PDA

Zobacz pełną wersję : D700 auto iso i Lampa

Jolania
01-05-2009, 15:57
O ile pojąłem działanie auto iso bez lampy, to z błyskiem się gubię. Gdy wybiorę wczesniej na przykład 1250 to po przełączeniu na auto w pracy z lampą czułość się nie zmienia. Moze ktos ma chwilę i mnie uświadomi...

mateo912
01-05-2009, 16:03
podejrzewam że lampa będzie się starała nadrobić braki w EV błyskiem a gdy dojdzie do pełnej mocy dopiero podbije ISO.
To jerst tylko moje zdanie oparte na logice a nie na stanie faktycznym:)

maki
01-05-2009, 18:14
Taka jest logika, owszem, ale d300 zamiast nadrabiać błyskiem woli nadrabiać ISO, a dopiero potem błyskiem. Może w D700 jest to poprawione, w d300 jest to wysoce irytujące i wymusza w praktyce prace z lampą bez AutoISO.
Ale expertem to je nie jestem, niech się jeszcze ktoś wypowie.
Pozd

MareckiMarek
02-05-2009, 17:44
Gdyby aparat zmniejszał ISO z lampą to ustawiłby prawie zawsze na ISO100 i walił lampą z bardzo dużą mocą zupełnie zmieniając w wielu sytuacjach charakter oświetlenia w świetle zastanym. Dlatego moim zdaniem takie rozwiązanie jak jest w D700 jest bardzo dobre. Jeśli jest potrzebny automatyczna moc lampy to przecież wystarczy ustawić tryb 'M' a lampa sobie dobłyśnie za każdym razem tak aby ekspozycja zdjęcia była prawidłowa.

Jolania
02-05-2009, 18:14
Trochę pomacałem. W pracy z lampą ISO obniżane jest w sytuacji, gdy fotografowany obiekt jest na tyle blisko, że minimalna moc lampy i tak spowodowałaby prześwietlenie.