociaż jeden zostanie otwarty :) taki wentyl przyda się ;)
zostawiam, mam nadzieję, że teksty takie jak poniższy pokazują, że zacietrzewieni ortodoksi sa w obu systemach.

to co zacytowałeś, na czerwono, napisał Piotr_ek (mam nadzieję) bardzo ironicznie. To co dodałeś od siebie jest juz w ogóle bez sensu.

tomitom
04-05-2009, 21:37
Pracowałem na Canoniach i od tego roku stałem się (szczęśliwym?) posiadaczem d3 i d300. Zgodzę się że kolorystyka zdjęć C i N różni się znacznie, owszem trzeba poświęcić troszkę czasu aby w ACRze to jakoś sprowadzić do kolorystyki do której się przyzwyczaiłem, ale jest to wykonalne. Do Nikona przekonało mnie przede wszystkim praca z lampami błyskowymi oraz nieomylny i szybki AF, ergonomia do tego jeszcze praca na 2 kartach pamięci jednocześnie oraz co jest może banalne - pliki dx i ff w nikonie o tej samej wielkości mpx. Od lutego stałem się też posiadaczem fuji s5pro, którego kupiłem po to by mieć sprzęt "na spacery i focenia dla przyjemności" no i przeżyłem szok - obrazek jest REWELACYJNY(śmiem twierdzić że ładniejszy od tego co daje stara 5tka) i przestałem tęsknić za c5d.

Piotr_
04-05-2009, 21:56
zostawiam, mam nadzieję, że teksty takie jak poniższy pokazują, że zacietrzewieni ortodoksi sa w obu systemach.

to co zacytowałeś, na czerwono, napisał Piotr_ek (mam nadzieję) bardzo ironicznie. To co dodałeś od siebie jest juz w ogóle bez sensu.

Ponieważ widzę, że wywołano mnie do tablicy potwierdzam ironię w moim poście, chociaż jak widać zostało to przez niektórych kolegów potraktowane poważnie :shock:

Ortodoksem nie jestem. Jest mi całkowicie obojętny napis na body :)

A już tak całkiem serio uważam, że jak komuś naprawdę coś nie pasuje (czegoś brakuje) w dowolnym systemie a może to dostać w innym to nie powinien się zastanawiać tylko dokonać zamiany. Ciągłe narzekania i jednoczesne trzymanie się starego to zakrawa na masochizm. Jeszcze można zrozumieć osoby zaczynające przygodę z fotografią bo rzeczywiście mogą potrzebować porady. Ale stare wygi znające swoje potrzeby powinny potrafić same podjąć decyzję.

puchbeary
04-05-2009, 22:06
Dlaczego odbierasz starym wygom prawo do posiadania wątpliwości? Poza tym to nie buty - tylko wydatek kilku tysięcy - dobrze jest kogoś zapytać, poprosić o radę ludzi z większym doświadczeniem. Nie chcesz merytorycznie zabrać głosu w wątku to po co właściwie w nim piszesz ?

Piotr_
04-05-2009, 22:32
Dlaczego odbierasz starym wygom prawo do posiadania wątpliwości? Poza tym to nie buty - tylko wydatek kilku tysięcy - dobrze jest kogoś zapytać, poprosić o radę ludzi z większym doświadczeniem. Nie chcesz merytorycznie zabrać głosu w wątku to po co właściwie w nim piszesz ?

Chcesz merytorycznie to proszę bardzo. Z tego co napisałeś interesuje cię FF, canonowska kolorystyka JPG bardziej czy odpowiada niż nikonowska, CLS itp. gadżety mało cię interesują, body nie musi być pancerne. Jak dla mnie wybór jest prosty. Szukaj 5D w dobrym stanie. Szklarnie sobie dobierzesz. O AF nie musisz się martwić. Problemy występują tylko na bocznych punktach przy słabym oświetleniu. Centralny chodzi bardzo dobrze. Dasz sobie radę :)

Jacek_Z
04-05-2009, 22:36
... Jeszcze można zrozumieć osoby zaczynające przygodę z fotografią bo rzeczywiście mogą potrzebować porady. Ale stare wygi znające swoje potrzeby powinny potrafić same podjąć decyzję.
Trafne.

Dlaczego odbierasz starym wygom prawo do posiadania wątpliwości? Wątpliwości to jedno, a decyzja to drugie. Mało czego można byc pewnym na tym świecie :-D
Ja widze to tak. Załóżmy, że ktos robi śluby 10 lat. Czy będzie się ktoś taki (czyli stary wyga) pytał jakich ogniskowych potrzebuje? Nie.

Ceny - każdy zna, ceneo i skąpiec pomogą. Parametry body i produkowanych obiektywów (ogniskowe, jasności) są znane. Wiadomo co w systemie jest i czego ewentualnie brak. Jakość topowej optyki - porównywalna i bardzo wysoka.
Czy ktoś się czuje w danym systemie dobrze to sprawa indywidualna, subiektywna. Można pisać tylko: dla mnie system ten jest lepszy bo ....... Ale nie można napisać, że dla kogoś będzie lepszy! Bo każdy ma swoje preferencje. Dotyczące np koloru i tonalności - mi odpowiada bardziej to nikonowskie z D3, Adamowi Trzcionce to z 5D. Ktoś może lubic stałki i mu brakować 35/1.4. Ale ktoś może woli zoomy i mu żadnej stałki nie brak? A może ktoś (jak ja) nie używa szerokich kątów i mu jest obojętne czy takie szkło istnieje w systemie?
Decyzje trzeba podejmowac samemu. A watpliwości zawsze się ma. Ja też mam teraz wątpliwości jaki obiektyw kupić.

puchbeary
04-05-2009, 22:51
Czyli można milion razy zapytać jaki obiektyw do d80 ale o jakość pracy AF-a w 5d już nie ? Bo wątków o szkło do dx(xx) jest od zatrzepania i jakoś świętego oburzenia i pola do popisu dla członków loży szyderców (vide kolega Piotr_ (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=3703) ) tam wielkiego nie widzę. Interesuje mnie głównie jakość Afa w 5d . Miałem jeden egzemplarz w ręku - jeden - a jakie się zdarzają różnice między dwoma puszkami tego samego producenta to chyba pisać nie muszę. Może mi się trafił super egzemplarz a może właśnie wszystkie takie są. Potrzebuję zdania innych - pytam o to kolegów z forum? Nie mam prawa ? Nie oczekuję ironizowania - oczekuję porady - nie w stylu "Idź i kup to czy sramto" - raczej w formie - "Zwróć uwagę że/na to ... " Gdybym po raz srysetny zapytał czy 18-135 będzie dobre do d80 albo czemu mi grzechota coś w body to pewnie spotkałbym się z lepszym odzewem.

wilk325
04-05-2009, 23:01
Czyli można milion razy zapytać jaki obiektyw do d80 ale o jakość pracy AF-a w 5d już nie ? Bo wątków o szkło do dx(xx) jest od zatrzepania i jakoś świętego oburzenia i pola do popisu dla członków loży szyderców (vide kolega Piotr_ (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=3703) ) tam wielkiego nie widzę. Interesuje mnie głównie jakość Afa w 5d .

Zdecydowanie można, ale niestety większość jest tutaj użytkowników nikona, a Ci co wiem że posiadają canona jakoś się nie odzywają, więc może lepiej to pytanie odnośnie samego canona i Afa w 5d zadać na innym forum?

Piotr_
04-05-2009, 23:14
Czyli można milion razy zapytać jaki obiektyw do d80 ale o jakość pracy AF-a w 5d już nie ? Bo wątków o szkło do dx(xx) jest od zatrzepania i jakoś świętego oburzenia i pola do popisu dla członków loży szyderców (vide kolega Piotr_ (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=3703) ) tam wielkiego nie widzę.

Wątków o obiektyw do D80 jest tyle, że nie dam rady wszystkich wyszydzić :)

Interesuje mnie głównie jakość Afa w 5d . Miałem jeden egzemplarz w ręku - jeden - a jakie się zdarzają różnice między dwoma puszkami tego samego producenta to chyba pisać nie muszę. Może mi się trafił super egzemplarz a może właśnie wszystkie takie są. Potrzebuję zdania innych - pytam o to kolegów z forum? Nie mam prawa ? Nie oczekuję ironizowania - oczekuję porady - nie w stylu "Idź i kup to czy sramto" - raczej w formie - "Zwróć uwagę że/na to ... "

Miałem do czynienie z trzema różnymi 5D z różnymi obiektywami. Nie odkryłem Ameryki. Problemy były z bocznymi punktami przy słabym świetle. Przy jasnych szkłach i małej GO ciężko jest też korzystać z centralnego punktu i przekadrowywania. Jak poszukasz na CB to znajdziesz o tym wątków "od zatrzepania".

Gdybym po raz srysetny zapytał czy 18-135 będzie dobre do d80 albo czemu mi grzechota coś w body to pewnie spotkałbym się z lepszym odzewem.

Gdybyś kupił aparat dzień wcześniej i był to twój pierwszy wątek udzieliłbym ci odpowiedzi i to nie kierującej do szukajki :)

puchbeary
04-05-2009, 23:16
Można by opierając się o Twoje słowa zastanowić się czemu w tak nieprzyjaznym tonie odzywają się w tym wątku niektórzy Nikonowcy skoro o Canonie nie mają nic do powiedzenia. Pytam tutaj bo to tutaj jestem do dwóch lat i to tutaj zdobywałem wiedzę i tutaj się swoją dzieliłem z innymi. Nie znam Canon Board i nie wiem na co mogę liczyć tam. Tutaj mogę liczyć na pomoc i wypowiedzi takich osób jak Robin czy BugsBunny i może jeszcze innych którzy potrafią napisać coś merytorycznie i bez ironizowania. Nie zdawałem sobie tylko sprawy jaką solą w oku ten wątek się stanie.

edit

Gdybyś kupił aparat dzień wcześniej i był to twój pierwszy wątek udzieliłbym ci odpowiedzi i to nie kierującej do szukajki :smile:
To będzie - jeśli będzie - mój pierwszy pełnoklatkowy Canon - mało miałem z nim do czynienia - na jedno wychodzi z tym co napisałeś wyżej.

Wciąż mam wrażenie że wam się niektórym wydaje że ja to piszę dla prowokacji jakiejś - zaakceptujcie że poważnie stoję przed wyborem i poważnie pytam o poradę - rzadko to robiłem tutaj w kwestii sprzętu wiec ten jeden raz chyba mogę?

wilk325
04-05-2009, 23:20
Można by opierając się o Twoje słowa zastanowić się czemu w tak nieprzyjaznym tonie odzywają się w tym wątku niektórzy Nikonowcy skoro o Canonie nie mają nic do powiedzenia. Pytam tutaj bo to tutaj jestem do dwóch lat i to tutaj zdobywałem wiedzę i tutaj się swoją dzieliłem z innymi. Nie znam Canon Board i nie wiem na co mogę liczyć tam. Tutaj mogę liczyć na pomoc i wypowiedzi takich osób jak Robin czy BugsBunny i może jeszcze innych którzy potrafią napisać coś merytorycznie i bez ironizowania. Nie zdawałem sobie tylko sprawy jaką solą w oku ten wątek się stanie.

Jeżeli to do mnie, a nie określiłeś jednoznacznie, to nie solą a dobrą radą.
Tak jak ja wiesz dobrze, że jest tutaj ( na tym forum ) dużo użytkowników canona, ale Ci się nie wypowiadają ( tak wynika z wątku ), dlatego moja rada, jak zapytasz się mnie o nikona którego posiadam to na pewno uzyskasz odpowiedź, która Cię będzie satysfakcjonowała.

Jacek_Z
04-05-2009, 23:26
Czyli można milion razy zapytać jaki obiektyw do d80 ale o jakość pracy AF-a w 5d już nie ?
Pytanie o jakość pracy AF w 5D na forum nikona jest mało trafne, że tak powiem.
Możesz dostać następujące odpowiedzi :-D:
- od nikoniarzy, że jest do d..... Ale ci nikoniarze to nie wiadomo czy w ogóle to body mieli w ręku. A nawet jeśli mieli, to czy krytykują bo to konkurencja, czy dlatego, że faktycznie kiepski? To istotne, a tego kto to pisze nie znasz, więc nie wiesz jak go zakwalifikować.
- od canonierów - że nie jest taki zły. No i znowu pytanie. Nie jest faktycznie? czy to ortodoksyjny canonier nie chce by o canonach źle mówiono na forum nikona? A może to facet który używa centralnego i tylko pracując w jasnym?
- od canonierów - że jest zły. Co niektóry tak napisze.
Canonierów których znasz, mocno tu się udzielających i mających 5D nie jest tu tak wielu. Adam T - ale on pisał, że 5D ma lepszy AF od D200, a wg mnie tak nie jest. Ba, D200 ma tak rewelacyjny AF, że jest czulszy od AF w D700. A tezy, że 5D ma lepszy AF niż D700 (a taki ciąg logiczny można by było ułożyć) mało kto ryzykuje :-D

jak na prawdę chcesz wiedzieć to poczytaj tu (nie dziw się, że link do wątku o nowej piątce, odwołują sie ciagle do startej piątki i jej AF):
http://canon-board.info/showthread.php?t=38479
na CB wątek o 5D mk2 był pociety na kilka częsci. Oddzielono posty o filowaniu, oddzielono pocżtkowe kilkadziesiąt stron .... narzekań na AF w 5D, a podobno 5D mk2 miał miec AF taki sam.
Przeczytaj pierwsze kilkadziesiat stron:mrgreen:, czym dalej (po poście 43) tym więcej na interesujący cię temat, bo na początku sądzono, że AF ma więcej krzyżowych. Gdy to wszystko przeczytasz to w życiu 5D do ręki nie weźmiesz. I niesłusznie :mrgreen:. On ma inne zalety.
Na swoim forum canonierzy bardzo po nim jechali - jak widać, dopiero w wątku o C5D mk2 napisali co sądzą o AF w C5D.

puchbeary
04-05-2009, 23:28
Jeżeli to do mnie, a nie określiłeś jednoznacznie, to nie solą a dobrą radą.
Wybacz, dziwnie dużo negatywnych emocji i nerwów budzą rozmowy o "bratnim" systemie - to się udziela w końcu.

Tak jak ja wiesz dobrze, że jest tutaj ( na tym forum ) dużo użytkowników canona, ale Ci się nie wypowiadają ( tak wynika z wątku ), dlatego moja rada, jak zapytasz się mnie o nikona którego posiadam to na pewno uzyskasz odpowiedź, która Cię będzie satysfakcjonowała.
Wiem. Nie chciałem żebyś poczuł się dotknięty - wiem że i Ty i Jacek nie odmawiacie nigdy pomocy. Postaraj się jedynie zrozumieć też moje argumenty i racje.

edit

dzięki za linka Jacku.

tomitom
04-05-2009, 23:31
af w c5d szału nie robi ale też nie można powiedzieć że jest zły (trzeba wiedzieć że ta konstrukcja ma swoje lata) - jak się wie jak i na co kadrować to nie ma problemów - pisze o centralnym punkcie bo np na dwa skrajne liczyć na 100% nie można - a reszta punktów jest tak blisko punktu centralnego że wybierać ich niewarto.
Zresztą wyczerpującą odpowiedz dostaniesz na CB.

wilk325
04-05-2009, 23:34
Nie chciałem żebyś poczuł się dotknięty - wiem że i Ty i Jacek nie odmawiacie nigdy pomocy. Postaraj się jedynie zrozumieć też moje argumenty i racje.

Dzięki za pozytywną ocenę. Nie czuję się dotknięty, forum jest po to, aby dyskutować - taką formę przyjmuję.

prz3mo
04-05-2009, 23:46
puchbeary, czy tego chcesz czy nie to NIGDY na forum danej marki nie do końca poczytasz obiektywnie o sprzęcie konkurencji. Tak po prostu jest, że każdy chwali swoje i tego nie zmienisz.

Napiszę Ci też coś co często piszę w tego typu tematach - "Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma".

puchbeary
04-05-2009, 23:53
Ale zapytać warto - zawsze warto spróbować. Czasem się jednak człowiek czegoś nowego dowie.

prz3mo
04-05-2009, 23:58
Ale zapytać warto - zawsze warto spróbować. Czasem się jednak człowiek czegoś nowego dowie.

Jasne, że zapytać warto :)

Jacek_Z
05-05-2009, 00:14
gdzieś tu obok jest wątek co kupić (ale takiego prostego, taniego, jaką lustrzankę). I z trójki nikon, canon, pentax polecany jest ... pentax, nie nikon. Choć ja bym polecił opcje nie rozpatrywaną - nikosia D5000 :-D

puchbeary
05-05-2009, 09:56
Bez śrubki ? Dziękuję, postoję :D Co do Pentaxa - bawiłem się k10D - zdjęcia na poziomie D80. Ergonomia pracy - chm... dziwna dość. Zgodność wstecz nie jest mi aż tak do szczęścia potrzebna więc raczej sobie daruję.

robin102
05-05-2009, 11:03
5D ma lepszy AF od D200, a wg mnie tak nie jest. Ba, D200 ma tak rewelacyjny AF, że jest czulszy od AF w D700....
A ja stwierdziłem kiedyś, że lepszy-czulszy od tego w D300 i od razu ukamienować mnie chcieli. Co zrobią z Tobą ?
:mrgreen:

Można by opierając się o Twoje słowa zastanowić się czemu w tak nieprzyjaznym tonie odzywają się w tym wątku niektórzy Nikonowcy skoro o Canonie nie mają nic do powiedzenia.
Spoko, bo nie wszyscy zdają sobie sprawę, że Canon to nadal "potęga" w branży. Producent z kolosalnym doświadczeniem w rejestracji obrazu, jego obróbce i transmisji. Wystarczy wymienić, że jak Nikon nie myślał jeszcze o produkcji cyfrowych aparatów lustrzanych to Canon produkował Kserokopiarki, faxy, projektory amatorskie i profesjonalne kamery profesjonalne dla telewizji, sprzet do telewizji przemysłowej. Sprzęt do inwigilacji. W tak wielkiej korporacji patenty i doświadczenia przenikają i są wykorzystywane we wszystkich działach. Jak spece u Nikona brali coraz większe wypłaty aby skuteczniej fotograficzny świat przekonywać do jedynie słusznego formatu DX to Canon spijał śmietankę ze swoich doświadczeń i produkował tanie FF w postaci 5D którego matryca w porównaniu to niedopracowanych nowoczesnych niby cemosów Nikona jest wzorem do naśladowania. Cemosy Nikona jak na kwiecień 2009 są tylko dobre, a matryca Canona gdy wchodziła do produkcji była bardzo dobra, a dziś tylko dobra, albo aż dobra jak na taki staroć. Nikon kroczy w dobrym kierunku doganiając Canona w wielu zagadnieniach, w wielu wyprzedzając, a w kilku zostaje w tyle :(. Efekt zaciemnienia technologicznego spowodowany przez marketingowców. Choć z drugiej strony patrząc po pięknych zdjęciach publikowanych na naszym forum dla wielu świetnych fotografów nie ma znaczenia czym fotografują :)
Choć patrząc z trzeciej strony medalu szkoda, że jest kilka fajnych szkieł których bezpośrednich odpowiedników u Nikona psia mać nie wiedzieć czemu nie ma. Chociażby 28mm f1,8, 100mm f2.0 i 24-105 f4 i 35mmf1,4 i jeszcze paru.

ps
a może te piękne zdjęcia z forumowej galerii robione są Canonami:mrgreen:

loki_p
05-05-2009, 11:18
Ja tylko zapytam czy uważasz że jak zmienisz sprzęt na jakikolwiek inny to będziesz robił lepsze zdjęcia? Myślisz że zmieniając system zmienisz zawartość kadrów? Jeśli odpowiedź jest twierdząca to życzę powodzenia.

Jacek_Z
05-05-2009, 15:38
Cemosy Nikona jak na kwiecień 2009 są tylko dobre,

oj robin, robin. Widzisz pierwsze 3 miejsca w rankingu sensorów? www.dxomark.com/index.php/eng/DxOMark-Sensor?pos=1

robin102
05-05-2009, 15:51
oj robin, robin. Widzisz pierwsze 3 miejsca w rankingu sensorów? www.dxomark.com/index.php/eng/DxOMark-Sensor?pos=1 (http://www.dxomark.com/index.php/eng/DxOMark-Sensor?pos=1)
Wiżu wiżu i w sumie bardzo mnie to cieszy :), ale to ICH rankig :mrgreen: ;)
Podobnie jak z AFem, według mego rankingu ten z S5 i D200 jest celniejszy i bardziej powtarzalny od tego z D300 :(
Oczywiście według mnie, moim zdaniem :)

Pawel Pawlak
05-05-2009, 15:53
Wiżu wiżu i w sumie bardzo mnie to cieszy :), ale to ICH rankig :mrgreen: ;)
że niby nikona ? w jakim sensie ?

robin102
05-05-2009, 15:56
że niby nikona ? w jakim sensie ?
Gdzie tam Nikona, OBCY jacyś to robili ;) albo jeszcze kto inny.

ps
swoją drogą to bardzo ciekawy portal, od dawna tam zaglądam :)

Pawel Pawlak
05-05-2009, 15:58
;)

MR
05-05-2009, 16:01
jak należy rozumieć ten ranking ? nikon d90 ma lepszy sensor od canon 5d? a fuji 5 gorszy od alfy 350 ?

puchbeary
05-05-2009, 16:22
jak należy rozumieć ten ranking ? nikon d90 ma lepszy sensor od canon 5d? a fuji 5 gorszy od alfy 350 ?
ten ranking już kilkukrotnie dawał podobnie zaskakujące wyniki.

Jacek_Z
05-05-2009, 16:24
sumarycznie, wg wag, które przyłożył do poszczególnych parametrów sensora - tak.
ale poszczególne cechy sensora moga byc lepsze u body będącego niżej. Np 5D został lepiej oceniony w odwzorowaniu koloru i w szumach od D90, gorzej w dynamice. Widac dynamika jest mocno "punktowana" skoro D90 przeważyło. To się potwierdza zresztą patrząc na inne "pojedynki" między matrycami.
Zrób sobie swój ranking, po parametrze który cię najbardziej interesuje.

Pawel Pawlak
05-05-2009, 16:58
wiadomo że ten rankingnie nie jest idelany ale daje pewien obraz jakości plików RAW z poszczególnych aparatów. Np. z tego co można zauważyć, poza kategorią "Low-Light ISO" do generalnej punktacji brane są wydajność na bazowej czułości matrycy i pomimo tego że np. canon 5d2 powyżej iso500 wygrywa z d3x to jednak w "overview" widzimy że to d3x ma lepszy DR (podobnie jak a900, który na wyższych czułościach jest za 5d2 i za d3x). Tak że należałoby czytać ten ranking ze zrozumeniem i mając świadomość na czym nam zależy.
Utrata detali na wysoki iso - która w znacznej mierze wpływan na użyteczność tych czułości wydaje się być całkowicie pominięta.

BugsBunny
05-05-2009, 17:01
puchbeary, mam teraz w dyspozycji C5D-2 i mogę wstępnie powiedzieć że używalność AFa jest porównywalna z D200/S5 - środkowy punkt bardzo dobry i pewny, pozostałe w dobrym świetle radzą sobie bez zarzutu, w słabym środkowy bardzo dobrze, o dziwno boczne też ok. Nie próbowałem śledzenia obiektów, myślę że tu będzie gorzej niż np. w D300 czy D700 ale na razie nie miałem okazji do takiej zabawy. Obiektywy z USM ostrzą błyskawicznie i w punkt, to jest też duża zaleta w porównaniu z nikonowskimi śrubokrętami
Może i AF z D2X/D2H jest czulszy, może ten z D300 lepiej gania za ruchomymi obiektami, ale ten z 5D2 na pewno nie jest wolny i jest w pełni używalny do większości zastosowań.
o innych aspektach korpusu tu nie wspominam

puchbeary
05-05-2009, 18:09
dzięki za informacje. wygląda, że nie taki ten diabeł jak go malują. Wychodzi na to że jeśli dojdzie do wymiany najbardziej będzie mi brakować lampy wbudowanej :lol:

MR
05-05-2009, 18:23
ale piszesz o c5d mark 2, tak ?

BugsBunny
05-05-2009, 18:24
jakoś tam bardzo wnikliwie nie testowałem ale do robienia zdjęć się to nadaje :-D
pewne rzeczy lepsze, pewne gorsze - da się przyzwyczaić
tak, mark2 - z tego co wiem układ AF jest ten sam co w mark1, ale chyba coś tam poprawiono z funkcjonowaniem

robin102
05-05-2009, 22:51
... ale do robienia zdjęć się to nadaje :-D

No baaaa, nawet fotografie można robić :)
Koledzy co to czekali na jakiś kosmiczny AF w nowej piątce po prostu przekombinowali w oczekiwaniach. Jest dobry jak w starej, a podobno troszkę lepszy.

Jacek_Z
05-05-2009, 22:55
Powiedzmy, że jest on dobry inaczej ;)

prz3mo
05-05-2009, 23:06
dzięki za informacje. wygląda, że nie taki ten diabeł jak go malują. Wychodzi na to że jeśli dojdzie do wymiany najbardziej będzie mi brakować lampy wbudowanej :lol:

Taka mała uwaga - BugsBunny pisze o mk2, a Ty chyba celujesz w mk1, czyż nie ?

yggdrassill
06-05-2009, 10:23
w starej piatce tez nie jest taki zly Af jak go opisuja. Mam ponad 20tys klatek zrobionych nia w roznych warunkach ale wiekszych problemow nie bylo. W kiepskich warunkach zdarzaja sie nietrafione, ale nie jest to duzy odsetek. Dodam, ze robie zwykle bez lampy wiec i ze wspomagania AF nie korzystam.

wyrwiflak
06-05-2009, 10:40
AF w starej 5D nie jest na tyle zły by nie dało się go używać do skutecznej pracy ale zarazem nie jest na tyle dobry by się na niego nie wkurzać częściej lub rzadziej.

Jacek_Z
06-05-2009, 11:04
umówmy się, że chodzi o porównanie AF do najlepszych AF na rynku, a nie o to czy AF da się używać i czy działa. Ja jestem zadowolony z AF w F801 sprzed chyba 20 lat, da się nim robić zdjęcia i .... to o niczym nie świadczy w kontekście oceny współczesnych AF.

yggdrassill
06-05-2009, 11:09
umówmy się, że chodzi o porównanie AF do najlepszych AF na rynku, a nie o to czy AF da się używać i czy działa. Ja jestem zadowolony z AF w F801 sprzed chyba 20 lat, da się nim robić zdjęcia i .... to o niczym nie świadczy w kontekście oceny współczesnych AF.

co to znaczy najlepszy af na rynku? ;) dla kogo? ;) jak to zmierzyć? ;)

wyrwiflak
06-05-2009, 11:40
co to znaczy najlepszy af na rynku?

nie wiesz? to ten który ma Olek E3 :)

yggdrassill
06-05-2009, 11:55
nie wiesz? to ten który ma Olek E3 :)
aaa... no trzeba bylo tak od razu ;)

sprawa wyglada prosto, niech kazdy robi tym co mu najwygodniejsze i cenowo dostosowane do jego kieszeni ;)

Jacek_Z
06-05-2009, 11:59
co to znaczy najlepszy af na rynku? ;) dla kogo? ;) jak to zmierzyć? ;)

czułość, czułość, czułość:-D, wielość pól AF, pola krzyżowe - ich ilość, rozmieszczenie pól liniowych i krzyżowych (jak bardzo szeroko), czułość także pól bocznych (najczęściej liniowych). Dla mnie bardzo istotne - jak duży (a właściwie jak mały - bo na małości mi zależy:mrgreen:) jest pojedyńczy punkt Af.
regulacja FF/BF też powinna być brana pod uwagę.
ciężko to pomierzyć, a jakiekolwiek odczucia są subiektywne. Raczej porównuje się AF do "wzorcowych", najlepszych aktualnie na rynku - tych z D3 czy 1DMk3.

canonowska piątka ma tych pól AF nie za dużo, krzyżowy jeden, te po bokach sa mało czułe i nie są rozłozone najszerzej. Przy pionach na głowie modela nie ma żadnego punktu bocznego, trzeba przekadrowywać. Pod względem pola pokrycia punktami AF D300 jest nie do pobicia. Ale D3, D3x i D700 stoją tylko o oczko niżej od D300

Ja inne body mam w łapkach od czasu do czasu, ale D200 i D700 mogę dokładnie charakteryzować. I jest jedna zaskakująca sprawa - D200 w ciemności spisuje się minimalnie lepiej.
Ja w ogóle nie używam wspomagania AF, a pracuje w ciemnym studiu (światło to piloty lamp, żarówki schowane za softboxami). D200 lepiej łapie ostrość. D700 czasami nie chce reagować, tak jakby było mu za ciemno. Natomiast D700 jak już łapie to robi to precyzyjniej, ma drobniejsze punkty AF.

Z AF w canonach nie mogę się dogadać. Na paru sesjach miałem 1Ds Mk3, mam tez dostęp do starej piątki (z nową - nikogo nie znam) i do dwucyfrowych canonów. Mam tez dostęp do A900. Zapewne przyzwyczajenie do obsługi (to jest już po latach intuicyjne) powoduje, że najbardziej mi się podoba D700 i D200. D2x by mi się bardzo podobał :-D pod względem AF. (D3 i D3x traktuję jak D700 :) choć wiem, że się AF minimalnie w działaniu różni)

yggdrassill
06-05-2009, 12:14
ciężko to pomierzyć, a jakiekolwiek odczucia są subiektywne.
i to jest kluczowa sprawa ;)
poniewaz sa subiektywne odczucia i sa rozne potrzeby uzytkownikow to najlepiej sprawdzic samemu jak dana puszka dziala i z jakimi wadami mozna zyc a z jakimi nie.

Jacek_Z
06-05-2009, 12:20
to jest tak bardzo subiektywne, że ja nie potrafię zrobić zdjęcia 1DsMk3 :oops:, który może podobno być wzorcem pod kątem AF.
A co do piątki - ja pewnie także i nim nie potrafię robić, poza centralnym. Moja opinia jako nie umiejącego sie posługiwać tą technologią nie jest więc najważniejsza, ale .... ja dużo czytam (naprawdę :-D) forum canona i wyciągam wnioski co o tym piszą. A piszą dużo, więc o wnioski nie jest ciężko.

yggdrassill
06-05-2009, 12:40
sa tacy co nie potrafia zrobic nikonem, hasselem itp
ja nie potrafie trzymac nikonow bo za skarby nie pasuje mi wyprofilowanie uchwytu a podobno ergonomia nikonow jest wzorowa... coz tak to juz bywa w zyciu ;)

autograf
08-05-2009, 01:35
Dzięki za poświęcony czas oraz cenne i wartościowe opinie.

Założyłem jeszcze jeden wątek, tym razem porównanie vs. 5D.

http://nikon.org.pl/showthread.php?p=1266069#post1266069

kymaj
08-05-2009, 18:42
a ja mam pytanie odnośnie tematu + dodatkowo szkla canona (zamkniety jest temat w którym chciałem to napisać)

pytanie "debilnego" typu :D troche laickie :) ale co mi tam, czy duze są róznice w jakości obrazu miedzy zestawem canon35mm/1.4L + 50D miedzy .sigma 30 1.4 + D300?

chodzi o to czy nie lepiej mając canona D50 kupić tą sigme 30/1,4 czy tez warto dolozyc do 35L? wiem wiem , przepraszam ale moze ktoś ma taki sam ból, czy nie zmienic systemu ze względu na dużą podwyżkę nikona

Pawel Pawlak
19-05-2009, 16:28
może kogoś zainteresuje porównanie obrazka m.in. 50D i d300:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1039&message=30067263
czy to są różniice marginalne czy nie niech każdy sam rozstrzygnie :) JA widzę że d90 znacząco rozwala całą stawkę a 50D jest na samm końcu... potwierdzaja się tes z DXO.
Wskaźnik szumów to jedno, ale saturacja + DR to druga sprawa.

velaskez
26-05-2009, 03:17
Widzę Dominik, że w ogóle pojechałeś po bandzie i wypadło na D3.

Siupes
29-05-2009, 03:12
Widzę Dominik, że w ogóle pojechałeś po bandzie i wypadło na D3.

czyzby sie kolejnemu przesiadka nie udala?

Pawel Pawlak
29-05-2009, 10:42
autograf już pewnie dawno foci canonem...

Merde
30-05-2009, 12:08

autograf
Guest

Tak z ciekawości - to normalne traktowanie przesiadkowiczów tutaj? ;-)

Pawel Pawlak
30-05-2009, 13:57
z tego co wiem, tylko kilka osób dostąpiło zaszczytu takiego pożegnania.

JK
30-05-2009, 14:32
Większość z nich na własną prośbę.

Polsar74
30-05-2009, 14:59
Większość z nich na własną prośbę.

...i do nich też należy m.in. autograf.

Mark Kowalczyk
30-05-2009, 19:12
Regulamin zdaje się nie zabrania prezentacji swoich fotek wykonanych C, S, O itp. Sam jestem:) mieszaniec i nie widzę w tym problemu, chyba, że dla mnie.

robin102
30-05-2009, 20:27
Chyba D3 ?

Siupes
30-05-2009, 20:41
jak d3 to nie pozostaje mi nic innego jak powiedziec:

taaa.... wielu probowalo ;)

Shexbeer
30-05-2009, 20:46

okienko wyżej źle kliknąłem ;) zmęczenie + bro

Jeszcze nie, ale niedługo na bank tak. Z tego co wiem to jest już zdecydowany na 100%

Polsar74
30-05-2009, 21:03
Jeszcze nie, ale niedługo na bank tak. Z tego co wiem to jest już zdecydowany na 100%

czyli co ? ta jego aktualna stopka to taka prowokacja była ?
przecież nie wmówisz mi że kupuje się sprzęt za 20k tylko po to by się go pozbyć po miesiącu :-)

JK
30-05-2009, 21:06
Eee tam. To tylko internet. Napisać można wszystko. Nawet jeśli się to kupy nie trzyma. :wink:

Shexbeer
30-05-2009, 21:19
czyli co ? ta jego aktualna stopka to taka prowokacja była ?
przecież nie wmówisz mi że kupuje się sprzęt za 20k tylko po to by się go pozbyć po miesiącu :-)

Nie wiem o czym mówisz, stopki nie widziałem. Wiem że ma kupca na D300, ja najprawdopodobniej wezmę od niego S30/1.4, z tego co wiem to mówił coś o 10k a nie 20k ale nie wnikam do końca, jego wybór, jego prawo, jego kasa.

Polsar74
30-05-2009, 21:40
Nie wiem o czym mówisz, stopki nie widziałem.
wiele osób widziało (D3, 70-200 i coś tam jeszcze :-P)
A aukcję sobie obserwuję - tak z nudów.

Shexbeer
30-05-2009, 21:55
wiele osób widziało (D3, 70-200 i coś tam jeszcze :-P)
A aukcję sobie obserwuję - tak z nudów.
No to był raczej żarcik, tak samo jak konkurs czy to fotka z D3 czy 5D ;)